Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2161 woorden
  • 5 juli 2007
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleine prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1943
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's

Boekcover Le petit prince
Shadow

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met …

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller,…

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef de kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten. Voor al diegenen die van zijn boeken houden, is Antoine de Saint-Exupéry nog steeds in ons midden en leeft de kleine prins, met miljoenen verkochte exemplaren en circa tachtig vertalingen, meer dan ooit.

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titelbeschrijving

Auteur: Antoine de Saint-Exupéry
Titel: Le petit Prince (De kleine Prins)
Plaats + jaar van uitgave: Groningen + 1970
Druk: 15e editie

Korte motivatie van je boekkeuze

Dit boek hebben wij (de hele klas) niet gekozen, maar dat heeft de leraar (Dhr. Boerstra) voor ons gedaan. (Ik wilde dit boek al lezen, omdat het mij een leuk boek leek. Maar toen de leraar ( Dhr. Boerstra) toevallig zij dat we dit boek moesten lezen voor ons boekverslag, was dit wel mooi mee genomen.)

Het schaap

Samenvatting van de inhoud

Het verhaal begint wanneer de hoofdpersoon/verteller met zijn vliegtuig(je) een noodlanding moet maken midden in de woestijn. Hij heeft maar voor een paar dagen drinkwater bij zich en moet dus zorgen dat hij zijn vliegtuig snel repareert. Opeens hoort hij een klein stemmetje zeggen: "S'il vous plait … dessine-moi un mouton!". In vertaling: "Alstublieft … teken voor mij een schaap! Hij draaide zich om en zag een klein kereltje staan, later bleek dat, dat de kleine prins was. Hij had in zijn hele leven alleen nog maar een gesloten boa die een olifant had ingeslikt en de binnenkant van diezelfde boa getekend, dus hij wilde het eerst niet doen. Maar de kleine prins weet hem over te halen. En dus na veel pogingen was het hem gelukt om een schaap te tekenen en was de kleine prins tevreden.
Stukje bij beetje komt de piloot te weten waar de kleine prins vandaan komt. Hij komt van asteroïde B-612. Het is een erg kleine planeet waar drie vulkanen zijn, die hij dagelijks veegt. Ook staat er zijn roos, een ijdele, maar kwetsbare en veeleisende roos. Het prinsje zorgde erg goed voor haar, maar ze bedankte hem nooit. Dat was een van de redenen waarom het prinsje op ontdekkingsreis ging. Een andere reden was het gevaar voor het opkomen van "baobabs", apebroodbomen, die de hele planeet zouden kunnen vernietigen. Natuurlijk wil de kleine prins ook andere planeten ontdekken.
Op de eerste planeet ontmoet hij een koning, die vindt dat iedereen en alles zijn onderdanen zijn. Zijn waardevolle mantel omvat de hele planeet.
De tweede planeet die hij bezoekt wordt bewoond door een ijdeltuit. Deze eigenaardige man is erg egoïstisch en denkt dat iedereen die hem komt bezoeken, er is om hem te bewonderen. Dit vindt de kleine prins niet leuk en gaat snel naar de volgende planeet.
Op de derde planeet woont een dronkaard, die volgens zichzelf drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt dat hij drinkt. De kleine prins vindt dit wel erg vreemd en gaat naar de volgende planeet.
De volgende planeet is van een hele rijke zakenman, die alles bezit. Hij telt ongeveer vijfhonderd miljoen sterren die allemaal van hem zijn. Daarmee is hij zo rijk dat hij weer nieuwe sterren kan kopen wanneer die gevonden zijn. Hij zegt dat alles wat nog niet van iemand is en waar jij dan als eerste aan denkt om te bezitten, van jou is. De zakenman heeft het zo druk met tellen hoeveel sterren er zijn, dat hij geen tijd heeft om te praten.

Op de vijfde planeet (de kleinste van allemaal) is er alleen plaats voor een straatlantaarn en een straatlantaarnopsteker. Die heeft het heel moeilijk omdat hij als het nacht wordt de lantaarn aan moet steken, en als het dag wordt hem weer moet doven. Maar aangezien zijn planeetje steeds sneller ging draaien, heeft hij nu geen minuut rust meer en is hij dag in, dag uit alleen maar bezig zijn lantaarn aan te steken of te doven.

