Les indes noires door Jules Verne

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2185 woorden
  • 8 december 2006
  • 139 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 139 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1877
Pagina's
154
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Les indes noires
Shadow
Les indes noires door Jules Verne
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Les Indes-Noires

1: Deux lettres contraires
Starr krijgt 2 tegengestelde brieven. Harry Ford zou op James Starr wachten in station van Callander. Samen zouden ze naar de mijn gaan.
1e brief: 4 december naar de mijn gaan in Aberfoyle.
2e brief: je moet niet komen. Geen handtekening.
10 jaar geleden bleef het gezin van Simon Ford in de mijnen wonen samen met zoon Harry Ford en zijn vrouw Madge.

2: En route pour la mine d’ Aberfoyle
Starr gaat toch naar Harry ondanks de brief. Hij neemt de boot naar Stirling. Gaat naar het station en een uur later is hij in Aberfoyle.


3: La renconte avec Harry
Harry en Starr ontmoeten elkaar in station. Harry weet wat het geheim is maar verteld er niets over. Het regent hard. Na tien minuten verlaten ze wandelend het dorp. Harry Is een jongen van 25 jaar. Volgens Starr is de mijn sterk veranderd. Geen rook geen machines of geluid.

4: Le puits Yarow
Na een uur komen ze aan de mijn. Ze beginnen af te dalen en ontmoeten er Jack Ryan, de jongen die altijd aan het zingen was toen hij klein was. Er gebeurt iets mysterieus wanneer Star voorbijkomt. Er valt een steen naar beneden.

5: Chez la famille Ford
Na 10 minuten komen ze in de woning aan van Simon. “COTTAGE”. In de mijn is er geen zomer of geen winter. Ze gaan allen samen gaan eten. Harry gaat een paar keer weg van tafel omdat hij het raar vond dat die steen naast Starr viel en is opzoek naar iemand die zou kunnen gedaan hebben.

6: quelques phénomènes bizarres
In de 19e geloofde men nog in geesten. Ze zeiden dar er geesten waren in de mijnen. Maar Simon geloofde daar niets van. Jack Ryan geloofde daar wel in en zong altijd van die liedjes.
Er gebeuren rare dingen in de mijn: -Harry hoort geluiden van een pikhouweel. Maar er is niemand. -Harry heeft een schaduw gezien van iets. -Ze hebben sinds een maand altijd explosies gehoord. De laatste keer na veel onderzoeken hebben ze sporen van een explosie gevonden tegen een wand. 14 dagen voordat Starr op bezoek kwam had Harry bijna het geheim opgelost. Hij had een in het zuid oosten een andere lamp zien branden. Aangezien Harry alleen maar wetenschappelijke dingen gelooft stelde hij vast dat er een onbekende in de mijn is. Het is geen geest.


7: Une expérience de Simon Ford
Harry en zijn zoon hebben een lading kolen gevonden. Ze gaan er naartoe samen met Starr. Ze zijn niet zeker of het een grote lading of een kleine lading is. Als je een vuurtje maakt en voor het mijngas houd ontstaan er kleine explosies. Zou weet je dat er kolen zijn. Om te voorkomen dat er grote ontploffingen ontstaan bestaan er veiligheidslampen. Iemand heeft de open gemaakte gaten waardoor er mijngas doorkomt dicht gemaakt. Harry staat op Simons schouders om nieuwe gaten te maken waardoor wel mijngas stroomt.

8: Une explosion
Starr en Harry gaan muur opblazen met dynamiet. Simon zou directeur worden van de mijn. Volgende dag gaat Madge mee de muur opblazen. Het gat dat het dynamiet veroorzaakt is groot genoeg om er door te klimmen voor Harry. Ook Simon, Starr en Madge kruipen door het gat.

9: Aller et retour
Wanneer Starr en Co naar binnen gaan nemen ze de pillamp niet mee omdat die van Harry sterk genoeg was voor hen allen. Ze ontdekken dat boven hen het meer van Katrine is. Simon wil beneden zijn nieuwe “cottage” maken. Wanneer er een vogel over hen vliegt laat Harry de pillamp vallen en ze breekt. Ze moeten dus al tastend in het donker naar het gat. Wanneer ze eindelijk denken dat ze er zijn: is er geen gat te vinden. Ofwel zijn ze verkeerd gelopen of wel heeft iemand het gat dichtgemaakt.

