Bonjour tristesse door Françoise Sagan

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2379 woorden
  • 21 juli 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1954
Pagina's
112
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Verfilmd als

Boekcover Bonjour tristesse
Shadow
Bonjour tristesse door Françoise Sagan
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

http://www.scholieren.com/boek/1107/bonjour-tristesse/boekverslagen

Titel : Bonjour Tristesse

Schrijver: Francoise Seagan

Aantal bladzijdes: 180

1e publicatie: 1954

Auteur: Het boek "Bonjour Tristesse" werd uitgegeven toen Francoise Sagan 18 was. Het was een ware sensatie en het boek werd in 25 talen vertaald. Het boek is ook in 1958 verfilmd. Het boek werd in eerst instantie verbannen in Frankrijk omdat het tegen de normen en waarden in ging. In 1954 was Frankrijk zeer conservatief en de kerk was heel belangrijk. Pas in 1968 kregen vrouwen kiesrecht.

Anne vertegenwoordigd de normen en waarden van die tijd en Cécile en Raymond gaan er helemaal tegen in. Cécile met haar losbondige gedrag en haar vader met het steeds veranderen van vriendin.

Titelverklaring:  De titel is afgeleid van een gedicht van Paul Eluard "À peine défigurée" .

Tristesse is het nieuwe gevoel, het verdriet en het schuldgevoel (na het auto-ongeluk van Anne) die Cécile krijgt. Ook het liefdesverdriet draagt eraan mee. DUS: Bonjour Tristesse is het gedag zeggen van haar nieuwe gevoelens en de verandering die Cécile doormaakt. Ze wordt volwassener.

Genre: Psychologische Roman

Semi- Biografie, grotendeels verwerkt in Cécile en deels in Anne (Francoise heeft vroeger een auto-ongeluk gehad en in het boek krijgt Anne dat). Cécile haar mentaliteit en leeftijd zijn afgeleid van de schrijfster.

Literaire periode: Modern

Opbouw tekst: De tekst bestaat uit 12 hoofdstukken die aangegeven zijn als "hoofdstuk 1", "hoofdstuk 2", etc. De hoofdstukken zijn maar een paar bladzijdes. Verder zijn er geen onderbrekingen in de tekst.

Motto:
"Adieu tristesse 

Bonjour tristesse 

Tu es inscrite dans les lignes du plafond 

Tu es inscrite dans les yeux que j'aime 

Tu n'es pas tout a fait la misere 

Car les levres les plus pauvres te déconcent 

Par un sourire 

Bonjour tristesse 

Amour des corps aimables 

Puissance de l'amour 

Dont l'amabilité surgit 

Comme un monstre sans corps 

Tete désappointée 

Tristesse beau visage" 

Paul Eluard, titel: Audieu tristesse, bonjour tristesse, boek: La vie immédiate

Thema: Feminisme

Dit wil je ook lezen:

Motieven: Relaties, liefde, nieuwe emoties, moederfiguren

Perspectief: ik- perspectief

Verteller: De schrijfster

Verhaal(lijnen): Éen, die van Cecile

Aardrijkskundige plaats: Parijs

Tijdsperiode: 1953

Ruimte: Parijs en omgeving

Vertelde tijd: Zomervakantie (dus zo’n twee a drie maanden)

Personages: 

Cécile:
Een zeventien jarig meisje dat zonder moeder opgroeit en door haar vader wordt opgevoed. Met hem heeft ze een hechte band. Deze band wordt verstoord door Anne, zij vormt een bedreiging voor haar vertrouwde leventje. Dit neemt Cécile niet en ze probeert het kersverse paar uit elkaar te drijven.

In het begin van het boek is Cécile naïef . Veel van de wereld weet ze niet en ze leidt een zorgeloos en gelukkig leven. Naar mate het boek vordert wordt Cécile volwassener. Ze ontdekt de lichamelijke liefde en heeft soms zeer complexe gedachten.
‘Gelukkig’ heeft ze ook nog een gemene kant. Terwijl ze haar plannetjes bedenkt realiseert ze zich dat ze verkeerd bezig is, maar ze zet ze wel voort.

Raymond:
De vader van Cécile, een man van rond de veertig, die al vijftien jaar weduwenaar is. Hij leidt een wild leven, waarin uitgaan, veel vrouwen en feesten een grote rol spelen. Zijn dochter is voor hem erg belangrijk. Voor haar heeft hij verschillende gelegenheden, om met een vrouw de koffer in te duiken, laten lopen. Toch kan het hem niet veel schelen dat zij voor haar examen is gezakt. Als ze maar van haar luxe leven geniet.
Zijn relatie met Anne zet hij op het spel om er met zijn vorige vriendin, Elza, vandoor te gaan.

Anne:
Een 42-jarige aantrekkelijke vrouw, die serieus van karakter is. Bij haar is alles berekend (er zit structuur in haar leven). De mensen met wie ze omgaat komen allemaal uit de betere kringen en zijn allemaal succesvol. Niks berust bij haar op het toeval.
Door een relatie met Raymond te beginnen, gaat zij zich verantwoordelijk voelen voor Cécile. Anne dringt Cécile haar een zeker en standvastige levenswijze op, wat niet geaccepteerd wordt.
Aan de ene kant maakt ze op mij een onverschillige maar ook een zeer krachtige en directe indruk. Zij is de leidende figuur in het nieuwe gezinnetje maar is niet bijster geïnteresseerd in een ander.
Aan de andere kant zien we iemand die op zoek is naar liefde en die denkt de ware gevonden te hebben. Wat dus uiteindelijk een fiasco blijkt te zijn.

Elza:
Zij is een ietwat simpele vrouw, met een verleden als figurant in een van de bars op de Chams-Elysées. Zij was de vriendin van Raymond voor zijn relatie met Anne. Zij is een eenvoudige vrouw die weinig eisen stelt.
Je krijgt de indruk dat ze niet echt een intelligente vrouw is. Ze laat zich wel erg makkelijk voor Cécile’s karretje spannen, om zich vervolgens op Raymond te storten.

Cyril:
Een jonge rechtenstudent die op vakantie is, met zijn moeder, aan de kust van de Middellandse Zee. Cécile valt op hem omdat hij zo’n eerlijke, evenwichtige en beschermende indruk op haar maakte.
Ook hij laat zich voor haar karretje spannen, alleen interesseert hem het doel niet echt, wat bij Elza wel het geval is. Hij doet het om Cécile een plezier te doen.

Open of gesloten einde: Gesloten, ze zegt gedag tegen haar nieuwe emotie, Bonjour Tristesse.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Uitgebreide samenvatting:

In het begin maken we kennis met Cécile, die op dat moment in Parijs zit. Ze vertelt over de zomer dat ze nog gelukkig was en over haar vader (Raymond) en Elsa (zijn minnares) Ze vertelt ook over haar trieste gevoel.

Raymond, haar vader, houdt er nogal een wild leven op na. Hij deelt zijn leven elk half jaar met een andere vrouw. Hier is Cécile uiteraard niet zo blij mee, maar ze legt zich bij zijn vreemde drang neer.

Cécile zelf, is pas gezakt voor haar examen, wat ze eigenlijk niet zo erg vindt. Haar vader vindt dat examen ook niet zo belangrijk, als ze maar van het leven geniet.
Samen met haar vader (haar moeder stierf toen ze twee jaar was) leidt ze een ongedwongen en makkelijk leventje. Op dat moment is Elza de vriendin van haar vader. Zij gaat ook met hen mee op vakantie naar de Middellandse Zee.

Ze ontmoet Cyril, de jongen van haar dromen. Normaal valt ze alleen op mannen van haar vaders leeftijd, maar Cyril vindt ze leuk Hij is ook op vakantie en woont met zijn moeder in een nabijgelegen villa. Samen met Cyril gaat Cécile zeilen en ze wordt verliefd op hem.

Op een avond kondigt haar vader aan dat een oude vriendin van haar moeder komt logeren, Anne Larsen geheten. Cécile had al een keer met Anne te maken gehad toen ze van kostschool kwam. Haar vader had haar toen naar Anne heen gestuurd. Binnen een week had ze geleerd hoe ze zich moest kleden en hoe te gedragen.

Met haar komst verandert het leven en de vakantie voor Cécile volledig. Anne wijst haar erop dat ze zich moet voorbereiden op haar herexamens en laat haar merken wat voor leventje ze nu met haar vader leidt. Cécile schaamt zich tegenover Anne over het plezier dat zij aan etentjes en feesten ontlenen.

Op een avond gaan ze met z’n vieren naar het casino. Hier betrapt Cécile, Anne en haar vader in de auto. Cécile vindt dit verraad van haar vader tegenover Elza. De volgende ochtend maakt vader bekend dat hij met Anne wil gaan trouwen. Door het aankomende huwelijk voelt Anne zich sterk verantwoordelijk voor Cécile, wiens leven zij steeds meer gaat beheersen. Anne verbiedt Cécile de omgang met Cyril, zodat ze aan haar herexamen kan werken. Cécile is woedend op Anne en zint op wraak. Ze verzint een plan om haar vader en Anne uit elkaar te drijven. Elza en Cyril moeten in dit plan net doen alsof ze een stelletje zijn. Haar vader moet op deze manier jaloers worden, zodat hij Elza zal heroveren en Anne zal laten vallen als een blok. Haar vader zal moeten weten dat als hij trouwt met Anne, dat het met zijn huidige leventje is gedaan.

Bovenkant formulier

Het plan werkt: eerst is doet haar vader alsof het hem niet deert, maar na een poosje is wel te merken dat hij jaloers wordt en in zijn eer is aangetast. Hij herovert Elza en laat Anne vallen. Anne, die door heeft dat Raymond er weer met Elza vandoor is (ze betrapt ze), vlucht met de auto naar Parijs. Onderweg krijgt ze een ongeluk, wat haar fataal wordt. Het is niet duidelijk of het een gewoon ongeluk is of een zelfmoordactie. Cécile ziet in wat ze heeft aangericht. Ze heeft Anne al die tijd als een voorwerp aanschouwt. Na Anne’s vluchtpoging realiseert ze zich dat Anne ook een mens is. Een groot schuldgevoel bekruipt haar.

Op de begrafenis ontmoet Cécile Cyril voor het laatst. Ze loopt hem voorbij zonder iets te zeggen. De toekomst is weer als vroeger, Cécile en haar vader. Toch zullen ze Anne niet gauw vergeten.

Uitgebreide samenvatting 2:

