The truth about Kim O'Hara door Erika Tamar

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1075 woorden
  • 14 augustus 2006
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Wat is er met Kim?
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The truth about Kim O'Hara
Shadow
The truth about Kim O'Hara door Erika Tamar
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
WAT IS ER MET KIM??

Het boek is geschreven door Erika Tamar,
Erika Tamar is geboren in Wenen en is opgegroeid in New York. Nadat ze is afgestudeerd aan de New Yorkse universiteit heeft ze gewerkt in de televisiewereld. In 1983 begon ze met het schrijven van boeken.

De hoofdpersoon is Andy Szabo.
Hij is al sinds zijn twaalfde verliefd op Kim O’Hara
Na drie jaar hebben ze eindelijk verkering. Soms is hij egoïstisch. Dan denkt hij alleen aan wat hij wil. Hij wil bijvoorbeeld verder dan zoenen, maar Kim wil dit niet. Hij begrijpt haar dan niet.

De belangrijkste bijpersoon is Kim O’Hara.

Kim is nogal een perfectionist. Voor proefwerken moet ze bijvoorbeeld altijd een 10 halen. Ze vindt Andy wel heel erg leuk maar laat dat niet zo merken.

Nog een bijpersoon is de stiefmoeder van Andy, Lorraine, zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Ze is een beetje bezorgd om Andy vanwege Kim, omdat ze ooit een gaatje in zn oor heeft geprikt.

Het boek heeft deze titel omdat Kim een beetje een ijskoningin is volgens kinderen uit haar klas. Ze is ook erg afstandelijk tegen Andy. Ook is ze een perfectionist. Andy wil weten wat er met Kim is en probeert er achter te komen.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd vaak in een eetcafé of, bij Andy thuis. De duur van het verhaal is ongeveer 6 weken.

Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief, je ziet het door de ogen van Andy.

Het thema van het boek is verliefdheid.

Nu geven we een samenvatting van het boek:
Het verhaal gaat over Andy Szabo en Kim O’hara. Andy heeft vroeger bij Kim op school gezeten. Hij vond haar toen al leuk. Toen ze allebei in de 3e klas zaten kwamen ze elkaar weer tegen en kregen ze verkering. Het ging heel goed tussen hun maar als Andy iets verder wou gaan als zoenen werd Kim boos. Andy maakte zich er vaak boos over, maar dan liet hij het maar zo.
Andy woont samen met zijn vader en Lorraine. Ze wilden een groter huis, en hebben een smal huis gekocht waar nog veel aan moest gebeuren. Ze wilden daarom dat ze alles zoveel mogelijk zelf zouden doen, Andy moest dus ook mee helpen. Hij ging er mee akkoord want hij vond het leuk om een hele verdieping voor zichzelf te hebben. Hij kwam op het idee om een feestje te organiseren, zodat ze konden helpen met het huis. Hij stuurde uitnodigingen en hij kreeg leuke reacties. Gelukkig werd het heel gezellig. Ze begonnen allemaal met het behang van de muur halen daarna gingen ze bij elkaar zitten om wat te eten en te drinken, alleen Kim bleef doorgaan met het behang van de muren halen. Andy ergerde zich eraan dat ze er niet bij kwam en vroeg of ze er toch even bij kwam zitten maar dat wou ze niet. Hij snapte niet waarom. Toen iedereen weg was hielp Kim met opruimen, maar hij snapte nog steeds niet waarom ze er nou niet bij kwam zitten. Toen hij het vroeg kregen ze er ruzie over. Gelukkig was de ruzie snel weer over toen hij sorry zei.

Op een dag moest Andy stage lopen op een instelling voor vrijwilligers. Hij koos voor een opvangcentrum voor daklozen. Hij vond het best leuk en vroeg daarom aan Kim of ze een keer meeging. Maar ze wilde absoluut niet mee. Hij probeerde haar toch over te halen, en uiteindelijk zei ze ja. Bij het opvangtehuis ging iedereen aan haar hangen, ze werd daardoor heel erg bang. Ze ging daarom maar in een hoekje van de kamer zitten. Andy zag het maar zei er verder niks van. Opeens rende Kim huilend weg. Andy zag het en ging gelijk achter haar aan. Ze zei dat ze weg wilde en dat ze zelf wel thuis zou komen. Andy wilde haar tegenhouden maar dat lukte niet. ’s Avonds toen hij thuis kwam belden de ouders van Kim. Hij werd ongerust toen hij hoorde dat Kim niet thuis gekomen was. Hij zei dat hij haar ging zoeken. Hij had beloofd de ouders van Kim te bellen als hij haar gevonden had. De volgende dag was ze nog steeds niet thuis gekomen. Die middag belde het opvangcentrum. De vrouw aan de telefoon vertelde dat er een meisje was aangekomen. Ze vroeg of het hetzelfde meisje was als wie hij had meegenomen. Hij hing meteen op, en ging er meteen naar toe. Toen hij daar aankwam zag hij Kim huilend in een hoekje zitten. Hij liep naar haar toe. Hij probeerde haar te vragen wat er aan de hand was maar ze gaf geen antwoord. Ze begon harder te huilen en zei dat ze hier thuis hoorde. Hij snapte niet wat ze bedoelde. Ze begon te vertellen over vroeger. Dat de mensen waar ze nou bij woont eigenlijk haar ouders niet zijn. Ze zat vroeger in een huis met haar broertje en allemaal andere kinderen die hun ouders zijn verloren in de oorlog. Op een dag kwam er een man die zijn dochter kwijt was. Ze had zwart haar zij de man. Haar broertje had toen tegen haar gezegd dat ze naar de man toe moest gaan en dat ze moest zeggen dat zij zijn dochter was. Ze deed precies wat hij zei. De man was heel blij zijn dochter weer terug te hebben. Eigenlijk was het dus helemaal niet zijn dochter maar Kim had dat nooit durven vertellen. Nu woont ze al meer dan 10 jaar daar en ze weten het nog steeds niet.Andy praat op haar in en brengt haar naar huis.
Kim zegt tegen haar ouders dat ze een black-out had, maar ze vertelt niks over het gesprek met Andy. Andy weet wel een goeie psychiater en samen gaan ze proberen om over Kim’s probleem heen te komen.

Er zit een motief in het verhaal, namelijk dat Kim de perfecte dochter wil zijn, omdat ze eigenlijk niet de dochter van meneer en mevrouw O’Hara is maar haar ouders weten dat niet.
Ze kon dus steeds niet met Andy afspreken omdat ze moest leren voor een proefwerk of iets dergelijks.

Ik vind het een leuk verhaal en het heeft een heel ander einde dan je zou verwachten.
Ik geef het een 7,5.

Ik vind het ook een leuk boek omdat het heel verrassend is, wat er op het laatst gebeurt, ik geef het een 8.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The truth about Kim O'Hara door Erika Tamar"