Le tour du monde en quatre-vingts jours door Jules Verne

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1159 woorden
  • 7 augustus 2006
  • 88 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 88 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De reis om de wereld in 80 dagen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1872
Pagina's
336
Oorspronkelijke taal
Frans
Verfilmd als

Boekcover Le tour du monde en quatre-vingts jours
Shadow
Le tour du monde en quatre-vingts jours door Jules Verne
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Around the world in eighty days
Schrijver: Jules Verne

Hoe lang heb je over het verhaal gedaan?
Ik heb er 2 dagen over gedaan.

Geef in één zin aan waar het verhaal over gaat.
Een man maakt een reis over de hele wereld in 80 dagen.

Wie zijn de hoofdpersonen? Vertel iets over hen (hoe oud ze zijn, wat hun problemen zijn, wat ze te maken hebben met de hoofdpersonen)
Fhileas Fogg is één van de belangrijkste hoofdpersonen in het verhaal. Fhileas Fogg is een kil man, hij vertelde nooit veel en niemand wist veel over hem. Maar alles in het leven moest goed zijn vb. De temperatuur van het water waarmee hij zich waste moest 31ºc zijn, dus niet 30ºc of 32ºc nee 31ºc . Er wordt niet verteld hoe oud Fhileas Fogg is. Fhileas Fogg woont in Savile Row in Londen. Fhileas Fogg gaat elke dag naar de Reform Club om een potje kaarten te spelen. Op een dag maakt hij een weddenschap met een stel vrienden. Die weddenschap is dat Fhileas Fogg in 80 dagen een reis rond de wereld maakt, als dat lukt dan krijgt hij £ 20.000 van zijn vrienden. Aan het einde van het verhaal trouwt hij met een vrouw genaamd Aouda.

Bijpersoon:
Jean Passepartout is ongeveer 30 jaar oud. Ze noemen hem Jean Passepartout omdat in het frans een passepartout elke deur kan openen. En wanneer het slecht gaat komt hij overal uit. Jean passepartout is een goede man, hij is handig en kan van alles. In parijs was hij brandweerman en hij is erg sterk. Hij verliet Frankrijk in 1867 en ging naar Engeland. Hij is op zoek naar een rustig leven en dacht aan bediende zijn. In het verhaal is hij de bediende van Fhileas Fogg.


Detective Fix is een lange dunne man. Hij werkt bij Scotland Yard, een centraal politie/detectives bureau in Londen. In het boek gaat hij de hele reis achter
Fhileas Fogg en passepartout aan. Hij verdenkt hun van de diefstal in Londen waarvan £ 55.000 was gestolen uit de bank van Engeland, en probeert een arrestatiebevel te krijgen om Fhileas Fogg te kunnen arresteren. Aan het einde van het verhaal brengt Fix, Fhileas Fogg naar het politiebureau in Liverpool.
Na een tijdje komt Fix snel binnengerend om te zeggen dat het hem spijt, want de dief die £ 55.000 had gestolen van de bank was al gepakt. Dan krijgt hij een mep van Fhileas Fogg.

Aouda een vrouw die gered word door Passepartout van de dood (het vuur, brandstapel). Haar man was dood. Hij zou op het vuur gelegd worden en zij er levend bij. Dat wilden Fhileas Fogg, Passepartout en de gids die hun begeleide voorkomen.
Wanneer de gids vroeg waar de bediende van Fhileas Fogg was kwam plotseling Passepartout er aan gerend met Aouda op zijn rug. Aouda was niet bij bewustzijn toen dit allemaal gebeurde, ze lag te slapen. Ze hadden iets in haar voedsel gedaan, vandaar dat ze het niet meer weet. Ze reist met Fhileas Fogg en Passepartout mee naar Londen. En aan het einde van het verhaal trouwt ze met Fhileas Fogg.

Reform Club, hierbij als laatste kies ik voor de vrienden van Fhileas Fogg uit de Reform Club omdat die de weddenschap gesloten hebben met Fhileas Fogg. Zijn groepje vrienden bestaat uit 5 mannen (Reform Club is alleen voor mannen). Onder een kaartspelletje praten ze nauwelijks met elkaar. Ralph één van de 5 vrienden word hier genoemd. Ralph heeft een goed baantje bij de bank. Ook is er een man genoemd Stuart die praat ook een beetje mee in het verhaal en over de weddenschap.

