The wave door Morton Rhue

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The wave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 996 woorden
  • 5 januari 2012
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
16 keer beoordeeld

Boekcover The wave
Shadow

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a fe…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free in…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a few of her friends recognise the danger in The Wave-but can they stop it before it goes too far?

Based on a true incident in a high school in California, this chilling story shows how easily people can be swayed by the powerful forces of group pressure.

The wave door Morton Rhue
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
Titel: Die Welle
Schrijver: Morton Rhue
Uitgeverij:Ravensburger
Uitgegeven: 1981
Titelverklaring: Omdat Die Welle de naam is van de organisatie van Ben Ross. Dat project doet hij om de leerlingen er bewust van te maken hoe makkelijk het is om een mee getrokken te worden door ‘de golf’
Genre: Het verhaal is echt gebeurd, dus het is werkelijkheid.

Samenvatting
Het verhaal gaat over een jonge geschiedenisleraar Ben Ross dat les geeft op Gordon High School. Hij moet aan een groep leerlingen les geven over autocratie. En daarom laat hij de klas een film over de nazi-regime en Adolf Hitler zien. De leerlingen zelf hebben daar geen zin in, ze vinden dat ze het daar al te vaak over gehad hebben en zelf kunnen ze niet begrijpen hoe het zo heeft kunnen gaan in de Tweede Wereldoorlog. Ze begrijpen niet dat er niemand is geweest die Hitler heeft tegen gehouden. De leraar zei dat de leerlingen gewaarschuwd zouden moeten zijn, want het zou zo nog wel een keer kunnen gebeuren. Omdat de leerlingen er zo van overtuigd waren dat het nooit meer zo ver zou kunnen komen, kwam Ross op het idee een experiment te doen met deze klas, zonder te weten dat het helemaal uit de hand zou lopen. Het begon met simpele dingen die er veranderde. Ross zei iets en de leerlingen volgde hem, ze gingen er in mee zonder het zelf te beseffen. De drie belangrijkste regels voor zijn idee waren: "Kracht door discipline", "Kracht door de gemeenschap’’ en ‘’Kracht door actie". Er waren ook leerlingen die zich niet zo makkelijk lieten overhalen zoals Laurie Sanders. Zij probeerde het experiment te stoppen, want ze hadden door dat het uit de hand liep. Maar in plaats van dat ze naar hen luisterde, werden ze uit de groep gestoten. Steeds meer leerlingen sluiten zich aan bij ‘Die Welle’, het wordt bekend in de hele school. De leerlingen werden zo'n hechte groep dat ze buitenstaanders echt buiten sloten. Het ging zelfs zo ver dat ze zichzelf een naam gaven en logo's ontwierpen. Ze noemde zichzelf 'Die Welle'. Ze verzonnen steeds meer rare regeltjes en het liep uit op een soort fascistische beweging. Een paar leerlingen probeerde hen te stoppen, maar zij werden niet gehoord. Toen Laurie uiteindelijk de leraar ervan overtuigde dat het moest stoppen, besloot hij er een einde aan te maken. Hij organiseerde een bijeenkomst en toen de hele groep bij elkaar was liet hij een filmpje zien over het nazi-regime en Adolf Hitler die ze al een keer hadden gezien. Ben Ross schreeuwde: ‘’Daar is jullie leider!". De leerlingen begonnen door te krijgen hoe ver ze wel niet gingen, zonder het zelf door te hebben. Ze waren allemaal blij geweest om eindelijk bij een groep te horen, om macht te hebben en om niet-leden helemaal buiten te sluiten en hen dingen te verbieden.

De ruimte
Het verhaal speelt zich af op Gordon High School in Amerika, En in de lessen van meneer Ross. Soms ook bij leerlingen thuis, maar de grootste gebeurtenissen zijn op de school zelf.

De tijd
Het verhaal wordt chronologisch vertelt, maar wel vanuit verschillende perspectieven. Het ene moment wordt het vertelt vanuit Laurie, die het experiment wilt stoppen, en op een ander moment vanuit de leraar die het experiment uitvoert. Het einde is gesloten, het experiment wordt gestopt. Ook wordt de tijd een beetje gemanipuleerd, want soms worden er nachten overgeslagen of lessen die ze volgen op school.

Thema
Het thema is fascisme, dat is waar het boek om gaat: Hoe makkelijk kan een fascistische groep aan de macht komen?

Motieven

1. De tweede wereldoorlog. Die Welle is gebaseerd op de Nazi's en hoe Hitler zo machtig werd. In het begin van het boek hebben ze ook een geschiedenisles gehad.
2. Vriendschap en vertrouwen. In het boek vormen ze een hele hechte groep, ze zijn allemaal bevriend en vertrouwen elkaar volledig.

Perspectief

Het verhaal wordt vertelt door 2 personen. De eerste persoon is de leraar, degene die het hele experiment heeft bedacht en het uitvoert. De tweede is Laurie, zij laat zich niet meeslepen in het experiment en wilt het juist stoppen.

Personages en relaties
1. Ben Ross: Is een jong geschiedenis leraar op Gordon High. Zijn vrouw Christy Ross is ook een leraar op dezelfde school. Ze geeft muziekles. Na een les over de Tweede Wereldoorlog besloot Ross te experimenteren met zijn klas. Hij stichtte ‘Die Welle’ op, een groepsactiviteit waar veel leerlingen van geobsedeerd raken. Ze proberen de hele school ervan te overtuigen om deel te nemen in ‘Die Welle’.
2. Laurie Sanders: Is een leerling van Mr Boss. In het begin doet Laurie ook mee aan ‘Die Welle’. Al snel beseft ze dat wat er gebeurt fout is, alle leerlingen verliezen hun vrije wil en denken. Ze verzet zich ertegen en publiceert artikelen in de scholenkrant over ‘Die Welle’.
3. David Collins: Laurie's vriendje. Een knappe jongen die bij het voetbalteam hoort. Net als de rest laat David zich meeslepen in het experiment. Ten koste van zijn vriendin Laurie.
4. Robert Billings: Robert is de loser van de klas. Wanneer hij in Die Welle zit werd hij niet meer gepest door zijn klasgenoten. Robert neemt Die Welle erg serieus en wordt heel populair.

Stijl
De zinnen zijn niet heel moeilijk, als je er rustig naar kijkt begrijp je ze vaak wel. Het is vertaalt vanuit het Engels, dus er zullen vast wel stukjes zijn die ze eruit hebben gehaald die alleen in het Engels duidelijk waren. Het zijn wel aardig lange zinnen. Ze zijn niet formeel geschreven, maar het is soms wel netjes.

Mening
Omdat ik de film vorig jaar heb gezien met Duits had ik al een beetje een idee wat er allemaal ging gebeuren. Ik vind het een goed verhaal, ook omdat het waargebeurd is. Mensen denken vaak wel dat ze zelf nooit zo achter iemand aan zouden kunnen lopen, maar je weet het maar nooit. Dit zagen die leerlingen ook niet aankomen, maar toch is het zo ver gekomen zonder dat ze zich dat besefte.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Samenvatting
Het verhaal gaat over een jonge geschiedenisleraar Ben Ross dat les geeft op Gordon High School. Hij moet aan een groep leerlingen les geven over autocratie. En daarom laat hij de klas een film over de nazi-regime en Adolf Hitler zien. De leerlingen zelf hebben daar geen zin in, ze vinden dat ze het daar al te vaak over gehad hebben en zelf kunnen ze niet begrijpen hoe het zo heeft kunnen gaan in de Tweede Wereldoorlog. Ze begrijpen niet dat er niemand is geweest die Hitler heeft tegen gehouden. De leraar zei dat de leerlingen gewaarschuwd zouden moeten zijn, want het zou zo nog wel een keer kunnen gebeuren. Omdat de leerlingen er zo van overtuigd waren dat het nooit meer zo ver zou kunnen komen, kwam Ross op het idee een experiment te doen met deze klas, zonder te weten dat het helemaal uit de hand zou lopen. Het begon met simpele dingen die er veranderde. Ross zei iets en de leerlingen volgde hem, ze gingen er in mee zonder het zelf te beseffen. De drie belangrijkste regels voor zijn idee waren: "Kracht door discipline", "Kracht door de gemeenschap’’ en ‘’Kracht door actie". Er waren ook leerlingen die zich niet zo makkelijk lieten overhalen zoals Laurie Sanders. Zij probeerde het experiment te stoppen, want ze hadden door dat het uit de hand liep. Maar in plaats van dat ze naar hen luisterde, werden ze uit de groep gestoten. Steeds meer leerlingen sluiten zich aan bij ‘Die Welle’, het wordt bekend in de hele school. De leerlingen werden zo'n hechte groep dat ze buitenstaanders echt buiten sloten. Het ging zelfs zo ver dat ze zichzelf een naam gaven en logo's ontwierpen. Ze noemde zichzelf 'Die Welle'. Ze verzonnen steeds meer rare regeltjes en het liep uit op een soort fascistische beweging. Een paar leerlingen probeerde hen te stoppen, maar zij werden niet gehoord. Toen Laurie uiteindelijk de leraar ervan overtuigde dat het moest stoppen, besloot hij er een einde aan te maken. Hij organiseerde een bijeenkomst en toen de hele groep bij elkaar was liet hij een filmpje zien over het nazi-regime en Adolf Hitler die ze al een keer hadden gezien. Ben Ross schreeuwde: ‘’Daar is jullie leider!". De leerlingen begonnen door te krijgen hoe ver ze wel niet gingen, zonder het zelf door te hebben. Ze waren allemaal blij geweest om eindelijk bij een groep te horen, om macht te hebben en om niet-leden helemaal buiten te sluiten en hen dingen te verbieden.

De ruimte
Het verhaal speelt zich af op Gordon High School in Amerika, En in de lessen van meneer Ross. Soms ook bij leerlingen thuis, maar de grootste gebeurtenissen zijn op de school zelf.

De tijd
Het verhaal wordt chronologisch vertelt, maar wel vanuit verschillende perspectieven. Het ene moment wordt het vertelt vanuit Laurie, die het experiment wilt stoppen, en op een ander moment vanuit de leraar die het experiment uitvoert. Het einde is gesloten, het experiment wordt gestopt. Ook wordt de tijd een beetje gemanipuleerd, want soms worden er nachten overgeslagen of lessen die ze volgen op school.

Thema
Het thema is fascisme, dat is waar het boek om gaat: Hoe makkelijk kan een fascistische groep aan de macht komen?

Motieven

1. De tweede wereldoorlog. Die Welle is gebaseerd op de Nazi's en hoe Hitler zo machtig werd. In het begin van het boek hebben ze ook een geschiedenisles gehad.
2. Vriendschap en vertrouwen. In het boek vormen ze een hele hechte groep, ze zijn allemaal bevriend en vertrouwen elkaar volledig.

Perspectief

Het verhaal wordt vertelt door 2 personen. De eerste persoon is de leraar, degene die het hele experiment heeft bedacht en het uitvoert. De tweede is Laurie, zij laat zich niet meeslepen in het experiment en wilt het juist stoppen.

Personages en relaties
1. Ben Ross: Is een jong geschiedenis leraar op Gordon High. Zijn vrouw Christy Ross is ook een leraar op dezelfde school. Ze geeft muziekles. Na een les over de Tweede Wereldoorlog besloot Ross te experimenteren met zijn klas. Hij stichtte ‘Die Welle’ op, een groepsactiviteit waar veel leerlingen van geobsedeerd raken. Ze proberen de hele school ervan te overtuigen om deel te nemen in ‘Die Welle’.
2. Laurie Sanders: Is een leerling van Mr Boss. In het begin doet Laurie ook mee aan ‘Die Welle’. Al snel beseft ze dat wat er gebeurt fout is, alle leerlingen verliezen hun vrije wil en denken. Ze verzet zich ertegen en publiceert artikelen in de scholenkrant over ‘Die Welle’.
3. David Collins: Laurie's vriendje. Een knappe jongen die bij het voetbalteam hoort. Net als de rest laat David zich meeslepen in het experiment. Ten koste van zijn vriendin Laurie.
4. Robert Billings: Robert is de loser van de klas. Wanneer hij in Die Welle zit werd hij niet meer gepest door zijn klasgenoten. Robert neemt Die Welle erg serieus en wordt heel populair.

Stijl
De zinnen zijn niet heel moeilijk, als je er rustig naar kijkt begrijp je ze vaak wel. Het is vertaalt vanuit het Engels, dus er zullen vast wel stukjes zijn die ze eruit hebben gehaald die alleen in het Engels duidelijk waren. Het zijn wel aardig lange zinnen. Ze zijn niet formeel geschreven, maar het is soms wel netjes.

Mening
Omdat ik de film vorig jaar heb gezien met Duits had ik al een beetje een idee wat er allemaal ging gebeuren. Ik vind het een goed verhaal, ook omdat het waargebeurd is. Mensen denken vaak wel dat ze zelf nooit zo achter iemand aan zouden kunnen lopen, maar je weet het maar nooit. Dit zagen die leerlingen ook niet aankomen, maar toch is het zo ver gekomen zonder dat ze zich dat besefte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The wave door Morton Rhue"