Et si c'était vrai door Marc Levy

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3445 woorden
  • 29 november 2006
  • 929 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.2
  • 929 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
299
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Et si c'était vrai
Shadow
Et si c'était vrai door Marc Levy
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Et ci c’était vrai
Auteur: Marc Levy

Informatie over de auteur:
Woont al 7 jaar in San Francisco, daarna is hij terug gegaan naar Parijs, waar hij directeur is van een architectenbureau. Dit is zijn eerste roman, het is een groot succes. Steven Spielberg heeft de filmrechten gekocht (Just Like Heaven). Hij is nu fulltime schrijver en reist op en neer tussen Londen en New York.

Personen:
Lauren:
Woont in een mooi appartement in San Francisco, op de eerste etage van een Victoriaans huis aan Green Street, ze woont er al drie jaar. Ze heeft een hond, Kali. Ze is co-assistent van dr. Fernstein in het San Francisco Memorial Hospital. Ze heeft een hele oude auto, een Triumph.


Arthur:
Gaat in het appartement van Lauren wonen, is architect, heeft nog niet zo lang geleden een relatie gehad met Carol-Ann, is de enige die Lauren kan zien en horen. Rijdt in een cabriolet, een Saab.

Mme Kline:
Moeder van Lauren, zij heeft het appartement onderverhuurd aan Arthur.

Paul:
Collega van Arthur, al heel lang een goede vriend, denkt dat Arthur overspannen is van het werk en van zijn relatie met Carol-Ann.

Carol-Ann:
Ex van Arthur, volgens Paul offerde Arthur veel voor haar op, maar kreeg hij daar nooit wat voor terug.

Maureen:
Assistent van Arthur.

Karine Lowenski:
Niet helemaal duidelijk, ex van Paul, Arthur heeft met haar geslapen nadat het uit was tussen haar en Paul.

Lilian / Lili: de moeder van Arthur, gestorven aan kanker toen hij 10 was, was ook de beste vriendin van Arthur, ze hadden een hele goede band samen, woonde in Carmel aan de baai van Monterey, groot huis aan de zee, voordat ze doodging had ze alles heel goed voor Arthur geregeld, zijn opleiding was betaald en op de dag dat hij volwassen werd heeft hij van de schooldirectrice de sleutels van het huis in Carmel gekregen. Arthur kreeg een brief toen ze net gestorven was (ze houdt van hem), er zat een brief bij de sleutels (ze hoopt dat hij alles nog weet van vroeger) en een brief in de doos met souvenirs (ze vraagt vergeving om haar fouten, niemand is perfect).


Antoine:
Oude vriend van de moeder van Arthur, woonde in een huisje op hun landgoed in Carmel, was een vaderfiguur voor Arthur nadat zijn vader op zijn 3e was omgekomen bij een vliegtuigongeluk, Arthur denkt dat hij verliefd was op zijn moeder maar dat het te gecompliceerd was, zorgde voor Arthur nadat zijn moeder was gestorven, zorgt nog altijd voor het huis en de tuin in Carmel.

George Pilguez:
De rechercheur die het lichaam van Lauren gaat zoeken nadat ze verdwenen is uit het ziekenhuis.

Nathalia:
Collega (partner) van Pilguez.

Appartement:
Bestaat uit een kamer met open keuken, een ‘dressing’, een grote slaapkamer en een badkamer. Op de vloer ligt een lichte parketvloer met brede planken. Op de badkamervloer liggen zwarte en witte tegels. De witte muren zijn versierd met oude Chinese tekens. Het plafond is gemaakt van hout met versiersels uit het begin van de eeuw, in een karamelkleur geverfd. In het appartement liggen enkele kleden van kokos en van beige jute. Tegenover de open haard staat een uitnodigende bank. Het hele appartement is opgesierd met mooie lampen. Vanuit het appartement heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Samenvatting per hoofdstuk:
Hoofdstuk 1:
Zomer 1996, Lauren heeft een lange werkdag achter de rug, als ze thuis komt gaat ze meteen slapen. De dag erna gaat ze met vrienden een weekend weg naar Carmel, een badplaats vlakbij San Francisco. Als ze opstaat gaat ze eerst ontbijten, dan neemt ze een douche en daarna pakt ze haar koffer in. Het is nog heel vroeg als ze op weg gaat.

