ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1. 7 maart 2003.
2. 4 Vriendinnen – 1 spijkerbroek.
3. Ann Brashares.
4. Psychologisch verhaal, avonturenverhaal.

5. Er zijn 4 hoofdpersonen in dit boek:
- Tibby, een beetje een apart meisje, ze is klein en heeft veel broertjes en zusjes, ze maakt een ontwikkeling door in dit boek doordat ze in een korte tijd haar cavia Mimi en een goede vriendin, Bailey.
- Carmen, een vrolijk, normaal meisje. Ze maakt een ontwikkeling door doordat haar vader opeens opnieuw gaat trouwen.
- Bridget, een opvallend meisje doordat ze zo ontzettend veel energie, doorzettingsvermogen en lef heeft.
- Lena, een heel mooi meisje, waar alle jongens op vallen. Ze is heel erg verlegen, stil en in zichzelf gekeerd. Ze maakt een ontwikkeling door, doordat ze opeens zelf verliefd wordt.

6. Carmen koopt een keer voor de grap een 2e hands spijkerbroek. De 4 vriendinnen komen erachter dat hij alle vier prachtig staat. Daarom besluiten ze om ‘de Broek’ rond te sturen als ze de zomervakantie alleen moeten doorbrengen. Er worden regels opgesteld en zo krijgt iedereen de broek in de vakantie 2 keer.
Bridget gaat naar een sportkamp in Spanje, waar ze verliefd wordt op de coach Eric. Het is streng verboden om iets te hebben met een trainer. Maar Bridget probeert alles en uiteindelijk krijgt ze hem zover. Maar later krijgen ze er allebei spijt van.
Lena gaat met haar zusje Effie naar Griekenland naar haar opa en oma. Daar ontmoet ze Kostos, een hele knappe jongen, die ze heel speciaal vindt, maar dat niet durft te geloven. Later ziet hij haar per ongeluk als ze naakt aan het zwemmen is. Iedereen denkt dat Kostos Lena verkracht heeft, en daarom krijgen ze ruzie. Maar later wil Lena het weer goedmaken met Kostos. En dat lukt.
Carmen zag nietsvermoedend een heerlijke vakantie tegemoet alleen met haar vader. Maar het bleek dat haar vader een nieuw gezin had, een vrouw, dochter, Krista, en een zoon Paul. Ze mag de familie totaal niet. Haar vader heeft nooit tijd voor haar. Op het eind is ze zo boos, dat ze een steen door de ruit gooit en teruggaat naar huis. Later komt ze toch naar de bruiloft en daar is haar vader heel blij mee.
Tibby werkt de hele vakantie bij Wallman, een warenhuis. Daar ontmoet ze Bailey, een meisje van 12 dat leukemie heeft en heel erg bijdehand is. Ze wil in het begin geen vrienden met haar worden, maar later geeft ze toe en doet samen met Bailey veel leuke dingen, zoals een film maken. Later in de vakantie gaat opeens haar cavia dood. Ze is zo van slag dat ze in een depressie raakt. Daarom wil ze niet naar Bailey, die in het ziekenhuis ligt. Later gaat ze wel en na een paar dagen sterft Bailey.

7. Ontwikkelingen: Lena is eerst nooit verliefd en jongens wel op haar, en op het eind is zij verliefd. Bridget heeft eerst heel veel lef en later niet meer.
8. Plaats: Amerika, van daaruit naar: Griekenland, Londen, Spanje.
9. Tijd: deze tijd.
10. Verteltijd: 254 bladzijden.
11. Vertelde tijd: een zomervakantie.
12. Volgorde tijd: eerst een paar jaar geleden toen de Broek werd gekocht, en daarna op chronologische volgorde zonder flashbacks.
13. Begin: De Broek werd gekocht, dus aan het begin van de eigenlijke gebeurtenis.
14. Probleem/ afloop: de 4 vriendinnen zien elkaar voor het eerst een hele zomervakantie niet. De meiden hebben veel problemen en zijn blij elkaar weer terug te zien.
15. Realistisch? Het verhaal is realistisch.
16. Eind: gesloten einde, omdat de vakantie is afgelopen. Het boek heeft een goede afloop.
17. Perspectief: Hij/ zij perspectief, maar de hoofdpersoon wisselt steeds.
18. Betekenis titel: het is een grappige titel vind ik, je weet niet zo goed wat je ervan moet verwachten. Het is wel een logische titel als je er later op terugkijkt.

19. Beoordeling:
Ik vond 4 vriendinnen 1 spijkerbroek een leuk boek, omdat ik van realistische verhalen houd. Ik vond de personen goed omdat ze zo verschillend zijn en duidelijk beschreven worden. Sommige stukjes in het boek vind ik wel zielig, vooral bij Tibby, omdat ze in zo’n korte tijd twee dierbaren verliest. Het idee dat de meiden een reizende spijkerbroek rondsturen is heel grappig en er komen ook andere grappige stukjes in voor. Kortom, dit boek is een aanrader voor meisjes rond 14 jaar die van een grappig, realistisch verhaal houden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

-.

-.

Goede samenvatting.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast