Le coeur en poche door Christine Aventin

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 1048 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het hart op zak
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
174
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le coeur en poche
Shadow
Le coeur en poche door Christine Aventin
Shadow
Inhoudstafel
0. Voorstelling van de auteur
1. De plot
2. De thematiek/motieven
3. De karakters
4. De structurele aspecten
- De tijd
- De ruimte
- Het vertelperspectief
0. Voorstelling van de auteur
Er is maar weinig bekend over Christine Aventin, geboren in augustus 1971. Momenteel woont ze in Luik. In 1993 studeerde ze af als licentiaat Romaanse filologie aan de universiteit van Luik.
Op amper 15-jarige leeftijd (ook de leeftijd van het hoofdpersonage in het boek) gaf Christine Aventin haar eerste boek reeds uit: ¡®Het hart op zak¡¯, of beter ¡®Le coeur en poche¡¯. Aan deze roman heeft ze 3 jaar hard gewerkt, met succes. In Frankrijk werden er in totaal meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. De Nederlandse versie had minstens evenveel succes.
Over andere werken die ze eventueel zou geschreven hebben, heb ik niets gevonden dus ik vermoed dat dit haar enige (belangrijke) werk is.


1. De plot
Alexandra is vijftien jaar. Ze woont bij haar moeder, V¨¦ronique, die haar geld verdient in de club "Funny Girls". Alexandra heeft het niet gemakkelijk thuis of op school, maar toch probeert ze een normaal leven te leiden.
Na de dood van haar moeder, die vermoord werd door haar pooier, stort haar wereld in elkaar. Door de jeugdrechter wordt ze ertoe verplicht bij haar opa en tante te gaan wonen in Bretagne. Daar krijgt ze alles wat ze nooit gehad heeft, maar zelfs dit stelt Alexandra niet lang tevreden. Ze heeft een eigen wil om te overleven en keert daarom terug naar Parijs, al liftend. Ze kan er bij Laurence, een vriendin van haar moeder, een paar dagen terecht. Langer mag ze niet blijven, aangezien de politie waarschijnlijk al naar haar op zoek is en Laurence die problemen liever vermijdt...
Op een avond vindt Alexandra in de flat van Laurence een foto van haar en haar moeder. Op de achterkant staat een Poolse naam gekrabbeld, met een hartje errond. Blijkbaar was het een man die veel betekende voor haar moeder. Na lang aandringen bij Laurence komt Alexandra te weten dat de Poolse man niemand minder is dan haar vader. Ze wil hem opzoeken, maar die zoektocht is moeilijker dan ze verwacht. Haar vader blijkt in de cel te zitten wegens criminele feiten. Toch houdt dit Alexandra niet tegen. Ze besluit om hem een bezoek te brengen, maar dit loopt niet zoals gewenst... Haar vader wil eerst niets van haar weten, maar uiteindelijk nemen zijn emoties toch de overhand.

2. De karakters
Alexandra
Rond dit personage draait het hele verhaal. Alexandra is 15 jaar, en de dochter van een hoer. Ze woont samen met haar moeder in Parijs. Wanneer die sterft, gaat ze even in Bretagne wonen maar komt daarna toch terug.
Alexandra heeft een zeer sterk karakter. Ze heeft geen gemakkelijke jeugd, aangezien haar moeder amper tijd voor haar heeft. Toch houdt ze zich sterk, voor een puber van 15 jaar.
Ze toont weinig of nooit emoties, wat ze zeker heeft van haar moeder. Alhoewel Alexandra toch gelooft in de ware liefde, heeft Veronique (haar moeder) dit al lang opgegeven. Ze heeft ook een zeer grote fantasie en is razend nieuwsgierig naar haar vader, die ze nooit gekend heeft.

¡ú Alexandra is dus een personage dat een evolutie ondergaat in het verhaal.
Veronique
Zij speelt in het begin van het verhaal een grote rol. Ze is de moeder van Alexandra en is prostituee, met als werknaam Wanda. Veronique probeert hardnekkig uit dit wereldje te stappen, maar dit leidde tot de dood. Ze gelooft niet in de ware liefde, wat botst met haar dochter. Toch is ze geen slecht persoon, want ze probeert Alexandra al bij al een goede opvoeding te geven.
Veronique is zeker geen flatcharacter. Het is wel moeilijk om een evolutie te zien, aangezien ze maar in een deel van het verhaal voorkomt.

Laurence
Laurence is net als Veronique een prostituee. Na de dood van Veronique vangt zij Alexandra op en probeert een moeder-persoon te zijn voor haar. Ook Laurence heeft een moeilijke jeugd gehad, ze moest van haar moeder gaan tippelen en is mishandeld geweest. Toch gaat Laurence snel weer trouwen, maar uiteindelijk bleek dit huwelijk niet het juiste.
Laurence is een belangrijk figuur in het verhaal omdat ze iemand is waar Alexandra altijd op terug kan vallen. Laurence weet hoe het is om in het prostitutiemilieu op te groeien, daarom hebben zij en Alexandra zo een sterke band.
¡ú Deze 3 karakters zijn de belangrijkste uit het verhaal. Zij beleven het van dichtbij, en evolueren dus ook.

3. De thematiek/motieven
Een specifiek thema valt nogal moeilijk te omschrijven. Ik denk dat het hier vooral gaat over de liefde waar Alexandra naar op zoek is doorheen het hele verhaal. Eerst krijgt ze die liefde van haar moeder. Na haar dood gaat Alexandra op zoek naar nieuwe liefde. Die krijgt ze wel van Laurence, maar de liefde van een ouder is voor haar nog altijd het belangrijkste. Daarom begint ze de zoektocht naar haar vader, die ze op het einde van het verhaal eindelijk vindt...
Ook het individualisme speelt een rol in dit verhaal: Alexandra heeft nooit het gevoel van een gezin gekend. Ze is 15 jaar maar is al zeer zelfstandig en onderneemt al veel dingen alleen.
Een motief in het verhaal was niet zo gemakkelijk te vinden. Alexandra heeft wel altijd een rugzak bij haar, met spullen die voor haar van groot belang zijn.
Deze rugzak komt veel in het verhaal terug bv. als ze terugkeert naar Parijs, als ze haar papa gaat opzoeken...

4. De structurele aspecten
*De tijd
Het verhaal speelt zich af rond deze tijd. Deze verloopt chronologisch en er zijn veel verwijzingen naar het verleden (Alexandra die veel terugdenkt aan de periode met haar mama, leuke momenten samen...). Er is sprake van een versnelling omdat de leestijd (enkele uren) groter is dan de verteltijd (ongeveer 2 weken).
*De ruimte
Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in Parijs, Frankrijk. Dit hoofdzakelijk in de hoerenwijken, waar Alexandra met haar moeder woonde. In het 2e deel wordt Alexandra naar Bretagne gestuurd bij haar opa en tante, maar uiteindelijk loopt ze daar weg en keert terug naar Parijs.
De ruimte is hier zeker functioneel. Ze is belangrijk, aangezien het hier gaat over hoertjes in de hoerenwijken van Parijs.
*Het vertelperspectief
Er is sprake van een ik-vertelinstantie. Alexandra is het hoofdpersonage en vertelt ons haar avonturen. Ze is dus een personale verteller omdat ze zelf de gebeurtenissen meemaakt en beleeft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le coeur en poche door Christine Aventin"