De straatlantaarnopsteker

Op de zesde planeet, die veel groter is als de vorige, ontmoet hij een aardrijkskundige aan, die een dik boek aan het schrijven is. Hij weet niets van zijn eigen planeet, omdat hij niet veel ontdekkingsreizigers ontmoet, want met die ontdekkingen van die mensen maakt hij een kaart (hij vindt zichzelf te belangrijk om op ontdekkingsreis te gaan). Hij vraagt het prinsje om zijn planeet te beschrijven, want hij vindt dat de kleine prins een ontdekkingsreiziger is. Maar de kleine prins wil dat niet.
Vervolgens komt hij terecht op de zevende planeet, de aarde. Hier komt hij van alles tegen, zoals een slang, een tuin met rozen (zijn eigen roos was helemaal niet zo bijzonder zoals hij dacht!), een vos, die wil dat het prinsje hem tam maakt, een wisselwachter en een handelaar die in dorstlessende pillen handelt. Ook ontmoet hij de piloot die dit verhaal, na dat hij de kleine prins had ontmoet, navertelt.
De kleine prins neemt een conclusie en zegt dat er op deze planeet wel 111 koningen, 7000 aardrijkskundigen, 900.000 zakenmannen, 7.5 miljoen dronkaards en 311 miljoen ijdeltuiten wonen. En daarbij ook nog eens 2 miljard grote mensen! Dat verbaast de kleine prins.
Intussen zijn er al acht dagen voorbij, nadat de piloot een noodlanding moest maken, en zijn water is op. De kleine prins stelt voor om met zijn tweeën een put te gaan zoeken, en hoewel de piloot dat een stom plan vindt, gaat de verteller toch mee. Ze vinden ook een put, een kunnen eindelijk hun dorst lessen.
De prins vertelt hem dat het precies een jaar geleden was dat hij op Aarde was terechtgekomen, en dat vannacht zijn planeet precies boven deze plek staat. Hij wil weer terug naar zijn planeet, en zijn bloem. De verteller is heel verdrietig, want hij was erg van het prinsje gaan houden. Het prinsje zegt tegen hem: "Ga elke nacht naar de sterren kijken. Een ervan is van mij, en al weet je niet welke, ze zullen je troosten en alle sterren zullen je vrienden zijn.

Eerste persoonlijke reactie

Origineel: Ik vind dit verhaal erg origineel, omdat je maar op het idee moet komen dat een piloot (verteller), na een noodlanding midden in de Sahara de kleine Prins ontmoet.
Zet me wel aan het denken: Het zet me wel aan het denken hoe de kleine Prins leeft. Als er nu in deze tijd meerdere planeten zijn waar je op kan leven en ook leven is, dan vraag ik me af hoe die mensen dan leven. Hetzelfde als ons?
Onecht: Ik vind het onecht dat aan het begin van het boek er plotseling een klein Prinsje staat/is. En die vraagt dan: S’il vous plaît … dessine-moi un mouton! Ik vind dat een erg vreemde vraag. Als ik een vreemde tegen kom ga ik iets anders vragen dan wil je een schaap voor me tekenen! Dus het is onecht dat iemand dat vraagt ook al is hij een kleine Prins. (zie blz 8)
Droevig: Ik vind het erg droevig dat de Kleine Prins helemaal alleen is en dus ook alleen reist. Ik vind het ook erg droevig wanneer de piloot afscheid moet nemen van de kleine Prins. (zie blz 96/97)
Grappig: Ik vond een aantal dingen in het boek ook erg grappig, ik noem er twee. Zoals de kleine Prins midden in de Sahara aan de piloot vraag of hij een schaap voor hem wil tekenen! Daar kan je, je niets bij voor stellen dat iemand dat als eerst vraagt. Maar het is wel grappig. En op het laatst bedenkt de piloot nog wat, hij is namelijk het riempje vergeten van de muilkorf. Dat is een muilkorf voor het schaap dat die niet de roos gaat op eten of andere dingen die niet mogen. (zie blz 99) Ik vind dat wel grappig dat iemand daar dan ook nog op het laatst aan denkt.

De koning D

Le petit prince
Antoine de Saint-Exupery

Info
Soort uitgave: Onverkort.
Aantal pagina's: 100 blz. (blz. 4 t/m blz. 103)
Jaar van publicatie: 1943.

Personages
Eigenlijk zijn er maar 2 belangrijke personen in het boek: de piloot (ook de verteller) en het kleine prinsje.

Plaatsen van Handeling
Het verhaal speelt zich af op de aarde, in de Sahara, en in de ruimte op acht verschillende planeten.

Tijdstip van Handeling
Het verhaal speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw. Het verhaal bevat ook enkele flash-back's.

Samenvatting
De schrijver/verteller, een piloot, moet een noodlanding in de woestijn maken. hij heeft weinig drinkwater mee en zit een beetje in de problemen. Als hij de eerste morgen wakker word hoort hij een stemmetje dat vraagt "Teken eens een schaap voor mij". Het lijkt hem zinloos, maar toch tekent hij een schaap. Langzamerhand komt de piloot erachter dat de kleine prins van een andere planeet komt. Hij komt erachter dat deze planeet heel klein is en later hoort hij van de Baobab, een boom die heel groot kan worden en als onkruid gezien wordt.