Hoofdstuk 2:
Het is half 7, er is nog niemand op de weg, Lauren rijdt hard en heeft muziek opstaan. Ze verliest de controle over het stuur en ze vliegt de auto uit en door een etalageruit heen. De auto komt op de kop terecht. Een parkeerwachter belt 911.
Om kwart voor 7 rijden dr. Philip Stern en dr. Frank, wiens dienst er bijna op zit, naar Union Square. Ze proberen alles om Lauren te redden, maar het heeft geen zin. Om 10 over 7 overlijdt ze. Lauren moet mee met de politieauto?????? De auto moet plotseling remmen waardoor Lauren van de achterbank valt. De politieagenten komen erachter dat ze nog ademt en rijden snel naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis weet niemand wat er precies gebeurd is, maar Lauren ligt nu in een coma. Dr. Stern wil dat dr. Fernstein Lauren opereert maar deze zegt dat ze hersendood is en dat het dus geen zin heeft.

Hoofdstuk 3:
Dr. Fernstein besluit toch te opereren. De operatie duurt vijf uur. De verpleegster Betty moet op Lauren passen. Na een half uur halen ze Lauren van de beademing af, ze kan zelf ademen. Als de zuster niet oplet komt Lauren even bij bewustzijn, maar ze kan niet praten en niet bewegen. Een paar uur later ligt Lauren in een constante coma.

Hoofdstuk 4:
Winter 1996 (6 maanden na het ongeluk). Arthur is sinds 10 dagen in het appartement van Lauren getrokken, hij ruimt zijn spullen in en gaat in bad. Hij luistert muziek en ondertussen hoort hij iemand met zijn vingers knippen, het komt uit de kast, hij loopt naar de kast toe, trekt deze open en ziet Lauren. Arthur denkt eerst dat Lauren een callgirl is, gestuurd door zijn vriend, bedoeld als grapje. Dan verplaatst Lauren zich van de badkamer naar de huiskamer in 2 sec. Lauren zegt dat haar moeder op dit moment de huurder is omdat ze in het ziekenhuis ligt, waarop Arthur denkt dat ze een gesticht bedoeld. Lauren vraagt hem om naar haar te luisteren omdat hij de enige is met wie ze dit geheim kan delen. Ze zegt dat ze in het ziekenhuis gevangen is in haar eigen lichaam, ze hoort en ziet alles, maar kan niks zeggen of doen. Op een avond dacht ze aan de gang en opeens stond ze erin, niemand kon haar zien, maar ze kon zich wel verplaatsen. Ze is ook in het appartement van haar moeder geweest, maar dat vond ze niet zo leuk, haar moeder was heel verdrietig en Kali voelde haar aanwezigheid. Ze zegt dat ze bij Arthur is geweest vanaf het begin. Arthur wil haar helpen, maar weet niet goed hoe, bovendien gelooft hij het nog niet helemaal. Hij belt Paul op, deze kan Lauren niet horen praten. Hij gaat slapen, maar dat lukt niet. Hij besluit om toch met Lauren naar het ziekenhuis te gaan. Ze zit al in de auto als hij beneden komt. Hij besluit zich voor te doen als haar Mexicaanse lievelingsneef die net gehoord heeft van haar ongeluk en morgen weer weg moet.

Hoofdstuk 5:
Arthur ziet Lauren in het ziekenhuisbed, denkt nog even dat ze een tweeling zijn, maar gelooft haar dan toch. Thuis verteld zij hem over het ongeluk. Ze gaan slapen, hij verslaapt zich en heeft een rothumeur waarmee hij haar wegjaagt. Op kantoor denkt Paul dat Arthur of weer met Carol-Ann gaat, of dat hij een nieuwe vriendin heeft. Lauren verschijnt in zijn kamer als Maureen koffie komt brengen. Hij praat tegen Lauren en Maureen snapt er niks van, ze denkt dat hij een depressie krijgt van de verhuizing. Arthur verteld Paul dat er een geest in de kamer is, Paul denkt dat hij naar de dokter moet. Arthur wil gaan ontbijten met Lauren, maar Paul wil hem niet laten rijden en hij wil met Arthur praten. Lauren gaat weg en Paul en Arthur praten over Carol-Ann en Karine. Paul neemt Arthur mee naar de kliniek van dr. Bresnik voor een onderzoek. De doktoren kunnen niks vinden, maar Paul gelooft Arthur nog steeds niet helemaal.

