Job de vacances door Karin de Koning

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1334 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 115 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 115 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
32
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Job de vacances
Shadow
Job de vacances door Karin de Koning
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoud van het boekje

Damien`s vader heeft werk gevonden als monteur in een garage in Créteil. Dat betekent dat Damien uit Bretange moet verhuizen naar Créteil. Damien vindt dat vreselijk, hij zou het liefst gewoon in Bretange willen blijven. De verhuizing vindt plaats in de zomervakantie en Damien verveelt zich enorm, zo zonder vrienden, tussen de onuitgepakte verhuisdozen. Gelukkig komt hij in de supermarkt een advertentie tegen waarin iemand vakantiewerk aanbiedt. Damien wordt aangenomen bij een zieke oude dame (Madame Duchâtel) om bij haar de tuin op orde te maken, voordat ze haar huis gaat verkopen.
Damien geniet van zijn baantje en na de eerste week heeft hij de voortuin al gedaan. De tuin achter het huis is erg groot en er hoort ook nog een stuk bos bij. Als Damien op onderzoek gaat in dat bos, ontdekt hij een hut, die bewoond wordt door een agressieve jongen die zich daar schuil houdt.

`s Avonds op het nieuws ziet hij toevallig een oproep van de politie. Sinds een aantal weken wordt een jongen vermist en iedereen wordt gevraagd om aan de politie door te geven als ze die jongen gezien hebben. Tot Damien`s grote verbazing is het de jongen uit de hut. Zijn zus vindt dat hij maar meteen de politie moet bellen, maar Damien zelf wil liever eerst weten waarom die jongen zich daar verstopt.
Omdat Damien weet dat Paolo gevaarlijk is, lijkt het hem geen goed idee als hij alleen met zijn zus gaat, dus hij vraagt ook zijn voetbal vrienden mee. Als ze bij de hut zijn vertelt
Paolo dat hij zich in de hut verstopt omdat de politie denkt dat hij een moordenaar is. Paolo heeft gezien dat een politie- agent een zwerver heeft doodgeschoten, maar hij gaat er van uit dat de politie denkt dat Paolo dat heeft gedaan.
Het groepje kinderen willen Paolo helpen. Ze brengen hem eten en drinken en ze zoeken in oude kranten naar artikelen over de vermoorde zwerver. Ze vinden een artikel en lezen dat de zwerver niet vermoord werd maar in zijn been geschoten werd door een agent.
De zwerver M. Sabat, die eigenlijk een miljonair is, is al lang weer thuis. Paolo mag dus weer gerust naar huis en M. Sabat koopt het huis van Madame Duchatel en nodigt soms nog iedereen uit om te gaan barbecuen voor de hut van Paolo. Dus alles is toch goed gekomen.

Hoofdpersonen

Damien: hij is de hoofdpersoon. Hij beleeft alles.

Paolo Tubalo: hij heeft een belangrijke rol in het boek maar komt niet super vaak voor.

Audrey: zij is de zus van Damien. De heeft niet een hele belangrijke rol maar soms komt ze wel naar voren.


Madame Duchâtel: deze vrouw is ook niet echt belangrijk maar bij haar heeft Damien zijn vakantie baantje. En het verhaal speelt zich een groot deel bij haar in de tuin af.

Jean-luc, Rachid, Bernard, Miloud: dat zijn de nieuwe vrienden van Damien, die helpen hem later ook.

Mijn mening

Ik vind het een grappig boekje, want ik bewonder de schrijfster hoe ze het zo kan maken, want het wordt op laatst heel ingewikkeld en dan moet je goed lezen anders snap je er niks meer van. Voor de rest was het mooi geschreven, en ook een leuk verhaal. De voorkant vind ik wel goed want het is een van de belangrijke delen in het boek, maar wel een beetje saai. Ik vind wel van de inhoud van het boek dat het goed opgebouwd is, en ook de moeilijke woorden dat die er in staan, zijn er handig. De plaatjes zijn duidelijk want daar kan je een beetje steun aan vinden.

Achtergrond van de tekst

Het verhaal speelt zich het grootste deel af in Créteil, maar in het begin speelt het zich af in Bretagne. Het kan in deze tijd zijn maar ook iets eerder maar niet heel veel eerder, je hebt niet echt dingen waar aan je kan herkennen af het de toekomst, deze tijd of de geschiedenis is.
Opdrachten
Groep a, opdr. 4.
Ik heb een ander boek gelezen dat over het zelfde onderwerp gaat, dat hij iemand ontdekt en dan ook bedreigt wordt.
Overeenkomsten: de hoofdpersoon wordt bedreigt in allebei de boeken. Ze ontdekken allebei een geheime hut.
Verschillen: in job de vacances wordt de hoofdpersoon in de hut bedreigt, maar in het andere boekje wordt hij op school bedreigt, en dan ook in elkaar geslagen. In dat andere boek(speurtocht naar het verleden) gaat hij weer op onderzoek als hij zijn geschiedenis project er over gaat houden, en Damien gaat er weer heen om te weten waarom Paolo gezocht wordt door de politie.

Groep b, opdr.8.
Verhuizen- Déménager: Omdat ze gaan verhuizen en als ze dat niet hadden gedaan dan was dit boekje er niet omdat Damien die gebeurtenissen dan niet kon meemaken.
Het mes- Couteau: Omdat Damien bedreigt wordt met een mes door Paolo.
De hut- cabane: Omdat Damien de hut van Paolo vind en dan ook Paolo en dan toevallig een opsporing bericht voor Paolo ziet. Want als Damien die hut niet gevonden had kon hij ook niet de andere gebeurtenissen mee maken.
Het bos- le bois: Omdat Damien de hut van Paolo in het bos van madame Duchâtel vind, en het speelt zich daar ook een tijdje af.
Paolo. Omdat Paolo een belangrijke bijpersoon is. Om hem draait zo ongeveer alles.

Groep c, opdr. 4.
Hoi dagboek,
Het was vandaag niet een hele leuke dag. Het begon gewoon, zoals altijd uitslapen en dan naar madame Duchâtel gaan. Naar mijn vakantie baantje, bij haar in de voortuin werken. Ik vroeg aan haar of ik de achtertuin ook moest doen en toen zei ze:” Nee, dat is te veel.” ook vroeg ik aan haar of dat hele grote bos achter haar achtertuin, of dat van haar is, dit zei ze:” ja, ben jij in het bos geweest?” ja zei ik toen. We praten nog een beetje verder over het bos de tuin en een paar andere dingen. Maar ik had haar niet gezegd wat er in het bos allemaal gebeurt was... Ik ging het bos in na een tijde tussen de bomen en struiken door lopen kwam ik een paar planken op elkaar tegen. Toe ik goed keek was het een hut!!! Ik schrok heel erg, ik dacht dat is vast van een zwerver, maar toen ik de hut in ging stond er een bed slordig op gemaakt, een paar kleren en ver der niet veel. Ik zat een beetje in de spullen te neuzen toen op eens een jongen van mijn leeftijd me met boze vermoeide ogen aan keek... Ik schrok me rot ik vroeg of hij hier woonde en stelde nog een paar vragen. Maar hij zei niks en toen zei hij dat ik weg moest. Toen ik dat niet deed pakt hij een mes!!! Ik schrok me rot. Ik glipte langs hem weg naar huis en nu ben ik dit dagboek aan het schrijven.
Damien


Groep d, opdr. 4.
Als ik 5 vragen aan Karin de koning mocht vragen waren dat deze vragen:
-Hoe ben u op het idee van dit boekje gekomen?
Ik wil deze vraag stellen omdat ik nooit maar dan ook nooit op zo’n lastig onderwerp kunnen komen. Omdat op het laatst alles heel snel gaat en toen moest ik wel even nadenken totdat ik verder las.
-Kunt u de hoofdpersoon( Damien) in iemand in uw omgeving herkennen?
Omdat veel mensen zo aan hun hoofdpersoon komen, of ze kan hem in haar gedachten hebben.
-De andere personen in het boek heeft u daar ook wat me?
Omdat mensen de personen in het boek meestal baseren op mensen in hun omgeving.
-Waarom heeft u niet zo veel biografie (de persoonlijkheden) over de personen gegeven?
Omdat ik haast niks weet over Damien, en de andere personen.
-Hoelang heeft u over dit boekje gedaan om te schrijven?
Ik ben altijd wel benieuwd naar dingen die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn om te weten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Job de vacances door Karin de Koning"