Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The wave door Morton Rhue

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The wave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 899 woorden
  • 19 mei 2011
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
54 keer beoordeeld

Boekcover The wave
Shadow

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a fe…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free in…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a few of her friends recognise the danger in The Wave-but can they stop it before it goes too far?

Based on a true incident in a high school in California, this chilling story shows how easily people can be swayed by the powerful forces of group pressure.

The wave door Morton Rhue
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Titel: De golf
Auteur: Morton Rhue
Uitgeverij: Sjaloom
Nederlands / vertaald uit:Engels


2.Belangrijkste personages en hun rol in het verhaal:
A: Burt Ross is een geschiedenisleraar in een Amerikaanse school. Na een les over WOII besluit hij om een experiment met zijn klas uit te voeren: hij richt De Golf op, een groepsgebeuren waarin zijn leerlingen snel in opgaan. Ze proberen de ganse school te overhalen om mee te doen aan De Golf. Hij beseft net op tijd dat het uit de hand begint te lopen en stopt de beweging door alle leden van De Golf duidelijk te maken dat er net hetzelfde is gebeurd als in de 2de Wereld Oorlog.

B: Laurie Saunders is een leerling die les krijgt van mr. Ross. Eerst doet ze nog gewillig mee met De Golf , maar ze beseft gauw dat wat er gebeurt verkeerd is en dat alle leerlingen hun vrije wil en gedachtegang verliezen. Ze verzet zich ertegen en publiceert in de schoolkrant Het Gerucht artikels over De Golf die bij de leden niet echt in smaak vallen, omdat zij - en haar mede-journalisten – er duidelijk hun mening (die tegen De Golf is) in verwerken. Ze krijgt daardoor problemen met haar vriendje, die lid is van De Golf.

C: David is een leerling van mr. Ross. Hij vindt de Golfbeweging fantastisch en doet gewillig mee, hij denkt zelfs dat dat het school footballteam kan helpen bij de matchen (want ze verliezen altijd en zo zouden ze misschien kunnen winnen). Hij overtuigt veel leerlingen om lid te worden en in de eerste plaats zijn team. Wanneer hij ontdekt dat zijn liefje Laurie niet aan De Golf wil meedoen, krijgen ze ruzie en hij duwt haar zo hard dat hij haar pijn doet. Hij beseft dat dat verkeerd was en ziet in dat de hele Golfbeweging verkeerd is.

D: Robert Billings is een leerling van mr. Ross. Hij vindt het hele Golfgebeuren fantastisch, zo is hij niet meer het slachtoffer van alle pesterijen en zijn punten gaan zelfs omhoog. Hij neemt het allemaal zeer serieus en gaat er helemaal in op. Wanneer mr. Ross beslist er een einde aan te maken, is hij bang dat alles weer terug zal gaan als tevoren.

E:



3. Thema:
herbeleven van: WO II, nazi, Hitler jugend



4.Bondige korte inhoud:

Meneer Ross geeft een geschiedenisles over de 2de Wereldoorlog, maar zijn leerlingen begrijpen niet hoe het ooit zo ver is kunnen komen en hoe al die mensen niet wilden/konden ingrijpen, dus hij besluit een experiment te doen. De volgende dag geeft hij de leerlingen bevelen over hoe ze zich moeten gedragen en zegt hij dat ze vanaf dan deel uitmaken van De Golf, de meeste leerlingen zijn razend enthousiast en ze werven snel nieuwe leden. Mr. Ross vindt het fascinerend en griezelig tegelijkertijd, maar blijft toch doorgaan. 1 van zijn leerlingen, Laurie Saunders, vindt het hele gebeuren niet zo leuk en doet er ook niet aan mee. Ze probeert de anderen tevergeefs ervan te overtuigen dat ze verkeerd bezig zijn en dat ze hun eigen mening verliezen. Haar vriendje, David, is ook lid van De Golf en is het beu dat Laurie hem telkens opnieuw wilt overtuigen om ermee te stoppen. Ze krijgen ruzie en David wordt zo boos dat hij Laurie met veel geweld op de grond duwt. Op dat moment beseft hij dat hij verkeerd bezig is en dat het hele Golfgedoe ook verkeerd is. Hij en Laurie leggen het weer bij en besluiten samen naar mr. Ross te gaan om hem ervan te overtuigen dat hij ermee moet stoppen. Terwijl dat gebeurt, beseft ook mr. Ross dat het moet stoppen en hij bedenkt een plan, want als hij het gewoon stopzet, denkt hij, zullen de leerlingen er niets uit geleerd hebben. De volgende dag roept mr. Ross alle Golfleden bij elkaar en hij zegt dat hij aan hen hun ware leider gaat tonen. Wanneer alle leden in de aula zitten toont hij hen een foto van Hitler. Alle leerlingen zijn geschokt, maar ze beseffen dat wat mr. Ross bij hen heeft gedaan net hetzelfde is al wat Hitler bij het Duitse volk en alle nazi’s heeft gedaan. De Golfbeweging stopt en het gewone schoolleven gaat weer verder, maar de leerlingen zullen nooit vergeten hoe snel ze gemanipuleerd kunnen worden en hoe snel ze hun eigen mening en denkvermogen kunnen verliezen en zichzelf als individu.


5.Vertelinstantie: hij/zijverteller: alwetende of auctoriale vertelsituatie

6.Ruimtewerking:
schoolgebeuren, jaren 60

7.Tijdsgebruik: chronologisch verteld, gelijkmatig ritme met soms een versnelling.


8.Waarom heb je het boek al dan niet graag gelezen?

Ik heb het boek graag gelezen, want ik ben al van kleins af aan geïnteresseerd geweest in WO II. Ook al begrijp ik vaak niet goed hoe het zover is kunnen komen toch lees ik er vaak boeken over. Dit was dan wel geen boek over WO II, maar ik begrijp nu hoe Hitler en zijn aanhangers het Duitse volk en alle nazi’s hebben kunnen overtuigen dat wat zij deden het juiste was, ook al was dat helemaal niet zo. Ik vond het makkelijk om te lezen, want et is niet zo’n dik boek, al stonden er hier en daar wat moeilijke woorden bij.



9.Tot welk genre behoort dit boek en welke elementen maken dat duidelijk?
Historische roman, novelle: het is een waargebeurd verhaal, dat een gebeurtenis van in de jaren 60 weergeeft. Het is een simpel verhaal zonder moeilijke personages of verhaallijnen.

REACTIES

H.

H.

Het is Ben Ross, i.p.v. Burt Ross.
Verder wel een redelijk verslag!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The wave door Morton Rhue"