La clé sur la porte door Marie Cardinal

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1298 woorden
  • 29 mei 2007
  • 61 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 61 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1973
Pagina's
224
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Verfilmd als

Boekcover La clé sur la porte
Shadow
La clé sur la porte door Marie Cardinal
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
La Cle sur la Porte

Inhoud (per hoofdstuk):
1)
In het boek vertelt een vrouw over haar leven. Haar man woont in het buitenland, en ze heeft drie kinderen. Gregoire, Charlotte en Dorothee, die ze alleen opvoedt. De vakanties brengen ze wel altijd samen door. Ze wonen in Parijs, in een appartement waarvan ze een kwart bezit, waar veel vrienden wonen. Ze laten de sleutel gewoon op de deur zitten zodat ze altijd binnen kunnen als ze bijvoorbeeld de sleutel vergeten zijn. Maar als de kinderen ouder worden laat ze toch nog altijd de sleutel op de deur zitten. Dakloze mensen kunnen dan komen slapen en eten, dan heeft ze wat mensen om zich heen.

2) Dan vertelt ze over haar kinderen. Gregoire is 18 jaar en loopt stage in een theater, omdat hij regisseur wil worden. Charlotte is 16 jaar en loopt graag rond in oude versleten kleren. Ze houdt van poezie en mediteren. Dorothee is 14 jaar en een goede leerling. Ze is intelligent en leest graag boeken. Op een dag moet ze voor school een tekening van haar moeder maken. Haar moeder schrikt nogal van het resultaat. Op het papier staat een vrouw met grijze haren in een knot. Dorothee zegt dat de lerares dat een goede moeder vindt en niet zoals zij, die veel te hard rijdt en met de verkeerde mensen omgaat. Ze denkt dat Dorothee zich voor haar schaamt.


3) Charlotte heeft zich aangesloten bij een groep jongens, Clamart genaamd. Sinds die tijd heeft ze nogal een slecht humeur, dus haar moeder denkt dat ze aan ontwenningsverschijselen van drugs lijdt ofzo. Charlotte zit bij die groep omdat ze tegen het zwakke sociale systeem is.

4) Francoise, die ook bij de groep van Clamart zit, gaat samen met Simon, waar ze nu zwanger van is, naar Engeland voor een abortus. Gregoire gaat ook mee naar Engeland en vindt het daar zo geweldig dat hij er zeker nog een keer terug wil.

5) Moeder gaat naar een ouderavond, waar verteld wordt dat er veel drugsproblemen zijn op school. Ze vraagt aan Charlotte of zij goed heeft geluisterd naar de problemen die drugs met zich meebrengen, waarop Charlotte lachend een rookgebaar maakt. Moeder laat de sleutel niet meer op de deur zitten, want ze kent genoeg junkies en degene die nog een slaapplaats zoeken moeten maar werk gaan zoeken vindt ze.

6) Sophie komt 's avonds het huis binnenvallen. Ze heeft bij Gregoire op school gezeten en indertijd waren ze verliefd op elkaar. Ze vraagt of ze mag blijven, en ze bellen daarom even haar vader op en die zegt dat ze Sophie zo snel mogelijk op het vliegtuig moeten zetten naar Brussel, waar ze studeert om telefoniste te kunnen worden.


7) Een andere groep die in de wijk woont zijn de Daltons, 4 man sterk. Ze staan namelijk op het randje van de criminaliteit. Jean Francois. die eruit ziet als een intellectueel, staat op een dag voor de deur bij Moeder met 300 gram hash. Moeder mag hem niet zo, en hij legt uit dat daar het grote geld in zit. Later wordt ie op in de trein betrapt. Yves vond ze wel aardig, zij was ook de enige die af en toe werk had voor een langere tijd, en lessen volgde aan de universiteit. Zijn moeder heeft hem verlaten toen hij nog klein was, maar hij houdt nog steeds van haar en praat vaak over haar. Zijn vader is hertrouwd. Hij vindt de maatschappij maar zwak in elkaar zitten.
Bertrand, 18 jaar is een gemene jongen en vindt het gebruiken van drugs heel normaal. Dodo, de laatste praat niet veel en zegt dat de gevoelens van iemand toch in de ogen af te lezen zijn.

8) De conciërges van het huis zijn de zusters Brugnoli. Door hen weet moeder ook over het bestaan van de Dalton en de Clamart bendes. Zij weten namelijk alles wat er in de buurt gebeurt, van hen hoorde ze ook over de arrestatie van Jean Francois.
Cecile woont ook in huis, zij is 17 jaar. Haar ouders zijn Italiaans en zijn terug naar hun familie gegaan. Sinds acht jaar is haar moeder weg, zij dronk nogal veel. Cecile houdt nog wel van haar moeder, maar Anne haar oudere zus niet., zij heeft slechte herinneringen aan haar jeugd. Haar ouders maakten veel ruzie.
Sarah woont ook in huis, is erg knap en helpt Charlotte met haar studie.
Zelf koos moeder voor geen Bourgondisch of orthodox leven, want ze had geen geloof en geen egoïsme. Zo is ze nou eenmaal opgegroeid. Vroeger praatte ze nooit aan tafel met haar moeder en het enige wat ze zei was 'ja moeder’ of ‘nee moeder'. Ze trouwde op een vroege leeftijd met Jean-Pierre, die regisseur was.

9) Ze wonen allemaal in een arme wijk. Op een dag zien ze een ambulance, brandweerwagen en een paar politiewagens in de straat staan. Er is een jongetje tussen de lift gekomen en onthoofd. Hij was aan het spelen bij de liften. Voorbijgangers die maar voor de helft weten wat er is gebeurd gaan zich er opeens mee bemoeien, alleen maar om op tv te komen. Moeder vindt dit onmenselijk.
Gregoire neemt op een avond ongeveer twintig buitenlanders mee naar huis., het zijn vooral Amerikanen. Ze gebruiken drugs, alcohol en luisteren naar katholieke muziek. Maar moeder zegt er niks van. En de buurt vindt het wel interessant, mensen uit een ander werelddeel met andere opvattingen.

10) De Amerikanen zijn nog steeds in huis, en Dorothee vindt het niet zo erg zolang ze maar een kamer voor zichzelf heeft. Moeder vraagt zich af of ze wel een goede beslissing heeft genomen, door hen in huis te laten logeren, maar dan bedenkt ze zich dat ze nog wel altijd de sleutel op de deur had zitten voor arme mensen of degene die een lage plaats in de maatschappij hebben.

11) Iedereen heeft een slecht humeur in huis, en Moeder gaat met ‘Amerikanen’ praten. Ze hebben allemaal rijke ouders. Maar zelf zijn ze het niet eens met de maatschappij. Ze wachten op verandering. Moeder denkt aan al die andere jongeren, die het niet eens zijn met de maatschappij en er ook niet voor willen werken. Zij die geen onderdak hebben en geen eten. Meestal worden zij opgepakt en als criminelen gezien, terwijl zij eigenlijk het slachtoffer zijn van een mislukte maatschappij.

12) Moeder voelt zich weer vermoeid en besluit om Jean-Pierre in Canada op te zoeken. Ze laat de kinderen alleen thuis, maar maakt zich na een tijdje toch zorgen of alles wel goed gaat met ze. Als ze terugkomt en de volgende dag haar koffers uit de serre wil pakken, zijn ze weg. Gregoire had namelijk een paar mannen daar laten slapen. Ze bellen de politie. maar die kunnen er niets aan doen. Gregoire vindt het belachelijk zij bieden mensen een dak boven het hoofd en dan worden ze nog bestolen ook!

13) Rosy is uit het huis, zij was een goede vriendin van moeder en woonde al lang in het gebouw. Moeder slaapt nu met de kinderen op een kamer en ze hebben allemaal hun eigen taak om het schoon te houden.
Lakdar komt in huis wonen, hij is van de drugs af. En moeder kan goed met hem praten. Op 1 Juli wil ze de sleutels van de deur halen, maar na veel gevraag van Moussia doet ze het toch niet.

14) Moussia is een van de oudste in de groep en ze vertelt moeder over haar verleden. Men vindt de spullen uit haar koffer terug en ze besluiten er met zijn allen over te praten. Moeder zegt dat het iemand in huis moet zijn geweest. Lakdar vraagt wat ze ertegen wil doen, de sleutel van de deur halen en een normaal Bourgondisch leven leiden ? Moeder besluit om de sleutel toch maar op de deur te laten zitten, alleen weet ze niet of het voor altijd is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.