Vernon God Little door D. B. C. Pierre

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Vernon God Little
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2748 woorden
  • 6 februari 2011
  • 169 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
169 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Prijzen
Booker prize (2003 Winnaar)

Boekcover Vernon God Little
Shadow
Vernon God Little door D. B. C. Pierre
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Personages
- Taylor Figueroa = geliefde van Vernon, heeft hij ontmoet op een feestje.

- Palmyra = beste vriendin van zijn moeder, omdat ze de enige dikkere is en moeder dus dunner lijkt.

- Leona Dunt = mooie blonde vrouw, heeft een dode man gehad en een man die weggelopen is, hier praat ze nooit over. Dit is ook een vriendin van zijn moeder, de jongste van de groep. Wordt vriendin van Lally (Eulalio), wat de vriend was van de moeder van Vernon. Leona is overigens ook de nicht van Taylor.

- Georgette Porkorney = vriendin van moeder, oudste van de groep. Getrouwd met de sheriff. Heeft een irritante zoon.

- Mr. Nuckles = leraar van Vernon. Hij is dé getuige, hij was bij het accident en weet dus dat Vernon het niet heeft gedaan, maar zegt dat Vernon het wel heeft gedaan en getuigd dus tegen hem.

- Eulalio Ledesma = Een reporter die verhaal over Vernon op wil doen en daarom met de moeder van Vernon gaat. Dit is natuurlijk absurd. Zijn moeder denkt dat het echte liefde is en wordt voor de gek gehouden. Hij neemt later ook Taylor mee naar Mexico. Ook wordt hij de vriend van Leona Dunt.


Samenvatting: Vernon God Little

Chapter one
Vernon (15 jr) is op het politiebureau, omdat hij verdacht wordt van moord. Hij wordt verhoord en vertelt dat zijn vriend de moorden heeft gepleegd en daar van tevoren niks van wist terwijl het zijn beste vriend was.

Chapter two
Jesus (dé beruchte vriend) over op de dag dat het gebeurde en hoe ze met elkaar omgingen: op een gegeven moment deed hij raar en vertelde hij Vernon niks meer.

Chapter three
Vaine Gurie (politie) komt Vernon ophalen om naar het bureau te gaan en zijn kamer te doorzoeken. Ze komen hem halen omdat hij geen kloppend alibi heeft. Hij zei dat hij bij wiskunde was, maar was tijdens wiskunde ergens anders. Hij moest namelijk iets ophalen voor Mr. Nuckles.

Chapter four
Moeder en vriendinnen praten over het onderzoek. Ze hebben het over honden die gaan kijken of er drugs betrokken waren bij de ramp. Vernon verstopt de drugs uit de kast snel in zijn portemonnee.

Chapter five
Vernon moet van zijn moeder een baantje zoeken omdat iedereen dat heeft. Vernon bedenkt dat er helemaal geen link is met de drugs, omdat Jesus daar geen geld voor had. Vernon wil zijn drugs ergens droppen, maar de honden zijn te dichtbij. Hij bedenkt dat hij wil verdwijnen en hoopt dat Marion Nuckles toegeeft dat hij er niks mee temaken heeft. Vernon moet naar gevangenis omdat ze vingerafdrukken van hem op het moordwapen hebben gevonden.

Chapter six
Ze hebben geen drugs gevonden in de kamer van Vernon. Hij zit al een tijdje in de cel en denkt aan Mexico. De vingerafdrukken die ze hebben gevonden zijn inderdaad van Vernon, maar dat komt doordat zijn vader een pistool heeft en hij die buiten stad bewaart. Hij heeft deze ooit aan Jesus laten zien en daar staan natuurlijk Vernons vingerafdrukken op.

Chapter seven
Vernon moet naar een psychiater aan wie hij precies moet vertellen wat er die dag gebeurde. De psychiater beweert dat Vernon homo is en onderzoekt hem. Vernon vindt dit helemaal niet fijn. Dan moet hij voorkomen en besluiten ze hij weg mag omdat ze geen bewijs hebben om hem in de gevangenis te houden. Hij mag naar huis, hiervoor heeft hij een week in de cel gezeten.

Chapter eight
Vernon komt huis en ziet zijn moeder weer. Lally (een man, de reporter van begin van het boek) is de nieuwe vriend van zijn moeder. Hij wil met hem praten en zegt dat hij z’n moeder iets vreselijks heeft aangedaan. En dat hij (Lally) zijn moeder heeft geholpen en er door hem beter doorheen komt. Dan pakt Vernon zijn backpack om naar Mexico te gaan. Hij gaat naar het vliegveld en komt daar Palmyra tegen.

Chapter nine
Palmyra neemt hem mee naar huis. De volgende dag komt de pastoor. Lally geeft Vernon zomaar een draai om zijn oren en slaat hem, omdat hij het dit keer niet mag verpesten. Vernon komt er achter dat Lally er alleen maar is om verhaal te horen. Vernon hoort dat de politie op zoek is naar een tweede moordwapen. Hij is bang dat ze het wapen van Vernon vinden met zijn vingerafdrukken erop, terwijl hij dat wapen helemaal niet gebruikte om iemand te vermoorden. Hij gaat naar waar hij hem verstopt heeft, maar er zijn al mensen op zoek. Hij verstopt zich, maar hij beseft zich dat dit hem alleen maar verdachter maakt. Dus hij gaat naar huis om z’n spullen voor Mexico te pakken.

Chapter ten
Vernon komt thuis en ziet Lally, hij krijgt de kans om te bewijzen dat hij een leugenaar is. Hij zegt dat Lally helemaal niet journalist is maar een repairman. Dan krijgt Lally een telefoontje dat hij het verhaal over Vernon op tv mag maken. Lally heeft Vernons drugs gevonden en laat dit aan zijn moeder zien.

Chapter eleven
Vernon vertelt aan zijn moeder dat hij een baantje heeft, terwijl hij dit helemaal niet heeft. Er is een pistool gevonden bij Keeter’s.

Chapter twelve
Vernon gaat naar Sila’s huis. Als Vernon thuis komt, ziet hij zijn moeder huilen. Haar investering bij Lally is helemaal weg. Dan pakt Vernon zijn spullen voor vertrek.

Chapter thirteen
Vernon gat met Ella naar mr. Deutschmans huis. Daar moet Ella doen alsof ze iets van mr. Deutschman wil, zodat hij dingen bij haar gaat doen en op hét moment komt Vernon binnen en maakt een foto. Dan zeggen ze dat mr. D. moet betalen en ze anders de foto aan mensen laten zien, dus dat doet hij. Eenmaal buiten komt Lally aan en raken ze in gevecht. Hij komt bewusteloos met bloed te liggen en ze smeren hem snel.

Chapter fourteen
Vernon staat op punt van vertrek, hij kijkt uit over de stad waar hij al die tijd heeft gewoond. Dan pakt hij de bus en fantaseert over Taylor. Eenmaal gestopt, belt hij Taylors huis. Hij krijgt haar moeder aan de telefoon en doet of hij iemand anders is, hij krijgt Taylors nummer.

Chapter fifteen
Vernon belt Taylor, eerst weet ze niet wie hij is, maar later na wat aanwijzingen wel. Dan zegt hij dat hij net uit de gevangenis komt en bijna vertrekt en dus nog dingen aan haar wil vertellen. Ze spreken af. Hij verkoopt zijn stereo en cd’s omdat hij geld nodig heeft. Als hij Taylor ziet, merkt hij weer hoe verliefd hij is. Dan gaan ze eerst haar nicht zoeken, omdat ze met haar en haar man zou gaan shoppen. Dan ziet hij dat het Leona Dunt is en dus moet maken dat hij weg komt, want dat zou kunnen betekenen dat Lally er ook bij is. Hij pakt de bus, als hij uitstapt, ziet hij een tv waar het nieuw op is, hij ziet Lally gewond en opsporingsberichten van de politie. Ze houden snelwegen en grenzen continue in de gaten, zegt de politie. Dan gaat Vernon naar een snelweg en rent helemaal tot hij doodmoe bij de grens aankomt.

Chapter sixteen
Vernon wordt tegengehouden door een grenswachter die hem allemaal vragen stelt. Vernon zegt dat hij geen identificatie bij zich heeft en dat hij met z’n ouders op vakantie gaat, die al in Mexico zijn. De bewaker laat hem niet gaan en zegt dat z’n ouders hem morgen maar moeten komen ophalen. Dan doet Vernon alsof hij zijn ouders belt en zegt dat ze niet kunnen komen. Hij laat aan de bewaker zien dat hij niks verdachts bij zich heeft. Hij laat zijn portemonnee zien, met pasjes waarop zijn naam staat (!), de bewaker pakt 20 dollar en zegt: ‘Welcome to Mexico’. Vernon wil erachter komen of Leona Dunt van iets weet. Ook wil hij zijn moeder bellen. Vernon gaat met een man en zijn zoon mee. Hij wordt dronken, dan wordt hij op een vreemde plaats wakker. Iemand anders heeft zijn kleren aan. Hij belt Taylor en ze zegt dat de hele stad vol met camera’s hangt. Dan vraagt hij geld aan Taylor. Ze heeft 600 gespaard voor een vakantie, dit wil ze aan hem geven. Hij moet bellen als hij ergens anders is. Dan belt Vernon zijn moeder. Ze wil weten waar hij is. Hij zegt dat hij naar Suriname of Canada gaat, maar omdat zijn moeder geen Mexico hoort raadt ze dit. Ze zegt dat ze nog op Lally wacht, wat Vernon belachelijk vindt.

Chapter seventeen
Vernon zit weer in de truck. Hij voelt zich verwoest. Ze rijden naar een plaatsje waar hij misschien een tijdje wil gaan wonen. Dan belt hij Taylor weer. Ze zegt dat ze het geld pas maandag kan geven en het is die dag zaterdag. Vernon hoort dat er iets met haar aan de hand is en vraagt wat er is. Ze zegt dat er iets met de dokter is waar ze al een tijdje mee date (gedumpt?). Dan gaat hij kijken bij een huisje aan het strand. Hij wil daar gaan wonen. Hij gaat naar de bank, maar het geld is nog niet binnen terwijl hij helemaal niets meer heeft. Dan hoor hij iemand roepen: ‘Freeze!’.

Chapter eighteen
Het is Taylor!! Ze neemt Vernon mee naar een heel mooi hotel, waar ze zoenen. Dan vraagt Taylor de hele tijd of hij de moorden heeft gepleegd. Hij zegt eerst van niet, maar dan vraagt ze: ‘Heb je het allemaal voor mij gedaan?’ En zegt ie per ongeluk ja, er komen ineens 4 mannen binnen. Hij is erin getrapt! Overal is pers als hij naar het vliegveld wordt gebracht. Dan mag hij thuis bellen, daar vragen ze waar hij is en dat ze hem op tv hebben gezien. Het is uit tussen Leona en Lally. Mam praat over koetjes en kalfjes. Dan komt zijn advocaat, het schijnt een hele goede advocaat te zijn. Vernon vertelt dat hij onschuldig is. Zijn advocaat zegt dat hij onschuldig is tot hij schuldig (guilty) wordt verklaard.

Chapter nineteen
Dan is de rechtszaak. Ze zeggen dat hij een psychopaat is. Zijn advocaat neemt het voor hem op. Hij zegt dat dr. Goossens net zo goed fout is, hij heeft pornografische foto’s gemaakt.

Chapter twenty
Taylor wordt ondervraagd door de ‘journal’. Ze vragen of ze ooit gestalkt is, ze zegt ja. Op een feestje kwam iemand haar ophalen, ze zag hem daarna in een winkelcentrum waar hij wegrende voor haar nicht. De man vraagt of die jongen Vernon Gregory Little is en dat klopt. Ze zegt dat ze hem in Mexico weer heeft gezien. Hij vraagt waarom Vernon kwam om Taylor te ontmoeten, ze zegt om sex te hebben. Zij gaf hem geld. Ze zegt dat Lally = Eulalio Ledesma haar mee had genomen naar Mexico! Zijn advocaat vraagt aan Lally of hij wel eens in Nacogdoches is geweest. Hij zegt van niet. Terwijl hij er heeft gewerkt! Dus Lally kletst uit zijn nek.

Chapter twenty-one
Het verhaal op de dag van de moorden wordt verteld: Vernon moet een ‘candle’ halen voor bij de wiskunde les van mr. Nuckles. Max en de andere treiteraars pesten Jesus heel erg. Op een gegeven moment laten ze zelfs naaktfoto’s van Jesus zien. Hij rent uit school en Vernon vraagt aan mr. Nuckles of hij achter hem aan moet gaan. Hij zegt van niet, maar toch doet hij het. Hij zoekt overal (oa bij Keeter’s) en ziet dat zijn pistool weg is en ziet hem wegrijden. Hij gaat achter hem aan. Hij hoort, eenmaal op school gekomen, het geluid van schoten!

Chapter twenty-two
Mr. Nuckles zegt in de rechtszaal dat Vernon iedereen heeft vermoord. De advocaat neemt het voor Vernon op.

Chapter twenty-three
Vernon wordt tot dood veroordeeld. Taylor vertelt op tv over de doodstraf voor Vernon, hoe dat gaat verlopen met het laatste diner etc. Vernon mag zijn moeder bellen. Er kwamen mensen Vernons vader zoeken. Dat zijn lichaam nooit is gevonden. Een bewaker neemt Vernon mee naar een rare donkere cel beneden. Daar komt een priester. Hij moet kloppen als hij uit de cel wil. Dan valt de priester meteen in slaap en Vernon wil dus meteen gaan kloppen. Dan wordt de priester wakker en zegt tegen Vernon dat ie nog niet klaar is om dood te gaan. Hij vraagt of hij ooit van iemand gehouden heft. Dan komt Lally ineens binnen.

Chapter twenty-four
Hij heeft het met andere mannen over een systeem waarbij de hele wereld/het hele land op een van de gevangenen kan stemmen. Diegene krijgt dan als eerst de doodstraf. Hij wil dat er bij elke gevangene camera’s komen te hangen, een soort Big Brother. Hij vindt het raar Vernon daar te treffen, omdat Vernon toch al dood moet en dus geen leven meer heeft en het de moeite dus niet waard is om het leven proberen mooier te maken. Dan komt er niemand naar zijn cel om te zeggen dat Vernons advocaat niks meer voor hem kan doen en het versnelde proces van doodstraf gewoon door gaat. Vernon wil weer naar de priester. De stemmen van de kijkers zijn binnen en het is execution day. De priester staat onder de douche en Vernon moet op z’n knieën gaan om bij god te komen, maar dat wil hij niet omdat het nat is op de grond. Dus moet ie een wens doen ban Santa. Dit vindt Vernon belachelijk en hij wil gaan en zegt: ‘So much for fuckin Santa, some preacher you are!’. De priester houdt hem tegen. Dan komen er 4 mannen die Lasalle (de ‘priester’) meenemen, hij moet geëxecuteerd worden en is dus geen priester, maar een moordenaar. Als laatste statement zegt hij: ‘I Got You under my Skin’. Vernon denkt dat hij (hijzelf) bepaalde krachten heeft om bepaalde gevoelens van mensen te kunnen voelen. Vernon denkt na over wat Lasalle tegen hem heeft gezegd: ‘Watch any animal, give them what they want and watch any animal.

Chapter twenty-five
Vernons moeder zegt dat iemand anders, die zijn ouders heeft vermoord, altijd huilt, cries áll the time. En dat Vernon altijd maar een beetje voor zich uit ligt te staren, ziet er schuldig (guilty) uit. Hij zegt maar ik heb ook niks gedaan!! Z’n moeder wil er niks van weten, omdat ze dit al vaak genoeg heeft gehoord. Ze wil dat hij klaar is voor de grote dag. Zijn moeder heeft oma niks over de situatie verteld. Vernon wil iedereen iets geven en weet niet wat hij moet geven, want het enige wat Taylor wil is een groot verhaal om op tv te vertellen (ze is reporter geworden). Dus besluit hij om haar een telefoontje te schenken. Het is weer execution day en iemand moet dood. Tijdens het stemmen gaan alle tv’s in de gevangenis uit. Vernon krijgt brieven. Een ervan is dat hij vanavond om 6 uur de doodstraf krijgt… Hij valt op zijn knieën en schreeuwt het uit, ook bidt hij voor god.

Chapter twenty-six
Iedereen is ineens aardig tegen hem op de middag van executie. Dan wordt Vernon opgehaald voor de executie. Hij krijgt een diner wat Pam voor hem heeft geregeld. Hij vindt het jammer dat er geen tornado’s etc. op de dag van zijn dood zijn. Hij gaat naar de restroom en krijgt de krant en malboro. Hij mag bellen, maar mam en Pam nemen allebei niet op. Dan belt hij Lally en vertelt waar de pistolen verborgen liggen. Dan belt hij Taylor nog even. En ze zegt dat Vernon op zichzelf moet letten. Dan moet hij naar de make-up room. Dan gaat hij naar de plaats waar alles gaat gebeuren en hoort hij het liedje dat hij heeft uitgekozen voor deze dag. Hij wil zonder shirt geëxecuteerd worden. Op z’n lichaam staat in het Spaans: See me and suffer = Zie mij te lijden hebben. Hij krijgt een naald in z’n lichaam. Elle Bouchard komt bij hem. Hij doet z’n ogen dicht en vliegt weg. Hij ziet Lally en hoopt dat hij een vreselijke dood krijgt en snel. Ook ziet hij Pam en mama aan tafel eten. Vaine Gurie komt maar niet naar hen, terwijl ze normaal altijd op tijd is als ze kip eten. Ineens hoort Vernon allemaal stemmen, het is Abdini met een horde cameramannen. Ze hebben de Candle en het briefje van mr. Nuckles gevonden! Vernon is vrij!!

Chapter twenty-seven
Mr. Nuckles en Goosens eindigen in de gevangenis!
Het lichaam van z’n vader zal nooit gevonden worden. Z’n moeder zegt dat papa trots op hem zal zijn. Alles is weer normaal en Vernon is weer bij z’n moeder thuis met veel bezoek.

REACTIES

L.

L.

bedankt, heel handig die samenvattinkjes per hoofdstuk!

11 jaar geleden

M.

M.

Wat een slechte samenvatting zeg, ik begrijp er helemaal niks van, heel erg onduidelijk, niet echt te verwachten van iemand die in 6 vwo zit!

11 jaar geleden

R.

R.

Mandy misschien ben je te dom voor vwo

11 jaar geleden

T.

T.

een dode man gehad???

10 jaar geleden

A.

A.

Jesus wat is dit onduidelijk

9 jaar geleden

D.

D.

Deze samenvatting is met zo'n slecht Nederlands geschreven dat hij bijna niet te volgen is. Ook is hij niet erg compleet. Van 6 VWO mag je meer verwachten dan een 2 Havo samenvatting.

6 jaar geleden

R.

R.

Goede samenvatting, fijn dat hij kort maar krachtig is, met die apparte hoofdstukken en personages. Dankjewel!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vernon God Little door D. B. C. Pierre"