The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 2557 woorden
  • 5 juni 2007
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 18 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
4 Vriendinnen - 1 spijkerbroek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
384
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover The sisterhood of the traveling pants
Shadow
The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek
Ann Brashares
De Fontijn
Verfilmd als:
The Sisterhood of the Travelling pants

Samenvatting
Er was eens... een Broek. Zo beginnen de standaard verhalen niet. Maar dit boek is ook geen standaard verhaal. Het gaat over Carmen, Lena, Tibby en Bridget. Dat zijn 4 meisjes die elkaar al hun hele leven kennen. Letterlijk, want hun moeders deden samen zwangerschapsgym. Ze zijn allemaal in de zelfde maand geboren, september. Ze zijn hun hele leven al vriendinnen.
Het boek begint als ze 15 zijn en bijna 16 worden, aan het begin van de zomer vakantie. Ze gaan allemaal iets anders doen in de vakantie. Lena gaat naar haar familie in Griekenland, Carmen naar haar vader, Bridget naar een voetbal kamp en Tibby blijft thuis.


De dag voor de vakantie, als ze aan het inpakken zijn vindt Tibby een oude broek die Carmen in een 2de hands zaakje heeft gekocht. Iedereen past hem even aan, en tot hun verbazing past hij hun allemaal, terwijl ze allemaal een totaal ander figuur hebben. Ze besluiten dat dit geen toeval is, maar voorbestemd was. Die avond gaan ze naar Gilda’s, het oude fitness en gym gebouwtje waar hun moeders zwangerschapsgym deden. Ze breken het slot open en maken het zich gemakkelijk, net zoals elk jaar. Maar dit is het eerste jaar dat ze zo ver van elkaar weg zijn, maar ze besluiten dat de Reizende spijkerbroek(want zo hebben ze de broek genoemd) van vakantie adres naar vakantie adres word gestuurd en zo alle belangrijke dingen mee maakt. Ze stellen ook regels op, zoals; je mag in deze broek nooit denken, ik ben dik. En je mag de broek nooit wassen. Ook spreken ze af dat ze de belangrijkste gebeurtenissen op de broek schijven, zodat iedereen ze kan beleven.

Tibby ging niet op vakantie omdat haar ouders het zo druk hadden. Ze had een jonger broer en zusje, van 2 en 4, dus konden ze niet weg. In plaats daarvan moest ze maar werken bij Wallman, een plaatselijke supermarkt. Vanaf het begin mocht de manager haar niet. Dus gaf hij haar het rottigste klusje, vakken vullen. Na uren vullen en sorteren zag ze dat een klein meisje flauwviel. Dus ze belde meteen haar ouders en de ambulance.
Bridget was een sport talent. Ze kon elke sport goed, van rennen tot voetbal, maar dat laatste vond ze het leukst. Dit jaar ging ze op voetbalkamp. Meteen toen haar naam werd genoemd door de kamp leiders waren alle ogen op haar gericht door haar opvallende haar. Ze genoot meteen al van het uitzicht op Baja, terwijl de andere meisjes met héél andere dingen bezig waren. Maar daarvoor kwam ze hier niet, ze wou actie!
Toen Carmen uit het vliegtuig uit kwam en haar vader zag, werd ze zo blij dat ze bijna een gat in de lucht sprong. Haar ouders waren op haar 7de gescheiden en ze had haar vader al een paar maanden niet meer gezien. Ze gingen maar snel naar zijn huis, want de vliegveld bewakers keken haar streng aan. Onderweg zij haar vader dat hij een verrassing had. Maar toen ze aan kwam stond haar grootste nachtmerrie daar al, zijn vader ging opnieuw trouwen! Haar vader verwachte dat ze blij zou zijn, maar ze zag lijkbleek en walgde van de gedachte aan dat schone huis van die miepige huismus Lydia en haar kinderen.
Lena voelde zich meteen onprettig op het Griekse eiland. Haar oma was weg van haar schoonheid, en vergat Effie helemaal, zoals gewoonlijk. Haar oma stelde haar aan iedereen voor en gaf haar de mooiste kamer. Lena haatte dat geslijm, ze was liever normaal dan zo mooi, zodat ze tenminste normaal behandelt zou worden. Die avond was een feestje, en haar oma deed alles om haar aan Kostos te koppelen, wat niet echt lukte.

Bridget werd in een team in gedeeld met een saaie leider. Maar team 3, die had een leuke leider. Ze was opslag verliefd. Ze speelde extra goed als hij keek en probeerde zijn blik te vangen. Ze greep elke gelegenheid aan om zijn aandacht te trekken. Wat niet meteen lukte. Hij bleek Erik te heten en speelde op de universiteit in Colombia. Na een gesprek wist ze het, ze ging helemaal voor hem! Ze scheef alles op de broek.

Het meisje bleek Bailey te heten, dat stond op haar portemonnee. De ambulance was er snel en het bleek niets ergs te zijn, dus haar ouders haalde haar meteen weer op. Later kwam Tibby nog even op bezoek, om haar portemonnee terug geven. Het klikte goed, maar deze vriendschap werd onderbroken doordat haar moeder Tibby vertelde dat Bailey kanker had, wat Bailey niet leuk vond. Ze wou niet anders behandeld worden.

Carmen maakte er een zootje van bij haar vader. Ze had ruzie met Krista, Lydia’s dochter en maakte van het perfecte leven van haar nieuwe stiefmoeder een verschrikkelijke rommel. Ze was zelfs zo kwaad dat ze een grote scheur in ‘de’ Broek maakte, die ze daarna meteen weer dicht naaide. Toch was ze kwaad op zichzelf omdat ze niet gelukkig voor haar vader kon zijn en van de andere kant omdat iedereen vergat dat zij bestond.
Lena en haar opa konden het goed met elkaar vinden, ook al zeiden ze geen woord tegen elkaar. Ze hield ook van schilderen en had de perfecte plek gevonden. Ze kon de verleiding niet weerstaan om in het meertje te gaan zwemmen. En toen opeens kwam kostos uit de struiken. Ze keken geschokt naar elkaar. En zij deed snel haar kleren aan. Hij moest haar gevolgd zijn. Maar toen ze huilend thuis kwam interpreteerde haar opa het anders en rende naar het huis van kostos opa. De mannen begonnen hevig te vechten en haar oma moest ze uit elkaar halen. Ze dachten van alles, maar waarschijnlijk niet het juiste.

Met Bailey omgaan was fantastisch, maar had 2 regels: 1. Wees eerlijk 2. Vraag niet hoe ze zich voelt. Ze was een heel bijzonder persoon en een fantastische assistent bij haar film, die over haar eenzame vakantie ging. Samen interviewden ze veel mensen en praten veel over van alles. Bailey was altijd eerlijk en vroeg alles wat ze wou. Iets waar iedereen haar om respecteerde en om mocht.
Bridget speelde als een ster in de wedstrijd tegen Erik’s team. Ze deed werkelijk alles om zo dicht mogelijk bij hem in de buurt te komen, wat haar coach verschrikkelijk ergerde. Dus werd ze in het doel gezet, het verst van Erik af als maar kon. Pisnijdig liet ze geen een bal door en schopte bijna een goal vanaf het doel. Die avond gingen ze naar een nachtclub met haar hele team. Ze sjanste verschrikkelijk met Erik en lette niet op de andere leiding.
Lena durfde tijden niet naar het meertje te gaan, door het gevecht tussen de 2 opa’s. Haar opa hield heel erg veel van haar. En zij wou hem niet teleur stellen. Haar zusje had inmiddels al weer een vriendje gevonden, ze had zo vaak een ander. Op een dag moest ze van zichzelf terug om haar schilderij af te maken. Toen ze aan kwam was kostos aan het zwemmen en Begreep ze het helemaal. Zij was de indringer op zíjn plek. Hij had haar niet begluurd, maar was even verbaasd als zij geweest. Ze rende weg en zat uren op haar kamen, maakte tientallen schilderijen van maar een gezicht, Kostos.
Na weken van genegeerd worden hield Carmen het niet meer uit. Ze rende van tafel waar Lydia al een uur op haar had zitten katten omdat ze ‘boers’ at. Ze rende naar boven, pakte haar spullen en pakte een steen en gooide hem door de ruit. Op naar huis, naar een moeder die haar begreep en zou troosten.

Bridget ging op een nacht naar de leidershut heen om naar Erik te gluren, maar hij betrapte haar en hij werd boos. Ze vertelde dat ze hem leuk vond maar hij zei dat ze niet zo stom moest doen. Hij was immers veel ouder. Ze rende huilend weg en zat dagen lang op haar kamer. Ze weigerde te trainen en zei dat ze ziek was. Maar ze kon niet wegblijven van de finale. Toen moest ze opeens wel alles geven van de coach. Maar ze kon het niet en stortte in op het veld. Ze wou maar 1 ding, naar huis.
Uiteindelijk kwam Effie bij Lena op de kamer. En ze schok zich dood toen ze al die schilderijen van Kostos zag. “je moet echt eens eerlijk zijn tegen jezelf, je bent verliefd. Ga naar hem toe of blijf de rest van je leven alleen.’ Daar schok Lena van en bedacht dat het de waarheid was, ook al gaf ze het niet toe. Maar toch ging ze. Ze vertelde het hem en ze knuffelde, van blijdschap en liefde.
Carmen’s moeder begreep haar maar was ook heel boos. ‘je gooit toch geen raam in’. Degene die het meest kwaad van allemaal was toch wel Carmen. En dan ook nog wel op zichzelf. Waarom kon ze niet gewoon gelukkig zijn voor haar vader?? Toen ze Al geen dagen had geslapen van schuldgevoel besloot ze naar hem toe te gaan, maar niet in een mooie jurk maar in de broek. Ze kwam een beetje binnen vallen in de sprookjes bruiloft. Maar niemand (behalve Lydia misschien) vond dat erg. Ze feesten mee en deed alsof er niets aan de hand was. Als een soort goedmakertje voor die ruit.
Ze had het hen vergeven en haar vader was dolgelukkig.
Op een dag kwam Bailey niet opdagen bij hun vaste trefpunt. Ze wist meteen wat er aan de hand was en ging zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Haar moeder vertelde dat Bailey nog maar een paar dagen te leven had. Maar Bailey bleef optimistisch. Tot de laatste snik. Een paar dagen later overleed ze.

Toen iedereen terug was van vakantie gingen ze weer terug naar Gilda’s, om de vakantie te bespreken en de broek klaar te maken om in de kast te gaan tot volgend jaar. Bridget was down, Carmen zielsgelukkig, Lena verliefd en Tibby in rouw. Ze steunden elkaar en hielpen elkaar door de moeilijke periode en hoorde Lena’s gelukkige geklets aan, wat heel vreemd voor haar was. Morgen moesten ze weer naar school, maar volgende zomer zouden ze weer terugkomen om op hun beurt weer weg te gaan. Zoals het altijd was gebeurt en altijd zou gebeuren.

The End

C. Mijn Mening/Conclusie
Ik vind dit een leuk boek omdat alle gebeurtenissen in het boek in de werkelijkheid ook voorkomen.
Ik vind het een spannend verhaal omdat er allemaal dingen gebeuren die je niet verwacht.
Zoals het overlijden van Bailey en dat Lena Tóch verliefd wordt.
Ook vond ik het een origineel boek omdat weinig schrijvers zo open schijven: Daarmee bedoel ik dat ze vaak een omweg zoeken om er te komen. Dit boek is direct en daarom heel leuk en voor iedereen die op de middelbare school zit leuk.
Alle gebeurtenissen in het boek zoals dat je vader opnieuw gaat trouwen of dat je hopeloos verliefd word gebeuren ook in het echte leven. Daarom wil je weten wat er verder gaat gebeuren, omdat alles bekend is.
In dit boek leer je 4 meisjes kennen die volwassen worden, net als ik en mijn klasgenoten.
Daarom raad ik iedereen aan om dit boek te gaan lezen.

Waarom dit verhaal zo lang is? Je beleeft in het boek de vakantie van 4 meisjes en elk detail dat gegeven word is belangrijk voor het latere verhaal. En ook voor de latere boeken.
En als je ook nog wil weten hoe het verder gaat moet je deel 2 lezen, die ook heel leuk is, als je het mij vraagt.

D. Verwerkingsopdracht
Dagboek pagina’s

Uit het Dagboek van Tibby

Lief dagboek.
Eindelijk is iedereen weer thuis. Ik ben toch niet erg blij. Ik kan Bailey gewoon niet vergeten. Jammer dat de rest haar niet heeft ontmoet. Tijdens haar begrafenis huilde ik non stop. 1 voordeel dat de zomer bijna voorbij is: ik hoef niet meer te werken in dat vreselijke uniform. Helaas moet ik morgen weer naar school, daar heb ik echt geen zin in. Maar ik ben wel bijna jarig! Met Nicky en katerine is nog steeds alles goed, op het feit na dat ze non stop krijsen. Vanavond was Lena echt raar. Ik heb haar nog nooit zo open en vrolijk gezien! Ze is verliefd op ene Kostos, die heel leuk blijkt te zijn. Ik word bijna 16 zoals ik al vele malen door de gangen heb geroepen. Ik mag eindelijk auto rijden, werd tijd hoor, altijd maar die stomme fiets, gaat ook vervelen hoor.

De vakantie was veel leuker dan verwacht, met dank aan de reizende spijkerbroek!
XXX Tibby


Uit het dagboek van Lena

Lief dagboek,
Ohhhh.. ik kan niet wachten tot de volgende vakantie. Dan ga ik zeker terug naar Griekenland. Ik ben een echte Kaligaris. Maar daarvoor ga ik niet terug, buiten het feit om dat je er heerlijk kan schilderen en ik een schat van een Bapi heb, is daar de liefde van mijn leven (oké, zo lang is mijn leven ook nog niet.) Kostos. Als ik zijn naam zie, hoor of zeg voel ik alsof ik zweef. Kostos, kostos, Kostos! Oke, oma is ook best aardig, net Effie, hoewel ze allemaal zeggen dat ze op mij lijkt,  geen idee hoe ze daar bij komen! Helaas moet ik morgen weer naar school en al dat gedoe, maar geef mij maar Kostos (ohh)! Jah ik ben een beetje bezeten, maar ze zeggen altijd dat de liefde wonderlijke dingen met je doet. Ik was wel heel blij om de meiden weer te zien. Tibby had ons bijna vervangen (geintje)!

Ik kan niet wachten tot volgend jaar,
Jou lena-lief


Uit het dagboek van Bridget

Lief dagboekje van mij,
Dit was een hele mooie zomer, zo goed begonnen. Maar voor mij liep alles dood. Ik ben echt ongelukkig in de liefde. Nou het begon zo, ik viel voor een spetter genaamd Erik, die een van de Coaches bleek te zijn. Je kent mij, recht op mijn doel af, dus ik voetbalde me een weg naar hem toe, maar op die weg deed ik heel wat verkeerd. Ik was wel in topconditie en de liefde maakte me nog alerter, tot hij me afwees en ik alleen achterbleef. De liefde is hard, nooit gelooft, nu wel. Maar ik heb nog steeds mijn vriendinnen, en daarmee zal ik het wel redden. Op dit soort momenten mis ik mijn Moeder. Ik wou dat ze hier was.

Ik heb jou nog..
>< >< >< >< >< >< Bridget


Uit het dagboek van Carmen

Lief dagboek,
Je kan niet voorstellen hoe gelukkig ik ben. Soms is het gewoon belangrijk om te doen wat je moet doen en niet wat je leuk vind. Ik ben blij dat ik weer thuis ben, en ik denk dat we dat allemaal wel hebben. Ik de meiden echt gemist. Hoewel ik had begrepen dat Tibby ons bijna had omgeruild. De vakantie zelf was niet bepaald het beste wat ik ooit heb gehad, maar het einde hoort zeker bij de top 3. Je had mijn vader moeten zien stralen toen hij zag dat ik binnen kwam. Lydia liet zelfs haar droom huwelijk foto’s door mijn spijkerbroek verpesten. Volgens mij krijgt ze daar later nog spijt van. Ach ja, morgen weer naar school, fijn, ahum…

Tot morgen, van je Carmabella

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The sisterhood of the traveling pants door Ann Brashares"