Titel: 4 vriendinnen 1 spijkerbroek
Auteur: Ann Brashares
Jaar: 2001

Wat zie je op de voorkant van het boek?
De voorkant is groen. Er staat een blauwe spijkerbroek op.

Wat heeft de voorkant met het verhaal te maken?
De spijkerbroek op de voorkant is eigenlijk een beetje de hoofdrolspeler van het verhaal. Hij wordt door vier vriendinnen die allemaal ergens anders zijn in hun vakantie doorgestuurd.

Beschrijf kort de hoofdpersonen in dit boek.
De broek. De broek is niet een persoon, maar wel het belangrijkste voorwerp in dit boek. Hij past alle vier de vriendinnen, terwijl ze alle vier een heel ander figuur hebben. Tijdens het verhaal maakt hij heel erg veel mee!
Tibby. Tibby is naar mijn mening een beetje een raar meisje. Ze is gehecht aan kleine dingetjes. Ze is verlegen en een beetje stil.
Carmen. Carmen is een vrolijk meisje, maar als er iets gebeurd wat zij niet leuk vindt gaat ze graag even mokken of vervelend doen.
Bridget. Bridget is een druk meisje. Ze heeft heel erg veel doorzettingsvermogen en veel lef.
Lena. Lena is heel erg knap. Dat weet ze zelf ook en ze vindt het best vervelend. Ze is heel erg verlegen en een beetje in zichzelf gekeerd. Heeft weinig interesse in jongens, totdat ze verliefd wordt.

In welke jaren speelt het verhaal zich af?
In de tijd van nu. Dat merk je aan de manier hoe mensen in het verhaal met elkaar om gaan en aan het taalgebruik.

Geef een korte samenvatting van de belangrijke gebeurtenissen.
Tibby, Carmen, Bridget en Lena zijn vier hartsvriendinnen. Ze doen heel erg veel dingen samen. Deze zomervakantie gaan ze voor het eerst uit elkaar. Ze gaan apart op vakantie. Tibby blijft thuis, Carmen gaat naar haar vader (haar ouders zijn gescheiden), Bridget gaat naar een voetbalkamp en Lena gaat samen met haar zusje naar haar opa en oma in Griekenland. Om toch een beetje bij elkaar te blijven besluiten ze een broek die hun alle vier heel mooi staat naar elkaar door te sturen. Iedereen moet voordat ze hem door stuurt op de broek schrijven wat het belangrijkste is wat ze heeft meegemaakt. Lena krijgt de broek als eerste. In Griekenland maakt Lena een hoop mee. Haar opa en oma willen graag dat Lena verkering krijgt met Kostos. Lena ziet eerst helemaal niets in hem. Maar later wel. Ondertussen denken haar opa en oma door een misverstand dat Kostos Lena heeft aangerand. Als later blijkt dat dat niet zo is krijgen Lena en Kostos toch wat met elkaar. Maar het is maar voor kort, omdat Lena dan al weer snel naar Nederland terug gaat. Na Lena krijgt Tibby de broek. Tibby werkt die vakantie in een supermarkt. In de supermarkt komt ze Bailey tegen. Eerst mogen die twee elkaar helemaal niet. Maar als Tibby er achter komt dat Bailey kanker heeft besluit ze aardiger te doen. Bailey is heel dapper en sterk. Helaas gaat ze dood in het ziekenhuis. Niet lang daarna gaat Tibby’s cavia ook nog eens dood. Tibby is ontroostbaar. Na Tibby krijgt Carmen de broek. Carmen gaat blij naar haar vader toe. Maar komt voor een onaangename verrassing te staan. Haar vader is namelijk verloofd en heeft een nieuw gezin met kinderen. Carmen voelt zich achtergesteld, omdat haar vader nu veel minder met haar kan doen. Boos gaat Carmen weer naar haar moeder toe. Ze wil niet naar de bruiloft van haar vader. Later accepteert ze het wel en gaat ze toch naar de bruiloft. Als laatste krijgt Bridget de broek. Op het voetbalkamp zijn haast geen jongens. Behalve een aantal trainers. Bridget wordt verliefd op één van die trainers. Hij ook op haar. Maar omdat hij trainer is mag dat niet. Dus probeert hij haar te ontlopen. Dat lukt hem niet. Ze achtervolgt hem steeds. Toch besluiten ze uiteindelijk dat het niet goed is zo. En stoppen ze er mee. Als de vier vriendinnen allemaal weer thuis zijn hebben ze elkaar een hoop te vertellen. Ze hebben elkaar lang niet gezien, maar door de broek en de vele brieven die ze elkaar hebben gestuurd waren ze toch niet alleen.

Met welke persoon leefde jij het meeste mee?
Ik leefde het meeste mee met Bridget. Dit kwam omdat ik haar een wat leukere persoonlijkheid vond hebben. Ze is wat actiever en doet wat meer dingen die ik zelf ook nog wel eens zou kunnen doen. En de stukken waar je over Bridget las vond ik op de één of andere manier leuker geschreven.

Wat vind je van het boek?
Ik vond het echt een super leuk boek! Ook al vond ik het soms wel jammer dat je de hele tijd van personen veranderde. Dan was je bijvoorbeeld net iets spannends aan het lezen over Tibby en Bailey en dan ging je eerst verder bij Carmen. Maar aan de andere kant zorgde dat er ook wel voor dat je haast niet kon stoppen met lezen. Ik heb heel erg zin om binnenkort de andere delen ook te gaan lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Er staat geschreven: 'Maar het is maar voor kort, omdat Lena dan al weer snel naar Nederland terug gaat.' Maar ze komt uit AMERIKA / VERENIGDE STATEN dus niet nederland.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast