Things fall apart door Chinua Achebe

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Things fall apart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 994 woorden
  • 12 april 2012
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
42 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1958
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Things fall apart
Shadow
Things fall apart door Chinua Achebe
Shadow

Things fall apart
Okwonko woont een bijgelovig dorp, waar ze geloven in spoken en geesten. Okwonko is 38 jaar oud en is groot, serieus, belangrijk, neger, agressief en streng. Hij accepteerd bovendien alleen maar belangrijke mensen. Okwonko is beroemd door het worstelen en heeft 5 hoofden mee naar huis genomen die hij bewaart in palmwijn. Doordat Okwonko een belangrijke man is heeft hij 3 vrouwen en 8 kinderen. Zijn vader is het tegenovergestelde hij had schulden, was gul, aardig en kon goed fluit spelen. Okwonko wil niet op zijn vader lijken. Okwonko is heel onaardig tegen zijn vrouw en kinderen, omdat hij ze niet wil laten falen. Okwonko verdient zijn geld met het verkopen van yams (aardappel). Hij woont in drie hutten en eet bij alle drie zijn vrouwen.

In het dorp waar Okwonko woont is een vrouw vermoord door iemand uit een ander dorp. Okwonko gaat naar het andere dorp toe en zegt dat het dorp kan kiezen tussen oorlog of een man een vrouw geven. Het dorp besluit een man en een vrouw te geven. De man komt bij Okwonko wonen en de vrouw in plaats van de vermoorde vrouw. De schrijver wil laten merken dat Afrika een vrede lievend volk is, want veel Europeanen dachten heel slecht over Afrikanen.

Ze hebben een feest met veel eten. Het feest staat in het teken van god. Okwonko vindt het maar niks, omdat hij liever gaat werken. Door zijn woede schiet hij bijna zijn vrouw neer. De ingeruilde man woont al drie jaar bij Okwonko. Hij kan goed met de familie overweg. Het lot zegt dat de ingeruilde jongen vermoord moet worden, maar Okwonko mag dat niet doen, omdat de ingeruilde jongen hem vader noemt. Mensen proberen hem te vermoorden maar het mislukt. Okwonko doet het uiteindelijk. Hij heeft er achteraf heel veel spijt van, hij eet niet meer en drinkt alleen maar palmwijn.

Enzima is de dochter van de tweede vrouw van Okwonko. Ze is de enige van de 10 kinderen die de geboorte overleefd heeft. Enzima is Okwonko's favoriete kind. Op een geven moment is Enzima aan het sterven. Er komt een arts die zegt dat Enzima een kwaade geest heeft. Ze graven een steentje op en de ziekte is voor een jaar weg.

Er is een rechtszaak van een man en een vrouw. De vrouw wil haar bruidschat terug. Geesten (mannen uit het dorp) beslissen over de rechtszaak. Enzima wordt ontvoerd langs 9 dorpen haar moeder en Okwonko gaan haar achterna. Ze werd door de priesters ontvoerd. De priesteres spreekt ook voor het orakel. Ze is een soort van bezeten.

Gelukkig komt het goed en is Enzima weer terug. Er is een koe losgebroken en de vrouwen uit het dorp zijn heel sociaal en proberen samen de koe te vangen. Mannen zijn in het dorp veel belangrijker dan vrouwen.

Er is een begrafenis van een vriend van Okwonko. Het pistool van Okwonko gaat perongelijk af en de zoon van de overledene gaat dood. Okwonko moet voor 7 jaar naar zijn moeders familie in een andere stad. Zijn kleren worden verbrand en zijn dieren worden vermoord.

Na een lange tijd komt een vriend van Okwonko op bezoek. Hij verteld dat er een heel dorp is uitgemoord door blanke mensen. Eerst kwam er een blanke man op de fiets die werd door het dorp vermoord. Later komen evangelisch die het christendom verspreiden. Niemand wil daarbij alleen mensen die niks te verliezen hebben zoals de zoon van Okwonko. De christenen willen blijven en het volk stuurt ze naar het slechte bos waar ook tweelingen vermoord worden. Ze denken dat ze van zelf wel dood zullen gaan, maar dat gebeurt natuurlijk niet. Na een tijdje gaan steeds meer mensen zoals zwangere vrouwen ook naar de kerk.

Het dorp verandert (daardoor het boek Things fall apart). De blanken zorgde voor een regering. De heilige slang wordt vermoord en de dader wordt niet gestraft want dat doet god wel en de dader gaat inderdaad dood.

Okwonko gaat terug naar de stam. Okwonko geeft een feest en de gasten stellen dat zeer op prijs. Ook belangrijke mensen beginnen zich bij de christenen aan te sluiten. De christenen hebben regels opgesteld. Er mogen bijvoorbeeld geen tweelingen meer gedood worden. Okwonko praat met een vriend die zegt dat de hele stam uit elkaar valt. De christenen bouwen een school en een winkel.

Er zijn verschillende missionarissen die het geloof willen overbrengen. Mr Brown zorgt dat alle kinderen naar school gingen. En ziet ook de andere manier van leven in. Alles ging eigenlijk wel goed. De arts was goed, alleen Okwonko vindt het allemaal maar niks. Mr Brown ging weg en Mr Smith kwam. Mr Smith is veel minder aardig en wil niks met de oude manier van leven te maken hebben.

Ewikwo zijn speciale geesten, maar eigenlijk gewoon mensen. Iemand vermoordt zo'n geest. De mensen zoals Okwonko steken de kerk in brand uit wraak. Okwonko is blij dat er wat gebeurt tegen de christenen. De 6 belangrijke mensen worden voor een vergadering opgeroepen. Het was een val en de 6 mannen worden vastgehouden. Om hen los te krijgen moet het dorp 200 betalen. De geldinners gaan naar het dorp innen 250 schelpen. Er is corruptie in het land doordat de blanken kwamen.

De 6 mannen komen vrij en zijn kwaad en willen weer wat doen uit wraak vooral Okwonko. Ze komen bij elkaar op het marktplein alleen de helft van de mensen is al bij de christenen. 5 mannen komen en ze mogen niet verder vergaderen. Okwonko is woedend en dood een van de mannen die zeiden dat de vergadering moest stoppen. De andere 4 werden niet vermoord doordat de christenen toch iets goeds hadden gedaan.

Okwonko is bang omdat hij niet door de christenen vermoord wilde worden. Daardoor pleegt hij zelfmoord, dit mag eigenlijk niet daarom eindigt hij net als zijn vader in het slechte bos. Iemand besluit een boek te schrijven met de titel: The Parcification of the Primitive Tribes of the Lower Niger = Het pasiferen van de primititeit van de volken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Things fall apart door Chinua Achebe"