ADVERTENTIE
In tijdnood voor je mondeling?

Heb je niet alle boeken van je lijst (helemaal) gelezen? Op Storytel vind je luisterboeken van veel titels die misschien op jouw lijst staan. Luister je boeken op de fiets, tijdens het sporten of in bed.


Probeer 30 dagen gratis

A:Titelbeschrijving

Bladzijdes:het boek bevat 212 bladzijdes.
Titel:The railway children.
Door: Edith Nesbit(1858-1924)
Druk: eerste druk 1906
Uitgeverij: Pinguïn Popular classics
Ik heb de druk van 1995 gelezen.
De illustratie op de voorkant van John Cooke en is een tekening van een foto die hangt in het Bridgeman Art library.
ISBN 0-14-062162-8
Het boek is in 1972 door Lionel Jeffries verfilmd.

B:Inhoud

Roberta (Bobbie), Peter en Phyllis wonen in een mooi huis in Londen. Ze hebben het goed naar hun zin. Op een dag is er een heftig gesprek in de studiekamer tussen een onbekende en hun vader. Hierop gaat vader weg. Volgens moeder moest hij weg voor zijn werk. Maar volgens Roberta heeft het iets te maken met de regering omdat hij voor de regering werkte.


Nadat vader weg was kwam ook moeder niet vaak meer thuis. Op een dag zegt moeder tegen de kinderen dat ze moeten verhuizen omdat ze nu arm zijn. Ze gaan dus de volgende dag de spullen inpakken. Ze gaan met trein vanuit Londen naar een  dorp dat langs de spoorbaan ligt. Daar staat hun nieuwe huis. De eerste kennismaking is echter niet goed want het eerste wat ze zien zijn ratten.
Ze leven nu onder slechte omstandigheden. Ze om zich te vermaken vinden het leuk om naar de trein te zwaaien. Een oudere meneer zwaait altijd terug. Op een dag als ze weer rond hangen bij de spoorbaan zien ze een aardverschuiving. Ze kunnen gelukkig de treinmachinist in de trein waarschuwen en helpen zo een dodelijk ongeluk voorkomen. Ze worden hiervoor beloond door de meneer die altijd zwaait vanuit de trein. Hij werkt ook persoonlijk bij de spoorbaan. Op een dag komt er een rus op het station aan. Hij zoekt zijn vrouw en kind. Later vindt hij hen ook omdat de kinderen de oude meneer gevraagd hem te helpen bij het zoeken.
Op een dag vinden ze in de tunnel een jonge man met een gebroken been. Ze helpen deze mant en het blijkt later dat het de kleinzoon is van de oude meneer. Op een dag vindt Roberta een krantenknipsel waaruit blijkt dat vader in de gevangenis zit omdat hij is beschuldigd van spionage. Ze vraagt aan de oude meneer of hij niet kan kijken of hij vader uit de gevangenis kan krijgen.
Het boek eindigt met dat vader terug naar huis komt omdat de oude man heeft gezorgd dat vader uit de gevangenis komt. Hij ziet zijn kinderen terug in de nieuwe woning.C: Technische aspecten  

Fictie/ Non-fictie: het boek zal wel fictie zijn het kan nooit dat 3 kinderen 3 keer verantwoordelijk zijn voor het redden van mensenlevens.  Dit is een te groot toeval. Bovendien schreef de schrijver alleen maar fictie boeken.
Tijd: het boek speelt zich ongeveer rond 1900 af en verloopt chronologisch
Personages:de karkaters van de hoofdpersonen zijn dat ze altijd iets te doen willen hebben ze staan altijd klaar voor iemand ook al vraagt hij of zij er niet om.
Structuur en


samenhang:het heeft een logisch-chronologische volgorde de ene gebeurtenis volgt de andere open sommige gebeurtenissen hangen samen.
Ruimte:het speelt zich af in Engeland in de beurt van een spoorbaan in een klein dorpje.
Perspectief:een alwetende verteller vertelt het verhaal.
Genre:roman
Opvallende aspecten
van het taalgebruik:alles wordt in de taal waarin het wordt gesproken opgeschreven. Dus al wordt er Frans gesproken dan word dat opgeschreven. Al wordt er in dialect gesproken dan word dat opgeschreven.

D: Interpretatie en thema

Het motto is: behind whose knowledge of railways my ignorance confidently shelters. Voor het boek betekent dit achter al mijn kennis hou ik iets verborgen en de moeder houd iets verborgen. Namelijk waar vader is gebleven.
Het boek is opgedragen aan de zoon van de schrijfster omdat hij door iemand is bedrogen en nu geen geld meer heeft om verder in het leven te komen. De verdere interpretatie van de inhoud heeft geen verdere overeenkomsten.
Het thema is volgens mij:  hoe je van een rijke, gezonde leefsituatie door een willekeurig lot kan belanden in een onrustige, armoedige situatie, waarbij je toch het beste maakt uit het leven.
De hoofduitspraak in dit boek staat op de laatste bladzijde en is deze;   the sorrow and the struggle and the  parting are over.

