The smuggler door Piers Plowright

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2757 woorden
  • 15 mei 2007
  • 319 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 319 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
79
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The smuggler
Shadow
The smuggler door Piers Plowright
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoofdstuk 1. Een man met haast:
Emil Harker (de baas van een paar smokkelaars) schreef een klein gedicht: Voor John Samuel Fame – graag voorzichtig lezen. Grote mensen, loop niet over gemakkelijke wegen, dikke mensen, zwoegen onder zware lasten, ze buigen onder het gewicht, worden moe onder de last, ze gaan in pijn en haat, ze lopen de weg naar beneden, maar dan staan ze tegenover de muur, en tegen een rots leggen ze hun hand. Hij had het geschreven omdat Ezra (een bendelid) hem had gebeld en vroeg waar ‘het’ was. Emil Harker begreep hem niet. Toen ging hij het gedicht schrijven en toen hij ermee klaar was, kwam Ezra binnen zonder te kloppen. Bij hem waren 2 mannen met pistolen. Ezra zag het gedicht en vroeg wat het was, maar Emil Harker zweette en zei niets.

Hoofdstuk 2. Aan de grens:
Twee douanemannen, Silver en Rank, kregen een telefoontje van politieinspecteur Francis Roland dat ze moesten letten op John Samuel Fame, een zakenman (zei hij) die 3 keer per week over de grens ging, en dat ze zijn auto moesten doorzoeken. Na een tijdje kwam John Samuel Fame aan bij de grens en de grenswacht hield hem tegen en bracht hem naar Silver en Rank. Zij vroegen dingen aan hem als: “Wie ben je”, “ben je zakenman”, enz. Ze doorzochten zijn auto, maar vonden niets van belang.


Hoofdstuk 3. Vreemde ontmoeting:
John Samuel Fame had een afspraak met Emil Harker, maar hij was 3 kwartier te laat. Toen hij bij Harker`s hut aankwam, reageerde er niemand op het teken dat hij had afgesproken met Harker. Hij ging naar binnen en zag na een tijdje zoeken een schaduw. Hij keek op en zag Harker hangen.

Hoofdstuk 4. Een ontsnapping op het nippertje:
John Samuel Fame dacht dat Emil Harker zichzelf had opgehangen en voelde zijn hand, die nog warm was. Fame sneed hem los en onderzocht hem. Iemand had met Harker gevochten en gebloed op zijn shirt. Hij had dus geen zelfmoord gepleegd. John Samuel Fame vond Emil Harker`s gedicht en las het. Het was een boodschap, dacht hij. Toen hij het had gelezen hoorde hij mensen aankomen en John Samuel Fame sprong uit het raam. Hij luisterde en hoorde twee stemmen: een zware en eentje met een Italiaans accent. Ze zagen dat er iemand binnen was geweest en zagen het open raam. Fame rende naar zijn auto en toen hij wegreed hoorde hij pistoolschoten.

Hoofdstuk 5. Een nacht in Darna:
John Samuel Fame reed in één keer door naar het dorpje Darna en na middernacht stopte hij bij het Garden Hotel, waar hij altijd logeerde als hij naar Darna ging. Fame ging naar zijn kamer: nummer 18 op de eerste verdieping. Hij las het gedicht nog een keer. Wat was de boodschap in het gedicht? Hij kon niet naar de politie gaan, want die houden niet van ‘Fame`s’ en ‘Harker`s’. Hij belde een ander bendelid, Zara, en maakte een afspraak om halfnegen op het terras van het Garden Hotel.

Hoofdstuk 6. Op het terras:
Fame stond op en het eerste dat hij deed, was een kopie van het gedicht maken. Daarna ging hij naar beneden naar het terras. Hij zei tegen Zara dat hij Harker dood had gevonden en het gedicht waarin hij dacht dat er een boodschap in zat verborgen. Fame vroeg aan Zara wie nu de bendeleider zou worden nu Harker dood was, misschien kon Ezra het worden? Zara zei dat Ezra uit de bende was gestapt na een meningsverschil met Harker en ze riep zichzelf uit tot bendeleidster. Ze bestelden bij een ober een drankje. Ineens kwam er een kale ober die zei dat er telefoon voor hem was. Fame rende naar binnen en nam op, maar er was niemand aan de lijn. Hij ging weer terug, maar Zara was weg en John Samuel Fame riep de ober, maar er kwam een andere ober dan die zei dat er telefoon voor was. Fame vroeg aan hem of hij wist waar de andere ober was: een kale man met een litteken op zijn linkerwang. De ober zei dat hij hem niet kende en ineens startte er een auto aan de andere kant van de muur. John Samuel Fame rende er heen en zag de kale man met het litteken achter het stuur zitten van een lange, zwarte Amerikaanse auto.


Hoofdstuk 7. Een ontmoeting:
John Samuel Fame rende naar de straat en sprong in zijn eigen auto. Hij achtervolgde de Amerikaanse auto. Hij kon het nummerbord net lezen: ZX 425. hij schreef het in het stof van het raam. Na een tijdje kon John Samuel Fame de auto niet meer zien, maar hij reed door naar Don`s schuilplaats (Don was een bendelid). Zara had namelijk gezegd dat hij daarheen moest gaan. In een bocht van de weg zag John Samuel Fame Zara staan. Hij stopte en liet haar instappen. Ze zei dat alles goed met haar was, maar dat de kale ober het gedicht had gepakt. Fame vroeg wat er gebeurd was. Zara zei dat toen hij ‘de telefoon op ging nemen’, de kale ober naar hun tafel kwam en haar meenam. Ze probeerde te ontsnappen, maar hij was erg sterk en had een pistool. Toen pakte hij het gedicht en liet haar achter aan de kant van de weg. Ze reden verder naar Don en die vroeg wat het nieuws was. Fame zei dat Harker dood was, maar voor Don iets kon zeggen, kwamen er twee politieauto’s Don`s erf oprijden met inspecteur Roland erin.

Hoofdstuk 8. Inspecteur Roland:
Één man hield Fame, Zara en Don onder schot en de andere politiemensen doorzochten Don`s huis. Na een tijdje kwam er een politieman die tegen de inspecteur zei dat er twee auto’s in de garage stonden. Inspecteur Roland ging met hem mee, maar na een tijdje kwam hij weer terug en vroeg de sleutel van Fame`s auto om de kofferbak te openen. Na een tijdje kwam hij weer terug en zei dat hij wilde praten.

Hoofdstuk 9. De foto:
Inspecteur Roland zei dat hij iets zocht en dacht dat Don wist wat hij bedoelde. Don zei dat hij dat niet wist. Inspecteur Roland vroeg de krant en las een artikel voor waarin stond dat er een 3000 jaar oud gouden Egyptisch hoofd van farao Chefren IV uit het museum was gestolen. Inspecteur Roland vroeg wie het had gestolen, maar ze zeiden dat ze niets hadden gestolen. Inspecteur Roland liet een foto zien waar een groep mensen stonden bij het hoofd. Harker stond ertussen. Fame vroeg wat dat bewees en Inspecteur Roland zei dat hij op de achterkant van de foto moest kijken, waar ‘C304 Maandag’ op stond. Het was Harker`s handschrift. Inspecteur Roland zei dat hij de foto in Harker`s huis had gevonden. Fame vroeg wat hij in Harker`s huis deed. Inspecteur Roland zei dat hij het doorzocht, omdat hij een tip had gekregen dat hij daar iets interessants zou vinden. Hij verdacht nu Zara, Fame en Don. Inspecteur Roland wist nog niet dat Harker dood was en Fame bedacht een plan. Hij zei tegen Inspecteur Roland dat hij en Zara Harker gingen zoeken en dat Don als ‘gijzelaar’ bij Inspecteur Roland zou blijven. Die vond dat geen slecht plan.

Hoofdstuk 10. Kamer 304:
Fame en Zara gingen naar een restaurant en wilden naar binnen gaan, maar zagen de zwarte Amerikaanse auto met het kenteken ZX 425. In het restaurant vertelde Fame wat hij had bedacht: Achter op de foto stond ‘C304 Maandag’. Op maandag was het gouden, Egyptische hoofd gestolen. Fame dacht dat ‘304’ een kamernummer was. Het ‘Imperial Hotel’ was het enige hotel met zoveel kamers. Ineens zagen ze Skull met een Italiaans uitziende man (Guido) en een kleine, dikke man (Robert). Ze hadden Zara en Fame niet gezien. Na een tijdje gingen Skull, Robert en Guido weg en Zara en Fame gingen erachteraan. Na een tijdje stopte de auto met de drie mannen erin bij het Imperial Hotel en gingen naar binnen. Fame vroeg aan de portier of de mannen in kamer 304 waren, maar ze zaten in kamer 303, ernaast. Fame had 5 minuten gewacht toen een dikke man met een bleek gezicht en een snor naar beneden kwam: Ezra.

Hoofdstuk 11. Terugreis:
Om 10.00 uur ’s morgens ging Fame weer naar de grens om ‘zaken’ te doen. Inspecteur Roland belde weer naar Silver en Rank om te zeggen dat ze John Samuel Fame`s auto moesten doorzoeken. Dat deden ze, maar vonden niets. Wel vroegen ze wat voor kras er in Fame`s auto zat. Hij zei dat die er altijd al had gezeten.

Hoofdstuk 12. Hinderlaag:
Minder dan 24 uur later was Fame terug. Rank en Silver vonden weer niets, maar de kras was weg. Fame zei dat hij hem over had laten spuiten. Hij stopte onderweg bij een café en luisterde naar de radio, waar verteld werd dat de politie Harker`s lichaam had gevonden. Nu wist Inspecteur Roland dus dat Harker dood was. Fame ging snel weg, maar merkte niet dat een grote, blauwe auto hem volgde en hem even later voorbijreed, omdat hij naar een roofvogel keek. Na een tijdje zag Fame een bord met ‘langzaam rijden’. Hij minderde vaart, omdat hij dacht dat er iets aan de weg gerepareerd moest worden, ofzo. Ineens werd hij van alle kanten beschoten en kwam stil te staan met een lekke band en een kapotte voorruit. Hij rende naar een paar bosjes aan de voet van de weg, maar Ezra zei dat hij eruit moest komen met zijn handen omhoog.

Hoofdstuk 13. Een andere reis:
Fame kwam uit de bosjes met zijn handen omhoog. Bij Ezra waren ook Skull, Robert en Guido. Hij werd gebonden meegenomen in de grote, blauwe auto die hem eerder was langsgereden. In de auto zei Ezra dat Harker dood was en Fame zei dat hij dat gehoord had op de radio. Toen ze bij Ezra`s huis aankwamen, moest hij in de kelder.

Hoofdstuk 14. Ezra`s plaats:
Na een tijdje werd Fame geroepen om met Ezra te praten. Op Ezra`s bureau lag de foto die Inspecteur Roland ook had laten zien. Ezra vroeg Fame naar het gouden hoofd van Chefren IV. Fame antwoordde dat hij dat niet wist en Ezra liet het gedicht van Emil Harker aan hem zien en vroeg of hij wist wat dat betekende. Fame ontkende dat. Toen werd hij opnieuw gebonden en Ezra zei dat hij en Harker samen de overval hadden gepleegd, maar dat Harker er alleen met het hoofd vandoor ging! Daarom ging Ezra naar Harker en vermoordde hem. Ezra vroeg nog een keer of Fame wist wat het gedicht betekende en Fame zei weer dat hij dat niet wist. Toen sloeg Ezra hem.

Hoofdstuk 15. Ontsnapping:
Fame was vaak geslagen terwijl Ezra hem steeds dezelfde vraag stelde en Fame nóg niets zei. Ezra schreeuwde dat hij terug naar de kelder gebracht moest worden. Fame viel daar in slaap en toen hij ’s avonds wakker werd, maakte hij het touw rond zijn handen los het door tegen een scherpe rand van een oud, ijzeren bed te schuren. Daarna zette hij een kapotte stoel naast het raam en keek: midden in een tuin en middenin stond zijn (gerepareerde) auto met Skull ernaast. Fame wachtte tot het donker was en vond een grote spijker om het raam open te maken. Skull was weggegaan en hij hoorde gelach. Ezra en zijn bendeleden hadden een feestje. Ineens hoorde hij dat Guido hem moest gaan halen. Hij sprong in zijn auto (waar de sleutel nog in zat) en reed de tuin uit, de weg op. De blauwe auto met Guido en Ezra volgde hem. Opeens zag Fame dat de weg doodliep op een muur. Hij sprong uit zijn auto en rende door een opening in de muur.

Hoofdstuk 16. Valstrik!:
Voor Fame was een hoge muur, achter hem waren Guido en Ezra. Hij rende snel door en hoorde Ezra en Guido naar iemand anders schreeuwen. Hij zag de muur te laat en knalde ertegenop. Ezra en Guido hadden hem niet gezien en hij ging door een deur. Hij zag een huis en wilde naar binnen kijken, maar er viel een stapel dozen om en hij viel ook. Toen scheen er een fakkel in zijn gezicht en Inspecteur Roland zei dat hij welkom was op het politiebureau!

Hoofdstuk 17. Plannen:
Hij werd mee naar binnen genomen en Inspecteur Roland vroeg hem wat hij had gedaan. Fame zei dat hij had nagedacht en vertelde Inspecteur Roland dat Ezra Harker had vermoord, en de rest van het verhaal. Inspecteur Roland zei tegen Fame dat hij wist dat ze smokkelden en dat ze hem moesten helpen om het hoofd te vinden, omdat hij ze anders zou laten arresteren voor de diefstal op het gouden hoofd van Chefren IV. Inspecteur Roland liet ook het gedicht zien. Fame vroeg waar hij dat vandaan had en Inspecteur Roland zei dat hij dat van Zara had gekregen. Er ging een deur open en Don en Zara kwamen binnen.

Hoofdstuk 18. Het gedicht:
Inspecteur Roland liet hen alleen met 2 wachten en het gedicht. Ze moesten uitvinden waar het gouden hoofd was verborgen. Ze probeerden wat dingen uit op het gedicht: beginletters, eindletters, enz. maar er kwam niets uit. Toen probeerden ze: de eerste letter van de eerste regel, de tweede letter van de tweede regel, de derde van de derde, enz. en er kwam ‘GOLABRIDGE’ uit. Ze wilden niet dat de politiemensen het zouden weten, dus ze deden net of er niets uit kwam. Daarna vroeg Zara of ze een glas water mocht en daarna vroegen ze aan de andere wacht of een letter een ‘G’ of een ‘Y’ was en toen hij zich over het papier boog, sloeg Don hem neer. Daarna kwam de andere wacht terug en Don hield hem vast en sloeg hem van achteren neer. Daarna gingen ze weg, maar het papier met ‘GOLABRIDGE’ erop lag nog op de tafel.

Hoofdstuk 19. De zoektocht:
Fame, Zara en Don liepen snel naar Fame`s auto. Zara`s auto was weg. Ze reden snel naar de brug over de Gola rivier. Ze wisten niet waar ze moesten zoeken, want de brug was erg groot, maar in het gedicht stond dat ze niet over gemakkelijke paden moesten lopen en op de heuvel was een steengroeve met een ruig en moeilijk pad ernaartoe. Ook stond er in het gedicht dat ze gebukt onder zware lasten liepen en de mijnwerkers droegen ook zware lasten. Aan het eind van het gedicht stond waar precies ze het konden vinden: maar dan staan ze tegenover de muur, en tegen een rots leggen ze hun hand. “Die muur is de mijnmuur en naast de muur is een grote rots en daarin is een smalle grot.” zei Don. Ze gingen erheen en vonden het gouden, Egyptische hoofd van farao Chefren IV. Ze vroegen zich af wat ze ermee gingen doen en Fame zei dat ze het naar Inspecteur Roland moesten sturen. Ineens zei een stem dat ze dat níét gingen doen. Het waren Ezra, Guido, Robert en Skull. Allemaal hadden ze een pistool.

Hoofdstuk 20. Doodschot:
Ezra zei dat ze naar hem toe moesten komen en Zara, Don en Fame kwamen met het gouden hoofd. Ezra zei dat hij hen gewoon gevolgd was. Fame vroeg wat hij met hen ging doen en Ezra zei dat hij hen op ‘reis’ zou sturen. Guido zette Fame`s auto bij de rivier en Ezra zei dat Zara, Don en Fame erin moesten gaan zitten. Dat deden ze en Fame moest de auto starten. “Dag”, zei Ezra. ”Heb een veilige–“ Maar Ezra maakte zijn zin nooit af: Inspecteur Roland had hem neergeschoten. Fame zette de auto terug op de weg en racete de brug over.

Hoofdstuk 21. Een hele tijd later:
Het was vijf jaar later. Inspecteur Roland was op vakantie in een klein vissersdorpje aan de zee. Ineens zei een stem: ”Inspecteur Roland!” Hij stond op en zag Fame en Zara staan. Inspecteur Roland vertelde dat het gouden hoofd van farao Chefren IV weer veilig in het museum was en dat Robert, Skull en Guido. Fame uit de gevangenis waren en hun leven hadden gebeterd. Fame en Zara vertelden dat ze waren getrouwd en twee kinderen hadden. Om één uur ’s morgens zei Zara dat ze moe was en Fame en Zara liepen weg, maar Inspecteur Roland riep hen terug en vroeg wat ze nou al die jaren smokkelden. Fame zei dat hij auto’s smokkelde. Hij ging met een nieuwe auto de grens over en in Don`s schuilplaats ruilde hij hem tegen een tweedehandse auto van hetzelfde type en dezelfde kleur, waarmee hij weer de grens over ging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

hejj
goed verslag joh!! kheb er spr veel an gehad!
thanxx
corinda

15 jaar geleden

T.

T.

In het laatste hoofdstuk word Ezra toch overreden? xD

11 jaar geleden

H.

