Hoofdstuk 1La photo de la classeDe klas van Nicolas moet netjes op school komen voor een klassenfoto! Geoffroy op school in een marsmannetjes’ pak.

De foto wordt gemaakt tijdens de rekenles. Agnan, die de beste van de klas is en het lievelingetje van de juffrouw, vindt dit niet leuk, omdat hij zijn rekensommen goed had gemaakt.

Eudes is heel sterk en wil Agnan een klap op zijn neus geven, maar dat mag hij niet want Agnan draagt een bril.Voor de foto moet de eerste rij op de grond gaan zitten, de tweede rij moet gaan staan en de derde rij moet op kistjes gaan staan.De kinderen gaan naar de kelder om naar kistjes te zoeken, en komen helemaal vies terug.

De fotograaf zegt dat ze zich moeten gaan wassen, behalve Geoffroy en Agnan want die zijn nog schoon.

De fotograaf zet de kistjes goed en de kinderen moeten lachen voor de foto.

De grootste kinderen moeten gaan staan, de wat kleinere op de kistjes en de kleinste moeten zitten.

Eudes vindt dat hij op een kistje moet staan, maar Geoffroy vindt van niet.

Eudes geeft hem een klap op zijn helm. Maar dan zit de helm klem.

Geoffroys vader is heel rijk en Geoffroy schept op dat hij een veel beter fototoestel heeft.Alceste eet een boterham met jam, dan laat hij hem per ongeluk op zijn shirt vallen. Hij moet van de juf met Eudes van plek ruilen maar alceste wil zijn mooie plekje niet kwijt!

Eudes zegt dan: “Waarom gaat hij niet met z’n rug naar het fototoestel staan?”Maar Agnan heeft een beter idee, en draait gewoon zijn shirt om!

Als het eindelijk rustig is en iedereen zit, is de fotograaf vertrokken zonder iets te zeggen, en heeft de foto gewoon maar gemaakt, terwijl de kinderen aan het vechten, spelen, en praten waren!Vragen:1- Omdat hij op de foto moet

2- Alleen Agnan!

3- Daar moesten ze de aardappelkistjes halen om op te staan voor de foto!

4- omdat hij een zak over z’n hoofd heeft, (hij speelt een spook)

5- Agnan ging de kelder niet in, dus bleef schoon

6- Omdat iemand die strak op zijn hoofd had geslagen.

7- Omdat Geoffroy een betere camera van zijn vader heeft gekregen.

8- Op de 2e rang

9- Daar is een broodje met jam op gevallen

10- Hij wil dat Alceste met zijn rug naar het foto toestel gaat staan!Hoofdstuk 2Les cowboysNicolas en zijn vriendjes spelen cowboytje.

Rufus heeft een politiepak aan met o.a. een revolver en handboeien, deze zijn van zijn vader, want die werkt bij de politie.

Eudes heeft een scoutinghoed op en een riem met holsters en revolvers.

Alceste heeft een indianentooi op en houten bijl. Nicolas vindt hem meer op een dikke kip lijken.

Geoffroy is helemaal als cowboy gekleed in een geruite hemd, een leren vest, een grote hoed en hij heeft revolvers. Nicolas heeft een zwart masker op, een rood sjaaltje om zijn nek en hij heeft als wapens een pijl en boog.

Nicolas wil de cowboy op een groot wit paard zijn.

De anderen moeten voor boef spelen.

De anderen zijn het daar niet mee eens, en Eudes zegt dat hij de man op het paard wil zijn.

Alceste zegt dat Eudes met zijn hoofd de man op het paard niet kan zijn, dan zegt Rufus dat hij de sheriff wel wil zijn, maar Geoffroy zegt dat dat niet kan, omdat er geen sheriffs zijn die een Kepi dragen.

Ze krijgen ruzie, en Rufus geeft Geoffroy een klap. Dan pakt Geoffroy zijn revolvers, dus krijgt hij nog een klap van Rufus zodat hij op de grond valt.

Op een gegeven moment zegt Alceste dat hij de sheriff zal zijn, maar daar is Rufus het niet mee eens. Dus slaat Alceste hem op zijn hoofd met de houten bijl.

Eudes heeft een goed idee! De indiaan zal een van de cowboys gevangen nemen en die bevrijden ze dan weer.

Dat vinden ze een goed idee, behalve Alceste.

Hij vraagt zich af waarom hij nou de indiaan moet spelen, dat is natuurlijk omdat je een verentooi draagt zegt Geoffroy.

Alceste is het er nog steeds niet mee eens en zegt dat hij niet meer meespeelt, en gaat boos in een hoek staan om een broodje te eten.

Als de rest verder gaat, komt Alceste weer terug en zegt dat hij toch mee wil doen, maar alleen als hij een goede indiaan mag zijn. Iedereen gaat hiermee akkoord.

Nu weten ze allen nog niet wie de gevangene moet spelen!

Eudes zegt dat Geoffroy de gevangene moet zijn, maar dat wil hij natuurlijk niet. De kinderen krijgen ruzie en maken zoveel herrie dat de vader van Nicolas naar buiten komt om te kijken wat er gebeurd.

Vader zegt dat hij de gevangene zal zijn. De kinderen binden vader vast aan een boom. Op gegeven moment loop de buurman, Blédurt langs, en vraagt of hij ook mee mag doen.

Hij vindt het leuk om de vader van Nicolas te plagen. De buurman is ook een indiaan met de naam: rechtopstaande stier.

Hij danst om vader heen en slaakt kreten, de moeder van Nicolas roept de kinderen naar binnen.

Na het eten gaan ze naar de kamer van Nicolas om met zijn elektrische trein te spelen.

Wanneer Nicolas ’s avonds buiten komt is de buurman weg, maar zit zijn vader nog steeds aan de boom vast. Nicolas zegt dan: “Ik wist niet dat papa het zo leuk vindt om cowboy te spelen.”Vragen:1- Omdat zijn vader bij de politie werkt.

2- Om politie en boefje te spelen (vastbinden)

3- Omdat hij een grote indianen tooi ophad

4- In de tuin van Nicolas.

5- Geoffroy valt omdat hij zijn revolvers wil trekken, maar door Rufus wordt neergeslagen!

6- Niemand, omdat ze iets anders verzonnen, waardoor ze geen sherrif meer nodig zouden hebben!

7- Omdat ze er niet uitkwamen, wie welke personage mocht zijn

8- Ze bonden hem aan een boom.

9- Een man die voorbij kwam lopen, en graag mee wou doen.

10- Toen ging iedereen naar binnen, en speelden de 2 volwassen mannen, nog even door.Hoofdstuk 3Le BouillonVandaag kwam er een invaller op school, omdat je juf ziek was!

De kinderen noemen de invaller “Le Bouillon” (als hij er niet is).

Ze noemen hem zo omdat zijn ogen op vetoogjes lijken die in de soep zitten.

Meneer Bouillon heeft een grote snor en hij geeft vaak straf.

De kinderen vinden hem geen leuke invaller, gelukkig moet hij vandaag met de directeur werken, dus vraagt hij aan de klas, wie de slimste leerling is!

“dat ben ik, meneer”, zegt Agnan trots.

De kinderen vinden Agnan geen aardige jongen!

Ze proberen hem vaak een klap te verkopen, maar dat mag niet, want Agnan draagt een bril.

Bouillon zegt dat Agnan aan het bureau van de juffrouw mag gaan zitten en de klas in de gaten moet houden.Bouillon zegt dat hij af en toe even komt kijken hoe het gaat.

Agnan gaat tevreden achter het bureau zitten en Bouillon loopt de klas uit.

Agnan zegt dat ze hun wiskundeboeken moeten pakken en dat ze een moeilijk wiskundeprobleem gaan oplossen.Clotaire vraagt dan of Agnan gek is, waarop Agnan roept dat hij zijn mond moet houden, Coltaire zegt: “ik luister niet naar jou”.

Op dat moment komt meneer Bouillon binnen, die de hele tijd achter de deur mee stond te luisteren, en de kinderen moeten voor straf een hele lange zin vervoegen.

Dan gaat Bouillon weer weg en hij belooft om af en toe weer terug te komen.

Joachim wil bij de deur staan om Meneer Bouillon te bespieden.

Iedereen is het daar mee eens, behalve Agnan. “Ga terug naar je plaats”, zegt Agnan tegen Joachim, hij steekt zijn tong uit naar Agnan, gaat voor de deur staan, en kijkt door het sleutelgat naar buiten.Clotaire zegt: “zie je iemand?”

Het antwoord is Nee

Nu wil Clotaire dat Agnan zijn wiskunde boek gaat opeten, dat wil Agnan niet en roept dan dat hij een bril heeft.

Geoffroy wil met de bal spelen, maar Agnan is het daar niet mee eens, want die wil het wiskundeprobleem oplossen.

De kinderen besteden geen aandacht aan Agnan en schoppen de bal door de klas naar elkaar toe.Opeens horen ze een gil en zien ze Joachim op de grond zitten met zijn handen op zijn neus. Meneer Bouillon was binnen komen lopen, Joachim had hem niet aan zien komen, en de deur vol in zijn gezicht gekregen.

De kinderen rapen de bal op en gaan snel terug naar hun plaatsen. Bouillon komt terug met Joachim, en zijn neus is helemaal opgezet. Bouillon zegt dan dat hij er genoeg van heeft en vraagt waarom ze de instructies van Agnan niet opvolgen, hij is tenslotte even de leeraar! Joachim uit dat hij niet op zat te letten, en Meneer Bouillon niet aan had zien komen.

Agnan gaat ondertussen verder met zijn wiskundeprobleem, maar dan roept Joachim dat het de schuld van Agnan is dat zijn neus pijn doet. Clotaire wil nog steeds dat Agnan zijn wiskundeboek gaat opeten.

Nu begint Agnan te huilen, en komt Bouillon alweer binnen.

Hij geeft alle kinderen straf, dit vinden de kinderen niet leuk en besluiten dus maar om heel braaf te zijn.

Nu is iedereen erg stil en ze horen alleen het geluid van een snikkende Agnan en het kauwen van Alceste.

De deur gaat langzaam open. Dan roept iemand dat het Bouillon is, en komt Bouillon helemaal rood binnen. “Wie zei dat?”, vraagt hij.De kinderen roepen allemaal door elkaar heen en geven elkaar de schuld. Dan komt de directeur binnen en die vraagt:

“Wat gebeurt er nou?” Bouillon zegt dat hij het niet weet, want het ene kind rolt over de grond, de andere heeft bloed op zijn neus en de rest is aan het schreeuwen. Bouillon zegt dan dat hij zoiets nog nooit heeft gezien, en hij haalt zijn hand een keer door zijn haar en zijn snor beweegt alle kanten op.

De volgende dag is de juffrouw weer op school, en Meneer Bouillon is door niemand ooit nog terug gezien!Vragen:1- Omdat ze dan niet hoeven te luisteren, naar Agnan?

2- Om te luisteren of de leerlingen naar Agnan luisteren

3- Nee bij de deur gaan kijken of er iemand aankwam!

4- ehm, ja het is een goede invaller? “snap de vraag niet”

5- Zijn wiskunde boek

6- omdat de deur open ging toen hij aan het kijken was.

7- Van Alceste die zit te eten.

8- Omdat hij de klas niet meer onder controle kan houden, en wordt gesnapt door de directeur.

9- Ze worden helemaal stil

10- ehm.. niet dat ik weetHoofdstuk 4La visite de l’inspecteurDe juf komt de klas binnen en zegt dat de inspecteur vandaag langs komt dus moeten de kinderen zich goed gedragen!

“ Het is een nieuwe en strengere inspecteur”, zegt de juf.

Dus jullie mogen pas praten als hij vragen stelt, anders moet je gewoon stil zijn, ze mogen niet lachen zonder toestemming en ze moeten hun knikkers niet op de grond laten vallen.

Ze vraagt aan Alceste om niet te eten en Clotaire mag geen opmerkingen maken, (omdat hij de slechtste van de klas is).

Dan vraagt ze aan Agnan of hij inkt in alle potjes wil doen, voor als de inspecteur een dictee wil houden.

Agnan is nog maar net bezig als iemand voor de grap roept dat de inspecteur er aan komt!

Daardoor morst Agnan de inkt over de hele tafel.

Omdat de voorste bank nu vol met inkt zit, wil de juffrouw hem achterin de klas zetten, maar dan komt de inspecteur al binnen.

Cyrille en Joachim draaien snel met hun rug naar hun tafel. Als de inspecteur dat ziet vraagt hij waarom ze dat doen, en hij wil dat ze hun tafel weer goed neer zetten. De inspecteur legt zijn handen op de tafel van Cyrille en Joachim en vraagt waarom ze hun tafel wilden verzetten.

“Voor de inkt”, zegt Joachim. “Inkt?”, Vraagt de inspecteur, en hij kijkt naar zijn handen die nu helemaal blauw zijn.

Hij probeert zijn handen af te vegen met een doekje, maar het lukt niet. Gelukkig is deze inspecteur erg aardig, hij vertelt een grapje over twee dove mensen en moet erg hard lachen, maar de kinderen niet omdat je juf geen toestemming heeft gegeven om dat te doen.

Dan zegt de juf dat ze bezig zijn een verhaaltje te het lezen over de raaf en de vos.

De inspecteur vindt het leuk als de kinderen dit verhaaltje eens aan hem voorlezen, en de juffrouw geeft Agnan de beurt om het verhaal op te zeggen.

Maar de inspecteur wil dat Clotaire het verhaal opzegt, die begint te huilen en de juf zegt dat Clotaire erg verlegen is.

Dan geeft de inspecteur Rufus de beurt, maar die kent het verhaal ook niet uit zijn hoofd, het enige wat hij weet is dat het over een raaf ging die een stukje roquefort in zijn bek had.

Dan krijgen de kinderen ruzie, omdat ze het er niet over een zijn wat voor soort kaas de raaf in zijn bek had.

Op een gegeven moment roepen de directeur, de inspecteur en de juf dat ze moeten gaan zitten, en stil moeten zijn.

Als ze zitten veegt de inspecteur zijn gezicht af, maar hij was vergeten dat er inkt op zat, dus heel zijn gezicht zit nu onder de inkt.

Hij draait zich naar de juf om en zegt dat hij veel sympathie voor haar heeft en dat ze zo door moet gaan, en dan loopt hij snel met de directeur de klas uit.

Vragen:1- Toen ging alles mis?

2- Nee, want de inspecteur was niet streng!

3- Omdat die de domste van de klas is.

4- Toen werden ze helemaal stil, niemand zij nog iets.

5- De leerling probeerde de tafel waar inkt opzat naar achteren in de klas te verplaatsen, maar toen kwam de inspecteur al binnen en zat er dus inkt op de handen van de inspecteur.

6- Niemand behalve de inspecteur zelf!

7- Omdat hij te verlegen is om het verhaal te vertellen

8- Een stukje kaas.

9- Nee, want hij mag niet voorlezen

10- Door te zeggen dat de juf een goede juf is, waarop hij snel vertrekt.Hoofdstuk 5DjodjoS’middags introduceerde de juf een nieuwe leerling aan de kinderen. Hij kan nog geen Frans.

De juf vraagt de nieuwe leerling om zijn naam te zeggen, maar dat verstaat hij niet. Hij lacht alleen maar, en heeft lelijke tanden.

Omdat de nieuwe leerling nog geen Frans kan, zegt de juf dat hij Georges Macintosh heet. Maixent vraagt aan de juf hoe hij nou precies heet: Georges of Dgeorges? De juf legt uit dat hij Georges heet, maar dat je het uitspreekt als Dgeorges. goed, zegt Maixent, “ wij noemen hem Jojo”. Nee! zegt Joachim, dat spreek je uit als Djodjo Waarop Maixent weer zegt dat je dan ook Djoachim kan zeggen. Agnan doet wel aardig tegen Djodjo. Agnan zegt dat hij wel een beetje Engels kan, maar wanneer hij het probeert lacht Djodjo hem uit.

In de pauze stelt iedereen Djodjo vragen, maar Djodjo verstaat ze niet.

Geoffroy, die vaak naar de bioscoop gaat, zegt dat Djodjo eigenlijk ondertiteld zou moeten worden.

Agnan probeert dat, en Rufus zegt dat hij een idioot is.

Dan begint Djodjo idioot te roepen en is daar erg trots op.

Iedereen vindt Djodjo wel aardig behalve Agnan.

Dan vraagt Eudes wat voor sporten er in Engeland zijn, maar Djodjo roept alleen maar idioot.

Eudes wordt boos op Geoffroy en geeft hem een klap. Djodjo vindt het wel leuk dat ze gaan boxen, en hij doet net alsof hij een boxer is, springt rondjes rondom Eudes en geeft hem een klap waarop Eudes op de grond valt! Als de pauze voorbij is eet Alceste nog snel een restje eten op, en gaat dan ook naar binnen toe.

Als ze weer binnen zijn vraagt de juf of Djodjo het leuk heeft gehad. Agnan zegt dat hij lelijke woorden heeft gezegd, Gek, idioot, vuile leugenaar, roept Djodjo!Als de bel gaat zegt de juf tegen Djodjo dat ze zich afvraagt wat zijn ouders hierover zullen zeggen, waarop Djodjo gemene klikspaan antwoordt en geeft haar een hand.

Djodjo is niet meer teruggekomen op school en Nicolas denkt dat dat komt omdat de ouders van Djodjo vinden dat hij genoeg heeft geleerd.Vragen:1- Geen Frans.

2- erg vies, en bruin

3- Alcest, omdat je daar grote stukken mee af kan happen.

4- Nee.

5- Golf, en Skieen

6- Atletiek, Snowboarden, Tennis, Skaten.

7- Nee

8- Alcest omdat hij zijn eten nog niet opheeft.

9- Omdat hij allemaal vieze woorden roept.

10- Omdat zijn ouders vonden dat hij genoeg had geleerd!Hoofdstuk 6Les CarnetsNa schooltijd was iedereen verdrietig, omdat de leerlingen die dag hun rapporten hadden gekregen. De Directeur zei dat de rapporten van de kinderen ontzettend slecht waren, zoiets had zelfs hij nog nooit meegemaakt!

Clotaire, de slechtste van de klas begon te huilen, omdat zijn ouders altijd boos op hem worden vanwege de bijgeschreven tekst!

Alleen het rapport van Agnan was positief, en alle andere leerlingen moeten daar maar een voorbeeld aan nemen!

Thuis moeten ze het rapport door hun ouders laten tekenen. Op straat loopt iedereen langzaam en schoorvoetend.

Ze moeten wachten op Alceste die nog zes chocoladebroodjes wil kopen omdat hij misschien s’avonds geen toetje zal krijgen.

Op de hoek splitsen de leerlingen.

Clotaire is huilend weggelopen, Alceste etend en Rufus zacht fluitend. Nicolas blijft bij Eudes lopen, die er het minste over in lijkt te zitten. Eudes zegt dat Nicolas vanavond wel bij hem mag blijven slapen. Hoe dichter ze bij het huis van Eudes komen, hoe minder Eudes zegt en hoe onrustiger hij wordt.

Ze blijven nog even buiten staan wachten. “Zullen we naar binnen gaan?”, vraagt Nicolas.

Eudes krabt even op zijn hoofd en zegt dan dat hij nog even wil wachten. Als hij naar binnen gaat, staat de deur op een kier. Nicolas hoort een klap en een stem, maar verstaat het niet, hij besluit toch maar naar z’n eigen huis te gaan, onderweg denkt hij aan wat zijn vader tegen hem zal zeggen. Want zijn vader was vroeger heel goed op school en kreeg veel prijzen, maar die zijn ze helaas tijdens de verhuizing kwijtgeraakt, en hij zal zeggen dat Nicolas een ondankbare jongen is.

Waarschijnlijk zal hij ook niet meer naar de bioscoop mogen. Het begint al donker te worden als Nicolas thuiskomt. Zijn vader is in gesprek met zijn moeder over de hoge kosten. Nicolas geeft zijn vader zijn rapport, die zet gauw een krabbel en kijkt er verder niet meer naar. Daarna gaat hij weer verder met zijn probleem. Nicolas’ moeder zegt dat hij maar op zijn kamer moet gaan spelen. Nicolas gaat naar zijn kamer en denkt: als mijn ouders van mij houden, waarom bemoeiden ze zich dan niet een beetje met me?Vragen:1- De Directeur.

2- ‘s morgens

3- Ja.

4- Bij iedereen.

5- Omdat hij denkt dat hij ‘s avonds geen toetje krijgt

6- Omdat hij aarzelt met het naar binnen gaan.

7- Omdat zijn ouders bezig zijn hun financiële situatie te bespreken.

8- Over hun financiële situatie.

9- Nee, de ouders kijken niet naar zijn rapport.

10- Ik denk geen 8 op Frans!Hoofdstuk 7La répétitionVandaag zei de directeur blij, dat de minister langs zou komen, die ook op deze school had gezeten, en een onvergetelijk ontvangst zou moeten krijgen!

Clotaire en Joachim hebben gevochten dus die moeten in de hoek.

De Directeur deelt mede aan alle andere leraren, en invallers, dat vandaag de minister langs gaat komen, en hij hem wil verwelkomen.

Eerst wil hij bij zijn binnenkomst dat de school het volkslied voor de minister zingt, dan krijgt hij drie bosjes bloemen aangeboden.

Hij laat de leerlingen en de leraren meteen oefenen, uiteraard vallen alle lessen die dag uit! Mevrouw Van der Blergue gaat de kinderen het volkslied leren zingen omdat zij de zanglerares op school is.

Iedereen zingt mee behalve Rufus en Alceste, Rufus omdat die niet veel verder komt dan de eerste paar woorden, en Alceste omdat hij eet.

Mevrouw Van der Blergue, wordt boos omdat iedereen zijn eigen tempo aanhoudt, Rufus omdat die niet goed meezingt, en Alceste moet echt meezingen inplaats van ‘alsof ’! Na dit lied kiest de directeur drie kinderen uit die de bloemen mogen geven!

Het worden Agnan, Eudes en Nicolas, die op de dag van het bezoek in het blauw, wit en rood gekleed moeten zijn met een lint in het haar!

Nu moeten die drie oefenen hoe ze de bloemen aan de minister moeten overhandigen, hiervoor moeten ze iets hebben wat op een bosje bloemen lijkt. De invaller le Bouillon, zegt dat hij wel een ding weet, en komt terug met drie plumeau’s die hij aan Agnan, Eudes en Nicolas geeft.

De directeur doet net of hij de minister is waar de bloemen aan gegeven moeten worden! Geoffroy moet lachen bij het idee dat Agnan, Eudes en Nicolas een lint in het haar moeten. “Moet je een klap op je neus?”, vraagt Eudes. “Ja, doe dat!”, zegt Nicolas, waarop hij een klap krijgt van Geoffroy.

Iedereen begint dan te vechten, behalve Agnan. De directeur zwaait met de plumeaus en roept dat ze moeten stoppen.

Maar de kinderen luisteren niet, en Mevrouw Van der Blergue valt flauw!

De volgende dag komt de minister. Helaas hebben Nicolas en zijn klas er weinig van gezien, omdat die werden opgesloten in het washok! Behalve de brave Agnan, want die had niet gevochten!Vragen:1- Dat de minister langskomt

2- omdat die uitgekozen zijn

3- het volkslied

4- De vlag is bebloed na de overwinning.

5- Blauw, wit, rood.

6- Omdat niemand goed in het tempo meezingt

7- Nee bloemen.

8- Omdat ze begonnen te vechten, en dus niet bij de ontvangst ceremonie mogen zijn.

9- Ja, omdat alle leerlingen in het kolenhok zaten opgesloten, behalve Agnan.

10- nee, die zat in het kolenhok.Hoofdstuk 8Le Petit PouchetDe Directeur gaat met pensioen en voor zijn vertrek wordt er een feest georganiseerd waarvoor elke klas iets moet instuderen.

De hoogste klas gaat gymmen en een andere klas gaat dansen.

Een oud-leerling houdt een toespraak, de klas van Nicolas moet een klein toneelstukje opvoeren dat heet: Klein Duimpje en de Gelaarsde Kat.

’s Middags worden de rollen verdeeld. De juf vraagt wie de hoofdrol wil spelen; Agnan wil dat wel.

Hij is de beste van de klas en vindt dat hij dus ook de beste rol moet verdient. Eudes is het daar niet mee eens en Agnan begint te huilen. De juf zet Eudes in de hoek.

De juf heeft een reus nodig, die Klein Duimpje wil opeten. Nicolas vindt dat Alceste dat wel kan zijn, omdat hij dik is en altijd eet. Alceste is het daar natuurlijk niet mee eens, hij wordt een dorpeling en de souffleur. Maixent mag de Gelaarsde Kat spelen, hij heeft een costuum aan (een zwart pak met een staart) en daarin vindt hij zich op een aap lijken. “Het scheelt niks”, zegt Joachim en Maixent geeft hem een klap! Dan moeten ze allebei in de hoek gaan staan. Nicolas mag in plaats van Maixent de Gelaarsde Kat zijn. Rufus mag reus zijn en Clotaire wordt de Markies van Karrabas. De juf moet de hele tijd straf uitdelen en kinderen in de hoek zetten. Dan moet ze er wel een paar terughalen, omdat er anders maar één dorpeling is.

Agnan moet als eerste, hij moet zijn broertjes in het bos gaan zoeken en vindt dan de Gelaarsde Kat. De dorpelingen moeten dan zeggen: “Maar dat zijn Klein Duimpje en de Gelaarsde Kat.” Alceste neemt zijn rol van souffleur iets te serieus, en praat Agnan na. Dit vindt Agnan niet leuk, want er vliegen allemaal kruimels uit de mond van Alceste omdat die net een biscuittje aan het eten was. Dan zet Agnan zijn bril af om hem schoon te maken en Alceste geeft hem gauw een klap, want dat mag nu omdat hij geen bril opheeft. Agnan begint te huilen. Maixent, Joachim en Geoffroy hervatten hun rol als dorpeling en Nicolas begint met Rufus te vechten. Ze zegt dat ze helemaal geen toneelstuk meer gaan opvoeren. Dit is de eerste keer dat Nicolas meemaakt dat de juffrouw de directeur straf geeft!Vragen:1- Omdat hij met pensioen gaat.

2- De aardappelkistjes

3- Omdat ze geen tv hebben

4- Cowboy

5- Nicolas

6- Omdat hij daarin op een aap lijkt

7- 2 leerlingen

8- Doordat Agnan zijn bril even afzette

9- Hij neemt zijn rol als souffleur iets te sirrieus.

10- Doordat ze het toneelstuk niet gaat opvoeren!Hoofdstuk 9Je suis malade.Nicolas voelt zicht ziek, omdat hij teveel heeft gesnoept! De dokter kwam ‘s middags langs, en zei dat Nicolas rust nodig had en de hele dag in bed moest blijven liggen, misschien was het ook handig om op dieet te gaan. De dokter gaat weg en Nicolas begint te lezen, in een boek dat gaat over een kleine beer, in een bos vol met jagers. Op zijn verjaardag krijgt hij altijd van z’n tante Pulcherie een boek over dieren.

Alceste komt zijn kamer binnen, hij heeft chocolaatjes bij zich, maar de moeder van Nicolas vindt het niet goed dat ze die aan hem geeft!

Alceste gaat op de rand van het bed zitten en begint zijn chocolaatjes op te eten. Nicolas vraagt of hij er ook een mag, maar Alceste wil niets geven omdat hij ziek is. Dan beginnen ze te vechten. Moeder komt binnen en zegt tegen Alceste dat hij moet vertrekken. Door het vechten zijn de chocolaatjes platgedrukt en is alles vies, zelfs Nicolas zijn pyjama en zijn haar, ze geeft hem een schone pyjama, en ruimt de rommel op!

Nicolas gaat weer naar zijn bed en begint weer te lezen over de boze wolf die de beer op wou eten, maar de jager nog net optijd de boze wolf kon vermoorden.

Dan wil een leeuw de beer opeten, maar de beer ziet de leeuw niet omdat hij honing aan het eten is. Nicolas krijgt erge honger als hij die verhaaltjes aan het lezen is. Hij gaat naar beneden om iets uit de koelkast te halen. Hij pakt een kippenboutje, een slagroomtaartje en een fles melk. “Nicolas!”, roept zijn moeder achter hem. Nicolas schrikt zo erg dat hij alles uit zijn handen laat vallen. Moeder is heel boos en neemt hem weer mee naar de badkamer, wast hem weer en trekt hem nog een schone pyjama aan. Als hij weer in bed ligt, gaat zijn moeder naar beneden om de keuken op te ruimen. Nicolas heeft geen zin meer in lezen, en wil gaan tekenen.

Hij tekent een oorlogsschip dat aan het vechten is met vliegtuigen en een vesting. Omdat zijn moeder niks hoort gaat ze even kijken. Ze gilt opnieuw als ze ziet dat alles onder de inktvlekken zit. Moeder is heel boos. Opnieuw maakt ze alles schoon inclusief Nicolas. Omdat alle pyjama’s al vies zijn moet hij een oud overhemd van zijn vader aan. ’s Avonds komt de dokter weer en zegt na zijn onderzoek dat Nicolas helemaal gezond is. Maar dat het misschien goed is voor Nicolas’ moeder om op een dieet te gaan!Vragen:1- Omdat hij te veel at.

2- Die heeft geen haar.

3- Hij leest een boek, en daarna komen vriendjes langs!

4- Alceste komt langs

5- Chocolaatjes

6- Omdat de vieze vol met chocola zit.

7- de ene zit onder het chocola, en de andere onder de inkt.

8- Omdat hij zich verveelt.

9- omdat hij geen pyjama meer over had

10- Nee tuurlijk niet.Hoofdstuk 10Monsieur Bordenave.Meneer Bordenave is de leraar die op hen past tijdens het speeluurtje. Als het regent mogen de kinderen niet naar buiten. Nicolas snapt dat niet want hij kan zich in de regen ook vermaken. Hij vindt dat de leerlingen maar binnen moeten spelen.

De leerlingen gaan naar buiten voor het speelkwartier, als ze net buiten zijn krijgt meneer Bordenave een bal op zijn hoofd.

Eudes wil Rufus slaan, maar die doet een stap achteruit waardoor die tegen Agnan opbotst, die een broodje met jam aan het eten was, dat op de grond valt en Agnan moet huilen. Meneer Bordenave glijdt uit over de boterham, waardoor hij op de grond valt, en jam op zijn handen heeft.

De pauze is voorbij, en de kinderen gaan weer in de rij staan om naar binnen te kunnen, de directeur ziet dat Bordenave het er moeilijk mee heeft dat de jongen aan het vechten zijn in het speelkwartier, en Bordenave geeft toe dat hij een hekel aan de zon heeft.Vragen:1- Omdat hij dan buiten moet oppassen tijdens het speelkwartier

2- Omdat hij dan met zijn elektrische trein gaat spelen.

3- De regen heeft hij het liefst.

4- Omdat die zijn broodje laat vallen?

5- Omdat Eudes niet wil voetballen.

6- Omdat Eudes tegen hem opbotst

7- Beide!

8- Omdat die uitglijd over de boterham van Alceste

9- Meneer luchtbel is de man die op ze past tijdens het speelkwartier (tevens een leraar)

10- Ik doe in de pauzes niet zo veel, meestal kijk ik nog ff wat dingen over. Niet zo interessant allemaal!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Het verhaal van Rex zit er niet in, (dit zou moeten zitten tussen La visite dínspecteur en Djodjo>

10 jaar geleden

M.

M.

De vragen kloppen niet bij de meeste hoofdstukken. Hoofdstuk 10 klopt helemaal niet.

13 jaar geleden

I.

I.

@charlotte
dat is alleen in de nl versie.
niet in de franse versie ;)

10 jaar geleden

J.

J.

idd de vraagjes kloppen niet maar hij doet gewoonom goed te doen en ze helpen jullie welop weg en als je er dan nog commentaar op hebt jullie schrijven alleen maar over !!
de franse versie staat ook gewoon op internet
in dit boekje ( vernieuwde versie ) staat er geenrex meer in want ik heb het thuis liggen

9 jaar geleden

H.

H.

Buah het viel mee, liever lees ik het zo dan in het frans , bien sûr. ;)

8 jaar geleden

A.

A.

Bedankt heb een 4.5 gehaald heuj

5 jaar geleden

H.

H.

bedankt!

3 jaar geleden