The second summer of the Sisterhood door Ann Brashares

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2250 woorden
  • 5 juli 2007
  • 40 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 40 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De 2e zomer van de spijkerbroek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
400
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The second summer of the Sisterhood
Shadow
The second summer of the Sisterhood door Ann Brashares
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: De tweede zomer van de spijkerbroek.
Schrijver: Ann Brashares
Uitgever: De Fontein
Plaats van uitgave: Baarn
Druk: Niet bekend
Aantal bladzijden: 317

Inhoud:
Vorig jaar vonden de vier vriendinnen Lena, Bridget, Tibby en Carmen, een spijkerbroek die ze allemaal fantastisch zit. Ze besloten de spijkerbroek te delen in de zomervakantie zodat ze toch in contact met elkaar bleven.
Lena is het mooiste van de vier. Ze is erg verlegen. Ze heeft 1 echte liefde, de jongen van haar geboorteland ‘Kostos’. Ze heeft hem vorig jaar ontmoet wanneer ze bij haar grootouders in Griekenland op bezoek was. Maar ze vond het te moeilijk om een relatie te houden op zo’n grote afstand dus maakte ze het uit. Lena blijft deze zomer thuis. Ze heeft nog steeds verdriet over Kostos. Maar dan staat hij ineens voor de deur. Kostos was nog steeds helemaal verliefd op Lena en andersom ook. Ze heeft een geweldige tijd met Kostos. Maar dan moet Kostos plotseling terug naar Griekenland omdat zijn opa is overleden. Op de begrafenis hoort Lena dat Kostos verloofd is. Kostos verteld haar dat hij het meisje zwanger heeft gemaakt en in Griekenland moet je dan trouwen. Lena is hier kapot van. Als ze weer thuis komt zijn alle vriendinnen er om haar te troosten. Ze moet hem nu weer gaan vergeten.
Bridget was vorige zomer de meest actieve van de vriendinnen. Maar ze heeft het de laatste tijd heel erg moeilijk omdat haar moeder een paar jaar geleden is overleden. Ze is gestopt met voetbal waar eerst haar leven om draaide en ze heeft haar mooie lange blonde haar donker geverfd. Ze is ook niet meer zo dun als ze vroeger was. Deze zomer gaat ze haar moeder’s moeder bezoeken onder een valse identiteit in Alabama. Ze ziet een groepje jongens voetballen en herkend er een paar. Eén van die jongens was altijd haar beste maatje (Billy). Stiekem was ze ook wel een beetje verliefd op hem. Wanneer het team van Billy een belangrijke wedstrijd heeft raakt 1 van de jongens geblesseerd en wordt Bridget gevraagd in te vallen. Ze kan nog steeds goed voetballen. Dan herkennen de jongens Brigdet. Als ze haar oma wil vertellen wie ze is blijkt dat haar oma dat al wist maar ze wou Bridget er zelf mee laten komen. Uiteindelijk krijgen Billy en Bridget wat met elkaar.

Tibby is de meest aparte van het stel. Het maakt haar nooit uit wat andere mensen van haar denken. Ze heeft vorige zomer een goeie vriendin verloren omdat het meisje (Bailey) leukemie had. Daardoor heeft ze wel een nieuwe goede vriend leren kennen Brian. Tibby gaat deze zomer naar de universiteit om een filmcursus te volgen. Ze moest als opdracht een film maken. Ze ging een film over haar moeder maken. Tibby had een erg gênant stukje over haar moeder in de film opgenomen. Haar moeder zag die film op de ouderavond en kreeg ruzie met Tibby, Brian vond dat haar moeder gelijk had en negeerde Tibby. Om alles goed te maken besloot Tibby een film te maken waar ze haar gevoelens in kwijt kon. Een film over Bailey. Die film bleek een succes te zijn.
Carmen is van Spaanse afkomst. Ze is een beetje dik, maar niet lelijk. Ze woont alleen met haar moeder want haar ouders zijn gescheiden. Carmen blijft deze zomer thuis. Dan blijkt haar moeder een nieuwe vriend te hebben. Ze gaat bijna elke avond met die man op stap. Carmen krijgt het idee dat haar moeder haar vergeet. Daardoor krijgen ze ruzie. Haar moeder maakt het uit met David voor Carmen. Carmen krijgt een schuldgevoel een maakt het weer goed. Haar moeder krijgt weer iets met David. Carmen heeft er geen problemen meer mee en dat maakt haar moeder erg blij. Haar moeder zorgt er dan ook voor dat ze nog veel tijd door blijft brengen met Carmen.

De hoofdpersonen zijn:
Lena, Tibby, Brigdet en Carmen.

Beschrijving:
Lena:
Mooi en verlegen meisje. Ze heeft donker haar, een zonbruine huid en hele mooie ogen. Ze is altijd heel begripvol en zou nooit iets vervelends over of tegen iemand zeggen. Ze vindt het erg moeilijk om haar grote liefde te vergeten. Ze leert deze zomer met haar liefdesverdriet om te gaan. Ze geeft ook heel veel om haar beste vriendinnen ze staat altijd voor ze klaar.

Bridget:
Vroeger altijd een mooi meisje met zelfvertrouwen. Ze had blond haar en ze was dun. Ze straalde ook altijd een groot ego uit. Ze sloofde zich altijd uit met voetbal. Maar dat was alleen wat andere mensen van haar zagen want diep van binnen is ze heel verdrietig omdat ze haar moeder is verloren. Deze zomer stort ze in en stopt ze met voetbal. Ze leert om te gaan met haar verdriet met hulp van haar oma. Ook Bridget geeft veel om haar vriendinnen.

Tibby:
Tibby heeft krullend haar en sproeten. Het maakt haar helemaal niks uit wat andere mensen van haar denken. Haar hobby is films maken. Tibby leert hoe ze moet omgaan met het verdriet over Bailey, dit doet ze door een film over haar te maken. Natuurlijk geeft ook Tibby veel om haar vriendinnen!


Carmen:
Ze is van Spaanse afkomst en heeft daarom een latin-look. Ze is een beetje dik maar zeker niet lelijk. Ze heeft zwart krullend haar. Carmen is normaal heel hecht met haar moeder maar als haar moeder een nieuwe vriend krijgt is Carmen eigenlijk jaloers. Ze is jaloers omdat ze minder aandacht krijgt maar ook omdat haar moeder wel een vriend heeft maar zij niet. Ze leert te accepteren dat er een man in haar moeders leven is. Carmen houdt veel van haar vriendinnen.

Andere belangrijke personen zijn:
Kostos, Brian, Bailey, Bridget’s oma en Carmen’s moeder.

Tijd wanneer het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Aan deze zinnen kun je dat onder anderen zien:
- Ze keek beschermend naar haar zipdisk. (blz. 193)
- Tibby sloop aan de rand van de tuin met haar filmcamera. (blz. 117)
- Carmen kwam overeind toen ze het bekende piepje van haar computer hoorde.

Plaats waar het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal van Tibby speelt zich af op de universiteit in Virginia, het verhaal van Bridget in Burgess (Alabama), Het verhaal van Lena in Griekeland en bij haar thuis in Georgetown, en dat van Carmen ook thuis in Georgetown. Dit zie je aan de volgende citaten:
- Ze kon Bee (Brigdet) niet bellen in Alabama.
- Haar moeder was op haar werk, Krista sliep, de Morgans waren op het strand, Bridget was in Alabama, Lena in de winkel, Tibby was in Virginia en Carmen zat in haar kast. (blz. 214)

Literaire kenmerken:
Het genre van het boek is humor / liefde / avontuur. Het verhaal wordt geschreven vanuit een verteller (de schrijfster). Ann Brashares heeft het zo geschreven dat zij vertelt wat er nu gebeurt en wat er dan gezegd wordt. De stijl is een roman. De opbouw van het boek is 4 verhalen door elkaar heen. Elk hoofdstuk word ingeleid door een uitspraak van bekende mensen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

- Er gaat niets boven terugkeren naar een plaats die hetzelfde blijft, om te ontdekken hoe je zelf bent veranderd. – Nelson Mandela.
- Alleen geliefde dragen zonlicht. – E.E. Cummings
- Aan liefde is niets te doen, behalve meer liefhebben. – Henry David Thoreau

Het boek heeft een paarse kaft met een plaatje van de spijkerbroek. De titel is in het rood erop geschreven.

Bedoeling / boodschap:
Boodschap van het verhaal:
Wat je ook meemaakt, je vriendinnen zijn er altijd om je te steunen.

Reden van de titel:
De spijkerbroek is de rode draad door alle vier de verhalen. Het verbind de 4 vriendinnen tijdens de zomervakantie. Het is de 2e zomervakantie dat ze deze broek nu hebben. Vandaar de titel:
‘De 2e zomer van de Spijkerbroek’

Eigen mening:
Ik vind het boek leuk omdat het over meisjes van mijn eigen leeftijd gaat daardoor kan je je ook beter inleven in het verhaal. Tijdens het lezen van het boek kan je je helemaal inleven in die persoon en begrijp je haar heel goed. Ik vond het heel zielig dat Bridget de moeder had verloren en dat Lena hoort dat Kostos verloofd is met een meisje dat zwanger is van hem. Ook vind ik het heel zielig dat Bailey was overleden aan leukemie in het vorige deel. Het verhaal blijft spannend omdat er steeds iets nieuws gebeurt. De scènes wisselen zodat je moet wachten hoe de verschillende verhaallijnen aflopen. Er zaten ook een aantal romantische stukjes is het boek vooral met Lena en Kostos dat vind ik leuk. Ik vind het mooi dat je ziet hoe vier totaal verschillende meisjes zo goed met elkaar bevriend zijn. Ik kan ook wel een aantal dingen herkennen. Ik heb deel 1 ook gelezen en de film ervan gezien. Ook de film vond ik heel erg leuk.

Een fragment uit het boek:
‘Ze is zwanger,’zei hij. Lena was voorbereid om afstandelijk en onbewogen te zijn, maar ook dat had hij voor haar weten te verpesten. Ze staarde hem met open mond en enorme ogen aan. Hij knikte. ‘Ze heet Mariana en nadat jij het had uitgemaakt ben ik drie keer met haar uit geweest. De tweede keer heb ik seks met haar gehad.’ Lena kromp ineen. ‘Ik ben een stomme klootzak.’Ze had hem nog nooit zo bitter gehoord. Ze staarde hem stil aan. Daar had ze niet zoveel aan toe te voegen. ‘Ze is in verwachting en het is mijn schuld. Ik neem mijn verantwoordelijkheid.’ ‘Weet je zeker dat het…’Ze had moeite om de zin af te maken.’… van jou is?’Hij keek haar recht aan. ‘Dit is geen Amerika. Hier is het ouderwets. Dit is wat een fatsoenlijk man doet.’ ‘Hou je van haar?’vroeg Lena. Kostos sloot even zijn ogen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit voor iemand kan voelen wat ik voor jou voel.’
(blz. 287-288)

Ik heb dit fragment gekozen omdat ik het heel erg zielig vind voor Lena. Hij vertelt haar dat hij alleen met Mariana is getrouwd omdat ze zwanger is niet omdat hij van haar houdt. Hij houdt eigenlijk van Lena. Ik vind het niet leuk dat zij zwanger is omdat ik Lena en Kostos zo leuk vond bij elkaar. Lena kan er eigenlijk helemaal niks aan doen.

Informatie over de auteur:
Ann Brashares:
Ann Brashares is geboren in Chevy Chase, Maryland. Ze woont nu met haar man en 3 kinderen in Brooklyn, New York. Ze groeide op in een gezin met 3 broers. Ze studeerde filosofie. Ze heeft haar studie niet afgemaakt. Ze werkte een aantal jaar als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij. Ze besloot na het schrijven van haar eerste boek, 4 vriendinnen 1 spijkerbroek, fulltime schrijfster te worden. Het idee van het boek kwam doordat een collega haar een keer vertelde dat zij met haar vriendinnen in de zomervakantie een spijkerbroek deelde. De personages zijn gebaseerd op mensen die ze kende. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald. Er is ook een film gemaakt over deel 1: ‘The Sisterhood of the Traveling Pants’ met o.a. Alexis Bledel (mijn favoriete actrice) in de hoofdrol. In het najaar 2002 verscheen het 2e deel. In Amerika won Ann Brashares The Book Sense Book of the Year Award. Het boek kreeg ook een award voor mooiste omslag van 2001 in Amerika. Ann Brashares werd verkozen als beste debutante. Ann denkt erover een 4e deel te schrijven maar ze wil misschien ook een boek voor volwassene schrijven.

“I don't really write with the idea of trying to teach any lessons. I want to tell a story as truthfully and engagingly as I can, and then let the chips fall where they may.”—Ann Brashares

Recensie:
Gekopieerde recensie over vier vriendinnen 1 spijkerbroek:

NBD|Biblion:
Meisjesroman waarin vier gezworen vriendinnen voor het eerst zonder elkaar de zomervakantie doorbrengen. Een spijkerbroek, die ze aan elkaar doorzenden, zal hen en hun belevenissen vergezellen en hun moed geven. Deze broek staat voor liefde. De situaties waarin de vier verschillende personages verzeild raken, betekenen vooral een confrontatie met henzelf. Wie ben ik? Ondanks de Amerikaanse sfeer, namen en uitdrukkingen is de tienerproblematiek herkenbaar. Gevoelens en emoties zijn goed uitgewerkt. Korte ongenummerde hoofdstukjes, elk beginnend met een pagina waarop over een spijkerbroek een groot gedrukte spreuk staat. Vlot, breedsprakig taalgebruik met veel levendige dialoog. Her en der staan (quasi-)geschreven briefjes naar elkaar. Heruitgave ter gelegenheid van de dvd-release in Nederland ('The Sisterhood of the Traveling Pants')*. Op de nieuwe omslag van de paperback de filmposter: een meisje in spijkerbroek met in haar kontzak een stationsfoto van de vier hoofdrolspeelsters. Een boek om lekker in weg te glijden voor meiden vanaf ca. 13 jaar.
(Biblion recensie, Redactie)

Eigen recensie:
Recensie 2e zomer van de spijkerbroek:
Een spijkerbroek is de verbintenis voor de 4 vriendinnen in de zomervakantie. Dit boek is een vervolg op ‘Vier vriendinnen 1 spijkerbroek’. Je hoeft niet eerst deel 1 te lezen om deel 2 te kunnen lezen. Het is een boek waarin de hechte vriendschap tussen vier 16-jarige hen door moeilijke tijden (verliefd zijn, verlies van belangrijke personen en accepteren dar je moeder verliefd is etc.) heen helpt. Alle vier de meiden zijn erg verschillend in achtergrond en karakter. De spijkerbroek, die afwisselend door alle vier de meiden gedragen wordt, haalt veel herinneringen boven en geeft steun. Het is een verhaal waarin veel gebeurt. Je krijgt van elk persoon een goed beeld. Het zijn vier verhalen door elkaar dat maakt het lezen er niet gemakkelijker op. Heel leuk leesboek voor meiden vanaf ca. 13 jaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The second summer of the Sisterhood door Ann Brashares"