Where angels fear to tread door E.M. Forster

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2034 woorden
  • 15 juli 2007
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1905
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Where angels fear to tread
Shadow
Where angels fear to tread door E.M. Forster
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoudelijke gegevens
Het boek Where Angels Fear To Tread is geschreven door Edward Morgan Forster.De uitgever van het boek is Penguin Classics, het boek is uitgegeven in1905. Ik heb de tweede druk gelezen. Het boek bestaat uit 160 bladzijden.
Where Angels Fear to Tread is een streekroman. Het verhaal speelt zich af in een bepaalde streek, in een klein dorpje in Italië.
Het verhaal gaat over een beschaafde groep engelse mensen die te maken krijgt met een situatie wat buiten hun ervaring is.

Samenvatting
De familie Herriton besluit na de dood van hun zoon, Charles het kind, Irma zelf op te voeden, omdat ze de moeder hier niet geschikt voor vinden.

De moeder van Irma, Lilia Herriton is een aantrekkelijke en mooie vrouw, hoewel ze een weduwe in de dertig is, wordt ze door veel mannen bewonderd. De familie Herriton, een beschaafde engelse familie, vindt zoiets niet kunnen. Lilia’s zwager Philip zorgt ervoor dat de naam van de familie uit deze situatie gered wordt, en hij regelt een lange reis naar Italië voor Lilia. Haar verblijf in Italië vormt een nieuw begin voor haar, omdat ze verliefd wordt op een jonge Italiaanse jongen. Al gauw laat ze de familie weten dat zij met hem wil trouwen. De Herritons zijn hier fel tegen, omdat ze volgens hen trouw moet blijven aan zijn (overleden)man en daarnaast de sociaal-economische status van de Italiaan niet gelijk is aan die van hun. Philip probeert het huwelijk tegen te houden, maar het heeft geen zin. Lilia is enorm verliefd op de Italiaan Gino.
In het begin gaat het huwelijk goed, maar naarmate Lilia Gino beter leert kennen, mag ze hem minder. Gino maakt het leven moeilijker voor haar, ze mag steeds minder en hij wordt steeds dominanter. Lilia ontdekt al snel dat hij getrouwd is om haar geld, en er helemaal geen sprake is van wederzijdse liefde.
Als Lilia zwanger blijkt te zijn, gaat het beter tussen hen, want Gino begint haar aandacht te geven. Het verhaal krijgt een compleet andere inhoud wanner Lilia overlijdt tijdens de geboorte van haar zoon. De familie Herriton wil eerst niets weten van het kindje, zolang niemand weet van zijn bestaan is alles in orde volgens hen. Maar later veranderen ze van gedachte omdat Irma de dochter van Lilia haar broertje bij zich wil hebben en het kind in Engeland een betere toekomst verwacht. Miss Abott gaat met Philip en zijn zuster Harriet Herriton om het kindje te halen.
In het dorpje Monteriano aangekomen leren zij Gino op een heel andere manier kennen. Philips en Miss Abotts gedachten over hem beginnen te veranderen en de vooroordelen maken plaats voor positieve gedachten over hem. Nadat Gino duidelijk maakt dat hij het kind wil blijven houden, en goed op hem zal passen, willen Philip en Miss Abott teruggaan. Maar Harriet is vastbesloten en wil niet terug zonder het kind. Zij maakt een plan en ontvoerd de baby, wat later een enorm achterlijke idee blijkt te zijn. Met het kind erbij krijgt ze een ongeluk in de koets en het kindje overlijdt ter plekke.
Gino is vanzelfsprekend bedroefd en ongelooflijk kwaad op de familie Herriton. Philip en Miss Abott moeten uiteindelijk terugkeren naar Engeland, omdat ze in Italië niets te zoeken hebben. Tussen al deze gebeurtenissen voelt Philip een grote liefde voor Miss Abott. Wanneer Philip dit bekend wil maken aan haar, vertelt zij dat zij iets voelt voor Gino…

Verhaalfiguren
Lilia Herriton is een weduwe van 33 jaar en is één van de hoofdfiguren. Lilia is een round character, zij wordt uitgebreid beschreven. De gevoelens, gedachten, uiterlijk en gedrag van Lilia wordt in het hele verhaal uitvoerig beschreven. Over haar karakter kan de lezer het meest te weten komen, haar levensstijl, omstandigheden en problemen vormen de basis van het verhaal als het ware.
‘She cried frequently, making herself look plain and old, which distressed her husband. She did not hate him, even as she had never loved him.’blz 64

Lilia is een gevoelige persoon, ze kan haar gevoelens dan ook snel uiten. Hoewel ze al moeder is en volwassen, zie je in haar karakter iets jeugdigs. Daarnaast neemt ze vaak te snel een besluit en zonder na te denken, wat later niet slim blijkt te zijn. Ze wordt op het eerste gezicht verliefd op een jongen die ze in een hotel ontmoet, en zonder hem goed te kennen trouwt ze met hem.
Lilia geeft niet veel om haar familie en dochter, ze is een egoïstisch type dat moeiteloos haar naasten kan opgeven. ‘ “ Irma, darling Irma, this letter is for you. I almost forget I have a daughter.” ’ blz 68
Lilia’s te zachte karakter zie je ook wanneer ze niet opkomt voor zichzelf als haar man haar slecht behandeld.

Gino, een jonge Italiaan met een charismatische uitstraling. Hij is de andere hoofdfiguur. Lilia valt op zijn uiterlijk, wat verklaard kan worden met een bijzonder knappe uiterlijk. Hij is een flat character, over hem weet de lezer alleen dat hij nogal dominant kan zijn en toch trouw aan zijn cultuur is. Deze eigenschappen van hem worden in het verhaal benadrukt. De gebeurtenissen in het verhaal beïnvloeden hem niet, hij blijft dezelfde koppige persoon.
‘He hated discomfort, and yearned for sympathy, but shrank from mentioning his difficulties in the town…’ blz 67
Zijn zwakke karaktereigenschap is dat hij met Lilia trouwt voor haar geld.

Bijfiguren
Philip Herriton, de zwager van Lilia. Philip is een flat character, over deze figuur wordt enkel een paar karaktereigenschappen en kenmerken genoemd. De nadruk ligt op zijn zachtaardige en genadige karaktereigenschappen. Hij is degene die in elke situatie de juiste beslissing probeert te nemen, en altijd het goede wil bereiken.
‘Philips was happy; he was assured that there was greatness in the world. He tried tob e worthy of the things she had revealed.’
Zijn liefde voor Miss Abott blijkt niet wederzijds te zijn zij houdt van een ander, wat een enorm verdriet is voor hem. Door zijn sterke, dappere karakter houdt hij deze liefde geheim in zijn hart en blijft hij sterk, om haar geen verdriet te bezorgen.

Miss Abott is de reisgenoot van Lilia en daarnaast een naaste kennis van de Herritons.
‘Miss Abott, a tall, grave, rather nicelooking young lady who was conducting her adieus in a more decorous mannero n the platform. blz 20’
Zij is een flat character, haar eigenschappen blijven in het hele verhaal beperkt tot een paar
Karaktereigenschappen. Zij weet goed wanneer ze wat moet doen en zeggen, in het hele verhaal (behalve het eind) handelt ze op een manier die voor haar juist is. In het eind van het verhaal is Miss Abott anders dan normaal, want ze wordt verliefd op Gino. Dit is niet te verwachten van haar, omdat zij hem goed kende en zijn levensstijl afkeurde. Deze houding verklaar je met de vrouwelijke eigenschappen van haar, ze valt op een jonge charismatische man, en wordt dus geleid door haar (vrouwelijke) lusten.

Herriet Herriton is de zuster van Philip zij is ook een flat character. Haar houding tegenover haar naasten en de hele wereld blijft hetzelfde. Zij is een botte vrouw en weet zich niet aan te passen aan de omstandigheden. Door haar eigenwijze en slappe karakter neemt ze steeds verkeerde beslissingen. Een van deze beslissingen leidt tot de dood van Lilia’s kind.

Vertelwijze
Het verhaal is een personaal verhaal. De verteller vertelt alles in de hij/zij vorm. De gebeurtenissen beleef je mee door de ogen van een persoon die meespeelt in het verhaal. Je komt als lezer alleen de dingen te weten die deze persoon bekend maakt, wat hij ziet en waarneemt, neemt de lezer ook waar. Deze informatie over de omstandigheden hoeven niet beperkt te zijn, soms wordt ook uitvoerig iets beschreven.
‘From that moment everything went wrong. They fled from Verona. At Bologna they stopped twenty-four hours to rest.’blz 90

Tijd en ruimte
Het verhaal speelt in het begin van de twintigste eeuw. Dit kan je weten omdat de vervoersmiddelen kenmerkend zijn voor die tijd. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de koets, en over de auto of vliegtuig wordt nauwelijks gesproken. Deze tijd is van belang, omdat toen mensen beperkt waren met het krijgen van informatie en zich ontwikkelen. Mensen konden bijvoorbeeld niet met behulp van de media andere culturen en mensen kennen. Hierdoor hadden ze veel vooroordelen en onwetendheden, wat in het verhaal zeker de nadruk krijgt.
Het verhaal speelt zich af in het dorpje Monteriano in Italië. Het is een klein dorpje, waar een bepaalde rustige en traditionele levensstijl voorkomt. De tegenstellingen tussen de Engelsen en Italianen komen in dit dorpje sterk naar voren, omdat ieder een eigen manier van leven en denken heeft.
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is van belang, omdat het hele verhaal hier afspeelt en de plaats ook een invloed speelt voor de personage’s.

Thema
Het centrale thema van Where Angels Fear to Tread is het verschil tussen de kracht van de schandalige, zielige en gewelddadige Gino, en de precieze en geesteloze kracht van de Engelsen. Dus het thema kan je opvatten als de verhouding van mensen uit verschillende culturen onderling.
‘You will beu happy togetherm she is English you are italian; she is accustomed to one thing, you to antoher.’ Blz. 46
De Engelse familie wil alles regelen en gedaan krijgen zoals zij dat gewend zijn, maar houden daarbij geen rekening met de grote cultuurverschillen.
Motieven zijn, het onbegrip die mensen hebben wanneer ze iets ongewoons zien. En de vooroordelen die alsmaar niet weg te krijgen zijn.

Titelverklaring
De titel Where Angels Fear to Tread is eigenlijk een gedeelte van de uitdrukking ‘Fools rush in where angels fear to tread’. Stommelingen stormen binnen, waar engelen voorzichtig zijn. De fools zijn de Engelsen, zij denken een land ‘binnen te stormen’ waar de normen en waarden totaal anders zijn dan in Engeland. Ze willen alles doen zoals ze dat gewend zijn, zonder na te denken.
De titel bevat ook een wijze les, namelijk leer eerst wat over een andere cultuur om die te kennen, en wat te bereiken in zo’n cultuur.

Beoordeling
Het boek Where Angels Fear to Tread vond ik in het begin erg ingewikkeld en moeilijk. Omdat het verhaal midden in een gebeurtenis begint, en je geen inleiding krijgt. Daarnaast worden er erg veel namen genoemd die je niet kent, waardoor je niets kan verbeelden of voorstellen.
Naarmate het verhaal verder liep, werd de inhoud duidelijk en kon ik de handelingen begrijpen/verklaren. De passage waar Lilia plotseling sterft, sprak mij het meest aan. Tijdens haar zwangerschap begint haar leven positief te veranderen, maar uiteindelijk zal ze het niet overleven en sterft ze. Je ziet hier ook hoe haar man, zich erg traditioneel en dom gedraagt, het enige wat hij wenst is een jongen, die de dood van Lilia veroorzaakt.
‘Before the child was born he gave her a kiss, and said, ‘I have prayed all night for a boy’.But she died in giving birth to him.’
Deze laatste zin vind ik een belangrijke betekenis hebben, het vat als het ware alles samen en geeft in enkele woorden de situatie weer, wat ongelooflijk belangrijk zal zijn in het verhaal.

Het thema vind ik een boeiende thema, omdat zulke dingen nu nog vaak voorkomen. Cultuurverschillen en het onbegrip van mensen tegen elkaar, gaat nog steeds door. De situatie komt me dan ook bekend voor, in Nederland botsen ook veel culturen met elkaar. De normen en waarden van bijvoorbeeld de Turkse cultuur verschilt soms enorm van de Nederlandse.
Vooral de manier waarop de auteur de situatie uitvoerig beschrijft en geen detail vergeet, vond ik fijn te lezen. Je speelt als lezer mee in het verhaal, de schrijver weet jou er ook bij te trekken, zodat je het boek meteen wilt uitlezen.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en vond het zeker de moeite waard te lezen. Ik vind Italië een erg mooi land, in dit boek leer je er veel over en zie je hoe alles daar geregeld is.
De personage’s in het boek zijn netjes uitgewerkt en beschreven, waardoor de lezer de mogelijkheid krijgt over ieder een idee te vormen.
Kortom, het boek was fijn te lezen en heeft een interessante thema, dat mij vooral aantrok.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Where angels fear to tread door E.M. Forster"