ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1. waarom boek gekozen Omdat dit een van de nieuwste en leukste boeken is die ik heb.

2. inhoud Het gaat over vier vriendinnen die voor het eerst zonder elkaar op vakantie gaan. Een blijft thuis en ontmoet tijdens haar vakantiebaantje in een supermarkt een meisje met kanker waar ze een film mee gaat maken. Een meisje gaat op voetbalkamp waar ze verliefd wordt op een coach. En een ander gaat samen met haar zusje logeren bij haar opa en oma in Griekenland waar ze een jongen ontmoet en de laatste gaat logeren bij haar vader die onverwachts een nieuwe vrouw en gezin heeft en gaat trouwen. Ze loopt weg omdat ze boos is op het gezin en op haar vader.
De vier vriendinnen hebben samen een spijkerbroek die ze steeds doorsturen naar elkaar en op die broek schrijven ze hun avonturen die ze die vakantie hebben beleefd. Alle vier de meiden passen de broek terwijl ze sterk van lichaamsbreedte en lengte verschillen. Er zijn ook regels voor de broek zoals: je mag hem niet wassen, je mag niet in je neus peuteren als je de broek aan hebt, je mag niet de pijpen omslaan en zo zijn er nog veel meer van die regels.
Na de vakantie komen de vriendinnen weer bij elkaar en vertellen nu uitgebreid
wat ze gedaan hebben en maken er een gezellige avond van.

3. hoofdpersonen - Tibby, Bridget, Carmen en Lena
* Tibby heeft een vakantiebaantje in een supermarkt en verveelt zich een beetje.
* Bridget is op voetbalkamp en is heel spontaan en sportief.
* Carmen gaat logeren bij haar vader en het is een heel onzeker meisje.
* Lena gaat logeren bij haar opa en oma in Griekenland daar schildert ze het
landschap en ontmoet een jongen, ze is heel rustig.
- Ik herken mezelf een klein beetje in Carmen en Lena. Bij Carmen omdat ze ook gescheiden ouders heeft en bij Lena omdat ze rustig is en wel eens schildert.

4. tijd - Het speelt af in deze tijd.
- De tijd is niet echt van belang.

5. plaats - Het speelt af in Amerika en Griekenland.
- er zijn vier verschillende gebieden, 3 verschillende staten van Amerika en Griekenland.
- Het is wel van belang, het Griekse landschap en het gebied in Amerika verschillen erg.

6. de schrijver - de schrijver vertelt het verhaal en dus volg ik het verhaal door de ogen van de schrijver.

7. moment Het mooiste moment vind ik als Carmen een steen door de ruit van haar vader gooit en weg loopt. Als ze terug komt om te kijken zit ze het gezin aan tafel zitten alsof er niets is gebeurd. Dan is ze nog bozer en neemt de trein naar huis.
Ik koos voor dit fragment omdat het best apart en spannend is. Niet iedereen gooit ook een steen door de keukenruit van je vader.

8. Ann Brasharesb schrijfster

Ann Brashares is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Ze woont in Brooklyn (New York).

Het idee voor Vier vriendinnen, 1 spijkerbroek kreeg Ann Brashares toen een goede vriendin haar vertelde dat ze ooit een zomer een spijkerbroek had gedeeld met een vriendin. De spijkerbroek raakten ze helaas kwijt, maar Ann Brashares had het uitgangspunt voor haar eerste verhaal gevonden.
De publicatiedatum van 4 vriendinnen 1 spijkerbroek was op 11 september 2001 gepland. Toen Ann Brashares die ochtend op weg was naar de boekhandel hoorde ze van de aanslagen op het World Trade Center, een paar kilometer verderop. Ze keerde meteen naar huis terug. Pas 's avonds laat realiseerde ze zich dat dit een feestelijke dag had moeten worden: de dag waarop haar eerste jeugdboek was verschenen.
Voordat de Amerikaanse schrijfster Ann Brashares Vier vriendinnen, 1 spijkerbroek schreef, werkte ze als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij. Haar debuut werd direct een groot succes. In 2001 werden er alleen in Amerika 125.000 exemplaren van verkocht Op dit moment schrijft ze aan het tweede boek over Carmen, Bridget, Lena en Tibby. Het zal in 2003 in Nederland verschijnen.
Vier vriendinnen, 1 spijkerbroek is inmiddels in meer dan 15 landen verschenen en de filmrechten zijn verkocht aan Warner Brothers, de filmmaatschappij die onder andere de Harry Potter films maakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.