Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


Titel: 4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek
Schrijver: Ann Brashares
Uitgever: Piramide
Plaats en jaar van uitgave: juli 2002, Baarn
Vertaald? Ja, door Anneloes Timmerije
Wie spelen er een belangrijke rol? Carmen, Lena, Tibby en Bridget
Waar spelen de gebeurtenissen zich af? Washington D.C., Griekenland, South Carolina en Loreto (Spanje)

Hoe loopt het af?
Het boek wordt een beetje als een terugblik verteld door Carmen; ‘Ik kan doen alsof ik een intense, trouwe, en onmiddellijke bewonderaarster was van de Broek, of ik kan eerlijk zijn en je vertellen dat ik degene was die hem bijna had weggegooid. Maar daarvoor moet ik iets teruggaan in de tijd en je vertellen hoe de Reizende Spijkerbroek is geboren.’ En daarna komen de stukjes die de meiden in de zomer hebben beleefd. Dat is dus al gebeurd.

Carmen, Lena, Tibby en Bridget zijn al vanaf jong vriendinnen, hun moeders gymden tijdens hun zwangerschap met elkaar. Dit is hun eerste zomer zonder elkaar. Als Carmen op stap is met Lena en haar zusje en moeder vind ze in een tweedehands winkel een spijkerbroek. Daarna denkt ze er niet meer aan. Als de vriendinnen de laatste dag voor de vakantie samenkomen passen ze allemaal De Spijkerbroek. Hij staat hun allemaal geweldig, terwijl elke vriendin een totaal ander figuur heeft. Ze besluiten om de broek mee te nemen op hun reizen, zodat ze toch nog een beetje bij elkaar kunnen zijn. Ze sturen de broek steeds door, en zo maakt ‘de broek’ al hun avonturen mee.


Carmen was van plan de zomer door te brengen met haar vader in zijn flat in South Carolina. Als haar vader haar van het vliegtuig ophaalt rijden ze naar een vreemd huis en daar stelt hij haar voor aan zijn nieuwe gezin, Lydia, Krista en Paul. Al, haar vader, gaat trouwen met Lydia. Carmen vindt het vreselijk. Op een avond heeft ze er genoeg van en loopt weg. Als ze naar huis gaat om te kijken of haar vader haar al aan het zoeken is, zitten ze gewoon te eten. Ze gooit dan een steen door het raam en neemt de trein naar huis en naar Tibby. Na een tijdje thuis, gaat ze weer terug naar haar vader. Ze gaat naar de bruiloft.

Lena gaat voor het eerst haar grootouders ontmoeten in Oia, Griekenland. Ze houdt van schilderen in het mooie dorp. Op een feest stelt haar grootmoeder Kostos aan haar voor. Hij is erg knap en woont bij zijn grootouders en iedereen vindt hem geweldig. Lena’s grootouders willen graag dat Lena en Kostos verliefd op elkaar worden. Lena vindt het niks, maar haar zusje Effie vindt hem ook geweldig. Als Lena op een dag gaat schilderen is het zo warm dat ze gaat zwemmen. Ze heeft alleen geen badpak bij zich. Als ze in het water ligt, ziet ze Kostos tussen de bosjes. Ze wordt heel kwaad en gaat snel naar haar grootouders. Haar grootvader gaat naar de grootvader van Kostos. Ze vechten, maar dan springt Kostos ertussen. Haar grootouders denken dat er iets heel ergs is gebeurd. Als ze nog een keer gaat schilderen bij de plek dat Kostos haar naakt had gezien, ziet ze Kostos zwemmen. Dan beseft ze dat Kostos hier altijd zwemt en haar niet was gevolgd. Ze legt alles aan haar grootouders uit. Daarna gaat ze naar Kostos en vertelt hem ook alles. Dus alles komt weer goed. Als Lena en Effie naar huis in het vliegtuig naar huis zitten, gaat leest Lena de brieven van Bridget en besluit haar op te gaan zoeken.

Bridget is naar een voetbal kamp in Loreto. Dat ligt in Spanje. Ze wordt daar verliefd op een van de kamp leiders (Eric), maar dat mag niet volgens de regels, en daar houdt Eric zich ook aan. Bridget is er wel heel verdrietig over. Lena heeft haar brieven gelezen, en merkt dat ze zich heel ongelukkig voelt. Ze gaat naar het kamp toe, en het gaat weer beter met Bridget.

Tibby is de enige die thuis blijft. Ze was van plan een documentaire te maken over de vakantie, en gaat allemaal mensen interviewen. Tijdens haar werk bij Wallman, ontmoet ze Bailey. Een meisje dat Leukemie heeft. Bailey raakt ze in het ziekenhuis, en overleid ze.

‘De Broek’ heeft al hun avonturen meegemaakt, en hun belangrijkste gebeurtenis schrijven ze op de pijpen.

Wat is het probleem van het boek? Dat de vriendinnen niet bij elkaar kunnen zijn. Ze maken verder allemaal andere problemen mee, zoals Tibby met het overleiden van Bailey, Carmen die ruzie heeft met haar vader, Lena die ook problemen heeft met Kostos, en Bridget met Eric.
Hoe vond je het boek? Ik vond het echt een fantastisch boek, heel spannend, leuk, grappig en ontroerend. De dingen die de 4 meiden meemaken zijn ook heel leuk, en ik vind het boek heel goed geschreven.
Vertel iets over de schrijver: Het boek is geschreven door Ann Brashares, en is vertalld door Anneloes Timmerije. De oorspronkelijke titel van het boek is ‘The Sisterhood of the Traveling Pants’. Het oorspronkelijke boek is uitgegeven in 2001, door 17th Street Productions, in New York, U.S.A.

‘4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek’ won in Amerika ‘The Book Sense Book of the Year Award’. Deze prijs wordt toegekend door onafhankelijke boekverkopers in Amerika. Ook kreeg het boek in Amerika de prijs voor het mooiste omslag van 2001 en werd Ann Brashares verkozen tot beste debutante.

Voordat de Amerikaanse schrijfster Ann Brashares ‘4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek’ schreef, werkte ze als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij. Haar debuut werd meteen een groot succes. In 2001 werden er alleen in Amerika al 125.ooo exemplaren van verkocht (en het verscheen pas in september van dat jaar) !

‘4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek’ is inmiddels in meer dan 15 lander verschenen en de filmrechten zijn verkocht aan Warner Brothers.

Het idee voor ‘4 Vriendinnen, 1 Spijkerbroek’ kreeg Ann Brashares toen een goede vriendin haar vertelde dat ze ooit een zomer een spijkerbroek had geleend met een vriendin. De Spijkerbroek raakten ze helaas kwijt, maar Ann Brashares had het uitgangspun voor haar eerste verhaal gevonden.

Ann Brashares is getrouwd en heeft drie jonge kinderen, Sam en Nathaniel. Ze woont in Brooklyn, in New York. Op dit moment schrijf ze aan het tweede boek over Carmen, Bridget, Lena en Tibby.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

hoi, thnx voor dit scheelt mij weer werk :P
<3 luv u

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

In het verslag staat dat Bridget op voetbalkamp gaat in Loreto, Spanje. Dat s helemaal fout. Ze gaat naar Baja, Mexico.

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

heeft ann drie of twee kinderen?
er staad drie kinderen maar er staan vervolgens maar twee namen.

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast