ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
'Er was eens een broek. Eentje van het onmisbare soort - een spijkerbroek, uiteraard. Blauw, maar niet van dat stugge, nieuwe blauw dat je vaak op de eerste schooldag ziet. Meer zacht, veranderlijk blauw, op de knieën en billen wat verbleekt, met witte golfjes in de zomen van de pijpen.' Zo begint het boek.
Carmen, Lena, Tibby en Bridget zijn al vanaf hun geboorte vriendinnen: hun moeders zaten samen op aerobics voor zwangere vrouwen. Ze trekken steeds samen op, ook al zijn de meiden en hun achtergrond heel verschillend. Ze brengen alle zomervakanties samen door, tot de zomer dat ze 15 zijn. Dan gaan ze allemaal ergens anders heen. Om toch verbonden te blijven vormen ze de Zusters van de Reizende Spijkerbroek en beloven elkaar de hele zomer te schrijven. Verder sturen ze een wonderlijke spijkerbroek door, die hen allemaal fantastisch staat. En ze beloven elkaar plechtig om een paar regels, die ze met z’n vieren bedacht hebben, te zullen vervullen. Regels:
1.Je mag de Broek nooit wassen.
2.Je mag de pijpen van de Broek nooit 2x omslaan. Dat staat namelijk erg ordinair.
3.Als je de Broek aanhebt, mag je nooit het woord ‘vet’ zeggen. Je mag dan ook nooit denken: ‘ik ben dik’ als je de Broek aanhebt.
4.Je mag de Broek nooit door een jongen laten uittrekken. ( natuurlijk mag je hem wel zelf uittrekken in zijn aanwezigheid.)
5.Je mag niet in je neus peuteren als je de Broek draagt. Maar je mag wel zogenaamd aan je neus krabben en in werkelijkheid toch in je neus peuteren.
6.Voor we weer bij elkaar komen, moet je jouw tijd keurig netjes in de broek vastleggen:
• Op de linkerpijp zet je de spannendste plek waar je bent geweest terwijl je de
Broek aanhad.
• Op de rechterpijp schrijf je het belangrijkste dat je in de Broek is overkomen. (Bijvoorbeeld: ‘In de reizende spijkerbroek heb ik mijn achterneef Ivan aan de haak geslagen)
7.Je moet je zusters de hele zomer schrijven, ongeacht hoe leuk je het hebt zonder hen.
8.Je moet de Broek aan je zusters doorgeven volgens de regels die de Zusterorde heeft opgesteld. Ongehoorzaamheid komt te staan op een stevig pak rammel tijdens onze volgende bijeenkomst.
9.Je mag de Broek nooit dragen met een ingestopt T-shirt en een riem. Zie regel nr. 2.
10.Onthouden: Broek = liefde. Houd van je maatjes. Houd van jezelf.
Carmen gaat naar haar vader, die gescheiden is van haar moeder en al een aantal jaren in South Carolina woont. Ze verheugt zich op twee maanden met hem samen, maar tot haar ontzetting heeft hij een nieuwe vriendin en gaat hij binnenkort trouwen. Ze voelt zich helemaal niet thuis bij de nieuwe vriendin en haar twee kinderen; ze heeft het gevoel dat ze niet bij het perfecte gezinnetje past.
Lena gaat met haar zusje naar haar grootouders op een Grieks eiland. Lena is heel knap om te zien, maar ze moet niet zoveel hebben van al die jongens die alleen maar op haar uiterlijk af gaan. Dus ook niet van Kostos, ook al is hij ook een knappe jongen. Maar hij is er de reden van dat de grootouders van Lena slaande ruzie krijgen met de grootouders van Kostos.
Tibby blijft thuis en gaat werken in een supermarkt. Ze vindt het er vreselijk, maar na een paar dagen sluit ze vriendschap met de drie jaar jongere Bailey. Bailey verrast haar door haar directheid en eerlijkheid, terwijl Tibby juist van zichzelf dacht dat ze zo direct en eerlijk was.
Bridget gaat op voetbalkamp naar de Mexicaanse kust. Ze valt op de trainer Eric, ook al zijn relaties tussen leerlingen en trainers streng verboden. Ze blijft hem achterna zitten, werpt al haar energie en charmes in de strijd. Maar als ze uiteindelijk krijgt wat ze wil, is ze in de war.
Titel:
Het is eigenlijk heel simpel. Er zijn vier vriendinnen die samen 1 spijkerbroek delen.
Vandaar de titel:'4 vriendinnen 1 spijkerbroek'.
Begin:
Een zomervakantie lang. Het verhaal begint aan het begin van de vakantie, en eindigt als de meiden weer bijna naar school moeten.
Het verhaal is opgebouwd met sprongen naar de vier vriendinnen. Dus dan lees je weer een stuk over Lena en daarna weer iets over bijv. Carmen.
Eind:
Uiteindelijk zijn ze weer bij elkaar. Op de afgesproken plek, en lezen ze de gebeurtenissen van de broek op. En praten ze bij.
Helaas moeten ze alweer naar school. De vakantie is afgelopen.
Plaats:
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: Thuis, in hun eigen dorpje Georgetown bij Tibby. Het speelt zich ook af in Griekenland, bij de opa en oma van Lena.
En het avontuur van Carmen speelt zich af in de plaats waar haar vader woont, ergens in South Carolina. Bridget gaat op sportkamp aan de Mexicaanse kust. Heel verschillende plaatsen dus.
Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd. Dat is goed te merken door taalgebruik en gedrag en de omgeving. Er komen ook computers in voor en andere moderne apparatuur en spullen.
Genre:
Humor/ Liefde/ Avontuur
Verteller:
Ann Brashares heeft het zo geschreven dat zij vertelt wat er nu gebeurt en wat er dan gezegd wordt.
Eigen mening:
Ik vond het een heel leuk boek. Vooral omdat het gaat over meisjes van mij leeftijd. Ik kan er in meeleven. Het boek is grappig, bruisend en ontroerend. In november 2003 zal er een vervolg verschijnen. ‘De 2e zomer van de spijkerbroek’. Ik verheug me er al op om dat boek te kunnen lezen. 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek is een succesvol boek; het wordt verfilmd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.