Boule de suif door Guy de Maupassant

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 603 woorden
  • 6 april 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.3
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1880
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Boule de suif
Shadow
Boule de suif door Guy de Maupassant
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Boule de Suif
Auteur: Guy de Maupassant
Uitgever: Albin Michel
Jaar van uitgave: 1982
Plaats van uitgave: Parijs
Jaar van eerste uitgave: 1870

Waar speelt het verhaal zich af?
Heel het verhaal speelt zich af in Frankrijk (voornamelijk Normandië). Het begint in Rouen, de vluchtelingen rijden met een koets naar Tôtes, in het hotel aldaar speelt zich het grootste gedeelte van het verhaal af. Als ze vanuit Tôtes vertrekken gaan ze richting Le Hâvre, in de laatste regels zijn ze ergens bij Dieppe.
Pagina: Kaft van het boek : “La troupes prussiennes ont pénétré jusqu’en Normandie” ”La France et l’Allemange se font la guerre” (dit was de Franse oorlog, dus in Frankrijk)

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt in 1870, in de Frans-Duitse oorlog. Om precies te zijn in de herfst.
Dit was erg makkelijk te vinden.
Kaft: “Cela se passé en 1870. C’est hiver”

In hoeveel tijd speelt het verhaal zich af?
Voordat het gezelschap vertrekt wordt er nog verteld over de situatie in Rouen. Dat zijn misschien enkele maanden.
Het eigenlijke verhaal speelt zich af in vijf dagen. In één dag rijden ze van Rouen naar Tôtes. Dan zijn ze drie dagen in Tôtes, de vierde dag vertrekken ze en diezelfde dag komen ze nog tot Dieppe. De precieze pagina nummers hiervan heb ik niet kunnen vinden. Dit werd gewoon verteld naarmate je het boek verder las.

Verklaar de titel
Dit verband is bij dit boek heel duidelijk. De titel duidt op de bijnaam van de hoofdpersoon Elisabeth Rousset die Boule de Suif wordt genoemd.

Thema / motief
Natuurlijk geschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de Frans-Duitse oorlog dus dat betekend dat het een geschiedenis boek is. Ook prostitutie is een thema, want het verhaal draait mede om de prostituee Elisabeth Rousset (boul de suif)

Hoofdperso(o)n(en):
- Meneer en mevrouw Loiseau. Meneer Loiseau is als wijnhandelaar niet altijd even eerlijk. Hij verkoopt slechte wijn voor een hoge prijs waardoor hij aardig rijk is geworden. Hij lacht veel. Mevrouw Loiseau zorgt voor het evenwicht, zij neemt de beslissingen.

- Het echtpaar Carré-Lamadon is rijk en ze zijn zich van hun waardigheid bewust. Ze komen in dit boek niet echt naar voren. Meneer Carré-Lamadon is politicus.

- Graaf en gravin Hubert de Bréville. Hun naam is oud en komt oorspronkelijk uit Normandië. Ze zijn van adel en heel rijk. Meneer Hubert de Bréville wordt een edelmoedig man genoemd, ook al merk je daar in het verhaal niets van.

- De twee nonnen zeggen niet veel, ze zijn alleen aanwezig en bidden.

- Cornudet is een man, de schrik van alle eerbiedwaardige lieden. Hij heeft zijn geld opgemaakt met drank en wacht op de komst van la République.

- Elisabeth Rousset: Een vrouw met de bijnaam Boule de Suif, dat betekend letterlijk vetbol . Ze is een vrouw van lichte zeden. Uit het verhaal blijkt dat ze ook aan anderen denkt. Zij is ook de hoofdpersoon.

- Dan is er nog het echtpaar Follenvie. Zij zijn eigenaar van het hotel in Tôtes waar het bovenstaande gezelschap overnacht. Meneer Follenvie lijkt niet erg slim te zijn, hij praat de anderen maar wat na.

Cijfer
Ik vond dit een van de eerste boekjes van Frans, waarbij ik een beetje plezier in het lezen had. Meestal is de inhoud van een Frans boekje zo saai en kinderachtig, omdat ze dan denken dat het makkelijker leest. Maar een onderwerp wat me interesseert is veel makkelijker, omdat je er dan gewoon makkelijk doorheen leest. Dit boek krijgt van mij dan ook een 9!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boule de suif door Guy de Maupassant"