Zwijg als het graf door Laurie Halse Anderson

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1249 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 23 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Zwijg als het graf
Shadow
Zwijg als het graf door Laurie Halse Anderson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1.
Laurie Halse Anderson, Zwijg als het graf, Fontein

2.
Het boek heet ‘Zwijg als het graf’, omdat Melinda absoluut niet zegt wat er op het schoolfeest is gebeurd en waarom ze de politie heeft gebeld. Ze zwijgt daarover en ze wordt steeds stiller. Ze wordt net een graf, waarvan je nooit iets hoort. Hij is vertaald het boek heet oorspronkelijk ‘Speak’. Dat is echt een toepasselijke titel, want je wilt ook dat Melinda nou eindelijk eens gaat praten.

3.
Het wordt verteld als ‘Ik-perspectief’. Je leest het uit Melinda’s gezichtspunt en je gaat met haar mee de wereld in. Je beleeft de situaties zoals zij die beleeft. ‘Ik stemde in met nablijven. Ik ga naar mijn opgekalefaterde hok. Het ziet er steeds beter uit.’ Blz. 59


4.
Het boek gaat vooral over Melinda en haar grote geheim. Melinda wordt op school heel genegeerd door haar vroegere vriendinnen. Je zou kunnen zeggen dat ze gepest wordt en je ziet hoe zij overleeft op school. Het is echt overleven, want je voelt mee en je voelt dat elke dag zwaarder wordt en dat het steeds moeilijker wordt om te zwijgen. Je zou kunnen zeggen dat het boek in het kort gezegd over geheimen, vriendschap, school, pesten en eenzaamheid gaat.

5.
De belangrijkste personage uit het boek is Melinda. Zoals ze nu is, is ze heel eenzaam en stil en ze heeft nauwelijks vriendinnen. Maar als je meegaat met haar herinneringen, merk je dat ze het toen echt heel leuk had en dat ze heel sociaal was en vriendinnen had. Ik vind haar mooi, vooral door haar sterke karakter.
Heather: Zij is een ‘vriendin’ van Melinda. Maar eigenlijk geen goede vriendin, want ze laat Melinda in de steek voor de ‘Martha’s’. Later komt ze wel weer terug, maar ik vind haar heel lullig.
Ouders van Melinda: Zij zijn eigenlijk heel belangrijk voor Melinda, maar ergens vind Melinda hun niet leuk en houdt afstand. Ze klikken niet echt met elkaar en niet met Melinda.
David: Het labmaatje van Melinda. Ze weet eerst niet of hij haar nou aardig vind, maar langzamerhand groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Hij is serieus en ‘temt’ Melinda een beetje.
Rachel/Rachelle: De vroegere vriendin van Melinda. Nadat Melinda de politie heeft gebeld, wilt zij geen contact meer met Melinda. Ze doet in het begin alsof ze Melinda niet ziet. Maar als zij een vriendje krijgt ‘HET’, dan wordt langzamerhand duidelijk wat er gebeurd is en stapt ze weer op Melinda af. Wel een beetje laks vond ik haar.


6.
Het verhaal is in deze tijd geschreven, maar er staat niet echt een jaartal in. Het verhaal duurt een schooljaar. Er zitten flashbacks in, maar die gaan eigenlijk maar over één ding en dat is het schoolfeest en haar oude vriendinnen. Er zitten niet echt duidelijke tijdsprongen in. Je bent over het algemeen bij Melinda op school, dat maakt het wel heerlijk vertrouwd en je zit in haar gedachten wat ook fijn is.

8.
Het boek is heel realistisch, omdat je dit soort verhalen herkent. Ik zelf in ieder geval vooral het feit, dat je één ding fout doet en dan de hele wereld boos op je is. Dat gevoel herkende ik en ik vond het boek echt heel mooi. Het boek valt bij de bibliotheek onder de categorie schoolboek en daar sluit ik me grotendeels bij aan. Wel vind ik het moeilijk om het boek in een hokje te plaatsen, omdat het zo mooi is.

9.
De verwachting van het boek is gelukt. Eigenlijk is het zelfs leuker dan ik dacht! Ik vind het echt een super mooi boek. Ik vind het zo jammer dat ik al een boekbespreking heb gehouden, want het is echt een boek die iedereen moet lezen. Het is leuk dat Melinda schrijft in ‘dagboekstijl’. Niet echt dagboek zoals Anne Frank, maar wel dagboekstijl en dat is leuk. De woordkeuze is ook goed en zinsbouw, witte regels, ik vind alles goed.
Eerst snapte ik het betekenis van het konijntje niet dat op elke bladzijde staat, maar Langzamerhand begin je dat ook steeds meer te begrijpen. Ze vergelijkt zich ook met een konijn en ze heeft veel knuffelkonijnen. Het is heel mooi hoe de schrijver het verhaal probeerde over te brengen. Ook snap ik nu de voorkant van het boek en dat ontroert me ook. Het is echt een supermooi boek, ik kan eigenlijk weinig anders dan zeggen: ‘Hij is zo mooi!’.

Samenvatting:
Melinda Sordino is een meisje en zit in de 1e klas zit van het voortgezet onderwijs. Al haar oude vriendinnen hebben haar in de steek gelaten, omdat Melinda op een schoolfeestje de politie had gebeld en het feest weer daardoor heel snel was afgelopen. Ze voelt zich op deze school heel alleen, maar ze wordt vriendin met Heather. Heather en zij lijken totaal niet op elkaar, maar ze is blij dat ze een maatje heeft. Heather wil bekend worden op de school en dat probeert ze door bij veel clubs te gaan. Clubs zijn heel belangrijk op school en uiteindelijk lukt het haar om bij de Martha’s te komen. Doordat Melinda overal word weggedrukt zoekt ze een plekje op school waar ze alleen kan zijn. Ze vindt een oude conciërgieruimte dat niet meer gebruikt wordt en dat verbouwt ze helemaal, zodat ze zich er een beetje thuis voelt. Ook vertelt ze in het boek over allerlei leraren. Bijvoorbeeld meneer Vrijman, hij weet dat er iets is en dat probeert hij uit te krijgen. Dat doet hij door middel van een opdracht waarbij ze een boom moet maken, die leeft. Hier kan ze dus haar gevoelens uiten. Ook vertelt ze aan het eind van het boek dat ze uiteindelijk toch graag met hem wil praten. Als ze haar rapport krijgt is het heel erg slecht en krijgt ze huisarrest van haar ouders en mag ze niet meer naar Heather toe van haar ouders. Later wanneer Heather eindelijk bij een clubje is gekomen, genaamd de Martha’s dumpt ze als het ware gewoon Melinda en kijkt ze nooit meer naar haar om. Nu is Melinda helemaal alleen en zoekt ze een beetje naar iemand anders om mee op te kunnen trekken. Haar labmaatje David, doet wel steeds aardiger tegen haar en Melinda probeert ook meer contact met hem te zoeken. Niet dat ze een verhouding met hem of zoiets wil dat helemaal niet, maar ze wil gewoon iemand hebben waarmee ze soms kan praten. Ook op een gegeven ogenblik vertelt het boek wat er op het feest in augustus was gebeurd. Ze was op dat feestje verkracht, ze wilde helemaal niet wat die ander ook wilde. Ze heeft gegild maar dat wilde niet baatte. Eerst gaf ze nog zichzelf de schuld, ze was namelijk dronken. Melinda heeft de politie kunnen bellen en toen kwam die aan. Het feest stopte toen. Op een dag heeft Melinda genoeg lef bij een gegrepen en zegt tegen Rachel (haar ex-vriendin) dat ze verkracht is op het feest en als Rachel vraagt door wie zegt ze door Andy Evens. Dan verstijft Rachel, want Rachel heeft met hem. Dan zegt ze dat Melinda het maar verzint en hem van haar probeert af te pakken. Op een gegeven moment slaat Rachels mening om, omdat ze hetzelfde meemaakt als Melinda. Als Andy merkt dat Melinda hier ook achter zit, omdat zij het verhaal heeft verspreid, dan wordt hij boos en probeert hij Melinda te vermoorden/nog een keer verkrachten. Maar Melinda wordt gered door het hockeyteam en dan is ze ineens populairder dan ooit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwijg als het graf door Laurie Halse Anderson"