La dentellière door Pascal Laine

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 497 woorden
  • 4 april 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1974
Pagina's
87
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's

Boekcover La dentellière
Shadow
La dentellière door Pascal Laine
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: La Dentellière
Auteur: Pascal Laine

Samenvatting:
Pomme is ongeveer 14 jaar. Ze leeft samen met haar moeder in tamelijk arme omstandigheden. Pomme’s vader is al jaren geleden vetrokken. Pomme is een verlegen, beschouwend meisje met ronde wat bolle blozende wangen. Haar moeder werkt in een bar als serveerster en prostituee. Pomme en haar moeder nemen het leven zoals het is en communiceren eigenlijk nooit met elkaar. Pomme en haar moeder verhuizen naar Parijs. Pomme gaat werken als hulpje in een kapsalon. Daar ontmoet ze Marylène. Dat is een wat ordinaire vrouw met een minnaar die haar twee keer per week ‘bezoekt’. De twee worden vriendinnen. Ze gaan bij een getrouwde vriendin van Marylène op bezoek wiens zoon Pomme smerig bespiet. Pomme vindt dit vreselijk en wil er nooit meer naar toe. De twee gaan samen op vakantie. Marylène ontmoet daar echter een vriend en laat Pomme in de steek. Als Pomme wat gaat drinken op een terrasje komt ze Aimery de Béligné tegen. De twee worden verliefd op elkaar en beginnen een relatie. Ze gaan samenwonen in Parijs. Pomme doet alles voor Aimery. Aimery neemt Pomme dan mee naar zijn ouders. Die zijn niet blij met de keuze van Aimery en vinden Pomme maar een dom wicht. Aimery gaat zich dan ook steeds meer aan haar ergeren. Aimery besluit dan om hun relatie te beëindigen maar kan eigenlijk geen goede reden ervoor geven. Pomme reageert gelaten. Ze vraagt niet naar de reden en pakt haar spulletjes zonder protest. Pomme gaat weer bij haar moeder wonen. Pomme stort dan totaal in. Ze voelt zich verlaten door Marylène en Aimery. Ze begint te denken dat het aan haar ligt. Ze voelt zich dik en lelijk. Ze eet steeds minder en wordt ontzettend mager. Met haar moeder kan ze nergens over praten. Op een gegeven moment valt Pomme flauw bij het oversteken. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en wordt daarna opgenomen in een psychiatrische inrichting. Ze schrijft een brief aan Aimery. Aimery gaat haar opzoeken en ze zien elkaar weer na lange tijd. Tijdens hun gesprek komt hij erachter wat hij voor haar heeft betekend en hoe hij haar eigenlijk kapot heeft gemaakt. Hij voelt dat zij precies weet wat hij voelt en dat ze medelijden met hem heeft. Pomme vertelt hem dat ze naar Griekenland op vakantie is geweest. Ze vertelt hem dat zodat hij zich niet schuldig voelt en omdat ze ondanks alles nog steeds van hem houdt en hem wil beschermen.

Verschil tussen de film en het boek:
Het verschil tussen de film en het boek is volgens mij dat in de film Aimery (nog) niet doorheeft wat hij nou eigenlijk voor haar heeft betekend en in het boek heeft hij dat wel door. Ook wordt in de film de Russische vrouw helemaal niet laten zien. Ook het allereerste begin wordt in de film niet laten zien, het begint wanneer Pomme en haar moeder in Parijs al wonen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La dentellière door Pascal Laine"