The rats door James Herbert

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 1204 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 40 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 40 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1974
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The rats
Shadow
The rats door James Herbert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
The Rats

Primaire gegevens
Schrijver: James Herbert
Titel: The Rats
Ondertitel: Geen
Verschenen: 1974
Aantal blz.: 197
Leestijd: Ongeveer 15 lesuren
Uitgelezen op: Donderdag 3 maart ’05

Inhoud
Het boek bestaat uit 17 aparte hoofdstukken, en dus ook verschillende personen. Maar op een gegeven moment in het verhaal beleef je vooral alles mee wat de man Harris ook meemaakt, die een belangrijke rol gaat spelen bij alle gebeurtenissen rondom de enorme rattenplaag in Londen.
Hier een rijtje van alle hoofdpersonen per hoofdstuk:

• Hoofdstuk 1: De 46-jarige Henry Guilfoyle, een verkoper die op het punt stond om manager te worden. Hij zat in de problemen omdat hij verliefd was geworden op een andere man, en daar ook een relatie mee kreeg. Maar die man (Francis) verlaat hem en daardoor wordt hij alcoholist.
• Hoofdstuk 2: In dit korte verhaaltje speelt de leraar Harris de hoofdrol.
• Hoofdstuk 3: De moeder Paula Blakely, die haar kind Karen en hond vredig ziet spelen en als ze terugkomt een gruwelijk tafereel aantreft.
• Hoofdstuk 4: Weer Harris, hij wordt de situatie in ‘getrokken’ doordat hij een leraar is van een jongen die op school komt met een rattenbeet en daar later aan overlijdt.
• Hoofstuk 5: De 49-jarige alcoholist Mary Kelly. Ze leeft veel op straat met andere mensen, als een zwerver en komt daar ook vaakl terecht in gevechten.
• Hoofdstuk 6, 7, 8: Harris.
• Hoofdstuk 9: Dave Moodie. Er wordt niet veel over hem verteld, alleen dat hij een treinmachinist is.
• Hoofdstuk 10: Henry Sutton. Hij is een verlegen man die alleenstaande is, en de meisjes die voor hem zitten in de trein die later overvallen wordt stiekem leuk vindt.
• Hoofdstuk 11: Harris.

• Hoofdstuk 12: In het begin geen hoofdpersoon, ze vertellen hoe de situatie nu is door alle ravage die op dat moment door de ratten was aangericht. Maar wat later weer Harris.
• Hoofdstuk 13: Geen hoofdpersonen.
• Hoofdstuk 14: Harris.
• Hoofdstuk 15: Stephen Abbott en daarna de Dierentuinmedewerker George Fox.
• Hoofdstuk 16, 17: Harris.
Het gehele verhaal speelt zich vooral af in East-London, maar tussendoor komen er ook nog andere plaatsen voor. Voorbeelden van andere plaatsen:
o Hoofdstuk 8: Het weekendje weg van Harris en Judy naar Walton.
o Hoofdstuk 17: Aldgate.
Het probleem van de hoofdpersoon, en van iedereen in Londen, is de rattenplaag die er heerst. Enorme ratten zo groot als honden overvallen onschuldige mensen en eten hen levend op. Een veel terugkomende hoofdpersoon, Harris, wordt er in het prille begin mee geconfronteerd vanwege zijn werk als leraar op een school. Zijn leerling die te laat komt in de les blijkt gebeten te zijn en overlijdt daar later in het ziekenhuis ook aan. Vanaf dat moment gaat het Harris zich er meer mee bezighouden en wordt hij er ook meerdere keren mee geconfronteerd (bijv. in de massale aanval van ratten op de school waar hij op dat moment lesgaf). Uiteindelijk komen Harris en een aantal andere mensen tot een voor hen zeer waarschijnlijke oplossing. Ze ‘stoppen’ een virus in puppy’s en ‘offeren’ die aan de ratten, die het virus, dat voor hen fataal is, dan krijgen. Helaas blijkt dit niet de goede manier te zijn, omdat er nog vele gigantische en dodelijke ratten overblijven. Ze vinden gelukkig nog een oplossing, ze willen de ratten lokken met de zogenoemde ‘Ultrasonic sound beams’ en doden de ratten dan met een gas. Op het moment dat deze ratten worden gelokt en gedood gaat Harris naar het oude verlaten huis waar alles begon. Daar doodt hij de verschrikkelijke ‘opperrat’ die alle ratten heeft gebaard.

Tijd en ruimte
James Herbert beschrijft de gebeurtenissen chronologisch. Het verhaal begint met een beschrijving waar het allemaal in begon (je komt pas op het eind van het verhaal te weten wat nou eigenlijk de betekenis was van de inleiding). Op het einde komt de ogenschijnlijke oplossing van alles, maar toch is het een open einde aangezien het feit dat ze (Harris, Foskins en de overheid) nog níet alle ratten hebben gedood, en dus valt er voor de lezer nog veel te raden over hoe het nou verder gaat.
Het verhaal speelt zich af in Londen, en dan vooral East-London. Belangrijke ruimten zijn bijvoorbeeld het station, het onderzoekscentrum, het riool en het verlaten huis.

De wijze van vertellen
De manier waarop in dit verhaal een verhalende tekst wordt verteld is de hij/zij- of personale verteller. Bijvoorbeeld:
“He heard the grating of furniture being dragged back and the door was opened to him. The room was completely full now with teachers, pupils, policemen and firemen.” Hoofdstuk 11 blz 121
En,
“There’s one rat the gas won’t destroy, Harris thought.” Hoofdstuk 11 blz 121
De lezer weet evenveel als de hij-figuur weet, denkt, voelt of beleeft.

Thema en motieven
Het thema in dit verhaal is dood. De motieven zijn vooral de massale aanvallen van de ratten, die dood en verderf veroorzaken. Die aanvallen worden ook steeds erger en ze vullen elkaar aan.
Voorbeeld van aanval:
“ ‘Now let me see,’ he said, half to himself, ‘there should be a torch or a lantern somewhere here – ah, just the job.’ He reached down for a long rubber-covered torch tucked away in one corner. A sudden scraping noise made him turn towards the driver’s open door. Something black was crouched there. He switched on the torch and shone a beam of light towards it. Jenny screamed as it reflected on two shining, evil-looking eyes. Instantly, without realizing his actions, Henry lashed out with his foot, catching the rat’s head and knocking it back into the tunnel.” Hoofdstuk 10 blz 88

Titel, ondertitel en motto
De titel van het verhaal is “The Rats’’ waar het dus heel het verhaal over gaat. Alles wat er gebeurt, is vooral totstandgekomen door de rattenplaag en alle aanvallen die desbetreffende ratten hebben gedaan. Er zit geen ondertitel en motto bij.

De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp
“Was het onderwerp herkenbaar in je eigen belevingswereld of juist niet?”
Juist niet, ik kan me niet voorstellen dat er plotseling monsterlijke ratten zo groot als honden ontstaan die mensen gaan aanvallen en opeten. Daarom vind ik het onderwerp ook standaard en ‘saai’ omdat ik me er niet kan inleven en het me ook niet zo interesseert (al die aanvallen van ratten).

De gebeurtenissen
“Hoe heb je de afloop ervaren?”
Ik vond de afloop niet zo fijn. Het eindigde er namelijk mee dat er nog een paar ratten over waren. Een open einde dus. En daar houd ik niet van, het moet wel fatsoenlijk eindigen.
“Vonden er schokkende gebeurtenissen plaats?”
Ja, erg veel. Uiteraard de aanvallen aan de ratten. Bijvoorbeeld in Hoofdstuk 3, waar de ratten een kleine onschuldige baby en hond doden.

De personen
“Kwam de hoofdpersoon levensecht over?”
Ja, Harris kwam levensecht over. Hij strijdt mee tegen de ratten, vooral omdat hij er zo van dichtbij mee geconfronteerd wordt. En dat zullen denk ik wel meerdere mensen in het echt doen.

De opbouw
“Vond je het verhaal moeilijk opgebouwd of kon je het vlot lezen?”
Ik vond het nogal moeilijk opgebouwd. Er zijn verschillende hoofdstukken en personen.
Ik vond het vaak nogal langdradig en moeilijk om te begrijpen omdat er zoveel wisseling is; steeds wordt er op iets anders gericht.

Het taalgebruik
“Vond je het taalgebruik (woordkeuze en zinsbouw) moeilijk of makkelijk?
Ik vond het er tussenin zitten. Omdat het engels was zie ik niet echt een bepaalde zinsbouw, maar op zich las het wel vlot.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The rats door James Herbert"