Je reviendrai a Kandara door Jean Hougron

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Je reviendrai a Kandara
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1082 woorden
  • 20 mei 2001
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1956
Pagina's
253
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Je reviendrai a Kandara
Shadow
Je reviendrai a Kandara door Jean Hougron
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Samenvatting De tekst gaat over een monsieur Barret, Hij is leraar Frans op een middelbare school, en woont samen met zijn vrouw en schoonmoeder in een flat die uitkijkt op een park met een hele mooie oude boom. Op een nacht wordt Me Barret wakker en besluit naar de keuken te gaan, als hij uit het raam kijkt ziet hij een duister figuur aan de overkant van het plein een huis binnen gaan. De volgende dag blijkt dat er iemand is vermoord in die flat, Me Barret verdenkt de persoon die hij heeft gezien, maar hij weet niet wie het is en gaat daarom ook niet naar de politie. Maar wanneer ene Me Cormière langskomt voor bijles en steeds vragen blijft stellen over het uitzicht en de moord, begint Barret onraad te ruiken. Hij denkt nu dat Me Cormière de moord heeft gepleegd en hem probeert te polsen om te ontdekken of hij wat heeft gezien. Maar Me Barret heeft geen bewijzen en start zijn eigen onderzoek, hij gaat naar het huis van Me Cormière en vind daar een pistool en neemt het mee. Als hij daarna Me Cormière tegenkomt in het donker in het park voelt hij zich bedreigd en aangevallen. Hij schiet Cormière neer en word opgepakt door de politie. Hij wordt opgesloten in de gevangenis en berecht, tijdens zijn berechting word duidelijk dat hij ook wordt beschuldigd van de eerdere moord. Alle bewijzen zijn tegen hem, zeker na de getuigenverklaringen. Barret wordt veroordeeld tot tien jaar gevangenis straf. Met zijn advocaat probeert hij zich vrij te pleitten, de advocaat gaat op onderzoek uit en komt met tegenbewijzen. Bij de rechtbank komen de bewijzen naar voren, en Barret word vrijgesproken, want ze geloven dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten. Na dit hele verhaal besluit hij samen met zijn vrouw te verhuizen naar Kandara, om het hele gebeuren te vergeten.

Mening Ik vond het wel een interessant boekje, omdat het een leuk verhaal is dat me ook een beetje aanspreekt, hierdoor werd het boekje ook niet zo erg saai. Het verhaal was wel simpel te begrijpen doordat je veel dingen er zelf bij kon verzinnen als je het Frans niet helemaal snapte. Het verhaal is niet altijd goed te volgen doordat er wel ingewikkelde woorden in voor kwamen, maar met de context kwam je er eigenlijk altijd wel uit. In het algemeen was het spannend boek met een goed verhaal.

I.Het verhaal gaat over een moord die gepleegd is en iemand die valselijk beschuldigd wordt, maar uiteindelijk wel vrijgesproken wordt. Dit onderwerp komt wel duidelijk naar voren in het verhaal. Ik vond het ook een interessant onderwerp, omdat het het boekje toch een stukje spannender en hierdoor minder saai maakt. In het begin dacht ik dat het een heel saai boekje was maar uiteindelijk viel dat best wel mee. Het onderwerp is ook heel erg uitgediept, je weet alles van de personen, het is wel jammer dat er zo weinig te raden overblijft. Echt alles wordt verteld en je fantasie heb je dus niet echt nodig.

II.De nadruk in dit verhaal ligt duidelijk op de op de gedachten en gevoelens van de personen, die worden allemaal uitdrukkelijk beschreven en de gebeurtenissen zijn altijd wat minder omschreven. Maar het verhaal bevat toch nog een heleboel gebeurtenissen, hierdoor blijft het verhaal interessant, omdat er steeds iets nieuws gebeurt dat weer effect heeft op de hoofdpersonen. Het is wel jammer dat het hele verhaal is voorgekauwd, je hoef nergens meer iets bij te verzinnen of in te vullen, en ik vind dat altijd wel een leuk aspect, omdat je het verhaal dan meteen een stuk persoonlijker maakt.

III.Ik kon me niet echt plaatsen in de personen, dit komt doordat ik de personages niet echt interessant vond. De personen zijn heel erg saai en voorspelbaar, totdat er iets gebeurt in het verhaal en dan zijn ze iet zo makkelijk meer te volgen. Maar doordat je van de hoofdpersoon zoveel te weten komt is het gemakkelijk om ze te volgen, je weet al zijn gedachtekronkels en je weet dus precies hoe hij denkt, en je kan dus ook gemakkelijk zijn gedrag te volgen. Van de andere personages weet je veel minder, maar toch genoeg om te weten hoe denken en doen, ook al hebben ze maar kleine rollen in het verhaal. Je hoeft dus eigenlijk niks in te vullen bij de personages, dat is wel heel makkelijk. Maar het maakt het verhaal wel meteen een stuk minder interessant, omdat alles zo voorgekauwd is.

IV.Het verhaal komt heel langzaam op gang, eerst wordt de hoofdpersoon heel duidelijk beschreven en sommige van de andere personages ook. Het verhaal begint pas veel later, als er voor het eerst echt wat gebeurt. Het verhaal is toch wel spannend, dat komt door de spannende gebeurtenissen in het verhaal, het is wel jammer dat het soms weer heel lang duurt voordat er weer wat nieuws gebeurt. Het einde van het verhaal is ook niet echt spannend, dit komt doordat het verhaal echt helemaal eindigt, er zit niet echt een vervolg aan dus het verhaal blijft niet spannend tot het eind.

V.De tekst is wel degelijk lastig om te lezen, dit komt voornamelijk door de vele moeilijke woorden en zinnen die soms een beetje vreemd lopen. Maar door de context is de grote lijn in het verhaal wel goed te volgen. Het is echter wel zo dat niet elke zin letterlijk begrepen wordt. Ik vind dat in dit verhaal de nadruk te veel gelegd word op de gedachten van de hoofdpersoon en ook op de gesprekken die hij voert. De gebeurtenissen worden een beetje ondergesneeuwd. De manier van vertellen is veel te uitgesponnen, elk onderwerp wordt uitvoerig beschreven, dit maakt het verhaal een beetje langdradig.

Het boek was wel degelijk interessant, dit kwam voornamelijk doordat het een spannend onderwerp is dat mij wel aanspreekt om een boek te gaan lezen. Het was wel heel jammer dat het verhaal zo uitgesponnen is, er is weinig ruimte om je fantasieën te openbaren en je eigen beeld te vormen. Het boekje is niet extreem moeilijk om te lezen. Het is zeker niet zo dat je elke zin letterlijk kan vertalen, maar dat is ook niet nodig want door het slim gebruik maken van de context is de lijn van het verhaal goed te volgen. En de rest kun je meestal zelf wel invullen want het verhaal is aardig voorspelbaar, er zijn niet echt opzienbaarlijke gebeurtenissen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het boek was wel degelijk interessant, dit kwam voornamelijk doordat het een spannend onderwerp is dat mij wel aanspreekt om een boek te gaan lezen. Het was wel heel jammer dat het verhaal zo uitgesponnen is, er is weinig ruimte om je fantasieën te openbaren en je eigen beeld te vormen. Het boekje is niet extreem moeilijk om te lezen. Het is zeker niet zo dat je elke zin letterlijk kan vertalen, maar dat is ook niet nodig want door het slim gebruik maken van de context is de lijn van het verhaal goed te volgen. En de rest kun je meestal zelf wel invullen want het verhaal is aardig voorspelbaar, er zijn niet echt opzienbaarlijke gebeurtenissen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.