10: Quelques mystères
In de krant staat dat Starr verdwenen is. Ze weten alleen dat hij de boot heeft genomen en dat hij al 8 dagen verdwenen is (sinds 4 december). Ryan vindt het raar dat Harry niet naar het feest is gekomen en besluit na 2 dagen naar Harry toe te gaan. Hij neemt de trein en ziet er de bericht hangen dat Starr verdwenen is. Daarom dat Harry niet op het feest was. Zonder politie te informeren neemt hij de trein naar Yarow. Ryan loopt naar de mijn en zoekt er naar zijn pillamp die normaal gezien aan de ladder staat. Ze is verdwenen. Op de 26e ladder zoekt hij naar ladder 27 maar die is ook verdwenen. Hij loopt in trok door terug naar de politie in die komen dan met ladder en koord mee naar de mijn. Ze zakken met de koord naar beneden want de ladder is te kort. Wanneer ze in de “cottage” toekomen is alles zoals het was. Plots ziet Ryan een lamp die brand. De agenten lopen erachter want Ryan is bijgelovig en denkt dat het een geest is. De persoon brengt hen naar de 4 lichamen. Ze liggen allemaal op de grond.

11: Coal-city
Na enkele dagen zijn ze allemaal weer in orde. Ze keren terug naar de mijn met genoeg lampen en uitrusting. En in januari 1867 is Simon aan het meer gaan wonen. 2 maand later ook Starr. Ook alle andere werkers gaan in de mijn wonen en verlaten het werk op de boerderij. Ze noemen hun dorp: Coal-city of Kooldorp. Ze zijn erg gehecht aan elkaar. Een van de eersten die gestopt is met werken op de boerderij was Ryan. Hij is chef geworden van een ploeg. Harry maakt altijd excursies om de geheimen van de mijn te ontdekken. Maar ook om het wezen dat hem en de familie en Starr heeft gered. Zal hij slagen? Ja, als je Harry gelooft. Neen, als je weet dat hij nog niets gevonden heeft tot nu toe.

12: Pendu à un fil
Na 3 jaar iss iedereen gelukkig behalve Harry. Hij werd als maar stiller. Een zondag in juni Hary en Ryan gingen wandelen en Harry vertelde wat er hem nors zit. Hij is nog altijd aan het zoeken naar het wezen die hem had gered. Hij had tevens een gat in de grond gevonden. Waar hij eens een schreeuw had gehoord van een vogel. Hij overtuigt Ryan om er de volgende ochtend naar toe te gaan samen met een paar vrienden. De volgende ochtend lieten ze Harry met een touw naar beneden in het gat zakken. Op de bodem ervan voelde hij de huid van een kind. Harry geeft het teken dat ze hem moeten omhoog trekken. Maar onderweg komt er een enorme vogel op zijn touw zitten. Het pikt naar Harry. Harry probeert de vogel te steken en op 40 meter hoogte verdwijnt de vogel omdat hij het met een mes raakt maar raakt ook het touw. Hij moet zich aan de ene helft van het touw vasthouden. Net als hij wil vallen grijpen zijn vrienden hem en redden hem en het kind.

13: Nell au cottage
Ryan en Harry brengen Nell mee naar “cottage” en ondervragen haar. Telkens ze iets willen vragen over haar verleden zegt ze niets meer. Na een rustperiode kunnen we zien dat Nell graag met Harry praat. Na veel praten ontdekt Nell dat zij Harry had gered.


14: Harry et Jack se parlent
Ze besluiten dat Harry, Starr en Ryan samen met Nell de buitenwereld gaan bezoeken. Ryan overhaalt Harry om Nell te trouwen.

15: Nell découvre le monde
Starr, Harry, Ryan en Nell vertrekken ‘s nachts naar de buitenwereld waar Nell nog nooit geweest is. Ze vertrekken voor 2 dagen. Nell bewondert alles en vraagt wat wolken en sterren zijn. Om 11.30 ‘s nachts komen ze in Forth aan waar een boot op hen staat te wachten. Ze heeft trouwens ook nog nooit de zon gezien. Om 2 uur s’ morgens zijn ze aangekomen in
Edimbourg. Ze beklimmen er de heuvel waar ze in de handen van Harry valt.

16: Un événement mystérieux
Na een ochtend uitrusten en een goed ontbijt gaan onze vrienden per trein naar Glasgow, om daarna te gaan varen op het meer van Lomond waar er vele eilandjes liggen. Ze gaan per koets naar het meer van Katrine. Plots voelen ze een schok en ze zien het water zakken. De boot botste de grond van het meer. Het meer van Katrine liep precies leeg.

