Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bonjour tristesse door Françoise Sagan

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1767 woorden
  • 12 juni 2001
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 8
23 keer beoordeeld

Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
Bonjour tristesse door Françoise Sagan
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdracht

Lief dagboek,

Deze zomer ben ik met papa en Elsa naar de Middellandse Zee gegaan. Ik vond het er fantastisch! We verbleven aan een prachtige villa aan het strand. Ik geb genoten, echt in volle teugen!
Ook heb ik hier de jongen van mijn dromen ontmoet. Hij heet Cyril en hij verbleef in een nabijgelegen villa, samen met zijn moeder. Normaal gesproken val ik op veel oudere mannen, maar Cyril heeft door zijn eerlijke, evenwichtige en beschermende uitstraling heel wat in mij losgemaakt!
Op een avond kondigde Pap aan dat Anne Larsen kwam, dat is een oude vriendin van Pap en na niet al te lange tijd vertelde hij me dat hij met haar zou gaan trouwen. Door haar komst veranderde alles. Van haar mocht ik niet meer met Cyril omgaan, maar moest me concentreren op mijn examens. Ons onbezorgde leventje werd totaal overwoekerd door Anne's strictheid. Ik vond dit zo erg, dat ik een wraakplan bedacht. Ik verzon een plan om Anne en Pap uit elkaar te drijven. Cyril en Elsa moesten net doen alsof ze een stel waren zodat Pap jaloers zou worden en Anne zou laten vallen. Na enige tijd hadden we succes! Anne betrapte Elsa en Pap, maar vervolgens gebeurde er iets vreselijks. Anne die door verdriet en boosheid naar Parijs vluchtte, kreeg een ongeluk en was op slag dood. Terugdenkend hieraan voel ik me zo schuldig. Alleen door mijn eigen hypocrisie, alleen omdat ik mijn onbezonnen leventje niet wilde opgeven, is er nu iemand dood. Ik realiseer me nu dat Anne ook maar een mens was en dat ze ook gevoelens had. Dit had ik hiervoor echter nooit gezien. Ik zag alleen maar een hele strenge, nette vrouw die mijn leven overhoop gooide.

Destijds vond ik het vreselijk dat ze zo op mij lette, dat ik moest leren voor mijn herexamens. Nu zie ik in dat ze alleen maar het beste met mij voor had. Ze wilde dat ik mijn school zou halen, zodat ik later een goede baan zou krijgen.
Enige tijd geleden zijn we naar haar begrafenis geweest. Hier zag ik Cyril nog een keer. Zonder iets te zeggen, liep ik langs hem…
Nu is het weer net als vroeger; Pap en ik.

Samenvatting

Cécile leidt samen met haar vader Raymond een onbezonnen leventje. Nu verblijvend in Parijs kijkt ze terug op de afgelopen zomer. Ze is dit jaar gezakt voor haar examen wat ze echter niet zo heel erg vindt en haar vader evenmin.
Raymond leidt een wild leven, hij gaat veel uit en elk half jaar deelt hij zijn leven met een andere vrouw. Deze zomer gaat hij samen met Cécile en Elsa, zijn huidige minnares, naar een vakantiehuis aan de Middellandse Zee. Ze heeft er een heerlijke tijd en ontmoet een hele leuke jongen, Cyril. Hij verblijft samen met zijn moeder in een nabijgelegen villa. Cyril en Cécile worden verliefd op elkaar.
Op een avond vertelt haar vader dat een oude vriendin van hem, Anne Larsen, op bezoek komt. Toen Cécile van kostschool afkwam, werd ze naar Anne gestuurd, die haar binnen een week leerde hoe ze zich moest kleden en gedragen
Met haar komst verandert het leven en de vakantie voor Cécile volledig. Anne wijst haar erop dat ze zich moet voorbereiden op haar herexamens en heeft kritiek op het leventje dat ze nu met haar vader leidt. Cécile schaamt zich tegenover Anne, omdat ze zoveel plezier heeft door de etentjes en feesten.
Op een avond gaan ze met z'n vieren naar het casine! Hier betrapt Cécile Anne en haar vader in de auto. Cécile vindt dit verraad van haar vader tegenover Elza. De volgende ochtend maakt vader bekend, dat hij met Anne wil trouwen. Door het aankomende huwelijk voelt Anne zich heel verantwoordelijk voor Cécile en ze gaat zich steeds meer met Cécile bemoeien en verbiedt haar met Cyril om te gaan, omdat ze moet leren voor haar herexamens. Cécile is woedend en zint op wraak. Ze verzint een plan om haar vader en Anne uit elkaar te drijven. Elza en Cyril moeten net doen alsof ze verliefd zijn. Haar vader zal dan jaloers worden en Elza willen heroveren en Anne laten vallen.als een baksteen. Op deze manier wil ze haar vader ook laten zien, dat hij door te trouwen met Anne, zijn huidige wilde leventje kwijtraakt.
Na enige tijd heeft haar plan succes. Eerst doet haar vader net alsof het hem niets doet dat Elza en Cyril een stel zijn, maar na een poosje is wel te merken dat hij jaloers is. Raymond laat Anne vallen en herovert Elza. Wanneer Anne Elza en Raymond betrapt, vlucht ze weg naar Parijs. Onderweg krijgt ze echter een ongeluk dat ze met de dood moet bekopen. Het is niet duidelijk of het een gewoon ongeluk is, of een zelfmoordactie. Cécile voelt zich heel schuldig omdat ze zich realiseert wat ze heeft aangericht. Ze ziet nu ook in dat Anne ook maar een mens is met gevoelens, terwijl ze haar al die tijd als een soort 'voorwerp' heeft beschouwd.

Op de begrafenis van Anne ziet Cécile Cyril voor het laatst. Ze loopt hem voorbij zonder iets te zeggen. De toekomst is weer als vroeger: Cécile en haar vader. Toch zullen ze Anne niet gauw vergeten.

Personages

Cécile, een zeventienjarig meisje dat zonder moeder opgroeit en door haar vader wordt opgevoed. Met hem heeft ze een hechte band. Deze band wordt verstoord door Anne, zij vormt een bedreiging voor haar vertrouwde leventje. Dit neemt Cécile niet en ze probeert het kersverse paar uit elkaar te drijven.
In het begin kun je Cécile heel naïef noemen. Ze weet niet veel van de wereld en leid een zorgeloos en gelukkig leven. Naarmate het boek vordert, wordt Cécile volwassener. Ze ontdekt de liefde en heeft soms ingewikkelde gedachten. Ook komt haar gemene kant naar boven. Terwijl ze plannetjes bedenkt, realiseert ze zich dat ze verkeerd bezig is, maar ze zet wel door. Ze is een round-character, de echte hoofdpersoon in dit boek.
Raymond, de vader van Cécile, een man van rond de veertig, die al vijftien jaar weduwnaar is. Hij leidt een wild leven, waarin uitgaan, veel vrouwen en feesten een grote rol spelen. Zijn dochter is heel belangrijk voor hem. Hij wil dat ze een zorgeloos en luxe leveentje leidt en hij maakt er dan ook echt geen probleem van dat ze is gezakt voor haar examens. Als ze maar geniet. Naar mijn mening is hij een beetje een Casanova. Zelfs zijn relatie met Anne zet hij op het spel door weer met Elza aan te pappen. Eén relatie is hem blijkbaar toch veel te saai. Hij vindt het leuk om vrouwen te versieren en te worden versierd.
Anne, een 42-jarige, aantrekkelijke, serieuze vrouw. Er zit structuur in haar leven. De mensen met wie ze omgaat, komen allemaal uit de betere kringen en zijn allemaal succesvol. Niks berust bij haar op toeval. Door haar relatie met Raymond gaat ze zich verantwoordelijk voelen voor Cécile. Ze dringt Cécile haar eigen normen en waarden op, wat door Cecile niet gewaardeerd wordt.
Anne maakte op mij de indruk van een krachtige en directe persoonlijkheid. Zij is de leidende figuur in het nieuwe gezinnetje, dat zich voorheen voornamelijk onbezonnen bezighield. Aan de andere kant zien we de vermoeide en gevoelige Anne. Iemand die op zoek is naar liefde en denkt de ware man gevonden te hebben. Dit pakt dus anders uit. Zij heeft een flat-character.
Elza. Zij is een ietwat simpele vrouw die weinig eisen stelt, met een verleden als figurant in een van de bars op de Champs Elysées. Ze was de vriendin van Raymond voor zijn relatie met Anne. Elza is niet erg intelligent: ze laat zich gemakkelijk voor Cecile's karretje spannen om zich vervolgens weer op Raymond te storten, die haar eerst heeft laten vallen voor Anne. Zij heeft ook een flat-character.
Cyril, een jonge rechtenstudent die op vakantie is met zijn moeder aan de Middellandse Zee. Cécile valt op hem, omdat hij een evenwichtige en beschermende indruk op haar maakt. Ook hij laat zich voor Cécile's karretje spannen, alleen interesseert het doel hem niet echt, wat bij Elza wel zo is. Hij doet het alleen om Cécile een plezier te doen. Ook hij heeft een flat-character.


Wat voor soort boek is het? Een psychologische roman, omdat Cécile ons haar innerlijke gevoelens toont, laat zien wat er in haar omgaat.

Titelverklaring

In 'Bonjour tristesse' begroet Cécile de triestheid. Een gevoel dat pas na de gebeurtenissen in het boek bij haar naar boven komt. Het is een gevoel dat haar voorheen vreemd was. Ze twijfelt dan ook of ze het zo mag noemen. Aan het eind van het boek verwoordt Cécile de trieste gebeurtenissen door met gesloten ogen 'bonjour tristesse' te roepen.

Thematiek:
Eenzaamheid: Cecile voelt zich alleen, verraden en in de steek gelaten door haar vader. Voordat hij een relatie met Anne had, waren Cécile en hij de beste maatjes en leidden ze een ongedwongen leven. Als hij voor Anne en haar levensstijl kiest, is dit voor Cécile moeilijk te accepteren. Raymond heeft ook een eenzaam leven. Hij wisselt zo vaak van vrouw om de verveling en de eenzaamheid tegen te gaan.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich af aan de Middellandse Zee, vooral in de rijkere milieus. Cécile vertelt het verhaal echter achteraf als ze weer in Parijs is.

Perspectief:
Er is hier sprake van de ik-perspectiefe. Cécile vertelt het verhaal vanuit haar gezichtspunt. Ik denk dat ik daarom alleen Cécile een round-character heb gegeven. We krijgen vooral haar gevoelens te zien. Over de andere personen komen we via haar te weten. Dit betekent dus dat wat ze zegt over de andere personages niet altijd waar hoeft te zijn.

Stijl:
Ik vond de stijl van het boek niet erg ingewikkeld. De schrijfster gebruikt niet al te lange zinnen. Wel moest ik zo nu en dan woorden opzoeken.

Mijn mening

Ik vond 'Bonjour tristesse' een leuk boek en ook wel verrassend. Je krijgt een goede indruk van het leven in de mondaine milieus van Frankrijk en het Franse leven. Ook het onbezonnen leventje dat Cécile leidt met haar vader doet typisch Frans aan. Ik kan me wel voorstellen dat dit boek veel ophef veroorzaakte in de jaren vijftig. Nu kijken we niet meer op van zo'n soort verhaal.

Ik vond het taalgebruik niet echt moeilijk; het boek is in een makkelijke stijl geschreven.
Ik kan het anderen dan ook zeker aanraden!

REACTIES

E.

E.

He moira!

Ik vroeg me af of jij de Moira uit Hoorn bent, die bij mij op school zit. (O.S.G. red.) Hahaha, volgens mij wel namelijk!! Grappig als dat zo is, tenks voor je boekverslag!! Kus, Eline

22 jaar geleden

N.

N.

tenks lmao slechte spelling pleb

4 jaar geleden

J.

J.

Bedankt voor je boekverslag nu moet ik geen frans boek meer lezen tegen morgen groetjes

22 jaar geleden

E.

E.

saai boek, echt vies stom!!!!!

13 jaar geleden

N.

N.

ja]
f

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bonjour tristesse door Françoise Sagan"