Ook vertelt de kleine prins over een bloem die ijdel, kwetsbaar en veeleisend is. Als hij ruzie krijgt met de enige bloem op de planeet besluit de kleine prins om van de planeet weg te gaan dan komt hij in de buurt van de asteroiden 325 t/m 330. Hij besluit om deze te gaan bezoeken. Als hij op de eerste planeet is aan- gekomen leert hij een koning kennen, die hem van alles beveelt op een redelijke manier. Op de tweede planeet ontmoet hij een ijdeltuit die hij bewondert om de ijdeltuit een plezier te doen. Op de derde planeet ontmoet de kleine prins een alcoholist. Hij wordt hier erg bedroefd van en blijft maar kort. Dan ontmoet hij een zakenman die het heel druk heeft en niet eens opkijkt als de kleine prins eraan komt. Daarna komt hij op de vijfde en kleinste planeet waar hij een lantaarn en een lantaarnopsteker ziet.Hij vindt deze dwaas, maar niet zo dwaas als de rest die hij heeft leren kennen. De zesdeplaneet is wel 10 keer zo groot als de vorige en daar leert de kleine prins een oude man, een aardrijkskundige, die veel dikke boeken schrijft kennen. De kleine prins vraagt de man van alles over planeet, maar de man weet niks, hij is aardrijkskundige en geen ontdekkingsreiziger. Toen kwam de prins op de zevende planeet en dat was de aarde.Dit was geen willekeurige planeet en hier wonen allerlei mensen. Als de prins op aarde aankomt is hij verbaasd dat hij geen mensen ziet en denkt dat hij zich van planeet vergist heeft. Hij ontmoet een slang en praat daar even mee als hij later op onderzoek uit gaat dan ziet hij een hele tuin vol met dezelfde bloemen als die ene bloem die zichzelf zo bijzonder vond. Hij ontmoet ook nog een vos die hij naar lang aandringen tam wil maken. Hij ontmoet nog meer mensen met wie hij een praatje maakt. Ondertussen is het al de achtste dag en het water van de verteller is op. Samen gaan ze dan op zoek naar een put en als ze deze gevonden hebben bij het aanbreken van de dag drinken ze er uit. Dit water doet hen heel erg goed en het is een prachtig geschenk. Uiteindelijk naar precies een jaar wil de kleine prins weer naar zijn planeet terug. Hij vraagt of de slang hem dood wil bijten, omdat zijn lichaam te zwaar is om nogmaals de reis te maken. De verteller reageert hier geschokt op en krijgt een wijze raad van de kleine prins: Als je 's nachts naar de sterren kijkt dan is er een van mij. Jij zult niet weten welke, maar toch zal je graag naar de sterren kijken, want alle sterren zullen je vrienden zijn. Dan gaat de kleine prins terug naar zijn planeet. Hij gaat terug naar zijn bloem, omdat hij haar moet beschermen en verantwoordelijk voor haar is.De piloot blijft verdrietig en alleen achter, omdat hij de vriend van de kleine prins was geworden.

Duur van handeling
Er zit een jaar tussen het begin en het eind van het verhaal, want de prins is namelijk een jaar op aarde als hij besluit weer terug te gaan naar zijn planeet.

Soort tekst
Het verhaal is eigenlijk een soort sprookje.

Titelverklaring
" Le petit Prince " is de hoofdpersoon van het boekje. Hij is degene die bijna alle avonturen mee maakt en deze aan de piloot vertelt.

Over de schrijver
Antoine de Saint-Exupery is in 1900 in Lyon geboren. Zijn grootste ambitie was om officier in het leger te worden, daarvoor moest hij een examen doen en hij zakte.
Hij besloot om vliegenier te worden, want in die tijd nog erg gevaarlijk was. Tijdens zijn militaire dienst had hij geleerd om vliegtuigen te besturen. Hij mocht echter niet meteen piloot worden, eerst moest hij monteur worden. In 1927 was hij dan uiteindelijk piloot, hij heeft ook enkele ongelukken in de woestijn (Sahara) gehad. Later werd hij directeur van zijn eigen "vlieg-zaak" in Zuid-Amerika.
Maar deze zaak kreeg financiele problemen. Saint-Exupery werd journalist en vloog in zijn vrije tijd. Ook heeft hij in Wereldoorlog 2 gevlogen. Hij was het er niet mee eens dat Frankrijk capituleerde en besloot om naar de Verenigde Staten te gaan. Daar ging hij verder met zijn andere ambitie, schrijven. In New York schreef hij zijn boek "Le Petit Prince". In 1942 besloot hij als vrijwilliger te vliegen in het Amerikaanse leger. In juli 1944 werd zijn vliegtuig neergeschoten door de Duitsers boven de Middellandse Zee, Antoine de Saint-Exupery overleed.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry"