When she hollers door Cynthia Voigt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover When she hollers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 860 woorden
  • 19 mei 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
38 keer beoordeeld

Boekcover When she hollers
Shadow
When she hollers door Cynthia Voigt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
 Voorlezen blz. 7, 8 en 9  Titelverklaring Het stuk dat ik net heb voorgelezen is het begin van mijn boek, Met Het Mes Op Tafel van Cynthia Voigt. Eigenlijk is dit eerste stukje ongeveer de titelverklaring. Want in dit eerste stukje legt Tish haar overlevingsmes op tafel, zoals jullie net gehoord hebben. De Amerikaanse titel is echter ‘When She Hollers’ dit betekend, wanneer zij schreeuwt. Ik vind persoonlijk de Nederlandse titel beter gekozen, omdat je je dan echt afvraagt waar het voor staat. De Amerikaanse titel vind ik ook niet zo slecht gekozen, omdat deze dag uit haar leven, Tish eindelijk voor zichzelf opkomt. En al haar woede eruit gooit.  Verhaallijn Het boek met het mes op tafel is een aangrijpend verhaal over Tish, een jong meisje dat probeert tegen haar stiefvader in te gaan omdat hij haar mishandelt. Het gevecht is niet alleen tussen Tish en Tonnie dat zij voert, maar ze voert ook een gevecht over hoe sterk ze mentaal is, moed hebben en de kracht om controle te krijgen. Zo komen er veel verschillende gevoelens bij Tish los. Tish vraagt zich almaar dingen af als ‘Wat gaat er met me gebeuren?’ ‘Wat kan ik doen?’ en ‘Is er hoop voor betere tijden?’ Een week voordat deze dag aanbreekt heeft een meisje uit haar klas zelfmoord gepleegd. Waarschijnlijk omdat ze zwanger was, maar dat weet niemand zeker. Het stuk dat ik nu gaat voorlezen, gaat over het uur dat Tish gym heeft, ze wil haar schoenen niet uit doen, die ze zelf ‘kistjes’ noemt, omdat ze dan bang wordt, want daar heeft ze immers haar mes gestopt. In dit stukje komt verder voor Mevr. Marchon, haar gymlerares.
 Voorlezen blz. 71 en 72  Vervolg verhaallijn Na dit stukje moet Tish gaan praten met de rector. Hij besluit naar haar huis te bellen, zodat er vanuit thuis iemand mee kan praten over wat er in de gymzaal is gebeurt. Hij krijgt Tonnie aan de telefoon. Hij wil er wel over praten, en gaat naar school. Als je nieuwsgierig bent over wat er dan gebeurt moet je het boek zelf maar lezen..  Personages Tish is de hoofdpersoon. Ze is een meisje van zeventien jaar, dat erg onzeker is over haar uiterlijk. Ze wordt seksueel mishandeld door haar stiefvader. Ze durft eigenlijk niks te doen, maar deze dag komt ze voor zichzelf op, en laat ze hem weten dat ze het niet meer wil. Tonnie, de stiefvader van Tish is de tweede hoofdpersoon. Hij weet Tish elke keer zo te manipuleren dat zij zich schuldig voelt over wat hij met haar doet. De moeder van Tish is ook wel belangrijk in het verhaal. Ze weet eigenlijk precies wat er gaande is tussen haar man en haar dochter. Toch doet ze net alsof er niks aan de hand is. Christie is een meisje dat komt later eigenlijk pas voor in het verhaal. Ze zit bij Tish in de klas. Ze ziet dat Tish ergens mee rond loopt en raadt Tish aan bij haar vader langs te gaan die advocaat is.  Perspectief Het verhaal is geschreven in een schrijversperspectief. Toch lees je over de gedachtes van Tish en van niemand anders. Op die manier kan je goed met Tish mee leven, en is het net of je naast Tish loopt door het boek heen, omdat ze het toch niet zelf vertelt.  Werkelijkheid Jammer genoeg gebeuren dit soort dingen ook teveel in het echt. Incest is een groot probleem, en meestal wordt het niet ontdekt, behalve als het kind het zelf aangeeft, wat meestal niet het geval is, omdat het zich schaamt voor wat er gebeurt.  Opbouw Het verhaal wordt chronologisch verteld. In het verhaal wordt maar één dag verteld dus zijn er af en toe wel een paar flashbacks of herinneren die Tish heeft aan gebeurtenissen. Het boek heeft 120 bladzijdes en negen hoofdstukken. Omdat er maar één perspectief voorkomt gedurende het hele boek, en er niet heel veel verschillende personen in voorkomen met verschillende achtergronden en verhalen, is het boek erg makkelijk te lezen.
 Stijl Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk of ingewikkeld waardoor het verhaal makkelijk te lezen is.  Genre Het genre is incest. Het boek draait alleen maar over de mishandeling van Tish en hoe ze daar mee om probeert te gaan.  De Schrijfster De schrijfster Cynthia Voigt schrijft altijd over kinderen met problemen. In dit boek dus over incest, maar ze schrijft ook over kinderen die in de steek worden gelaten en zelf maar uit moeten zoeken hoe ze overleven. In Nederland is Voigt vooral bekent geworden door haar boeken over de Tillermans-familie. Een acht delige boeken serie over een stel kinderen dat op een dag bij een parkeerplaats wordt gezet bij hun moeder, en maar moeten zien wat ze doen.  Eigen Mening Ik vind het zelf een erg mooi, goed en aangrijpend boek. Het is erg realistisch geschreven, en het wordt zo verteld dat je echt met de hoofdpersoon mee leeft. Incest is geen gemakkelijk onderwerp om over te lezen of praten omdat het best gevoelig kan zijn voor mensen. Het is echt een aanrader voor mensen die ervan houden te lezen over psychologische gebeurtenissen. Dus lees het als je aan gesproken voelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "When she hollers door Cynthia Voigt"