Le coeur en poche door Christine Aventin

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1017 woorden
  • 12 juni 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het hart op zak
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
174
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le coeur en poche
Shadow
Le coeur en poche door Christine Aventin
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Le coeur en poche – Christine Aventin
1. Titelverklaring:

De titel ‘Le coeur en poche', betekent letterlijk vertaalt ‘Het hart in de zak' Deze titel kan op twee manieren worden uitgelegd.

1. Het hart uit de titel staat voor de puppy van Alexie, Corniaud. Ze heeft het van haar opa gekregen en draagt het in het borstzakje van haar jack. Ze draagt het dus in feite op haar hart, wat het diertje erg waardevol maakt.

2. Veronique, Alexie's moeder, dringt er bij Alexie op aan dat ze niemand haar liefde mag geven en zich aan niemand moet binden, dus het hart op zak houden en niet weggeven. D'r moeder dringt hier zo op aan, omdat zij nadat ze teleurgesteld is geweest in de liefde, nooit meer van iemand te houden.


2. Soort boek:
Ik denk dat het genre van het boek, een psychologisch, maar toch avontuurlijke roman is. Het boek omschrijft de gevoelens van Alexie, bijvoorbeeld de liefde voor haar vader en moeder. Maar het boek is ook avontuurlijk, omdat Alexie in situaties terecht komt, waarin normale meisjes van haar leeftijd niet verzeild zouden raken.

3. Personages:
De hoofdpersoon in het verhaal is het vijftien jaar oude meisje Alexandra (Alexie) Lecler. Ze woont samen met haar moeder Veronique in Parijs, wanneer haar moeder sterft, laat ze Parijs achter om bij haar familie in Bretagne te gaan wonen. Alexie heeft niet zo veel vrienden, haar beste vriend is Julien, bij wie ze in de klas zit en waar ze ook verliefd op is, maar aan hun relatie komt een einde, nadat ze samen naar bed zijn geweest. Alexie is een eenzaam meisje, maar toont weinig emoties een karaktertrek die ze van haar moeder heeft. Toch geloof ze in ware liefde. Ze is ongelofelijk nieuwsgierig naar haar vader, die ze nooit gekend heeft en waarnaar ze op zoek gaat.

Ander karakters in het verhaal die een minder belangrijke rol spelen zijn:

Veronique:
Alexie's moeder. Ze is een prostituee, met als werknaam Wanda. Veronique probeert echter hardnekkig uit dit wereldje te stappen, maar dit leidde uiteindelijk tot haar dood. Ze heeft veel pech gehad in de liefde en dringt er daarom op aan dat Alexie nooit van iemand zal houden, het is zelfs zo erg, dat zij Alexie op haar sterfbed vraagt te zeggen dat Alexie haar haat. Toch is Veronique, hoewel ze erg fel is, geen slecht persoon, ze probeert uit alle macht Alexie een goede opvoeding te geven.

Laurence:
Laurence is net als Veronique een prostituee. Na Veronique's dood vangt zij Alexie op, ze probeert een beetje een moeder-persoon voor Alexie te zijn. Laurence heeft een moeilijke jeugd gehad, ze moest van haar moeder gaan tippelen en is mishandeld. Toch gaat Laurence snel weer trouwen (met Gontran), maar uiteindelijk bleek dit huwelijk niet te werken en heeft Laurence zelfmoord gepleegd.


Julien:
Alexie's beste vriend en tevens een klasgenoot. Alexie was ontzettend verliefd op hem en dacht dat het wederzijds was, maar later nadat zij met elkaar naar bed zijn geweest blijk dat het Julien alleen maar om de seks ging en dat hij Alexie in werkelijkheid beschouwt als de dochter van een hoer en een crimineel.

Vader:
Alexie's vader is Pools. Hij heet Bodgan Grocniuk en heeft iets weg van een kleine gorilla, maar dit weerhoudt Alexie er niet van om van hem te houden. Hij zit in de gevangenis, eerst wil hij niks van haar weten, omdat hij denkt dat Alexie ook tippelt.

Corniaud:
Het hondje wat Alexie van haar opa heeft gekregen, ze draagt het hondje altijd bij zich.

4. Waar speelt het verhaal zich af?
Het eerste deel van het boek speelt zich vooral in het huis in Parijs, waar Alexie met haar moeder woonde, af. Het tweede deel speelt in Bretagne, waar ze bij haar opa en tante woont. Later gaat Alexie weer terug naar Parijs.

5. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het boek wordt niet vermeld in welke tijd het verhaal speelt, maar volgens mij speelt het in de 20e eeuw, omdat Alexie gebruikt maakt van de trein en ze meelift met een vrachtwagenchauffeur.

6. Thema / Motieven:
Liefde: de hoofdpersoon mag van niemand houden volgens haar moeder.
Verdriet: de hoofdpersoon heeft veel verdriet om haar moeder.
Dood: de moeder van de hoofdpersoon sterft in het boek.
Seksualiteit: de moeder van de hoofdpersoon is hoer en heeft dus veel met seksualiteit te maken in het dagelijks leven. En de hoofdpersoon heeft seks met haar beste vriend.
Werk: het leven in een bepaalde werksfeer, de prostitutie, wordt beschreven.
Individualisme: de hoofdpersoon is erg op zichzelf en onderneemt veel in haar eentje.

7. Plot:
Alexandra is vijftien jaar. Ze woont bij haar moeder, V¨¦ronique, die haar geld verdient in de club "Funny Girls". Alexandra heeft het niet gemakkelijk thuis of op school, maar toch probeert ze een normaal leven te leiden.

Na de dood van haar moeder, die vermoord werd door haar pooier, stort haar wereld in elkaar. Door de jeugdrechter wordt ze ertoe verplicht bij haar opa en tante te gaan wonen in Bretagne. Daar krijgt ze alles wat ze nooit gehad heeft, maar zelfs dit stelt Alexandra niet lang tevreden. Ze heeft een eigen wil om te overleven en keert daarom terug naar Parijs, al liftend. Ze kan er bij Laurence, een vriendin van haar moeder, een paar dagen terecht. Langer mag ze niet blijven, aangezien de politie waarschijnlijk al naar haar op zoek is en Laurence die problemen liever vermijdt...

Op een avond vindt Alexandra in de flat van Laurence een foto van haar en haar moeder. Op de achterkant staat een Poolse naam gekrabbeld, met een hartje errond. Blijkbaar was het een man die veel betekende voor haar moeder. Na lang aandringen bij Laurence komt Alexandra te weten dat de Poolse man niemand minder is dan haar vader. Ze wil hem opzoeken, maar die zoektocht is moeilijker dan ze verwacht. Haar vader blijkt in de cel te zitten wegens criminele feiten. Toch houdt dit Alexandra niet tegen. Ze besluit om hem een bezoek te brengen, maar dit loopt niet zoals gewenst... Haar vader wil eerst niets van haar weten, maar uiteindelijk nemen zijn emoties toch de overhand.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le coeur en poche door Christine Aventin"