Cécil woont in Parijs en vertelt over haar vader Raymond en over zijn jonge minnares Elsa. Ze denkt terug aan de afgelopen zomer. Ze is op het moment niet zo vrolijk.
Raymond is een man die er nogal wild leven op nahoud. Hij blijft nooit lang bij eenzelfde vrouw. Hij deelt zijn leven elk half jaar met een ander. Cécile is hier absoluut niet blij mee, maar ze legt zich erbij neer. Ze zou liever een gelukkig gezinnetje zijn.
Cécile is pas gezakt voor haar eindexamen, maar dat vindt ze zelf niet zo erg. Haar vader vindt dat examen ook niet zo belangrijk, hij wil liever samen lol maken. Cécile woont samen met haar vader omdat haar moeder is overleden toen ze twee jaar oud was. Ze leiden een simpel leven. Elsa en Raymond gaan samen op vakantie naar de Middellandse Zee. Ze hebben daar een huisje gehuurd. Cécile gaat met hen mee.
Cécile ontmoet Cyril, de jongen van haar dromen. Cyril is daar ook op vakantie, met zijn moeder. Ze gaan vaak samen zeilen en zo wordt Cécile hopeloos verliefd op deze jongen.
Op een avond meldt haar vader dat een oude vriendin van hem langs komt; Anne. Cécile kent haar al, en weet dat het een heel strikt, moederlijk figuur is. En dat ze er zeker voor gaat zorgen dat Cécile aan het werk gaat.
Met haar komst verandert ze het leven en de vakantie van Cécile helemaal. Anne wil dat ze veel tijd besteed aan haar herexamens en is het niet eens met het uitbundige leven dat Cécile en haar vader al een tijd leiden.
Na een avondje casino gaat Raymond vreemd met Anne, en Cécile betrapt de twee in hun auto. De volgende ochtend maakt Raymond bekend dat hij met Anne verder wil en ze willen gaan trouwen. Vanaf dat moment voelt Anne zich verantwoordelijk voor Cécile en gaat haar leven steeds meer beheersen. Zo mag ze bijvoorbeeld niet meer met Cyril omgaan, omdat ze continu aan haar examens moet werken.
Cécile wil dat Anne en haar vader uit elkaar gaan dus ze verzint een plan. Ze wil namelijk niet onder Anne haar regels moeten leven. Cécile verzint een plannetje om dit te bewerkstelligen. Elsa en Cyril doen alles om hier bij te helpen, omdat ze geloven dat Anne een verschrikkelijk mens is. Daarnaast wil Elsa ook graag zelf de vader van Cécile terug. En Cyril wil graag met Cécile trouwen, hoewel Cécile daar niet echt warm voor loopt. Hij denkt dat dat mogelijk is zodra hij Cécile van Anne verlost heeft. Daarom spreken ze af dat Elsa zich voordoet als het vriendinnetje van Cyril, zodat de vader van Cécile jaloers op hem wordt en Anne zal laten vallen voor Elsa. Het plan blijkt te werken. Cyril en Elsa worden steeds ‘per ongeluk’ betrapt door Cécile, haar vader en Anne. Raymond begint er steeds meer moeite mee te krijgen. Uiteindelijk kan hij de verleiding niet meer weerstaan en laat hij zich verleiden door Elsa en laat Anne vallen. Anne betrapt de twee, terwijl ze aan het zoenen zijn in het bos en vlucht met een auto naar Parijs. Als ze met tranen weg gaat krijgt Cécile toch wel medelijden met Anne. Onderweg krijgt Anne een verkeersongeluk, wat haar fataal wordt. Het is niet duidelijk of het een gewoon ongeluk was, of misschien wel een zelfmoord actie. Het was sowieso een heel gevaarlijk verkeerspunt. Cécile gelooft dat het haar schuld is, omdat zij heeft gezorgd dat haar vader Anne liet gaan. Op de begrafenis ontmoet Cécile Cyril weer. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien, alles is over tussen hen. De twee lopen elkaar gewoon voorbij zonder ook maar iets te zeggen. Er is geen verliefdheid meer over.
De toekomst is weer als vroeger, gewoon Cécile en haar vader. Elsa heeft niets meer met hun. Na een tijdje kunnen ze voorzichtig praten over de dood van Anne en leven ze weer normaal verder. Raymond krijgt uiteindelijk weer een nieuwe vriendin, en Cécile ontmoet Phillippe, de neef van Anne. Ze heeft hier een leuke tijd mee. Cécile merkt dat ze door al deze gebeurtenissen veel is veranderd, ze heeft een nieuwe emotie leren kennen. Ze begroet deze emotie met de volgende woorden: bonjour tristesse.

Cécil woont in Parijs en vertelt over haar vader Raymond en over zijn jonge minnares Elsa. Ze denkt terug aan de afgelopen zomer. Ze is op het moment niet zo vrolijk.
Raymond is een man die er nogal wild leven op nahoud. Hij blijft nooit lang bij eenzelfde vrouw. Hij deelt zijn leven elk half jaar met een ander. Cécile is hier absoluut niet blij mee, maar ze legt zich erbij neer. Ze zou liever een gelukkig gezinnetje zijn.
Cécile is pas gezakt voor haar eindexamen, maar dat vindt ze zelf niet zo erg. Haar vader vindt dat examen ook niet zo belangrijk, hij wil liever samen lol maken. Cécile woont samen met haar vader omdat haar moeder is overleden toen ze twee jaar oud was. Ze leiden een simpel leven. Elsa en Raymond gaan samen op vakantie naar de Middellandse Zee. Ze hebben daar een huisje gehuurd. Cécile gaat met hen mee.
Cécile ontmoet Cyril, de jongen van haar dromen. Cyril is daar ook op vakantie, met zijn moeder. Ze gaan vaak samen zeilen en zo wordt Cécile hopeloos verliefd op deze jongen.
Op een avond meldt haar vader dat een oude vriendin van hem langs komt; Anne. Cécile kent haar al, en weet dat het een heel strikt, moederlijk figuur is. En dat ze er zeker voor gaat zorgen dat Cécile aan het werk gaat.
Met haar komst verandert ze het leven en de vakantie van Cécile helemaal. Anne wil dat ze veel tijd besteed aan haar herexamens en is het niet eens met het uitbundige leven dat Cécile en haar vader al een tijd leiden.
Na een avondje casino gaat Raymond vreemd met Anne, en Cécile betrapt de twee in hun auto. De volgende ochtend maakt Raymond bekend dat hij met Anne verder wil en ze willen gaan trouwen. Vanaf dat moment voelt Anne zich verantwoordelijk voor Cécile en gaat haar leven steeds meer beheersen. Zo mag ze bijvoorbeeld niet meer met Cyril omgaan, omdat ze continu aan haar examens moet werken.
Cécile wil dat Anne en haar vader uit elkaar gaan dus ze verzint een plan. Ze wil namelijk niet onder Anne haar regels moeten leven. Cécile verzint een plannetje om dit te bewerkstelligen. Elsa en Cyril doen alles om hier bij te helpen, omdat ze geloven dat Anne een verschrikkelijk mens is. Daarnaast wil Elsa ook graag zelf de vader van Cécile terug. En Cyril wil graag met Cécile trouwen, hoewel Cécile daar niet echt warm voor loopt. Hij denkt dat dat mogelijk is zodra hij Cécile van Anne verlost heeft. Daarom spreken ze af dat Elsa zich voordoet als het vriendinnetje van Cyril, zodat de vader van Cécile jaloers op hem wordt en Anne zal laten vallen voor Elsa. Het plan blijkt te werken. Cyril en Elsa worden steeds ‘per ongeluk’ betrapt door Cécile, haar vader en Anne. Raymond begint er steeds meer moeite mee te krijgen. Uiteindelijk kan hij de verleiding niet meer weerstaan en laat hij zich verleiden door Elsa en laat Anne vallen. Anne betrapt de twee, terwijl ze aan het zoenen zijn in het bos en vlucht met een auto naar Parijs. Als ze met tranen weg gaat krijgt Cécile toch wel medelijden met Anne. Onderweg krijgt Anne een verkeersongeluk, wat haar fataal wordt. Het is niet duidelijk of het een gewoon ongeluk was, of misschien wel een zelfmoord actie. Het was sowieso een heel gevaarlijk verkeerspunt. Cécile gelooft dat het haar schuld is, omdat zij heeft gezorgd dat haar vader Anne liet gaan. Op de begrafenis ontmoet Cécile Cyril weer. Het is de laatste keer dat ze elkaar zien, alles is over tussen hen. De twee lopen elkaar gewoon voorbij zonder ook maar iets te zeggen. Er is geen verliefdheid meer over.
De toekomst is weer als vroeger, gewoon Cécile en haar vader. Elsa heeft niets meer met hun. Na een tijdje kunnen ze voorzichtig praten over de dood van Anne en leven ze weer normaal verder. Raymond krijgt uiteindelijk weer een nieuwe vriendin, en Cécile ontmoet Phillippe, de neef van Anne. Ze heeft hier een leuke tijd mee. Cécile merkt dat ze door al deze gebeurtenissen veel is veranderd, ze heeft een nieuwe emotie leren kennen. Ze begroet deze emotie met de volgende woorden: bonjour tristesse.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bonjour tristesse door Françoise Sagan"