17: catastrophe sur catastrophe
Madge en Simon horen een geluid en kijken door het venster. Ze zien een stroom water uit het natuurlijk gat komen boven hen. Iedereen vluchtte zo snel mogelijk weg van het water. Niemand is gewond geraakt. Iedereen denkt dat het een natuurlijk fenomeen maar dat was het niet. Ontdekken Simon, Harry, Starr. Ze denken dat de geheimzinnige persoon het heeft gedaan. Ze zeggen hierover niets tegen iemand anders. Ze willen Nell vragen of zij niet weet wie dat gedaan heeft. Maar op aanvraag van Harry doen ze dat niet. Naarmate ze dichter tegen het huwelijk komen gebeuren er nog rare dingen.
-Er had iemand een vuur aangestoken door iemand.
-Er zijn stenen (gevallen) gesmeten naar Harry.
-Er lag hout op het spoor.
Nell mocht niet meer naar buiten van de mensen om haar eigen veiligheid. En politie is begonnen met zoeken naar de rare persoon. Een morgen wanneer Nell opstaat ziet ze op de deur staan: Simon Ford je hebt me mijn laatste réserve van onze oude mijn gestolen en Nell! Ongeluk aan jullie! Ongeluk aan iedereen! Ongeluk aan Nouvelle-Aberfoyle!
Silfax

18: Silfax
Simon herinnert zich wie Silfax was. Hij is de grootvader van Nell. Hij was een rare man, en deed heel gevaarlijk werk in de mijn. Hij moest met een lamp op zoek gaan naar ontsnappend gas om ontploffingen te voorkomen. Hij was altijd vergezeld door een uil. Hij is 15-20 jaar ouder dan Simon. Hij is heel sterk, en kent de mijn op zen duimpje. Hij dacht ook dat de mijn van hem was. Hij had ook de 2de brief geschreven naar Starr en had de steen naar hem gesmeten en het was zijn uil die de lamp heeft gebroken van Harry en hij heeft ook de gaten gevuld in de muur. Nell verteld het volgende: Ze had schrik van Silfax. Hij had haar een hond gekocht maar die maakte te veel lawaai dus kocht hij een uil die ze eerst raar vond maar uiteindelijk werd het haar beste vriend. Telkens wanneer Nell iets vroeg over Ford werd Silfax boos en zei hij niets meer. Silfax was ook heel boos wanneer hij zag dat ze de nieuwe réserve hadden ontdekt en zwoor dat hij iedereen zou vermoorden. Omdat Nell, Ford en Starr, had gered was Silfax nog kwader. Hij bekommerde zich nog minder om Nell. Plotseling beslist Nell om terug naar Silfax te gaan. Silfax denkt dat hij de koning van het vuur en van de schaduw is. Nell denkt dat dat de beste oplossing is, maar Ford houdt haar tegen. Ze vragen aan Nell waar Silfax zich verbergt maar ze weet dat zelf niet. Ze kon hem nooit volgen. Silfax leert Nell niemand te vertrouwen en zeker geen mannen. De mannen vertrekken op aanzoek van Madge.

19: Coal-city en danger
De mannen hebben Nell en Madge alleen gelaten maar durfden niet ver weg gaan. Gewapende wachters bewaakten de ingang van de mijn dag en nacht. 1 week voor het huwelijk is er niets meer gebeurd. Om 11 uur trouwen Nell en Harry. Eerst Harry met zijn moeder dan Nell met Simon dan Starr en dan Ryan die zijn mooiste kleren draagt en dan de andere bekende belangrijke personen gevolgd door vrienden van hen, en als laatste, de mijnwerkers. Het was een warme dag. Madge draagt een jurk die haar aan vroeger doet denken, Nell was gewoon gekleed, in een witte jurk en Simon droeg een deftig kostuum. Op het moment dat ze in de kerk stappen begint de muziek. De priester vraagt aan Harry of hij Nell wilt trouwen en zegt ja. Als de priester dit aan Nell vraagt valt er een enorme steen in het meer. Iedereen gaat buiten kijken wat er gebeurd is en plots verschijnt Silfax. Hij zegt: mijngas! Mijngas! Aan iedereen ongeluk. Door het gat dat hij gemaakt heeft kan er mijngas ontsnappen. Silfax houd een lamp in zijn handen maar het is geen veiligheidslamp. Ze horen een kleine explosie maar die is niet groot genoeg omdar hij te ver was gevaren in zijn boot. Hij heeft den de stok aan zijn uil gegeven en die was recht naar het ontsnappende mijngas gevlogen. Plots roept Nell naar de vogel en die luistert naar haar en keert terug. Ze zijn allen gered maar Silfax springt in het water. Harry zwemt er achter om hem te redden maar het is te laat.

20: Le hibou du vieux Silfax
6 maand na deze voorvallen gaan Nell en Harry dan toch trouwen met de gedachte aan Silfax. Het was een enorm feest met gezang van Ryan. Enkele weken later is er weer een feest van Madge en Simon hun 20- jarig huwelijk. De uil is na enkele dagen gaan vliegen omdat hij jaloers was op Harry. Nell ziet hem enkel nog van tijd tot tijd vliegen over het meer. Wil hij zijn meester zien? We weten alleen dat hij nu nog voorkomt in liedjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Is nell het kind dat gered is

4 jaar geleden

een scholier

een scholier

Onvolledig

1 jaar geleden

Andere verslagen van "Les indes noires door Jules Verne"