H.

Dit is nou een goed verslag! Heel erg bedankt! Ik heb niets te zeggen!

11 jaar geleden

S.

S.

super goed verslag.
bedankt.

11 jaar geleden

J.

J.

het is toch geen beeldje maar een masker van zo'n egyptische farao, dat hebben ze op school gezegt (mvr), dus het klopt niet helemaal! :S

11 jaar geleden

M.

M.

Thx voor de hand-out!

11 jaar geleden

M.

M.

dit noem ik nou een handig verslag :-) :-)

11 jaar geleden

J.

J.

Hallo, erg bedankt! ik had het boek al gelezen maar nu mijn geheugen weer opgefrist! tanx/1

11 jaar geleden

N.

N.

geniaal, echt bedankt (:

11 jaar geleden

C.

C.

ik moest dit boek lezen voor de pww, en ik kwam er vandaag achter terwijl er morgen vragen over worden gesteld haha heel slim dus, maar dankzij deze samenvatting hoop ik ff 10 te halen!iig bedankt!x

11 jaar geleden

S.

S.

Echt heel goed!
Alles staat erin..
Als je het boek bekijkt, en deze hoofdstuksamenvatting bekijkt, dan is het hetzelfde alleen dan korter!
Echt super, alsof je het boek leest in 7 minuten.
x

11 jaar geleden

H.

H.

ik had hier echt super veel aan! ik heb zelf per hoofdstuk gelezen, en ondertussen hiernaar gekeken, en nu snap ik het helemaal!

11 jaar geleden

T.

T.

SUPERRR

11 jaar geleden

N.

N.

ik heb morgen een boektoets hiervan en ik heb dat boek niet gelzen DIT IS ECHT SUPER HANDIG! THANKU

11 jaar geleden

N.

N.

bij hoofdstuk 21 staat een kleine foutje in niet fame maar ezra zat in de gevangenis met robert, skull en guido.

10 jaar geleden

K.

K.

ezra was dood, alleen guido skull en robert geen fame daar had nerd wel gelijk in.

10 jaar geleden

I.

I.

inderdaad een handig verslag! misschien is dit ook wel even handig: Ezra- groot, dik gezicht, snor, Baas van het criminele groepje. Skull- Die ober, kaal, litteken op wang. Guido- De Italiaanse, lange, donkere man met een hoog stemmetje. (wit pak) Robert- Klein en dik, hoort ook bij de groep.

10 jaar geleden

A.

A.

Super handig! echt geweldig!

10 jaar geleden

N.

N.

Geweldig!

10 jaar geleden

D.

D.

hoofdstuk 1 klopte gelijk al niet... Ezra was het helemaal niet.. het was Fame en wat er met ezra gebeurde klopt ook niet..

9 jaar geleden

N.

N.

is OK.

8 jaar geleden

E.

E.

Heerlijke samenvatting, tnx

8 jaar geleden

L.

L.

Misschien ook wel makkelijk om te weten dat Ezra hen kon volgen naar het hoofd van Pharao Chefren IV omdat hij bleef wachten bij de auto van Fame totdat Fame de auto op kwam halen. Verder top!

8 jaar geleden

T.

T.

thanks veel aan gehad

7 jaar geleden

H.

H.

Thx

7 jaar geleden

K.

K.

Echt fijn!
voor de meivakantie dit boek gekregen voor boektoets.....
en morgen pas m'n toets ;( in meivakantie al gelezen dus was het verhaal kwijt! dit ff gelezen en nu weet ik alles weer
SUPERRRR bedankt! Gr. Jurgen

7 jaar geleden

G.

G.

thaanxxxxxxx heb er super veel aan gehad. snapte het boek niet en door dit verslag snapte ik eindelijk waar het boek over ging!!!!

6 jaar geleden

P.

P.

Goed hoor maar had wel wat korter gemogen en niet zo veel detail maar ik hoop dat ik een goed cijfer haal morgen!!??????????????????????????????????????????????????????????

6 jaar geleden

Matteo

Matteo

Super goed verslag, dit heb ik hard nodig thnx!!!

6 jaar geleden

Jan

Jan

nice gedaan, kheb een toets over dit boek. kheb het nu nog ff goed kunnen doornemen Thx!

6 jaar geleden

A.

A.

Goeie shit lan heb veel hier aan ik ga morgen toets over dit maken

4 jaar geleden

F.

F.

top, ik heb morgen een book test van dit boek.
hopen op een voldoende

2 jaar geleden

Andere verslagen van "The smuggler door Piers Plowright"