Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The pursuit of love door Nancy Mitford

Beoordeling 8.2
Foto van Nienke
Boekcover The pursuit of love
Shadow
  • Boekverslag door Nienke
  • Redactie | 1379 woorden
  • 1 december 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
5 keer beoordeeld

Boekcover The pursuit of love
Shadow

‘Obsessed with sex!’ said Jassy, ‘there’s nobody so obsessed as you, Linda. Why if I so much as look at a picture you say I’m a pygmalionist.’

In the end we got far more information out of a book called ‘Ducks and Duck Breeding’.

‘Ducks can only copulate,’ said Linda, after study…

‘Obsessed with sex!’ said Jassy, ‘there’s nobody so obsessed as you, Linda. Why if I so much as look at a picture you say I’m a pygmalionist.’

‘Obsessed with sex!’ said Jassy, ‘there’s nobody so obsessed as you, Linda. Why if I so much as look at a picture you say I’m a pygmalionist.’

In the end we got far more information out of a book called ‘Ducks and Duck Breeding’.

‘Ducks can only copulate,’ said Linda, after studying this for a while, ‘in running water. Good luck to them.’

Oh, the tedium of waiting to grow up! Longing for love, obsessed with weddings and sex, Linda and her sisters and cousin Fanny are on the lookout for the perfect lover.

But finding Mr Right is much harder than any of the sisters had thought. Linda must suffer marriage first to a stuffy Tory MP and then to a handsome and humourless communist, before finding real love in war-torn Paris ...

The pursuit of love door Nancy Mitford
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: The Pursuit of Love
Oorspronkelijke titel: The Pursuit of Love
Auteur: Nancy Mitford
Verschijningsdatum 1e druk: 1945
Gebruikte druk: 2010
Aantal bladzijden: 205
Uitgeverij: Penguin

Samenvatting
Fanny denkt terug aan haar jeugd en de vakanties die ze op Alconleigh, het landhuis van haar familie, heeft doorgebracht. Ze herinnert zich hoe die vakanties ingevuld werden met jagen en eindeloze gesprekken met haar nichtjes over de liefde en trouwen. Als haar nichtje Louisa oud genoeg is om te trouwen, wordt er een bal voor haar georganiseerd, waar ze inderdaad haar aanstaande echtgenoot ontmoet. Nicht Linda ontmoet een kleine twee jaar later via de buurman, Lord Merlin, ene Anthony Kroesig, op wie ze smoorverliefd wordt. Hoewel beide families er tegen zijn, trouwen ze en blijven uiteindelijk negen jaar samen. Ze krijgen een dochter, Moira, voor wie Linda zich totaal niet interesseert. Het huwelijk zelf verloopt ook niet al te goed omdat Anthony en Linda totaal niet bij elkaar passen. Hij is serieus en alleen maar met geld bezig, zij wil lol in het leven en vindt geld een bijzaak. Fanny verlooft zich in de tussentijd met Alfred Wincham en raakt zwanger. Linda, nog steeds getrouwd met Anthony, ontmoet Christian Talbot bij haar schoonfamilie en is op slag verliefd. Ze loopt weg van Anthony om met Christian samen te zijn, waarna Anthony hun scheiding aanvraagt.  Jassy, een ander nichtje van Fanny, loopt weg naar Amerika om te trouwen met een acteur. Dit huwelijk verloopt zeer gelukkig. Ondertussen loopt Matt, Fanny’s neef, weg van Eton om te gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Christian en Linda, die ondertussen getrouwd zijn, gaan hulp bieden aan Spaanse vluchtelingen voor de Burgeroorlog in Frankrijk. Eerst lijkt alles goed te gaan, maar dan blijkt dat Christian smoorverliefd is op ene Lavender. Linda vertrekt met de eerste trein richting Parijs en laat een brief achter dat het over is en dat hij beter met Lavender had kunnen trouwen. Christian en Lavender worden een stel, maar de scheiding tussen hem en Linda wordt nooit aangevraagd.

Linda strandt in verband met geldgebrek in Parijs en wordt geholpen door een onbekende man, Fabrice de Sauveterre, waar ze smoorverliefd op wordt. Hij regelt een appartement voor haar, geeft haar geld, wordt haar minnaar en is de eerste echte liefde van haar leven. Linda is dolgelukkig, maar dan breekt de oorlog uit en stuurt Fabrice haar zonder pardon naar Engeland. Wekenlang hoort ze niets van hem tot Fabrice plots voor de deur staat om haar te vertellen dat hij van haar houdt. Hij blijft één nacht en gaat dan terug om te vechten. Linda blijkt zwanger te zijn, evenals Fanny en Louisa, maar het lukt haar niet om met Fabrice hierover in contact te komen. Louisa en Fanny bevallen uiteindelijk zonder problemen, maar Linda sterft in het kraambed. Fanny adopteert Linda’s zoon, kleine Fabrice,  die op dezelfde dag geboren is als haar zoontje. Ongeveer rond dezelfde tijd word Linda’s geliefde Fabrice geëxecuteerd in Frankrijk. Hij bleek een grote verzetsheld.


