Le coeur entre les dents door Monique Ponty

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1049 woorden
  • 29 mei 2007
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
48
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le coeur entre les dents
Shadow
Le coeur entre les dents door Monique Ponty
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Hoofdstuk 1

De hoofdpersoon Bastien ziet een verhuiswagen de straat in rijden. Er komt een nieuw meisje bij hem in de straat wonen. Ze heet Lola, en hij is op slag verliefd op haar, met haar mooie glanzende ogen. Hij helpt haar met haar spullen en wanneer hij thuiskomt kan hij niet wachten tot morgen, wanneer hij haar ziet op school.
Op school voelt Lola zich eerst alleen en is heel blij Bastien te zien. Want verder kent ze ook niemand. Op school gaan ze vanaf dat moment de hele tijd met elkaar om. Maar op een gegeven moment veranderd de sfeer op school en ze er wordt op een dag gevochten in de pauze. Het is een eng gevecht en maar Bastien blijft bij Lola zodat ze niet bang is. Wanneer hij in de klas zit denkt Bastien aan het gevecht, gelukkig is het bijna vakantie. Bastien zegt tegen Lola dat ze niet meer alleen mag lopen omdat dat niet meer veilig is.
Tijdens de vakantie nodigen Bastien’s ouders Lola en haar moeder uit voor een etentje met Kerstis wat erg gezellig is.


Hoofdstuk 2
Op een koude winteravond in Januari lopen Bastien en Lola door de stad lopen komt een grote jongen genaamd Nicolas naar hen toe. Hij bedreigt de hen, met name Lola. Bastien komt voor haar op. Wanneer hij weg is zijn Lola en Bastien bang. Lola en Bastien overwegen om naar de politie te gaan, maar ze durven het niet.
‘s Avonds gaat Bastien de krant lezen in het park. Hij ziet een groep een jongen in elkaar slaan en zegt tegen hen dat ze op moeten houden. De jongens keren hun aandacht vervolgens op hen. De groep chanteert hem. Ze willen elk week geld van hem ontvangen onder de bedreiging dat ze anders Lola pijn zullen doen. Ze kijken in zijn portemonnee maar vindendat hij te weinig geld heeft ze eisen wekelijks 200 franc. Bastien vind dit heel stom maar hij zegt toch toe te betalen om Lola te beschermen.

Hoofdstuk 3
De jongens blijven wekelijks een betaling van 200 franc eisen. Hij neemt wekelijks geld uit zijn spaarpot. Hij vindt het nog steeds heel vervelend dat hij dit doet maar wil toch niet het risico lopen dat Lola iets overkomt. Na een paar keer raakt Bastiens geld op. Hij zal uit zijn moeders spaarpot als hij op tijd wil kunnen betalen. Later willen de jongens geen 200 franc maar 300 franc hebben en zoveel geld heeft Bastien helemaal niet.
Hij maakt zich heel ongerust over of hij wel op tijd zal kunnen betalen en lijkt in zijn moeders ogen zelfs ziek. De volgende ochtend vertelt Lola dat voortaan haar broer met haar mee naar school zal lopen. Bastien voelt zich opgelucht, wetende dat ze beschermt wordt en is niet meer zo bang voor de jongens die hij niet op tijd heeft betaalt. Hij steelt toch geld van zijn moeder ook al is dat sterk tegen zijn principes.


Hoofdstuk 4
Hij geeft de jongens het geld maar dan vertellen ze hem dat het niet genoeg is. Nu willen ze 500 franc hebben. Zoveel geld kan hij echt niet opbrengen. Later loopt Bastien naar het park en hoort hij Lola schreeuwen, hij rent het park in en ziet dat Lola wordt vastgehouden door de groep met jongens. Haar gezicht is vertrokken in een grimas van de angst. Door de aanblik van haar angst wordt hij woedend en hij begint op de jongens in te slaan en te schoppen met alle kracht die hij heeft. Dit geeft Lola tijd genoeg om weg te komen en Bastien roept haar na dat ze hulp moet gaan halen. Helaas kan Bastien de jongens niet lang bevechten, want ze zijn veel groter en sterker en hij wordt dus al snel in elkaar geslagen.

Hoofdstuk 5
Hierna wordt Bastien wakker op bed. Zijn moeder komt naar hem toe en is erg ongerust maar verzekerd hem dat alles goed komt. Bastien maakt zich helemaal geen zorgen om zichzelf hij vraagt zich alleen af hoe het met Lola is. Lola komt bij hem langs en bedankt hem voor zijn geweldige hulp, hij is volgens haar een echte held. Ze zegt “Je t’aime!” tegen hem en dar wordt hij heel gelukkig door.

Mijn mening
Hiervoor heb ik geprobeerd om Lettres de mon moulin te lezen en dit boekje was zeker een stuk overzichtelijker en veel makkelijker om door te komen. Het verhaal was wel spannend, alhoewel ook zwaar overdreven. Er stonden plaatjes in wat makkelijk was en de tekst was simpel geschreven. Ik moest wel vaak een woordenboek gebruiken omdat ik veel woorden kende en ik toch de precieze betekenis ervan wilde kennen.
Ik wou dit boekje wel helemaal uitlezen want ook al kon ik het einde wel raden ik wou toch weten hoe het precies af liep. Wat mij wel erg stoorde in dit verhaal is dat de hoofdpersoon van elf een meisje ontmoet en meteen verlied op haar is. Hij beschrijft haar ogen “die glanzen als sterren” en is direct bereid haar te beschermen en betaalt zelf veel geld voor haar veiligheid. Later wordt hij ook nog vanwege haar in elkaar geslagen. Ik denk niet dat er ooit een elfjarige jongen is die zulke sterke gevoelens heeft voor een meisje en het leek me dan ook heel onwaarschijnlijk.

Woordenlijst
Bousculer - Duwen
Soucieux - Bang
Saigner - Bloeden
Roux - Roodharige
Retarde - Verlaat zijn
Patiemment - Geduldig
Anneau - Ring
Oreille - Oor
Luge - Slee
Rouquin - Roodharige
Sonnerie - Schoolbel
Lacher - Laat los
Recul - Stapt terug
Larmes - Tranen
Blagues - Maakt grappen
Vestiaires - Jassen ruimte
Couloir - Gang
Insouciance - Zorgeloosheid
Itinéraire - Route
Accroupir - Hurken
Poigne - Greep
Précipité - Haastte zich
Mensonge - Leugen
Rencontre - Ontmoeten
Poitrine - Borst
Éloigner - Wegnemen
Avouer - Opbiechten
Ment - Liegt
Augmenté - Verhoogd
Ligotée - Vastgebonden handen en voeten
Sueur - Zweten
inquiéter - Bezorgdheid
Somnambule - Slaapwandelaar
Emprunter - Lenen
Forfait - Misdrijf
Voler - Stelen
Astuce - Truck
Tourmenter - Martelen
Séance - Zitting
Apercevoir - Zien
Laché - Schijtluis
Poing - Vuist
Aussitôt - Meteen
Cogner - Slaan
Foudroyer - Verpletteren
L’éclat - De glans
Terre - Aarde
Déménager - Verhuizen
Voleur - Dief
Enfie - Ontvlucht

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

dankjewel voor dit verslag, het heeft me erg geholpen

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Le coeur entre les dents door Monique Ponty"