Le comte de Monte-Cristo door Alexandre Dumas

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 816 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 44 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 44 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De graaf van Monte-Cristo
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1844
Pagina's
703
Oorspronkelijke taal
Frans
Verfilmd als

Boekcover Le comte de Monte-Cristo
Shadow
Le comte de Monte-Cristo door Alexandre Dumas
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Over de schrijver

Naam:
Alexandre Dumas
Geboortedatum:
1 Oktober 1930
Woonplaats:
Frankrijk
Studie(s):
Zijn vader wou van hem dat hij studie rechten ging doen ,maar dat heeft hij niet gedaan.
Literaire prijzen:
Het gouden kalf
En nog veel meer
Andere Boeken:
- De drie musketiers
- Twintig jaar later
- De Burggraaf de Braggelonne
- De dode hand

Bedoeling:
Hij was in zijn tijd erg arm dus ging hij boeken schrijven om extra geld te verdienen waar hij heel erg beroemd om werd.

Over het boek

Titel:

De graaf van monte cristo

Bladzijden:
103

Genre:
historische romantrilogie

Hoofdpersoon:
Emond Dantes

Karakter:
Hij is 20 jaar en hooft van het schip de Pharaoh, hij is een eerlijk persoon die anderen graag helpt hij houd heel erg veel van zijn verloofde Mercedes

Personen:
Danglars: werkt ook op het schip, goede werker, maar gemeen.
Morrel: eigenaar van het schip de Pharaoh
Caderousse: buurman van de vader van Edmond Dantes, ook gemeen.
Mercedes: verloofde van Dantes
Fernand: verliefd op Mercedes en de persoon die de brief van het verraad afgeeft aan de soldaten.

Villefort: rechter, die eigenlijk Noirtier heet. Dit mag niermand weten

Plaats:
Het verhaal speelt zich af verspreid over heel frankrijk en nog een gedeelte van andere landen.

Tijd:
Het boek speelt zich af in Frankrijk, rond 1815.

Tijdsbeslag:
Het boek beschrijft soms hele dagen soms hele maanden en soms zelfs jaren.

Opbouw:
Het verhaal wordt goed uitgelegd maar soms met wat te weinig detail.

Samenvatting:

Edmond Dantes komt in Marseille aan met het schip de Pharaoh en treft daar de eigenaar Morrel. Dantes is de eerste officier van het schip. De kapitein, Leclerc, is echter gestorven en Morrel maakt Dantes kapitein. Dantes wil op bezoek gaan bij zijn vader en zijn verloofde in Marseille. Hij moet binnen een maand weer bij het schip zijn.

Nadat hij bij zijn vader op bezoek was geweest hadden Dantes en Danglars die ook op het schip werken een plan bedacht om Edmond van het schip te halen zodat Danglars kapitein kon worden en dat Edmond problem krijgt met Mercedes.

Als het feestje dat voor de bruiloft werd gegeven eindelijk begonnen was kwamen er ineens 2 France soldaten tegen die een brief bij hun hadden waarmee ze Edmond konden oppakken. Als hij eenmaal bij de rechter is verteld Edmond het hele verhaal van dat zijn vader erg ziek is en dat hij een pakje moet bezorgen aan een persoon de rechter weet waar hij het over heeft en sluit hem op omdat niemand mag weten dat de persoon waar Edmond het pakje aan moet geven zijn vader is.

Even later wordt hij in de gevangenis gegooid voor een reden die Edmond niet te horen kreeg. Een paar jaar later is Edmond gedeeltelijk gek geworden van het gevangenis eten en de muren. En dat wordt al helemaal gek als hij ineens getik uit de muur hoort komen. Edmond graaft een gat door de muur waardoor hij bij de andere gevangene kwam die de hele tijd zat te tikken. Als Edmond het verhaal van de oude man had gehoord over een verloren schat die op een verloren eiland lag probeerde hij te ontsnappen. De oude man stierf en Edmond dee net of hij hem was en ging in de dode zak zitten waardoor hij naar buiten kon ontsnappen.

Als hij eenmaal op wal kwam ging hij bij plunderaars werken om aan geld te komen waarna hij van het schip af ging en de schat ging zoeken, toen hij eenmaal op het goede eiland aankwam begon hij te graven op de aangegeven plek. Toen hij de schat vond zag hij dat er veel edelstenen en robijnen in zaten. Toen hij weer van het eiland afging veranderde hij zijn naam in De graaf van Monte Cristo maar een paar dagen later werd hij gevangen door een schip van de gouvernement hij werd gevangen gehouden en voor elke dag dat hij eten wou moest hij veel edelstenen en robijnen betalen. Tot hij op een dag blut was, omdat de mensen op het schip eerlijk waren lieten ze Edmond gaan.

Toen hij later weer aan wal was gingen er een paar dagen voorbij .Eindelijk komt Hij bij het huis van zijn vader en hoort zijn vader praten. Hij ligt op sterven. Zijn vader zegt tegen Mercedes dat Dantes buiten staat en dat ze hem binnen moet laten. Zij gelooft het niet, maar maakt toch de deur open. Alhoewel hij erg veranderd is door de jaren gevangenis heen, herkent ze hem toch. Edmond verteld het hele verhaal dat hij later het pakje niet kon bezorgen maar dat de schat wel weer terug was. Vader was erg tevreden en zij dat hij nu in vreden kon sterven.

Een paar jaar later heeft Danglars Frankrijk verlaten na de terugkeer van Napoleon. Fernand is gestorven in de strijd van Waterloo. Caderousse was te oud om te vechten en leeft nog steeds, maar is volgens Mercedes erg arm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

het was een mooi verslag ik moest dit boekje in het engels lezen en dit heeft me erg veel geholpen.

10 jaar geleden

B.

B.

Dit is veel te algemeen.
Een overzicht hoofdstuk per hoofdstuk zou veel beter zijn.
Boetje007

9 jaar geleden

B.

B.

alexandre dumas was toch geboren op 1802? niet in 1930 hoor haha

9 jaar geleden

H.

H.

het is niet dat hij na een maand terug moet, hij moet terug naar het schip na 3 maanden. blz. 3 regel 10 woord 7

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Le comte de Monte-Cristo door Alexandre Dumas"