La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover La petite fille de monsieur Linh
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas tto vwo | 896 woorden
  • 15 mei 2011
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
45 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het kleine meisje van meneer Linh
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover La petite fille de monsieur Linh
Shadow
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Dan ontmoet hij meneer Bark en er ontstaat een innige vriendschap.
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zi…
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Dan ontmoet hij meneer Bark en er ontstaat een innige vriendschap.
La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Bibliothecaire gegevens
Auteur: Philippe Claudel
Titel: La petite fille de Monsieur Linh
Uitgever: Wolters-NoordhofBeschrijving van het verhaal

Personages:
Meneer Linh, de imigrant die door middel van een boot in Frankrijk aankomt
Meneer Bark, de man die Meneer Linh ontmoet en al snel vrienden meesluit
Sang diû, de pop en het kleinkind van meneer Linh
De zoon van meneer Linh, deze gaat samen met zijn vrouw dood door een granaat
De vrouw van de zoon van meneer Linh, gaat samen met haar man dood door een granaat,
La femme, de vrouw bij het center waar meneer Linh uiteindelijk terecht komtSamenvatting: Meneer Linh is een immigrant die gevlucht is uit Vietnam om zijn kleindochter te beschermen, die het al enige een granaatexplosie waarbij zijn zoon en diens vrouw om het leven kwamen overleeft heeft. Daar aangekomen wordt hij in een kleine kamer overgebracht waar hij Sang diû probeert te verzorgen. In die kleine kamer zitten twee mannen, twee vrouwen en hun kinderen, deze mensen lachen Meneer Linh uit om zijn bijzondere gedrag met Sang diû. Al snel gaat meneer Linh naar buiten, dit doet hij zodat Sang diû wat frisse lucht binnen krijgt. Daar buiten komt hij Meneer Linh tegen, die op een bankje voor het park zit. Al snel raken ze bevriend. Na enige tijd wordt Meneer Linh overgeplaatst naar een bejaardenhuis, waar hij meneer Bark niet meer kan zien. Hij probeert te ontsnappen maar wordt raakt door een stroomschot van een bewaker buiten bewust zijn. Dan heeft hij een droom, daarin ziet hij meneer Bark. Nu weet hij zeker dat hij moet proberen te ontsnappen. Dit doet hij dan ook, en deze keer is het geslaagd. Meneer Linh weet alleen niet hoe hij naar meneer Bark moet komen en begint dus door de stad te zwerven. Als hij het bijna opgeeft hoort hij zijn naam roepen. Het is meneer Bark aan de overkant, meneer Linh rent naar hem toe, maar heeft niet gezien dat hij een weg overstak. Meneer Bark ziet het gebeuren en is doodsbang dat meneer Linh dood zal gaan. Op dit moment wordt het ook duidelijk dat Sang diû een pop is, meneer Bark wist dit eigenlijk al en is opgelucht als meneer Linh goede dag zegt. Nu gaat alles goed komen.Interpretatie van het verhaal

Thema: Een immigrant met zijn kleinkind wordt terwijl hij net een goede vriend heeft gevonden overgeplaatst naar een bewaakt bejaardenhuis.

Thema’s: immigratie, asielzoekers, vriendschap

Titelverklaring: Het boek is getiteld La petite fille de monsieur Linh, dit kan ook wel vertaald worden als het kleine meisje van meneer Linh. Deze titel is zeer toepasselijk want dit kleine meisje heeft het hele verhaal in gang gezet. Want meneer Linh vlucht naar Frankrijk om haar te beschermen. Ook door haar ontmoet hij meneer Bark, want hij zou nooit naar buiten zijn gegaan als het niet gezond zou zijn geweest voor haar.

Bedoeling schrijver: Zeer waarschijnlijk was de bedoeling van de schrijver met dit boek respect te creëren en de situatie te schetsen voor assielzoekers die zonder ook maar iets met zich mee te nemen, hun land verlaten om te hopen op een betere toekomst. Dit blijkt erg uit het feit dat meneer Bark met meneer Linh kan communiceren en zelf vrienden kan worden met meneer Linh zonder te eisen dat deze zijn taal spreekt of hem vaag aan te staren als meneer Linh wat zegt, niet dat deze dat veel doet. Ook is het een verhaal over het respecteren van de kleine eigenaardigheden die elk mens bezit en niet deze te dwingen om in de samenleving compleet te integreren. Dit wordt dan ook duidelijk uit het respect dat meneer Bark voor meneer Linh heeft ondanks dat hij een pop verzorgd en deze zijn kleinkind noemt. En ook weer kijkt meneer Bark hem voor geen seconde raar aan, of accepteert hij hierdoor meneer Linh niet. Het is dus een boek waaruit een grote morele les te halen is.

Soort verhaal/roman: verhalende romanBeoordeling van het verhaal

Meest opvallende passage:
Voor mij is de meeste opvallende passage de passage waarin het voor de lezer duidelijk wordt dat Sang diû gewoon een pop is. Dit komt doordat je op dat moment echt een gevoel hebt alsof je het hele boek totaal voor de gek gehouden hebt. Want je had als lezer geen idee van dit verloop van het verhaal. Het was dan weliswaardig een te groot toeval om waar te zijn dat die ene granaatscherf precies die pop heeft geraakt en niet het kind. En je krijgt dan ook wel kleine hints dat het meisje niet de gewoonste baby is. Maar dit verwacht je gewoon niet als lezer. Daarom is dit voor mij de meest opvallende passage.

Eigen mening over het verhaal: Om eerlijk te zijn vind ik dit verhaal om zelf te hebben gelezen, het minst leuke van allemaal. Dit komt dan vooral omdat er een groot open einde is, maar ook door het feit dat je er op het laatst pas achter komt dat het kindje een pop blijkt te zijn. Dit haalde voor mij het gelukgevoel dat meneer Linh meneer Bark eindelijk ontmoet heeft een beetje weg, wat wel heel jammer was. Maar het moraal achter het verhaal vind ik wel zeer groot, vooral als je langer bij het verhaal stilstaat blijkt het vol verborgen verhaallijnen en hints te zitten dat la petite fille de monsier Linh geen gewoon meisje is.


REACTIES

H.

H.

fouten gemaakt like a bawz. echt een slecht verslag

11 jaar geleden

D.

D.

wat hamerhaai zegt. Ik denk dat je het verhaal beter in het Nederlands kan lezen. Mocht je de Nederlandse versie hebben gelezen, dan heb ik er gewoon geen woorden voor.

'nu gaat alles goed komen' ; jezus dit is echt triest :'|

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel"