Guyane express door Laurent Jouvet

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Guyane express
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1066 woorden
  • 6 juli 2014
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Guyane express
Shadow
Guyane express door Laurent Jouvet
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

A. De beschrijving van mijn leeservaring

Primaire gegevens

Het boek wat ik gekozen heb heet ‘Guyane Express’ en het is geschreven door Laurent Jouvet en Krystelle Jambon. Het boek is uitgegeven door Noordhoff Uitgevers in 2010 en het heeft 32 pagina’s, waaronder ook de woordenlijst.

Verantwoording van mijn keuze

Ik heb dit boek gekozen, omdat de voorkant er aantrekkelijk uitzag. Je ziet namelijk palmbomen, wit strand en blauwe zee, iets wat ik heel mooi eruit vind zien. De voorkant trok me aan en toen ging ik de achterkant van het boek lezen. Ik zag dat het over ontvoering ging en het leek me daarom een spannend boek, wat ik leuk om te lezen.

Mijn reactie

Ik vond het een heel spannend boek, je vroeg je echt af wie Patricks vader ontvoerd had en waarom. Je wilde steeds verder lezen. Alleen toen het boek uit was, had ik wel het gevoel dat de verdachte en zijn vader heel snel waren gevonden en het allemaal binnen een paar bladzijdes goed was gekomen. Ik vond dat jammer, want het had nog spannender gekund.

Samenvatting

Pierre Mermot gaat naar Cayenne toe om te kijken hoe het daar met zijn bedrijf ‘Guyane Express’ gaat. Hij wordt ontvoerd nadat hij daar is gekomen. Drie weken later is hij nog steeds vermist en maken zijn vrouw Anne en zijn zoon Patrick zich ongerust. Ze besluiten naar Cayenne te gaan, waar Pierre is ontvoerd. Pierre’s broer, Jean besluit mee te gaan, want hij is de andere baas van het bedrijf. Ondertussen komt Pierre erachter waarom hij ontvoerd is. Zijn bedrijf transporteert goederen voor andere mensen. Iemand heeft drugs mee laten transporten, alleen die zijn nooit in Le Havre aangekomen, de plek waar het bedrijf ze naartoe transporteert. De commandant, diegene die zijn drugs liet transporteren, is boos en wilt zijn drugs terug. Daarom heeft hij Pierre ontvoerd om ze terug te krijgen. Pierre weet van niks, alleen de commandant gelooft hem niet. Uiteindelijk lukt het Pierre om te ontsnappen. Hij vlucht naar de haven, waar het bedrijf van hun ook is. Hij komt Jurek tegen, een medewerker van hem. Jurek zegt dat hij zijn familie zou halen als Pierre in het kantoor blijft. Pierre blijft in het kantoor, maar komt  al snel erachter dat Jurek de deur op slot heeft gedaan en opgesloten zit. Ondertussen zijn Patrick en Jean ook in de haven om aanwijzingen te zoeken. Patrick ziet Jurek lopen en hoort het telefoongesprek van hem. Daarin kom je te weten dat hij met de commandant praat en vertelt dat hij Pierre heeft opgesloten in het kantoor. Patrick gaat snel naar het kantoor en schreeuwt naar zijn vader dat Jurek een leugenaar is en dat zijn vader snel weg moet gaan. Zijn vader zegt dat Patrick naar het politiebureau moet gaan met zijn moeder. Pierre belt snel naar zijn broer en vertelt snel dat hij opgesloten zit. De deur wordt daarna open gedaan door Jurek en hij heeft Patrick. Gelukkig is Jean er al snel bij en lukt het hun om Jurek vast te houden. Daarna bellen ze de politie en uiteindelijk krijgen ze het hele verhaal te horen dat Jurek diegene was die de drugs heeft vast gehouden in Cayenne en zelf een handeltje is begonnen.

B. De verdieping

De wijze van vertellen

Er is sprake van een alwetende verteller, omdat je op de hoogte bent van meerdere gedachtes en gevoelens van de verhaalfiguren. In plaats van dat je leest ‘Patrick zei..’ of ‘ik zei…’, lees je alsof het een script is.

‘Patrick: Alors maman, on a des nouvelles de papa?

Anne: Non, Patrick. La police n’a pas appelé.’

Je leest het dus niet vanuit één perspectief, één persoon, maar alsof iemand anders het verteld.

Personages

Pierre Mermot – Hij is getrouwd met Anne en heeft één zoon, Patrick. Hij woont aan de kust van Le Havre en heeft een zeevaart bedrijf daar samen met zijn broer Jean. Hij transporteert goederen van Cayenne naar Le Havre.

Jean Mermot – Hij is de broer van Pierre Mermot en de oom van Patrick. Hij heeft samen met Pierren een bedrijf genaamd ‘Guyane Express’.

Patrick Mermot – Patrick is vijftien jaar en zit in zijn tweede jaar van de zeevaartschool. Hij is de zoon van Pierre en Anne Mermot.

Dit wil je ook lezen:

De commandant – De commandant is de man die Pierre heeft ontvoerd. Hij handelt met drugs. Er wordt verder niks over hem verteld.

Jurek – Hij werkte voor Guyane Express, alleen werkt hij ook stiekem voor de commandant. Hij zou hem geholpen moeten hebben met de drugs over te laten transporteren naar Le Havre, maar hij heeft de drugs voor zichzelf gehouden.

Verklaring van de titel

De titel heet Guyane Express, omdat Pierre en Jean’s bedrijf ‘Guyane Express’ heet. De ontvoering van Pierre had ook te maken met het bedrijf. Het bedrijf transporteert goederen voor mensen van Cayenne naar Le Havre. Blijkbaar waren er drugs in de goederen gestopt, maar nooit aangekomen in Le Havre. De eigenaar daarvan werd boos en heeft daarom Pierre ontvoerd zodat hij de drugs terug kreeg.

C. Eindoordeel

Ik vond het onderwerp ‘ontvoering’ erg interessant. Dat maakte het boek ook erg spannend en daardoor wilde je verder lezen. Ik vond de switch tussen personen ook erg fijn. Je las eerst een stuk met Patrick en zijn moeder en daarna van zijn vader, Pierre. Dat maakte het leuker om te lezen, want er was afwisseling. De hoofdpersonen kwamen levensecht over, want je zou eigenlijk alles hetzelfde doen als je één van de hoofdpersonen was in het boek. Je snapte bijvoorbeeld waarom Patrick twijfelde aan zijn oom of hij iets meer afwist van de ontvoering. Zijn oom had zich toen ook raar gedragen. Ik vond het verhaal wel redelijk te lezen, alleen ik had wel moeite met woorden, gelukkig was er een woordenlijst achterin. De opbouw was goed, want het begon met een inleiding en daarin werd de achtergrond informatie verteld, bijvoorbeeld over het bedrijf ‘Guyana Express’. Je snapte er toen wat meer van en waarom ze naar Cayenne gingen. De hoofdstukken waren kort en dat was erg fijn. Je begreep er meer van, omdat het kort en duidelijk werd gezegd en niet in hele lange moeilijke zinnen.

REACTIES

charmene

charmene

Dankjee! Morgen toets hierover en dit helpt echt :)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Guyane express door Laurent Jouvet"