Beoordeling
Het verhaal was goed. Het verhaal was vrij gemakkelijk

Ik heb dit verhaal gekozen omdat het van school de opdracht was.
Ik zou dit wel aan een klasgenoot aanraden omdat je ten eerste ermee kan oefenen en leren en ten 2e is het wel een leuk verhaal een goed beginnertje.

Samenvatting:
Fhileas Fogg heeft een weddenschap gesloten met zijn vrienden om ₤20.000 dat hij een reis om de wereld kan maken in 80 dagen. Hij reist samen met zijn bediende Passepartout. Die zelfde dag was er ingebroken bij de bank. Detective Fix is druk bezig de dief te vinden ze weten dat de man lang is en dure kleding draagt. Fix denkt dat Fhileas Fogg het geld gestolen heeft. Onderweg gebeuren verschillende problemen waardoor ze bv. De boot hebben gemist. Op een gegeven moment horen ze een groepje mensen, er is een dode man. Die word verbrand en zijn vrouw die nog levend is willen ze erbij leggen. Zo haalde Passepartout Aouda (de jonge vrouw) daar weg en namen haar mee op reis. Er is ook tijdverschil, Fhileas Fogg kwam terug in Londen en was nog net op tijd. Hij heeft de weddenschap gewonnen en trouwde met Aouda.

Fhileas Fogg gaat zoals gewoonlijk elke dag naar de Reform Club. Om 11.30uur tot `s avonds. Daar speelt hij met zijn 5 vrienden altijd een kaartspelletje. Dat doet hij van `s morgens halftwaalf tot middennacht. Alles in zijn leven moet precies zijn. Op een morgen bracht de bediende hem zijn waswater van 30ºc, wat eigenlijk 31ºc moest zijn. Dus…. de bediende werd ontslagen. Later op de dag zou een nieuwe bediende komen. Zijn naam was Jean Passepartout en is ongeveer 30 jaar oud. Ze noemen hem Passepartout omdat in het frans een passepartout elke deur kan openen en hij ook altijd overal uit kan komen. Vroeger heeft hij verschillend werk gehad. Hij was brandweerman in Parijs geweest en was een sterk man. Maar nu is Passepartout op zoek naar een rustig leven en dacht aan een bediende zijn. Aangezien hij gehoord heeft dat Fhileas Fogg de rustigste, stilste man in Engeland is wilde Passepartout graag voor Fhileas Fogg werken. Fhileas Fogg stond het wel naar z’n zin en nam Jean Passepartout aan als bediende. De volgende morgen gaat Fhileas Fogg zoals gewoonlijk weer naar de Reform Club. Die dag staat er in de krant geschreven dat een dief £ 55.000 heeft gestolen uit de bank. O, die hebben ze zo te pakken zegt Ralph, die vinden ze wel. Nu zegt Stuart (een andere vriend) dat weet ik zo net nog niet, de wereld is groot. Ja zegt Fhileas Fogg de wereld was groot. Hoe bedoel je? Is het nu dan kleiner? Ja je kan nu sneller de wereld rond! Okay zegt Stuart je kunt misschien in 3 maanden de wereld rond maar dat wil nog niet zeggen,….. geen 3 maanden zegt Fhileas Fogg, 80 dagen. Ik wet voor al mij geld op de bank, dat is zo £ 20.000! De 5 vrienden deden wel mee met weddenschap. Het is vandaag de 2e van oktober….dus dan moet ik terug zijn op zaterdag de 21e van december om 20.45uur hier in deze kamer in de Reform Club zei Fhileas Fogg. Na dat hij dat gezegd had vertrok hij even later uit de Reform Club. Fhileas Fogg ging naar huis en vertelde Passepartout dat ze binnen 10 minuten zouden vertrekken. Hij vertelde dat ze een reis om de wereld zouden maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Goede samenvatting

9 jaar geleden

H.

H.

ik vind dit super. dit is mijn lievelingsboek
deelt iemand deze mening, neem dan contact met me op

8 jaar geleden

J.

J.

Heeft hij het op het einde gehaald of niet om in 80 dagen de wereld om te gaan??????

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Le tour du monde en quatre-vingts jours door Jules Verne"