Samenvatting:

Het verhaal begint op de begrafenis van Harry Lime, in Vienna. Rollo Martins was naar Vienna gekomen omdat Harry hem via een brief had uitgenodigd om te komen. Toen Martins daar aan kwam hoorde hij van Koch, de buurman van Harry, dat Harry dood was. Overreden door een jeep. En dat er drie mannen bij het ongeluk betrokken waren. Cooler, Kurtz en een derde onbekende man (the third man). Martins weet niet wie de derde man is dus gaat hij dit samen met Calloway uitzoeken. Ze bezoeken Cooler en Kurtz. Kurtz vertelt dat het ongeluk gebeurde toen Harry overstak om Cooler te spreken. Toen werd Harry aangereden en overleed meteen. Cooler vertelt Marins over Anna Smith, de ex van Harry. Zij is Hongaarse en Harry hielp haar bij het krijgen van (illegale) Britse papieren. Martins bezoekt haar en wordt verliefd op haar. Martins bezoekt ook Dr. Winkler, de dokter van Harry. Maar die kon niks vertellen omdat hij er niet bij was. Niemand verteld iets over de derde man, behalve Koch. Plotseling op een dag is Koch dood, vermoord. Dat is wel vreemd, de enige die waarschijnlijk de waarheid vertelde, is dood. Rollo Martins vindt het maar raar. OP een avond dat hij in het café iets gedronken heeft, ziet hij Harry Lime staan, hij denkt dat hij gek wordt. Maar als hij Harry Lime ziet weglopen gaat hij hem achterna. Harry Lime verdwijnt achter een kiosk en Martins is hem dan kwijt. Rollo Martins vertelt alles aan Calloway en ze gaan samen naar de kiosk. Ze zien een deur, waar Harry door gevlucht is, onder de grond en door een andere kiosk in een andere zone weer boven gekomen. Calloway wil dat Martins, Harry opzoekt, en met hem gaat praten. Ondertussen is Rollo Martins, Harry Lime gaan haten. Harry Lime heeft veel illegale dingen gedaan waardoor hij wordt gezocht door de politie. Daarom doet hij alsof hij dood is. In werkelijkheid ligt ene Harbin in zijn graf. Calloway beloofd Martins hem te gaan helpen bij het oppakken van Harry. Ze voeren het plan uit. Ze gaan ondergronds een achtervolging houden op Harry. Harry opent het vuur. En ze schieten Harry dood. Dan komt er een tweede begrafenis voor Harry. Alleen is iedereen nu een stuk minder verdrietig.Verklaring titel:

Rollo Martins gaat op zoek naar de derde man die bij het ongeluk aanwezig zou zijn geweest. En zo kwamen ze achter het echte verhaal. Ze dachten dat er een derde man zou zijn, maar er bleek helemaal geen derde man te zijn. Omdat Harry Lime niet dood was.

Hoofdpersonen:

Rollo Martins: Een schrijver, die schrijft onder de naam Buck Dexter en bevriend is/was met Harry. Hij gaat op zoek naar de doodsoorzaak.

Harry Lime: Hij is crimineel, die gezocht wordt door de politie en slechte penicilline smokkelt. Het verhaal draait om hem.

Calloway: Hij is een politieagent, hij verteld het verhaal.

Cooler & Kurtz & Dr. Winkler: Zij zijn vrienden van Harry

Anna Smicth: Zij is de ex-vriendin van Harry.

Koch: De buurman van HarryWanneer het verhaal afspeelt:

In 1950, Tijd van het Ijzeren Gordijn.Waar het verhaal zich afspeelt:

In Vienna. Op de begrafenis, in het café, onder de grond en op nog veel meer plaatsen.Werkelijk/Fictie:

Het zou werkelijk gebeurd kunnen zijn. Omdat het een crimineel was die achtervolgt werd, en opgespoord. Maar het is fictie.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

ik heb de
film eindelijk terug gevonden!Een video die was opgenomen van tv.
Interessante film die een tijdbeeld geeft van kort na WO 2 in Wenen. Voor mij is het een nostalgische film (1949) ik was toen 2 jaar)
D e film komt in wit-zwart heel goed over en ook het correct gebruik van schaduwen ook de muziek, het thema zelf wordt telekens volgens de sfeer van de film gespeeld.
Ik zou wel de film op een
dvd willen want het geluid van mn video band is niet echt goed het beeld valt mee.

6 jaar geleden