The silence of the lambs door Thomas Harris

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1639 woorden
  • 30 juli 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De schreeuw van het lam
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
379
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The silence of the lambs
Shadow
The silence of the lambs door Thomas Harris
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A: Zakelijke gegevens
2. De schreeuw van het lam.
3. Thomas Harris
4. Luitingh-Sijthoff
5. (1e druk, die ik heb gelezen ) 1988

B: Eerste persoonlijke reactie
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een leuk boek leek en ik het sowieso nog een keer wilde lezen, en ik verder niet echt een ander leuk boek wist dat ik nog wilde lezen.

Mijn eerste indruk was (nadat ik ongeveer 2 hoofdstukken had gelezen) ongeveer zo: Ik vond het boek Spannend omdat er veel dingen gebeurde zoals een ontvoering en een inval bij een huis.
Verder vond ik het boek niet langdradig omdat alles snel achter elkaar gebeurde, maar ik vond het soms wel een beetje moeilijk omdat er soms woorden in zaten die ik niet kende en ik dan moest vragen aan iemand of opzoeken.

Het boeide me wel omdat ik wel van Thrillers hou, vanwege de doorlopende spanning die er in zit.

C: Samenvatting van de inhoud
Het boek gaat over de FBI agente (in opleiding) Clarice Starling.’
Als er verschillende jonge vrouwen vermoord en gevild worden, wordt zij door haar “baas Jack Crawford” naar de cel van Hannibal Lector gestuurd om het te ondervragen. Hij vraagt constant persoonlijke dingen, maar geeft ook tips waar ze moet zoeken naar Buffalo Bill. Hij weet namelijk wie Buffalo Bill is.
Op een gegeven moment wordt dan de dochter van senator Ruth Martin ontvoerd, en als blijkt dat dit door hoogstwaarschijnlijk door “Buffalo Bill” is gedaan wordt Dr. Hannibal Lector overgeplaatst naar een andere zwaarbewaakte cel om door de senator (die inmiddels weet dat hij weet wie de dader is) ondervraagt te worden, (dan volgt er weer een flashback) waarna na veel flashbacks en (geheime)gesprekken met Clarice Starling blijkt wie de dader is.
Dan ontsnapt op een bizarre wijze Dr. Hannibal nog door o.a. een hoofd er half af te bijten en een 2 ambulance broeders dood te schieten.

Ondertussen gaat Clarice door met het zoeken van de dader en komt dan uiteindelijk bij het huis van James Gumb (Buffalo Bill) en bevrijdt de senator’s dochter en is het verhaal afgelopen, nadat er wordt verteld hoe Dr. Hannibal zich totaal verandert (een soort Extreme Makeover ondergaat). En een briefje naar Clarice stuurt dat zij een advertentie in alle grote kranten op de 1e van de maand moet zetten hoe het met haar privé-leven afliep.(een te lang verhaal om hier te schrijven).

D: Bespreking van een verhaalaspect
1 Spanning.
In dit verhaal zitten bijna alle vormen van spanning, er zit natuurlijk globale spanning in nl. hoe loopt het met Clarice Starling af zal zij de moordenaar vinden?…
Verder zitten er meerdere keren lokale spanning in bijv. als de dochter van de Senator wordt gekidnapt of Hannibal uit de gevangenis ontsnapt bij de laatste vraag je je dan af gaat het hem lukken of wordt hij gepakt, en hoe is hij nou verder ontsnapt.
Er wordt ook gebruik gemaakt van uitstel en vertraging bijvoorbeeld als Hannibal ontsnapt lees je eerst hoe iedereen wordt aangeroepen en of ze de deuren op slot doen enz. dit maakt het extra spannend omdat het zo nog langer duurt en je nog nieuwsgieriger wordt.
Wisselen van verhaal lijnen, als je bij een heel spannend stuk bent, bijv. bij als Hannibal gaat vertellen wie de moordenaar is aan Clarice Starling schakel je over naar Jack Crawford… dit is wel leuk omdat het het spannender maakt maar soms ook heel irritant omdat je gewoon wilt weten wat er gaat gebeuren.

2 Personages.
IK heb een beschrijving van de belangrijkste personen gemaakt:
· Clarice Starling: is een jonge vrouw die studeert om een FBI agent te worden, ze wordt gekozen om Dr. Hannibal Lector uit te horen over Buffalo Bill. Ze verandert in het boek van FBI studente tot (bijna) FBI agente

· Dr. Hannibal Lector: psychiater van beroep, zit in een kliniek omdat hij een paar mensen vermoord heeft en delen van deze slachtoffers opat. Hij helpt Clarice om Buffalo Bill te vangen maar in ruil daarvoor moet ze over haar jeugd vertellen. Hij ontsnapt na overplaatsing en vermoord daarbij twee agenten.

· Jame Gumb/Buffalo Bill: Is een gestoorde half transseksueel die meerdere meisjes heeft vermoord en vervolgens gevild en in rivieren heeft gedumpt. De naam Jame is een spellingsfout op zijn geboorteakte, het had eigenlijk James moeten zijn.

· Jack Crawford: FBI agent en baas van Clarice is heeft de leiding over de Buffalo Bill zaak. Daarnaast is hij getrouwd met ‘Bella’ die op sterven ligt. Hij steunt Clarice toch zoveel mogelijk in haar onderzoek.

· Ardelia Mapp: vriendin van Clarice en kamergenoot/medestudent probeert Clarice te helpen met de dingen die Lector tegen haar heeft gezegd

· Frederick Chilton: Hoofd van de kliniek voor psychisch
gestoorden waar Lector opgesloten zit. Hij lijkt zelf ook wel een beetje psychisch gestoord. Hij is een naargeestige (ik kan beter geen eikel zeggen) man die Clarice haar onderzoek alleen maar vertraagd.

