Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Le petit prince
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1612 woorden
  • 3 april 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4
3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleine prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1943
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's

Boekcover Le petit prince
Shadow

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met …

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller,…

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef de kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten. Voor al diegenen die van zijn boeken houden, is Antoine de Saint-Exupéry nog steeds in ons midden en leeft de kleine prins, met miljoenen verkochte exemplaren en circa tachtig vertalingen, meer dan ooit.

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Le petit Prince – Antoine de Saint-Exupéry
In het verhaal wordt omschreven hoe de schrijver kennis maakt met een kleine prins die van een andere planeet komt.
De schrijver/piloot legt in het begin van het boek zijn beroepskeuze uit. Hij vond het als klein 6-jarig jongetje leuk om te tekenen, maar de volwassenen vertelde hem dat hij er niets van terecht bracht. Zo tekende hij een boa constrictor. De tekening moest een boa voorstellen die net een olifant had opgegeten. De volwassenen zagen er alleen maar een hoed in. Zijn tweede tekening was de boa constrictor waar je door heen kon kijken. Op deze tekening zag je de olifant in de maag van de boa zitten. Alle volwassenen raden hem af om tekenaar te worden en stellen hem voor om iets met aardrijkskunde of wiskunde te gaan doen, iets dat nuttig is. Uiteindelijk wordt de schrijver piloot.
Op een dag gaat de piloot met zijn motor rond rijden, hij komt ‘s nachts vast te zitten in de Sahara omdat de motor kapot gaat. De volgende dag zal hij de motor repareren. Die ochtend wordt hij gewekt door een grappig stemmetje en er komt een klein prinsje tevoorschijn. Het enige dat het prinsje zegt is: “Toe, teken een schaap voor me.” De piloot heeft nog nooit een schaap getekend, dus tekent hij eerst zijn boa constrictor met een olifant in zijn maag. “Nee,” zegt het prinsje, “ik wil geen boa constrictor met een olifant in zijn maag, ik wil een schaap!” Geen enkel schaap dat de piloot tekent voor het prinsje is goed genoeg. De een is te verdrietig, de ander is te oud, weer een ander is te ziek. Uiteindelijk tekent de piloot een kist. “Hier zit je schaap in”, zegt de piloot. Het prinsje is blij met het resultaat.
De piloot stelt vragen aan het prinsje maar deze worden nooit of zelden beantwoord. Maar uiteindelijk begint het prinsje te praten over zijn planeet, de planeet waar hij vandaan komt. Het prinsje komt van een kleine planeet, een ster, genaamd B612.
Iedere dag dat het prinsje samen met de piloot is vertelt het prinsje iets over zijn planeet, de aanleiding daarvan is steeds opnieuw het schaapje in de kist die de piloot voor het prinsje heeft getekend. Zo vertelt het prinsje over de apenbroodbomen op zijn planeet. Dit zijn bomen die je direct moet uittrekken zodra je ze kunt onderscheiden van een rozenstruik. Als je dit niet doet nemen ze je hele planeet over en kom je niet meer van ze af. Ook vertelt het prinsje dat hij enorm veel houdt van de zonsondergang. Op zijn planeet is het erg gemakkelijk om een zonsondergang te zien, omdat zijn planeet zo klein is. Het prinsje vertelt ook over zijn bloem op zijn planeet. Hij heeft een bloem op zijn planeet waar hij erg veel om geeft. Het is een beetje een ijdele bloem en heeft een paar doornen om zichzelf te beschermen. De prins vraagt aan de piloot waarom een bloem doornen nodig heeft. Op dat moment is de piloot bezig met het repareren van zijn motor en reageert geprikkeld naar het prinsje. Het prinsje wordt boos en zegt dat de piloot net zoals alle andere volwassenen is. Uiteindelijk barst het prinsje in tranen uit. Hij is bang dat als hij zijn schaapje mee naar zijn planeet neemt, dat het schaapje zijn dierbare bloem zal opeten. De piloot belooft dat hij een muilkorf en een wapenuitrusting erbij zal tekenen.

De kleine prins vertelt over zijn vertrek van zijn thuisplaneet en wat hij allemaal geleerd heeft. Hij is samen met trekvogels vertrokken. Voordat hij vertrok van zijn planeet had hij eerst de drie vulkanen, waarvan twee leven en één dood, schoongeveegd en alle apebroodbomen uit de grond getrokken. Hij ging naar zijn bloem toe en nam afscheid van haar. De bloem vertelt hem dat ze sterk zal zijn en dat ze zichzelf wel weet te redden. En zo begint het prinsje zijn reis, opzoek naar nieuwe vrienden.
De eerste planeet waar hij terecht komt tijdens zijn reis is van de algemeen heerser van alle sterren en planeten.
De tweede planeet heeft als eigenaar een ijdeltuit. Tijdens zijn reis komt hij er al snel achter de volwassenen vreemd zijn en niet logisch denken.
Op de derde planeet ontmoet hij een dronkaard, de dronkaard drinkt omdat hij zich schaamt dat hij drinkt.
Op de vierde planeet woont een zakenman, dit is een ernstig en rijk man. Hij bezit alle sterren en heeft het te druk met rekenen.
Op de vijfde planeet staan een straatlantaarn en een lantaarnopsteker. Volgens het prinsje is alleen de lantaarnopsteker een nuttig persoon. De anderen die hij voorheen op de planeten had ontmoet zijn volgens hem niet nuttig. De lantaarnopsteker had best zijn vriend kunnen zijn alleen zouden ze niet samen op zijn kleine planeetje passen.
De zesde planeet is de grootste planeet van allen. Hier ontmoet hij een oude meneer die boeken schrijft. Het is een aardrijkskundige. De aardrijkskundige raadt het prinsje aan om naar de planeet Aarde te gaan.
En zo vertrekt het kleine prinsje naar de planeet Aarde.

Hij komt terecht in een woestijn en een slang vertelt hem dat hij in Afrika is. De planeet is dor, puntig en zout. En er is geen kip te bekennen. De prins komt uit bij een rozentuin. Deze bloemen lijken veel op de bloem die zo dierbaar voor hem is op zijn eigen kleine planeet. Blijkbaar is zijn bloem dus toch niet zo speciaal zoals zij hem zelf had verteld.

Ook komt het prinsje een vos tegen. De vos vraagt wat het prinsje hier doet en het prinsje vertelt hem dat hij mensen zoekt om vrienden mee te worden. De vos kan niet met het prinsje spelen omdat hij niet tam is en zo helpt het prinsje de vos tam te worden. De prins komt erachter dat zijn bloem toch anders is dan de bloemen in het rozentuintje, want alle tijd die je aan je bloem besteedt maakt hem belangrijk en anders dan alle andere bloemen.

Later komt het prinsje terecht bij de piloot. In de woestijn is het erg droog en warm en het drinkwater is bijna op. Ze besluiten samen een put te gaan zoeken. Het prinsje vertelt de volgende dag dat het een jaar geleden is dat hij op de Aarde terecht kwam. De piloot is weg en een slang praat tegen de prins, de slang zal de prins bijten om hem van zijn lichaam te ontdoen. Zodra de schrijver aan komt lopen vlucht de slang. Het prinsje legt uit wat er zal gebeuren, de slang zal hem bijten en hij zal terug gaan naar zijn eigen planeet. De piloot is verdrietig maar zodra het prinsje begint te lachen is hij helemaal opgevrolijkt. Het prinsje legt de piloot uit dat als de piloot ’s nachts naar de sterren zal kijken het zal zijn alsof alle sterren lachen, omdat het prinsje een ster bewoont en omdat hij zal lachen.

Die nacht vertrekt het prinsje naar de desbetreffende plaats. De schrijver gaat met hem mee. Ze nemen afscheid. De slang bijt het prinsje in zijn been en langzaam en geluidloos valt het prinsje in het zand van de woestijn. De volgende dag komt de piloot terug naar de plek, het lichaam van het prinsje is verdwenen. Het prinsje is terug bij zijn bloem.


Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry werd geboren in Saint-Maurice-de-Rémens in 1900 en stierf boven de Middellandse Zee in 1944. Hij was van beroep piloot en heeft enkele boeken geschreven waaronder Le Petit Prince. Le Petit Prince is zijn meest succesvolle boek geweest en het is in meerdere talen vertaald.

Als zoon van een baron en barones had hij een goed leven. Zijn vader stierf toen Antoine 4 jaar jong was. Zijn moeder heeft Antoine en zijn vijf broers en zussen alleen moeten opvoeden. Hij speelde veel samen met zijn broers en zussen en zij hadden een kleurrijke opvoeding gekregen.

In 1931 trouwde Antoine met Consuelo Suncin Sandoval. Zij kregen geen kinderen.

Toen de oorlog uitbrak sloot hij zich aan bij de Armée de l’Air. Later ging hij bij de Free French Air Port vliegen. Ook al was hij ouder dan andere piloten en was zijn gezondheid slecht, hij bleef vliegen. Antoine de Saint-Exupéry stierf boven de Middellandse Zee. Zijn vliegtuig werd geraakt tijdens de invasie van Zuid-Frankrijk. Zijn dood is altijd een mysterie geweest totdat in 2004 men de wrakstukken van zijn vliegtuig vond.

Als schrijver werd hij erg geïnspireerd door de natuur. Het boek Le Petit Prince was bedoeld voor kinderen, maar uiteindelijk heeft het ook veel volwassenen weten te boeien.


Mijn mening
Toen ik het boekje uit had was ik best wel droevig. Ik betrapte mezelf er gisteren op dat toen ik ‘s avonds even buitenstond ik stiekem naar de sterren keek en dacht aan het kleine prinsje. Ik vind het mooi hoe het verhaal geschreven is. Het prinsje verlaat zijn kleine ster, zijn vulkanen (waarvan twee leven en één dood), de apenbroodbomen en zijn dierbare bloem. Hij ontmoet allerlei volwassenen tijdens zijn reis en hij vind ze maar vreemd.
Het mooie aan dit verhaal vind ik dat het echt klinkt, maar dat het fantasie is. Het lijkt alsof het zich echt zou kunnen afspelen ook al is dit zeker niet het geval.
Het begin dat gaat over de boa constrictor vind ik erg goed, zo wordt de kijk van ouderen op bepaalde onderwerpen omschreven en er wordt uitgelegd hoe de tekeningen in het boek zijn gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry"