A. AlgemeenAuteur: Liam O'Flaherty (1896-1984)

Titel: The sniperB. Beschrijvingsopdracht1. Eerste persoonlijke reactie ( kies drie beoordelingswoorden en licht kort toe)Ongeloofwaardig: Het idee om je petje de lucht in te steken en zorgen dat de vijand schiet vind ik ongeloofwaardig.

Shockerend: Hoe de schrijver verteld hoe zijn arm eraantoe is vind ik best shockerend hoe hij het zegt.

Somber: De sniper heeft zijn eigen broer doodgeschoten.2. Geef een korte samenvatting van de inhoud

Het is op een avond in Juni en er klinken geweerschoten in de lucht. Er is een burgeroorlog van de Republikeinen tegen de Free Staters. De Republikeinse sluipschutter ligt op het dak van een gebouw naast de O’Connel Bridge. Hij had de hele nacht niks gegeten en besloot een boterham te eten. En een sigaret te roken. Maar de vijandige sluipschutter aan de andere kant van de straat zag het licht van de lucifer en schoot meteen. De sluipschutter dook weg en rolde naar een schoorsteen. Toen zag hij een gepantserd voertuig van de brug komen. Het was de vijand. Schieten had geen zin want de kogel kan niet door de wand van het voertuig komen. Plotseling kwam er een vrouw en liep naar het voertuig toe. Zij wees naar het dak waar de republikeinse sluipschutter op lag. Vervolgens keek een van de bemanningsleden van het voertuig. Toen schoot de sluipschutter en de man viel dood. De vrouw rende gillend weg. De sluipschutter schoot nu op de vrouw en zij viel dood in de greppel. Meteen daarna schoot de vijandige sluipschutter en raakte hem in de arm. Hij pakte zijn EHBO spullen en verzorgde de wond. Daar lag hij nu, gewond op het dak. De volgende dag zullen ze hem vinden en zal hij gedood worden. Als hij nu wil vluchten zal hij de vijandige sluipschutter moeten doden. Hij had een plan. Hij deed zijn pet af en deed die om de loop van het geweer,en stak dat over de schoorsteen. De vijand schoot meteen. De republikein liet zijn pet en geweer vallen en deed alsof hij dood was. Hij pakte zijn revolver, richtte en schoot op de vijand die naar de grond stond te kijken. De vijand viel dood op de grond. Toen hij ging kijken bleek het zijn broer te zijn.

C. Analyse van de tekst1. Personages

a. Wie zijn de voornaamste personen? De Republikeinse sluipschutter en de vijandige

sluipschutter.

b. Wat zijn hun relaties? Uiteindelijk bleken het broers te zijn.2. Tijd

a. In welke tijd speelt het verhaal? Ik denk in 1920 want de schrijver leefde in die tijd.3. Ruimte

a. Waar speelt het verhaal zich af? Op een gebouw naaste de O’Connel Bridge in Ierland, Dublin4. Perspectief

a. Welke vertelsituatie heeft de tekst? Alwetende verteller5. Thematiek

a. Waar gaat de tekst nu eigenblijk over, m.a.w. wat is het thema? Burgeroorlog

b. Verklaar de titel. Wat is de relatie met het thema? The sniper is de titel omdat datEngels is voor sluipschutter. Dit speelt zich af in een oorlog.D. Leeservaring grondig beschrijven3 Personagesa. Is de hoofdpersoon volgens jou een held(in) op wie je zou willen lijken? Nee, hij heeft zijn broer namelijk doodgeschoten en ik zou daar dus niet op willen lijken.

b. Kun je je goed verplaatsen in de personages? Ja, de schrijver verteld op zo’n manier dat het lijkt alsof je erin zit.

c. Zijn de personages zo beschreven dat ze voor je gingen leven? De sniper leek wel echt want het werd uitvoerig beschreven hoe hij te werk ging

d. Hebben de personages eigenschappen die je bewondert of gewoon vindt of verafschuwt?Ja, de moed van de sniper.

e. Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de personages? Gedragen ze zich zoals het -volgens jou - hoort? Heeft een van de personages jou beïnvloed? Ze gedragen zich op een manier zoals het moet in een oorlog en hebben me niet beinvloed.

f. Zijn de beslissingen van de personages begrijpelijk of aanvaardbaar? De beslissing is begrijpelijk want hij had een sterke overlevingsdrang en dus heeft hij gedaan wat hij moest doen.

g. Welke personages vind je sympathiek en welke niet? Waarom? Geneen, ik vind ze niet sympathiek.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.