The voyage of the Dawn Treader door C.S. Lewis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover The voyage of the Dawn Treader
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2270 woorden
  • 24 januari 2011
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 7
58 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De reis van het drakenschip
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1952
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The voyage of the Dawn Treader
Shadow
The voyage of the Dawn Treader door C.S. Lewis
Shadow
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Titel: De Reis van het Drakenschip.
Auteur: C.S Lewis. Soort: Fantasie. Doelgroep: Jeugd. Motto: Geen.

C.S Lewis ook wel Clive Staples Lewis werd geboren op 29 november 1898. Zijn moeder is aan kanker overleden toen hij 10 jaar oud was. Daardoor moest hij naar een kostschool. Later als hij volwassen is vecht hij mee met de 1e wereld oorlog hierbij raakt hij gewond en kan hij niet meer meevechten. Hierdoor heeft hij tijd voor zichzelf en begint hij met schrijven. In 1929 Sterft zijn vader. Later word hij letterkundige en schrijver. Boeken die hij geschreven heeft zijn.

Geschreven Jeugd Boeken
Het Neefje van de tovenaar ( 1955 )
Het Betoverde land achter de kleerkast (1956)
Het paard en de jongen ( 1954 )
Prins Caspian ( 1951 )
De Reis van het Drakenschip ( 1952 )
De Zilveren Stoel ( 1953 )
Het laatste Gevecht (1956)


Jaarthema

Het past in mijn jaarthema omdat het een spannend en meeslepend verhaal/boek is.


Thema

Het boek gaat over kinderen die in een sprookjeswereld terecht komen en daar een groot avontuur beleven.


Tijd en Ruimte

De tijd en ruimte waar het boek zich afspeelt is in het verleden omdat ze nog ouderwetse kleding aan hebben en de 2e wereld oorlog net is geweest. Er komen geen bekende plaatsen in voor omdat Narnia verzonnen is. De enigste plaats die wel bestaat is London en het land Engeland.


Hoofdpersonen

Naam: Eustaas Schreutel. Beschrijving: Eustaas is het vervelende neefje van Edmund en Lucy. Hij is een echte studiebol. Hij houdt ervan om insecten te verzamelen en ze op te zetten. Het liefst verzamelt hij kevers.Ook leest hij graag boeken met plaatjes en veel informatie. Eustaas draagt een broek met bretels eraan en een korte broek met hoge kniekousen. In Narnia draagt hij hetzelfde. Alleen hij heeft nu laarzen aan en een riem om.

Naam:Edmund Beschrijving: Edmund is de broer van Lucy en het neef van Eustaas. Hij is slim maar ook heel erg dwaas. Als hij iets wil dan doet hij het ook meteen.Hij draagt een korte broek , zwarte schoenen een simpel hemd/shirt. In Narnia draagt hij zijn harnas met het wapen van Narnia. Met aan zijn heup zijn zwaard. Ook hij draagt laarzen en een riem.

Naam: Lucy Pevensie . Beschrijving: Lucy is het zusje van Edmund en het nichtje van Eustaas. Ze is erg lief maar ook dapper tegelijkertijd kan ze over enthousiast zijn en zich kinderlijk gedragen. Lucy draagt vaak een schooluniform ( rok en blouse ) Maar dat is nu niet aan de orde want het is immers zomervakantie in het boek. In dit boek draagt ze een jurk met lakschoentjes en witte sokken. Ze draagt strikjes in haar haar. In Narnia draagt ze een jurk met laarzen en haar haar in een staart. En soms gewoon een broek en een blouse. En ze draagt een riem.

Naam: Prins Caspian . Beschrijving: Caspian is de koning van Narnia. Maar in het boek word hij nog steeds prins genoemd. Hij is erg sterk en al volwassen. Hij leeft in Narnia en niet in de echte wereld. Hij heeft lang haar en hij lijkt op een gewoon mens. Hij draagt een harnas , riem en een zwaard aan zijn heup.

Naam: Rippertjip . Beschrijving: Rippertjip is geen mens maar een pratende muis. Hij is erg gevaarlijk omdat hij goed is in zwaardvechten en hij denkt dat hij heel sterk is ondanks zijn grote. Hij draagt laarzen , een riem over zijn buik en een hoed met een veer.

Naam: Aslan . Beschrijving: Is een pratende leeuw die de baas is van Narnia. Hij komt weinig in het verhaal voor. In elk boek komt hij aan het begin en het einde voor. Er is weinig bekend over hem. Hij is wel erg nobel.

Verhaallijn
Edmund, Lucy en Eustaas worden in een schilderij opgezogen daar ontmoeten Prins Caspian en Rippertjip. Samen gaan ze de 7 Koningen zoeken. Als ze de 7 koningen gevonden hebben gaan ze weer naar hun eigen wereld.

Motieven
Aslan is een motief omdat hij verschillende keren verschijnt aan de kinderen en Prins Caspian. Ook een sterk terugkerend element is het Drakenschip ( Dageraad ) Hier reizen ze heel Narnia mee door.

Stijl
C.S Lewis zijn manier van schrijven is lange zinnen maken. Door de lange zinnen zou je denken dat het vervelend en saai wordt maar zijn lange zinnen zijn net lang en kort genoeg om het boek met plezier te lezen. Hij staat niet langdurig stil bij een gebeurtenis . Hij maakt het niet te kort en niet te lang. Hij heeft de spannings momenten zo geschreven dat je de spanning echt voelt en voor je ziet. Bij spannende momenten beschrijft hij het heel nauwkeurig. Hij heeft geen grove taal omdat hij heel netjes de zinnen onderbouwt. Zoals bij het stukje als ze door het drakenschip opgepikt worden. Hier zijn ze zinnen netjes en overzichtelijk.


Opbouw

Het verhaal begint met een terugblik op het vorige deel. Dit doet C.S Lewis omdat je in dit boek/verhaal veel dingen terugkomen uit het vorige deel en zodat je het verhaal beter kan volgen. Het hoogtepunt is op het einde als ze de 7 koningen hebben gevonden en meenemen naar Narnia. Dit is het hoogtepunt omdat na dit moment iedereen in het verhaal super blij en opgewekt is. Het hoogtepunt word nog meer ondersteunt door dat het een lange zoektocht was om de 7 Koningen te vinden. Het dieptepunt is dat ze afscheidt nemen van Rippertjip aan het einde van de wereld. Hij gaat niet dood maar hij wil zien wat er aan het einde van de wereld is. We zullen Rippertjip in de andere delen van C.S Lewis ook niet meer terugzien. C.S Lewis heeft een slimme opbouw gemaakt omdat hij zoveel onderwerpen en avonturen heeft bedacht en dat het daardoor interessant blijft.

Je ziet alles gebeuren uit de ogen van de schrijver dus net alsof hij vanuit de lucht kijkt en alles ziet en weet wat ze denken. Er zijn vele flashbacks van het vorige Deel van C.S Lewis. Ook zijn er Flashbacks over wat ze eerder gelezen hebben en dat weer nodig hebben voor hun volgende avontuur. Verder heeft C.S Lewis alles Chronologisch gemaakt zodat het makkelijk te volgen is. Er zitten wel tijdsprongen in dit kan je duidelijk zien aan de woorden een paar dagen/weken/maanden later. In dit verhaal komt alleen de tijdsprong een aantal dagen later aan de orde.


Realistisch en onrealistisch

Wat ik realistisch vond was het Drakenschip en de mensen die erop werken. Het verhaal is zo logisch dat je bijna zou denken dat het echt was. Onrealistisch vond ik Rippertjip omdat muizen niet kunnen praten. Eustaas verandert in een draak dit gebeurt niet spontaan. En mannetjes met 1 been bestaan niet.


Samenvatting

Het is Zomer vakantie en Lucy en Edmund logeren met tegenzin bij hun neefje Eustaas. Ze moeten logeren bij Eustaas omdat hun vader 4 maanden naar Amerika gaat omdat hij daar een baan heeft gekregen aan de universiteit. Moeder gaat mee met vader omdat ze al heel lang niet op vakantie is geweest. Eustaas vind Lucy en Edmund maar vervelend en zo denken Lucy en Edmund er hetzelfde over. In Eustaas zijn huis hangt een schilderij waarop je een schip ziet. Het lijkt wel of het schip recht op je af komt zeilen. Het schip heeft aan de voorkant een drakenkop waarvan de bek wijd open staat. Het schip heeft maar 1 mast en de zijkanten van het drakenschip waren groen ( de vleugels van de draak ) Lucy , Edmund en Eustaas naar het schilderij zitten te kijken komt er opeens water uit het schilderij spuiten. Eerst een beetje en dan steeds meer tot er een stort vloed aan water uit het schilderij komt. De 3 denken dat ze verdrinken maar na een paar tellen zijn ze wee bovenwater . Ze kijken om zich heen maar zien alleen maar water , water en nog eens water. Dan beseffen Lucy en Edmund dat ze weer in Narnia zijn . Eustaas is nog nooit in Narnia geweest en weet niet wat hem overkomt. Als ze wat rond zitten te dobberen komt er op eens een groot schip met een drakenkop langs hun heen varen. Ze worden op het schip gehesen. Als ze allemaal op het schip zijn ontmoeten Lucy en Edmund een oude bekenden prins Caspian en Rippertjip de muis. Prins Caspian vertelt dat hij en Rippertjip op zoek zijn naar de zeven edelen. Zij waren ooit populaire koningen/edelen , maar ze werden verbannen door de vader van prins Caspian. Prins Caspian wil ze nu zoeken omdat zij informatie bezitten die prins Caspian nodig heeft om een goede leider/koning te kunnen zijn. Prins Caspian vraagt of Lucy en Edmund hem willen helpen dat willen ze wel dus Eustaas moet ook. Het drakenschip waar ze de komende tijd op zullen doorbrengen bestaat uit een laadpoort ,kombuis , het achterdek , ruim, kippenhok , Caspians hut, Lucy’s hut en de roei kamer. Ze wisten nu ook dat het schip de Dage raad.

Ze zoeken op veel verschillende eilanden naar de koningen. Het ene eiland is gevaarlijk de andere juist helemaal niet. Een voorbeeld van een gevaarlijk eiland is Doodwatereiland. Alles wat in de buurt van het eiland in het water valt verandert in goud. Dat klinkt alsof je er rijk van kan worden maar als je er zelf in valt dan verander je ook in goud. En dat is gebeurd bij de 7 koningen. Op een ander eiland dat ook gevaarlijk is verandert Eustaas in een draak. Hij moet dan apart van de rest blijven , anders eet hij ze op. Aslan (de hoofdrol speler in dit verhaal ) is de baas van Narnia en is een leeuw. Hij vertelt Eustaas wat hij moet doen om mens te worden. Als hij weer in een mens verandert is hij niet meer het vervelende neefje als vroeger hij is opeens veel aardiger geworden.

Maar ze gaan ook op avontuur naar leuke en veilige eilanden zoals het eiland waar ze allemaal stemmen horen . Maar later ontdekken ze dat de stemmen afkomstig zijn van een volk die er heel vreemd uitziet. Ze hebben maar één been. Het vreemdste is dat ze aan hun voet een hele grote houten klomp hebben waardoor ze moeten hinkelen. Dat ziet er heel grappig uit.. Ze zijn heel aardig maar ook vreselijk lui om iets te doen. Ze zijn zelfs zo lui dat de tovenaar hun eten moeten toveren omdat ze te lui zijn om het zelf te maken. Het is echt een dom gezicht dat ze op één been lopen met aan hun voet een grote klomp die ze bijna niet van de grond krijgen. Als ze lopen hoor je klompen kletteren op de grond. Aan het einde van hun tocht vinden ze alle 7 koningen, eentje was in massief goud verandert op Doodwatereiland. Ze nemen de 7 koningen mee naar het koninkrijk van prins Caspian. Onderweg varen ze tot het einde van de wereld hier nemen ze afscheidt van Rippertjip. Eenmaal aangekomen in het land van prins Caspian rusten ze flink uit in het luxe kasteel. Een paar dagen later moeten Lucy, Edmund en Eustaas terug naar hun eigen wereld. Aslan helpt ze om weer in hun eigen wereld te komen. Dan zijn ze terug in hun eigen wereld (de aarde) en het lijkt of ze nooit zijn weggeweest en de tijd dus stil heeft gestaan ondanks dat ze dagen weg zijn geweest.


De 7 Gezochte Edelen

Hier in het kort de 7 edelen die Prins Caspian tegenkomt.

Naam: Bern. Beschrijving: Bern woont op het eiland Avra. Dit eiland maakt deel uit van de verlaten eilanden.

Naam: Octesian. Beschrijving: Leeft niet meer in het verhaal. Een verhaal gaat te ronde dat hij is verandert in een draak of gedood is door een draak.

Naam: Restimar. Beschrijving: Restimar wordt gevonden op de bodem van het meer op het eiland doodwater. Alles wat in aanraking komt met het water verandert in goud. Misschien wilde Restimar wel water gaan halen of zich wassen en toen met het water in aanraking is gekomen. De naam Restimar betekent rust in meer.

Naam: Rhoop. Beschrijving: Rhoop zit vast op donkere eiland. Dat is het eiland waar dromen waar worden.

Naam: Revilian , Argoz en Mavramom Beschrijving: alle 3 zijn in een eeuwige slaap getoverd. Ze kunnen uit hun slaap gehaald worden als er iemand op het eiland achterblijft. Rippertjip meld zich aan als vrijwilliger en blijft op het eiland achter.


C.S Lewis en Fantasie

Ik denk dat C.S Lewis voor het thema Fantasie heeft gekozen omdat hij wilt laten zien hoe leuk en mysterieus fantasie kan zijn. Hij wil laten zien dat er 2 werelden zijn de de wereld en de hemel. Hij wil met dit boek duidelijk maken dat er niet alleen die erge dingen zijn die je tegenwoordig ziet op de televisie, dingen zoals; moord, oorlog en aanslagen.


Beoordeling

Ik vond het een mooi boek omdat de manier waarop het boek verteld word heel goed is want je ziet het als ware vanuit de lucht je weet wat ze denken en zeggen. Ik vind alles goed aan het boek maar het is soms iets te onwerkelijk Het boek deed veel met me ,het liet me mee voelen met de hoofd personen . Daardoor raakte het me. Ik heb geleerd wat euthanasie is en dat dit dodelijk is. Ik vind vond de volgorde verhaal heel goed verdeeld. Er zaten wel kleine tijdsprongetjes in maar daar merkte ik niet zo veel van. C.S Lewis die het boek heeft geschreven , heeft het met liefde en passie geschreven. Het boek is prachtig geschreven in een niet te moeilijke woordenschat. Alleen de taal is een klein beetje veroudert.. De voorkant vond ik bij het verhaal passen omdat het drakenschip centraal staat in het verhaal.. Aantal pagina’s viel ook best


Conclusie

Dit boek is geschikt voor jong en oud omdat er voor iedereen wel een interessant stukje verhaal in zit.

REACTIES

A.

A.

Vet chill en mooi bedankt voor alle informatie. Ik kan dit goed gebruiken voor school. Ik geef dit een 9.0

12 jaar geleden

C.

C.

Slecht verslag de info klopt niet.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The voyage of the Dawn Treader door C.S. Lewis"