E: Eigen oordeel:

Het boek begint gelijk goed met het feit dat vader weg is.  Het verhaal kan gelijk van start gaan en je wilt dus gelijk verder lezen. Vooral omdat je wilt weten hoe het met de vader afloopt, blijf je verder lezen. Je weet dat de kinderen hem missen zoals bijvoorbeeld Peter met zijn treintje wat niet gemaakt kan worden. Dit is dus de grootste open plek in het boek. Een paar andere open plekken, die ik niet zo belangrijk vind, zijn zoektocht van de rus naar zijn vrouw en kind. Ook is de vraag, van wat moeder de hele tijd doet en hoe loopt het met de aardverschuiving af, interessant.
Het is voor een deel wel spannend want van sommige dingen die de kinderen  doen hangen mensen levens af. Het is ook best wel somber want ze moeten telkens aan hun vader denken die er niet is.
Het verhaal is wel een beetje ongeloof waardig want ze voorkomen 1 keer een ongeluk en redden  2 keer iemand zijn leven. Als dokter zou dit misschien kunnen, maar niet als een gewoon iemand. Het laatste hoofdstuk is best wel ontroerend. Als de kinderen hun vader namelijk terugzien, zijn ze hartstikke gelukkig.
Het boek is ook wel leerzaam want je komt een beetje te weten hoe het er in die tijd aan toe ging, vooral financieel gezien.
Al vergelijk ik dit boek met andere engelse boeken die ik al gelezen heb, is dit toch wel een van de saaiste boeken. Het duurt best wel lang voordat de vader weer terug komt. Hij vertrekt namelijk in het boek op bladzijde 6 en komt pas de een na laatste bladzijde weer terug. Terwijl ik al vaker wist dat hij terug zou komen. Dit maakte het wel een beetje saai, terwijl het een van de spannendste dingen van het boek had moeten zijn. Dus het is een beetje voorspelbaar  en dit vond ik eigenlijk van het hele boek.  

G: Evaluatie

Toen ik het boek uitzocht, zocht ik eigenlijk een boek met een beetje avontuur maar dat vond ik niet echt in dit boek. Zoals ik al zie is het een beetje voorspelbaar. Dus ik vond het een beetje saai maar ik denk dat dit ook een aan de tijd ligt waarin het geschreven is ongeveer 1900.
  
Over het verslag:
Ik vind dat je een aantal woorden dat je moet gebruiken nogal dwingend is. Omdat ik bijvoorbeeld  bij punt A nu een heleboel belangrijke dingen moest weglaten. Het maken van punt D was vooral heel lastig omdat je dan in het boek op zoek moet gaan naar bepaalde dingen. Dit was best wel veel werk.
Het meest zinnige was wel de inhoud maken, want hieruit blijkt eigenlijk of je het boek snapt.

H: Bronnen:

Behalve het boek zelf heb ik geen andere bronnen gebruikt. In het boek zelf is een deel van het leven van de schrijfster beschreven en dit was wel handig voor interpretatie en het thema.

I: Bijlagen:

Ik zal hier nog een paar dingen noemen die ik niet onder punt B vermeld heb:
De kinderen redden ook nog een baby uit een brandende camper. Ze waren namelijk aan het vissen toen ze de camper in brand zagen staan en ze wisten dat er een baby in lag omdat ze daarvoor een mevrouw de baby in de camper hadden zien leggen. De mevrouw zelf was naar een in de buurt gelegen café gegaan.
Ook verzorgden ze de verjaardag van een vriend die bij het spoorwegstation werkt. Ze zijn met  die vriend (Perk's) bevriend omdat hij Peter een keer aan kon geven bij de politie maar dat niet deed. Om zijn verjaardag te vieren zijn bij verschillende mensen langs geweest om cadeautjes bij elkaar te krijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Heeyeyyy thnx man
de lauwtste

15 jaar geleden

K.

K.

goed gemaakthoor goed zo

15 jaar geleden

C.

C.

Dankje, :D. hihihihihihihih..... :$

9 jaar geleden

A.

A.

Wou jij kan een goed lopende samenvatting maken! Bedankt!
Liefs van mij

9 jaar geleden

A.

A.

Beste medestudenten,

Wat handig is deze site eigenlijk gewoon ff je werkstuk erop zetten en zo heb je een 10 helemaal te gek!! scheelt ook een hoop tijd helemaal als je ook nog een universitaire studie doet bij je VWO zoals ik

8 jaar geleden

A.

A.

ik vind dat je dit echt super goed gemaakt heb maar je bent de personages vergeten volgens mij hoort dat er ook wel bij maar als nog het was echt fantastiest

6 jaar geleden