Kiffe kiffe demain door Faïza Guène

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1327 woorden
  • 31 juli 2007
  • 114 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 114 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Morgen kifkif
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Kiffe kiffe demain
Shadow
Kiffe kiffe demain door Faïza Guène
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De vader is vertrokken, terug naar Marokko. Hij wilde een zoon, maar de moeder kon geen tweede kind meer krijgen en het eerste was een meisje, Doria. Doria gaat elke maandag naar mevr. Burlaud om te praten. Ze zijn moslim, want ze doen aan de ramadan.
Meneer Loiseau is rector van de school. Zijn zus haalt hem op in een rode safrane.
Moeder is analfabeet. Ze werkt al werkster (faire le ménage) in een hotel, Formule 1 in Bagnolet. Hier wordt ze Fatma genoemd, ze heet Yasmine. M. Schihont is haar baas.
Er zijn al verschillende maatschappelijk werksters over de vloer gekomen. Mevr. Du… Doria vindt haar niet leuk. Daarvoor was er een man, hij is nu kaasboer.

Doria woont sinds 1984 met haar moeder in Livry-Gargan.
Nacéra. Zij leent moeder geld als ze moeilijk zitten. Ze schamen zich voor Nacéra, want ze geeft geld als er veel mensen het zien.
Hamoudià 28 jaar, gebruikt hasj, komt uit de wijk. Hij heeft zijn school niet afgemaakt omdat hij in de gevangenis heeft gezeten. “Gezin is het allerheiligste wat er bestaat”. Hij heeft 8 broers en zussen allemaal getrouwd.
Tante Zohraà. Zij is niet de echte tante van Doria. Ze is geboren in Algerije. Ze wordt l’enfant symbole de la liberté genoemd, want ze is geboren op onafhankelijkheidsdag. De naam Zohra is Arabisch voor geluk (chance). Haar man is 6 maanden thuis en 6 maanden naar Algerije. Ze heeft 3 zonen, Réda, Hamza, Youssef.
Nabilà. Jongen van school, hij helpt Doria met huiswerk. Nabil is een genie en sukkel. Doria praat met mevr. Burlaud over dat Doria voor het eerst ongesteld is geworden. (j’ai eu mes règles)

Er is kermis in Livry-Gargan. Hamoudi heeft een vriendin Karine. Doria is jaloers. Moeder en Doria blijven tot einde van het feest, want vader is er toch niet om hun op te halen.
Doria verzamelt maraboebrochures (les prospectus de marabouts) dat zijn blaadjes die de Hindoes uitdelen bovenaan bij de metroroltrappen.
Doria leest een boek, Coup de foudre au Sahara. Ze heeft het gevonden in een doos beneden bij de flat.

De vrouw van de congierge van de flat ziet dat de nieuwe mensen een oppas zochten. Doria gaat ernaartoe. De moeder heet Lila, 30 jaar. Werkt bij Continent in Bondy. Ze is opgegroeid in Marseille. Dochter Sarah is vier jaar. Doria krijgt 3 euro per uur voor Lila is dat weinig, maar ze heeft niet veel. Voor Doria is dat al heel veel. Ze moet Sarah om 17.30u afhalen het kinderdagverblijf (cnetre de loisirs) en thuis bij Lila oppassen tot dat Lila terug is.
Formule 1 staakt en school staakt ( la grève). Moeder neemt ontslag.
Mevr. Du… kwam weer langs, moeder zou een alfabetiseringscursus moeten doen. (gratis)
Zohra belde, Youssef was op het politeibureau, hij was uit zijn bed gehaald.
Hamoudi heeft een litteken op zijn kin en steeds een andere auto. Hij zegt niet waarom want hij wil niet dat Doria er iets mee te maken krijgt.
Aziz, buurtkruidenier. (l’épicier du quartier) ong. 50 jaar. Sidi Mohammed Market is de winkel van Aziz. Moeder krijgt vaak boodschappen of hij geeft krediet.
Moeder is gestopt met werken, ze gaat de alfabetiseringscursus volgen.
Doria koopt maandverband à er wordt omgeroepen, want de caissière weet de prijs niet. Doria schaamt zich.
Youssef krijgt 1 jaar gevangenisstraf.
Samra wordt vastgehouden op de 11e verdieping, ze is 19 jaar. Ze is weggelopen, en wordt al 3 weken gezocht. Ze wordt mishandeld door haar vader en broer. Ze zou zwanger zijn.
Hamoudi heeft het uitgemaakt met Karine.
Navil komt om Doria te helpen. Toen hij wegging gaf hij haar een zoen.
Doria gaat een kappersopleiding doen, want ze is blijven zitten en er is niet genoeg plaats. Dus de school heeft hij deze opleiding aangeboden.(Kapster = coiffure)
Aziz gaat trouwen met een Marokkaans meisje.
Doria en moeder gaan naar de rommelmarkt. Moeder wil schoenen kopen. Ze worden uitgelachen door meisje achter hun. Omdat ze zo’n oude kleren aan hebben.
Ze zijn niet uitgenodigd voor de trouwerij van Aziz.
Ze hebben een nieuwe maatschappelijk werkster ze werkt als een automaat volgens Doria. Lila gaat met Sarah naar haar zus in Toulouse, dus Doria hoeft niet op te passen.
Tante Zohra heeft tegen haar man over Youssef vertelt dat hij in de cel zit. Haar man sloeg haar.
Hamoudi heeft een baan bij een bedrijf dat computer, videoapparatuur verkoopt, hij is bewaker en moet dus ‘s nachts werken.
Hamoudi is ontslagen, want er is voor 6000 euro weg aan apparatuur. Hij zegt dat hij het niet gedaan heeft. Zelfs zijn ouders geloven hem niet. Doria wel.
Lila heeft een Algerijnse familie, haar ex-man’s familie zijn Bretonnen. Ze zijn tegen elkaar o.a. geloof. De trouw was geen succes, want de familie van Lila was er niet en haar schoonfamilie maakte haar belachelijk.
Samra is ergens gezien ze zou met een jongen samenwonen. Ze werkt als strijkster
(repasseuse).
Mevr. Atlan à Tandarts van de wijk. Heel hardhandig.
Ze hebben een nieuwe maatschappelijk werkster, want Mevr. Du... is met zwangerschapsverlof. Cyborg maatschappelijk werkster, ze inspecteert de kamer altijd bij Doria en haar moeder. Ze hebben haar Opel Vectra gestolen als ze weg wil gaan. Maar ze kan niet bellen bij Doria, want de telefoon is afgesloten.
Hamoudi vertelt dat hij verliefd is op Lila. Doria had dat al gehoord van Sarah.
Nabil is terug van vakantie, hij is bruin. Hij ziet Doria niet meer staan. Ze vergelijkt dit met de film Grease.
Mevr. Burlaud denkt dat hij misschien homo is.
Mevr. Rachida (buurvrouw) vertelt dat Samra is getrouwd. Het stond in de rubiek gelukswensen in de krant. De vader van Samra schrok toen hij dat las en is gedeeltelijk verlamd.
Jacqueline is een vriendin van moeder. Ze geeft de cursus alfabetisering.
Dankzij Lila heeft Hamoudi weer werk, als bewaker bij de malistar. De supermarkt van de flat.
Eerste schooldag voor Doria. Ze gaat naar het Lycée louis Blanc. Moeder maakt haar mooi. Ze gaat met de bus. Nabil zit in de bus.
Agnès Bernard klassenlerares (professeur principal). Ze heeft de kapperscursus uitgelegd. Thuis is Doria depressief, ze huilt.
Doria stopt met oppassen, Hamoudi neemt het over. Doria krijgt een briefje van Moudi (hamoudi) met 20 euro. “als je me nodig hebt weet je me te vinden”.
Bertrand Delanoëà moeder is verliefd op hem, hij is de burgemeester van Parijs.
Doria komt Hamoudi tegen. Lila en hij gaan trouwen.
Pote à Poteà tijdschrift. Een anonieme schrijver schrijft een brief aan de ouders van een meisje, ze zou te vrij worden gelaten. De ouders trokken het zich aan en het meisje mocht niks meer. Ze is gevlucht. Ze leeft nu alleen en verdient haar brood doordat ze bij de Comédie Française zit, dat was haar droom. Ze heeft gewonnen. (geen contact meer met haar ouders)
Niemand heeft aan Doria’s verjaardag gedacht, zelfs haar moeder niet.
Moeder en Doria bellen vanuit een “taxiphone” naar Zohra. Youssef wordt vrijgelaten in mei, maar hij is heel erg veranderd volgens Zohra, heel gesloten.
Fatouma Konaré, ex-collega van moeder was op tv. Ze hadden de staking gewonnen. Ze kregen schadevergoeding. Misschien kreeg moeder ook nog iets.
Mevr. Burlaud heeft de therapie stop gezet. Ze vindt dat Doria het nu zelf kan.
Rimbaudà dichter waar Hamoudi altijd over praatte.
Nabil komt langs, het is gezellig.
Hij wil Doria woensdag meenemen naar de bioscoop,=.
Ze komt Hamoudi, lila en Sarah tegen, ze zitten in de auto. Het is een rode Opel Vectra, dezelfde als die gestolen auto van Cyborg, de maatschappelijk werkster. Doria durft niks te zeggen.
De andere maatschappelijk werkster is weer terug. Ze heeft foto’s van Lindsay haar dochtertje. Ze zou geld regelen bij de sociale dienst voor een vakantie aan zee.
Doria vertelt Hamoudi over Nabil.
Doria en haar moeder zeiden altijd morgen kifkif, als ze het moeilijk hadden ( morgen is er weer hoop). Nu zegt Doria, morgen kiffekiffe, werkwoord Kiffer, iemand of iets leuk vinden.
Doria wil uiteindelijk de politiek in en niet kapster worden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.