· Catherine Martin: Het meisje dat als laatste ontvoerd is door Buffalo Bill en gered. Dochter van senator Ruth Martin.

3 Thema
Het thema: Het thema van het boek is moord.
Er gebeuren veel aparte dingen zoals rare flashbacks en een kidnapping, achtervolgings scènes enz.(Verhaallaag)
De Betekenislaag: heb is er niet egt, de schrijver wil je niet echt iets overbrengen het gaat hem er (volgens mij) vooral om het vermaak en de spanning.
Motieven:(Zijn heel moeilijk in dit boek te vinden) Buffalo Bill (echte naam: Jame Gumb) denkt dat hij transseksueel is. Hij wil graag vrouw zijn, maar de drie grote klinieken in de VS die aan geslachtsverandering doen, hebben hem afgewezen. Hij is zo in en in gestoord dat het meisje uit zijn buurt opsluit, een beetje uithongert (zodat haar vel losser komt te zitten) vervolgens vermoord en vilt. Dan zoekt hij het volgende meisje en daarna weer een enz. hij kan niet meer stoppen. Van de huid die hij van de meisjes afgestroopt heeft, maakt hij een pak op maat.
Motieven van Lector: hij vermoord mensen, omdat ze hem vervelen. Hij is hele intelligente psychiater. Waarom hij agent Pembry zijn gezicht eraf haalt is wel duidelijk, anders kan hij niet ontsnappenveel flashbacks en wordt er veel met Dr. Hannibal Lecter gepraat.

E Leeservaringen beschrijven
1 Onderwerp
Het onderwerp van het verhaal spreekt me aan omdat ik wel van thrillers en moorden (in boeken/films) hou en ik dit wel interessant vond hoe deze moord werd opgelost. Door het verhaal heb ik er wel even over gedacht hoe hard soms een moord eigenlijk is.
Het boek was wel ongeveer na wat ik had gehoord wat ik had verwacht, heel spannend. Er wordt diep op alles ingegaan en alles wordt goed besproken dit maakt het ook spannend en leuk om te lezen(het is heel goed gedaan want het wordt niet langdradig).
Ik vond dit wel een heel goed boek, maar of er betere waren kun je eigenlijk niet zeggen, want elk boek is anders en daarom kun je daar niet echt iets van zeggen.

2 Gebeurtenissen
In het verhaal zijn er heel veel gebeurtenissen zodat het blijft boeien, ondanks het feit dat het helemaal niet herkenbaar is. De schrijver heeft een goede balans tussen de duur en de vlotheid gemaakt d.w.z. dat het boek niet in een half uurtje uit is maar dat het constant (wel een beetje) spannend blijft.
In het verhaal leer je de personen goed kennen zodat zelfs de gedachten interessant worden en de gebeurtenissen worden genoeg behandeld zodat ze ook nog leuk blijven.
Door de gebeurtenissen ben ik niet echt anders gaan doen of zo het is zo van oh dat is best wel erg, en dan lees je weer gauw door.
Het verhaal gaat voor mij niet echt meer leven omdat de gebeurtenissen herkenbaar zijn, want ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, maar het is wel een soort van waarschijnlijk, want zoiets kan zomaar gebeuren.

3 Personages
Voor mij gaat de hoofdpersoon een beetje leven, maar dat is niet echt nodig, ik ben meer nieuwsgierig wat er gaat gebeuren en het is niet dat als er iemand dood zou gaan dat ik zou moeten huilen of zo.
Ik kan me wel een beetje verplaatsen in de gedachten omdat je er heel veel van krijgt (je wordt er haast mee doodgegooid).
Nee, ik hoef geen kannibaal te zijn en FBI agent is misschien wel leuk maar het is niet dat ik er echt op wil lijken of zo.
Het is wel goed dat de personen heel verrassend reageren, zo houd je het boek leuk en is het al een stuk minder voorspelbaar. Verder kom je over de personages die belangrijk zijn genoeg te weten, niet te veel en niet te weinig, want als je te veel weet dan worden ze toch weer een soort stereotype.
Sommige personages Hannibal begrijp je totaal niet (maar dit hoort ook bij het boek) maar de rest meestal wel, omdat je toch wel een soort gaat meeleven.

4 Bouw
Ik vind dat het verhaal goed is opgebouwd en de gebeurtenissen elkaar goed opvolgen, dit moet ook wel want je kan niet eerst beschuldigd worden van een moord en pas daarna de moord plegen.
Wat het spannend maakt is dat je heel graag wilt weten wat er gaat gebeuren en dat er gewoon rond het boek als je er eenmaal “in zit” een soort van spannend sfeertje heerst.

F Verwerkings/verdiepingsopdracht
Bedenk 4 andere titels voor dit verhaal en schrijf er bij waarom juist deze titel.

1. Gestroopt als dieren.
Omdat bij alle meisjes hun huid er af wordt gehaald voor pakken om aan te trekken om zich meer een vrouw te voelen.

2. Hannibal helpt.
Omdat de moordzaak zonder Hannibal niet was opgelost.

3. Gevaarlijk spel…!!
Omdat alles wat in het boek gebeurt best wel gevaarlijk is en Clarice Starling op het eind nog bijna word doodgeschoten.

4. Moorden voor een menselijk pak.
Hij moordt die vrouwen/meisjes voor hun vel zodat hij het kan aantrekken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The silence of the lambs door Thomas Harris"