Wuthering heights door Emily Brontë

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Wuthering heights
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 926 woorden
  • 28 maart 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Woeste hoogten
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1847
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Wuthering heights
Shadow

Ergens op een heuvel in de heidevlakte, blootgesteld aan alle winden, ligt de oude hofstede 'Woeste Hoogten'. Zij ligt er eeuwen, krakend naar sterk onder de storm.
Maar op een kwade dag brengt de oude heer Earnshaw een gevonden heidekind mee naar huis en daa…

Ergens op een heuvel in de heidevlakte, blootgesteld aan alle winden, ligt de oude hofstede 'Woeste Hoogten'. Zij ligt er eeuwen, krakend naar sterk onder de storm.

Ergens op een heuvel in de heidevlakte, blootgesteld aan alle winden, ligt de oude hofstede 'Woeste Hoogten'. Zij ligt er eeuwen, krakend naar sterk onder de storm.
Maar op een kwade dag brengt de oude heer Earnshaw een gevonden heidekind mee naar huis en daarmee dringt de storm het huis zelf binnen. Met de onweerstaanbaarheid van een oud verhaal ontrollen de gebeurtenissen zich: het opgroeiende heidekind breekt het gesloten gezin uiteen, verwart het hart van de dochter Catherine, en verdwijnt dan – maar niet voor goed. Pas als hij terugkomt breken onder zijn barbaarse tederheid voor altijd de banden die voordien het leven besloten hadden. Als een rauwe, bijtende stormvlaag verplettert Heathcliff mensen en gevoelens. Heathcliff bezit de elementaire kracht en de grondeloze eenzaamheid van de grote mythische oergestalten – en hij is alleen daarom al een van de merkwaardigste figuren uit de negentiende-eeuwse romanliteratuur. Men moet teruggaan naar King Lear en Macbeth om iets vergelijkbaars te vinden: de ijle heksenkreten als van verlaten vogels, de stormwind waarin een oud en ontzind vorst over de heide zwerft. In dit boek is alles rauw en bovenmatig: haat een liefde, maar ook zo overrompelend groots dat de verbeelding zich terstond gevangen geeft.

Wuthering heights door Emily Brontë
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Het boekje heet Wuthering Heights.

2. De schrijfster is Emily Brontë.

3. Ik heb dit boek uit het OLC van het Citaverde college.

4. Het boek heeft 55 hoofdstukken en 141 bladzijden.

5. Dit boek is gepubliceerd in 1978 in Essex.

6. Het boek heet Wuthering Heights; ‘’woeste hoogte’’. Omdat het een plek is waar Cathy niet mocht komen van haar vader, en dat het dus erg veel hindernissen had, voor daar te kunnen komen. En zo heet de plaats waar dit boek om draait.

7. Ik denk dat dit boekje non-fictie is, want het zou best in het echt kunnen gebeuren, maar je merkt wel dat het niet van deze tijd is. Maar het zou wel toevallig zijn dat bijna alle mensen achterelkaar volgend dood gaan.

8. De verteller is een ‘ik-figuur’ De verteller Mr. Lockwood speelt een kleine rol in een verhaal dat aan hem werd verteld door een andere verteller, Nelly Dean. Op sommige momenten in het boek worden verschillende personen verteller die hun verhaal aan Nelly vertellen en zij dan weer doorvertelt aan Mr. Lockwood.

9. Catherine: ze groeit op als een vrolijk, leuk meisje. Ze kan het niet goed vinden met haar schoonzus Frances en met haar oudere broer Hindley. Toch krijgen die twee veel te zeggen over haar en Heathcliff als Mr. Earnshaw dood gaat. Samen met Heathcliff zorgt ze dat ze veel weg is van huis. Ze houdt van Heathcliff, maar trouwt met Edgar Linton, omdat ze dan een betere toekomst heeft. Naarmate ze ouder wordt, wordt ze ook egoistischer. Ze wil niet kiezen tussen Edgar en Heathcliff. Heathcliff: Op straat gevonden en meegenomen door Mr. Earnshaw. Hij heeft een hekel aan Hindley, maar daar en tegen kan hij heel goed met Catherine op schieten. Toen hij jong was, had hij een leuk karakter, maar naarmate hij ook ouder werd, bleef daar niet veel van over. Om Catherines liefde te krijgen, en om Edgar te wreken, gebruikt hij gemene methodes. Zo trouwt hij met Isabelle, de zus van Edgar, om Catherine te wreken. En dwingt hij Cathy en Linton om met elkaar te trouwen.Edgar Linton: Een nette man, maar ook zwak. Hij kan niet tegen Heathcliff op, en is dan ook flink jaloers. Toch heeft hij alles voor Catherine over, want hij houdt onvoorwaardelijk van haar. Hij beschermt het liefst zijn zusje, Isabelle. Maar dat lukt niet, waardoor hij veel verdriet heeft. Ik denk dat hij het meest slimme persoon is uit het boek, want hij ziet al van te voren in wat voor een situatie Cathy, zijn dochter, zich bevindt. En daar waarschuwt hij haar dan ook voor.
Cathy
: Ze is de dochter van Edgar en Catherine. Ze heeft haar moeder niet gekend, want Catherine ging dood bij haar geboorte. Ze houdt veel van haar vader. Toch luistert ze niet naar zijn advies, om niet meer naar Woeste Hoogten te gaan. Ze trekt zich het lot van anderen sterk aan, zoals dat van Linton. Ze vindt hem zielig, maar ze houdt ook van hem. Als ze Hareton leert kennen, kwetst ze hem, en vindt ze het maar een boerenpummel. Later trouwt ze (nadat ze weduwe is geworden van Linton), met hem.

10. Het was wel een ingewikkeld verhaal om te volgen. Als je een stukje niet kon begrijpen snap je gelijk een heel stuk van het boek niet. Als je het verhaal eenmaal begrijpt is het wel leuk. Het is wel heel onrealistisch dat er allerlei relaties ontstaan uit twee families. Dat zal je in het echt niet zo vaak meemaken, misschien wel 2 maar meer zul je niet vaak zien. Ik vond het boek eigenlijk een beetje te moeilijk. Daarom heb ik sommige stukken ook twee keer gelezen en dan snapte ik het meestal wel, maar dat was bij sommige stukken dan ook niet.

11. Een gesloten einde, want het eindigt met dat Cathy en Hareton nog overblijven en dat ze helemaal geen zorgen meer hebben. Want in dit boekje draait het er vooral om dat er geen een relatie is gebleven, puur door de zorgen (en dood).

12. Het is een liefdesverhaal, want het gaat hier om verschillende liefdes en over hoe die ontstaan en uit elkaar vallen.

13. Het verhaal werd ontknoopt op het moment dat Heathcliff dood gaat. Want het gaat vooral om hem. Hij heeft het meest gestookt tussen relaties door te verbieden dat sommige personen niet naar Wuthering Heights mochten, en liefdes verboden. Dus op het moment dat hij dood ging, kon de rest, waar helaas nog heel weinig van over was met rust verder leven. Maar dat was dus eigenlijk op het verkeerde moment, want op dat moment wordt zijn eigen vrouw op Hareton wat volgens hem niet mocht, maar hij had er de kracht niet meer voor om dat tegen te houden. Kort nadat hij dood is gegaan zijn ze getrouwd.

14. Het verhaal begint met een klein stukje gebeurtenissen en eindigt met een stukje gebeurtenissen. Deze volgen niet op elkaar. Tussen deze twee stukjes is een flashback.

15. verwerkingsopdracht E: de schrijver heeft een bedoeling gehad met dit verhaal denk ik. Ik denk dat zijn bedoeling was dat het duidelijk moest zijn dat je niet in andermans relaties moet wreken. En dat je ook niet tegen je dochter / zoon zegt met wie ze wel / niet mag omgaan etc. en hij wil duidelijk maken, dat je er zelf nog het hardste onder lijdt als je relaties probeert stuk te maken, want die worden op deze manier alleen maar sterker. Verder heeft de schrijver geen bedoelingen gehad denk ik. Maar heeft hij de lezer alleen maar willen amuseren met een liefdesverhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wuthering heights door Emily Brontë"