Hoofdstuk 6:
Arthur gaat met Lauren ontbijten in een restaurant. Arthur doet net alsof hij aan het bellen is, het ziet er anders nogal raar uit als hij tegen niemand aan het praten is. Arthur wil Lauren helpen, maar Lauren wil niet dat hij zijn tijd voor haar opoffert, ze is bang dat mensen hem raar gaan vinden. Maar Arthur is vastbesloten en neemt een paar dagen vrij van zijn werk.

Hoofdstuk 7:
Arthur en Lauren zoeken via internet uit in wat voor soort coma Lauren ligt, ze ligt in het coma 1.1.2, ook wel coma 4 genoemd. Daar is nog nooit iemand uit wakker geworden. Lauren vindt nog steeds dat hij zich met andere dingen moet bezig houden, omdat het volgens haar allemaal geen zin heeft. Ze kan Arthur niks bieden. Maar Arthur moet haar helpen, dat is nou eenmaal zo. Lauren komt erachter dat Arthur’s ouders allebei al vroeg zijn gestorven. Ze praten over de liefde, Arthur heeft in zijn leven 3 liefdes gehad. Lauren heeft twee maanden voor het ongeluk haar knipperlichtrelatie van vier jaar beëindigt. Lauren vraagt zich af waarom Arthur de enige is die haar kan zien, maar Arthur zegt dat ze niet overal zo over na moet denken. Ze zitten in de salon van een hotel naar een moeder met kind te kijken, Arthur had een hele goede relatie met zijn moeder, toen ze overleed stortte zijn hele wereld in.

Hoofdstuk 8:
Arthur zoekt drie weken lang in de gemeentelijke bibliotheek naar informatie over coma. ’s Avonds bespreekt hij het resultaat met Lauren, dit leidt soms tot verhitte discussies. Op een dag wil hij Lauren verrassen met een diner, er is niets speciaals gebeurd, maar hij wil het ook wel een keer niet over de coma hebben. Als hij thuis komt treft hij Lauren huilend aan, dr. Clomb en twee andere doktoren hebben haar moeder overgehaald om over vier dagen euthanasie te plegen. Arthur verteld een verhaal over dr. Coco Miller, die heeft een meisje geopereerd die al haar hele leven blind was, toen haar moeder binnenkwam na de operatie herkende het meisje haar meteen, ook al zei de moeder niets. Lauren zegt dat een bed op haar afdeling in het ziekenhuis erg duur is, het personeel is namelijk hoog opgeleid, maar de bedden zijn lang niet allemaal bezet. Arthur stelt Lauren allerlei vragen over wat er allemaal met haar gedaan wordt op een dag, medisch gezien. Hij wil haar uit het ziekenhuis ontvoeren met de ambulance van de schoonvader van Paul, hij moet een aantal papieren hebben om haar te kunnen meenemen. Arthur doet net of hij heel erge kramp heeft, in het ziekenhuis wordt hij onderzocht door dr. Spacek, Lauren fluistert hem steeds in wat hij moet zeggen. Hij steelt de papieren. Lauren vind het geen goed idee dat hij haar wil meenemen, ze is bang dat hij opgepakt wordt. Ze besluiten dat Arthur eerst met Lauren’s moeder moet proberen te praten. Hij zoekt haar op als ze met Kali door de haven wandelt. De moeder van Lauren wil echter niet naar hem luisteren, ze begrijpt niet waar ze zich mee bemoeit. Als hij thuis is, belt Arthur toch Paul op, hij komt langs en Arthur verteld zijn plan. Paul belooft hem te helpen. Arthur gaat naar het ziekenhuis en steelt twee doktersjassen. Lauren vindt het nog steeds een slecht plan. Zondags gaan ze samen naar de zee, Arthur zegt dat Lauren betekenis aan zijn leven heeft gegeven.

Hoofdstuk 9:
Arthur gaat samen met Paul in de ambulance naar het ziekenhuis. Bij de receptie gaat alles goed, maar als ze op de afdeling van Lauren aankomen blijkt er iemand een hartstilstand te hebben. Er is verder geen dokter aanwezig, dus moet Arthur de diabeticus helpen, door een incisie in zijn borst te maken. Lauren praat hem er stap voor stap doorheen. Dan laden ze Lauren in de ambulance, ze rijden naar het appartement, Arthur wil haar verder met de auto vervoeren. Maar de garagepoort gaat niet open. Terwijl Arthur de poort handmatig open wil maken rijdt Paul rondjes met de ambulance. Hij wordt aangehouden door de politie, maar hij zegt dat het zijn laatste ritje is met de ambulance na 10 jaar trouwe dienst en ze laten hem begaan. Arthur en Paul leggen Lauren in de auto, Paul gaat de ambulance in de garage van zijn vader zetten. Arthur rijdt er met zijn Saab met Lauren achterin naartoe, dan rijden ze naar Carmel.

Hoofdstuk 10:
Paul en Arthur zijn beste vrienden sinds ze elkaar ontmoeten in het museum voor de moderne kunst. Ze hebben samen een architectenbureau opgericht. Ze hebben heel veel gemeen: allebei een goede band met de moeder, allebei heel vroeg verlaten door hun vader (Arthur was 3, Paul was 5) en ze zijn allebei op het platteland opgegroeid. Onderweg naar Carmel denkt Arthur aan zijn moeder. Het lijkt erop dat het door zijn moeder komt dat hij het verhaal van Lauren zo makkelijk aanneemt.

Hoofdstuk 11:
Ze rijden naar het huis in Carmel waar Arthur is opgegroeid. Hij heeft de sleutels heel lang geleden gekregen maar is er nooit meer geweest. Paul rijdt in de Saab weer terug naar San Francisco, er staat toch een Ford in de garage. Lauren voelt zich goed in het huis. Arthur verteld Lauren over zijn moeder, Antoine en de rozentuin. Samen openen ze de doos met souvenirs die Lili voor Arthur heeft achtergelaten. Arthur wil eerst niet, hij is bang dat het het beeld dat hij van zijn moeder heeft veranderd, maar hij moet van Lauren, ze zegt dat het beeld niet zal veranderen. Er zit een brief van Arthur’s moeder in, ze vraagt zich af hoe het nu met hem is en verteld dat ze altijd verliefd is geweest op Antoine, dat ze een keer de liefde hebben bedreven toen Arthur vijf was en dat ze zwanger was, maar dat ze het nooit iemand verteld heeft. In de doos zitten foto’s en nog wat kleine dingetjes. Geen foto’s van zijn vader, want die heeft zijn moeder in een slechte bui allemaal verscheurd.

Hoofdstuk 12:
George Pilguez is de inspecteur die de verdwijning van Lauren moet onderzoeken. Hij krijgt de opdracht te horen van Nathalia, die het telefoontje van de politiecentrale aangenomen heeft. Pilguez denkt dat het toch niet belangrijk is en gaat eerst met haar koffie drinken. Daarna ondervraagt hij alle zusters en doktoren die op het moment in het ziekenhuis aanwezig waren, maar zonder succes. Hij denkt dat professionals het lichaam hebben ontvoerd er daarna de ‘bruikbare’ delen hebben verkocht. Nathalia denkt echter dat het eerder gedaan is door iemand die zijn eigen kind wil redden. Ze komen de ambulance op het spoor, vanwege de aanhouding door de politie. Pilguez dacht dat de moeder misschien een eind wilde maken aan het lijden van haar kind, maar nadat Pilguez met haar heeft gesproken is ze geen verdachte meer. Ze vinden het bedrijf dat oude ambulances opknapt. De moeder van Lauren verteld hen over de ontmoeting met een onbekende jongen (Arthur) in de haven die van Laurens euthanasie afwist. Hij had tegen haar gezegd dat hij architect was en Lauren kende van de EHBO van twee jaar eerder. Pilguez zoekt het op in het ziekenhuis, maar er blijkt in die periode niemand te zijn met zo’n beschrijving. Nathalia zoekt hoeveel architecten er in de buurt wonen/werken van waar de ambulance gevonden is, het blijken er meer dan 60 te zijn. Pilguez ondervraagt ze allemaal, maar komt niks verder. Dan legt een stagiair een dossier aan van Arthur, hij zegt tegen Pilguez dat hij verdacht is omdat hij naar zijn huis in Carmel is vertrokken waar hij al heel lang niet meer is geweest. Mme Kline identificeert hem als de jongen uit de haven. Pilguez vindt het vreemd dat Arthur hetzelfde adres heeft als Lauren. Ook is Arthur helemaal niet het type voor een ontvoering als deze. Pilguez twijfelt of hij naar Arthur toe moet gaan, hij weet biet wat hij moet zeggen. Natahalia zegt dat het belangrijkste is dat ze Lauren levend terugvinden, het maakt niet uit hoe. Dus rijdt Pilguez naar Carmel.
Lauren en Arthur leven ondertussen heel gelukkig samen in het huis van Arthur’s moeder. Ze zijn verliefd.

Hoofdstuk 13:
Pilguez komt aan in Carmel, zijn kamer kijkt uit op het huis en de achtertuin van Arthur. Hij kijkt de hele dag met een verrekijker naar wat Arthur doet en hij vraagt wat rond in de buurt. Arthur gedraagt zich heel normaal, behalve dan dat hij steeds aan het praten is en hij dekt de tafel voor twee terwijl hij alleen is. De mensen uit de buurt vertellen dat het huis van Arthur’s moeder is en dat dit de eerste keer is dat hij er weer is.
Arthur start zijn oude auto weer eens op, er zit een briefje van Antoine in met waar de accu ligt en dergelijke zaken. Lauren praat nog maar eens met hem over hoe hij zijn leven vergooit door bij haar te zijn, maar Arthur wil daar nog steeds niets van weten.
Pilguez doet net of hij het huis van Arthur wil kopen, Arthur zegt dat het huis niet te koop is en biedt hem wat te drinken aan. Daarna gaat hij boodschappen doen, ondertussen kijkt Pilguez stiekem rond in het huis, er is één kamer afgeslote. Als Arthur terugkomt vertelt Pilguez dat hij politieagent is en dat hij Arthur doorheeft, maar dat hij alleen wil weten ‘waarom’. Arthur zegt dat de afgesloten kamer, de kamer van zijn moeder is waar hij al die tijd nog niet geweest is. Pilguez laat zijn nummer achter en zegt dat als hij nog wat kwijt wil Arthur dat snel moet zeggen, want morgen gaat hij weer naar huis. En hij zweert dat hij Arthur zal pakken.

Hoofdstuk 14:
Lauren wil dat Arthur de waarheid opbiecht aan Pilguez, zodat hij een deal kan maken. Arthur wil Lauren een paar dagen in een grot verstoppen, maar om de een of andere reden kan dat niet. ’s Avonds praten ze over het leven, Lauren zegt dat Arthur van iedere seconde die ze nog samen hebben moet genieten. Pilguez belt, Arthur nodigt hem uit voor een ontbijt bij hem thuis. Na twee uur gepraat te hebben over architectuur begint Pilguez ineens weer over Lauren, hij doet hem een voorstel: als hij zijn redenen vertelt, zal Pilguez er alles aan doen hem te beschermen. Arthur ontkent dat hij er iets mee te maken heeft. Lauren doet iets, waardoor Pilguez toch de kamer in mag van Arthur. Hij ziet het lichaam en Arthur verteld het verhaal. Pilguez gelooft hem en ze spreken af dat Pilguez het lichaam de volgende dag mee terug zal nemen naar het ziekenhuis, zonder te vertellen dat Arthur er iets mee te maken had. Arthur is bang voor de euthanasie, maar daar kan Pilguez niets aan veranderen. Arthur maakt Lauren klaar voor de reis en ruimt het huis op. Hij legt het lichaam in de auto van Pilguez en rijdt tegelijk met hem weg.

Hoofdstuk 15:
Pilguez houdt zich aan zijn belofte en vertelt niks door. Lauren en Arthur trekken weer in het appartement, ze maken lange wandelingen langs de baai en eten in restaurants. De mensen zijn gewend geraakt aan de man die tegen zichzelf praat en zijn arm in de lucht houdt alsof hij iemand omhelst. Na drie maanden maakt Lauren Arthur ’s morgens wakker, ze weet dat dit het moment is. Terwijl ze praten en elkaar vasthouden begint Lauren steeds meer te verdwijnen. Als ze weg is Arthur in shock. Hij heeft de stekker van de telefoon eruitgetrokken en totaal geen contact meer met de buitenwereld. Het kan hem allemaal niks meer schelen. Op een dag komt Paul op bezoek, die probeert met Arthur te praten, maar hij wil niet. Paul sluit de telefoon weer aan, deze gaat meteen, het is Pilguez die hem nu al tien dagen probeert te bellen. Arthur haast zich naar het ziekenhuis, daar zit Pilguez, hij zegt dat hij alles tegen Mme Kline heeft gezegd. Zij wacht op Arthur op de gang van de 5e verdieping.

Hoofdstuk 16:
De moeder van Lauren verteld dat Lauren sinds tien dagen uit haar coma is ontwaakt. De eerste paar dagen was ze bewusteloos, daarna kon ze langzaam haar vingers en handen bewegen en sinds gisteren kan ze haar ogen open doen, ze heeft al een vraag beantwoordt door met haar ogen te knipperen. Wekenlang zit Arthur samen met haar moeder aan Lauren’s bed, hij vertelt haar allerlei verhalen. Na een tijd kan ze weer een beetje praten en ze vraagt hem: ‘maar wie ben je eigenlijk, waarom ben je steeds hier?’ Arthur herhaalt wat zij in het begin tegen hem gezegd heeft: wat ik ga zeggen is niet makkelijk te begrijpen, onmogelijk om toe te geven, maar als je goed luistert naar mijn verhaal, als je me je vertrouwen wil schenken, dan geloof je me misschien en dat is heel belangrijk omdat jij, zonder het te weten, de enige persoon op aarde bent waarmee ik dit geheim kan delen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

beste,
ik weet niet of het veel uitmaakt maar zeg het toch maar :p

in hoofdstuk 2, wordt er gezegd dat de politie lauren dood vind in hun auto en dat ze nog leeft. maar volgens mij gaat het er in het boek over dat de persoon ,waar de polite opeens zo hard voor moet remmen, hem kwma verontschuldigen en dat hij lauren zo nog zag ademen.

ik hoop dat jullie hier iets aan hebben ook al is het maar een beetje :p

mvgr

13 jaar geleden

J.

J.

Goede samenvatting van het boek, het zou wel handig zijn als ik mij niet constant zou moeten ergeren aan dt-fouten.

11 jaar geleden

S.

S.

Stop met wenen

6 jaar geleden

E.

E.

zeer mooie bespreking, in hoofdstuk 2 wordt gezegd dat lauren met de politieauto vervoerd word. dit viel me op door de vraagtekens die er achter stonden. Volgens mij wordt het lijk vervoerd in een wagen van het EMU een speciale ambulance voor speciale gevallen. Hierin zitten twee politieagenten, vandaar waarschijlijk de verwarring

11 jaar geleden

O.

O.

goede samenvatting, alleen kan die spelling beter!

10 jaar geleden

A.

A.

De reden in hoofdstuk 14 dat Arthur Lauren niet voor 3 dagen in de grot kan leggen is omdat er voor 3 dagen storm is voorspeld op zee.

10 jaar geleden

C.

C.

supper samenvatting! Er zijn wel enkele dt-foutjes, maar deze kunnen zeker door de beugel! voor diegene die toch zoveel commentaar hebben op spelling --> wie niets doet kan niets fout's doen?!

10 jaar geleden

Y.

Y.

*super *fout

Als je commentaar hebt op de spelling van iemand anders, zorg er dan voor dat je zelf geen fouten maakt

6 jaar geleden

A.

A.

ik heb het boek niet gelezen maar door dit kan ik wel een verslagje erover schrijven zonder het boek te hebben gelezen ;)

9 jaar geleden

J.

J.

Merci voor de supergoede samenvatting .
Echt heel volledig . Top !!!!!!!

5 jaar geleden

A.

A.

Bij hoofdstuk 14 is het middageten en geen ontbijt! Déjeuner = lunch en petit déjeuner = ontbijt. Het is dus hier lunch/middageten!

5 jaar geleden

M.

M.

Inhoudelijk goeie samenvatting. Alleen jammer van de ontelbare spellingsfouten (en dan vooral dt-fouten)

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Et si c'était vrai door Marc Levy"