Le crime du comte neville

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 478 woorden
  • 20 maart 2022
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Oorspronkelijke taal

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

LE CRIME DU COMTE NEVILLE

Amélie Nothomb neemt ons mee naar haar geboorteland België, en meer bepaald naar de Belgische aristocratie. De misdaad van Graaf Neville is een moderne roman, een literair juweel, een klassieker: levendig, elegant en fantasierijk.
Met oog voor detail toont Nothomb de tragedie van de familie Neville, die nog wel een titel, maar geen geld heeft. Ze moeten het prachtige familiekasteel van Pluvier verkopen. Nog een laatste keer geven zij, zoals de traditie voorschrijft, een tuinfeest, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien. Maar wanneer de waarzegster Rosalba Portenduère voorspelt dat Graaf Neville een van zijn gasten op het feest zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op zijn kop te staan. De jongste dochter van het gezin heeft de voorspelling gehoord en vraagt haar vader haar te doden. Na vele pogingen weet ze haar vader er serieus van te overtuigen haar te vermoorden, maar tegelijkertijd bedenkt ze zichzelf op het feest, omdat ze eindelijk iets nieuws voelt terwijl ze naar de feestmuziek luistert. Uiteindelijk wordt de profetie vervuld wanneer de graaf een serveerster helpt en een glas in de nek van Zotternien terechtkomt, die op slag dood is door het ongeluk. Dit redt ook de familie Neville, want wat zij niet wisten was dat mevrouw Zotternien al haar geld aan de Nevilles had nagelaten.
De familie Neville bestaat uit graaf Henry, gravin Alexandra, hun oudste zoon Oreste, 22 jaar, hun oudste dochter Electra, 20 jaar, en hun jongste dochter Serieuse, 16 jaar. De twee oudsten zijn heel charmant, eersteklas danseressen, mooi maar toch bescheiden. Graaf Neville herkent zichzelf het meest in de jongste van de kroost.
De titel is naar mijn mening niet erg toepasselijk, omdat het in het boek meer een uitleg is van de gedachten en het leven van de graaf dan de eigenlijke profetie waarin hij een misdaad zou begaan door iemand te vermoorden. Ik denk dat een betere titel zou zijn geweest "Het Donjuanisme van de Aristocratie".
Het verhaal speelt zich af van eind september 2014 tot 4 oktober 2014, een zeer korte periode, maar er zijn veel flashbacks tijdens de slapeloze nachten van de graaf over zijn jeugd en de dood van zijn zus.
De thema's zijn de Belgische aristocratie en haar verborgen kanten, Nothomb komt ook uit een adellijke familie en beschrijft daarom heel goed het achtertoneel van de familie Neville.Een ander heel belangrijk thema is volgens mij depressie, de dochter van de graaf worstelt met zelfmoordgedachten en wil weg uit deze wereld en gelooft dat alles beter voor haar zal zijn als ze er niet meer is. Het laatste belangrijke thema is volgens mij de ouder-kind relatie, aangezien de relatie tussen de graaf en zijn vader deel uitmaakte van zijn persoonlijkheid. We merken ook dat zijn relatie met zijn eigen kinderen niet erg goed is, want hij weet bijna niets over zijn eigen dochter.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.