Personages

De belangrijkste personages in het boek zijn Linda (de hoofdpersoon), Fanny (de verteller), Lord Merlin (de buurman die grote invloed op Linda uitoefent), Anthony (de 1e echtgenoot), Christian (de 2e echtgenoot) en Fabrice (de geliefde). De eerste drie van deze personages zal hier uitwerken.

Fanny Logan: Fanny is de verteller van het boek. Haar moeder heeft haar als kind in de steek gelaten, waardoor ze opgroeit bij haar tante. Als kind fantaseert ze met haar nichtjes over het leven als ze later groot zijn en de liefde. In tegenstelling tot haar nichtjes krijgt Fanny, vooral door haar tantes invloed, een degelijke opvoeding. Ze is rustig en rationeel van aard en lijkt een beetje een grijze muis. Ze trouwt uiteindelijk met Alfred Wincham en adopteert Linda’s zoontje als zij in het kraambed sterft.

Linda Radlett:
Linda is de hoofdpersoon van het boek, hoewel zij het verhaal niet vertelt. Ze is emotioneel, romantisch en een beetje wereldvreemd. Al van jongs af aan is ze op zoek naar haar ware liefde. Die denkt ze eerst gevonden te hebben in Anthony Kroesig, een Tory, met wie ze negen jaar getrouwd is en een kind krijgt. Als dit niet zo blijkt te zijn trouwt ze met Christian Talbot, een communist, die ook de ware niet blijkt te zijn. Als ze van hem wegloopt strand ze in Parijs, waar ze de ware tegenkomt in de vorm van Fabrice. Ze trouwen niet, maar Linda raakt wel zwanger van hem. Fabrice sterft ongeveer gelijk met Linda. Zij in het kraambed, hij door executie omdat hij een belangrijk verzetsstrijder tegen de nazi’s was.

Lord Merlin
: Merlin is de excentrieke buurman van Alconleigh. Hij verzamelt mooie kunst en spulletjes, is geïnteresseerd in stijlen als het Dadaisme en is in alle opzichten zeer modern en experimenteel. Hoewel niet iedereen op Alconleigh hem aardig vindt, raken hij en Linda bevriend. Merlin helpt haar op verschillende manieren gedurende het boek, of levert op zijn manier commentaar op haar acties. Er wordt verder niet zo heel veel over hem duidelijk, behalve dat hij een steun en toeverlaat voor Linda is en haar een beetje bij zijn moderne wereld wil betrekken.

Titelverklaring
De titel “The Pursuit of Love” verwijst naar de rode draad in het hele boek: Linda’s zoektocht naar de ware geliefde.


Genre
(Oorlogs-)roman, gedeeltelijk autobiografisch.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, en loopt een klein stukje door tot in de Tweede Wereldoorlog. De plaatsen van handelen zijn Engeland en Frankrijk (vooral Parijs en Perpignan).

Stijl
Nancy Mitford heeft een eenvoudige, toegankelijke schrijfstijl. Mitford is niet kritisch of cynisch, is grappig op een niet nadrukkelijke manier, maar weet tijdloos te schrijven. Hoewel de tekst uit 1945 komt doet zij namelijk niet ouderwets aan. Door de ongekunstelde taal blijft de tekst ‘fris’.

Structuur en perspectief
Het verhaal wordt verteld door één verteller: het personage Fanny. Zij vertelt eerst vanuit haar eigen herinneringen, dan vertelt ze wat Linda haar heeft verteld en uiteindelijk vertelt ze weer vanuit haar eigen herinneringen.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Fanny vertelt eerst over haar jeugd, dan alle volgende gebeurtenissen in historisch correcte volgorde, om uiteindelijk naar het heden van het boek te gaan, waar ze vertelt dat ze Fabrice Jr. heeft geadopteerd en dat Linda net dood is.

Thema en motieven
Het centrale thema in dit boek is de zoektocht naar ware liefde. Dit thema wordt voornamelijk uitgewerkt rondom Linda, maar ook in de verhaallijnen van de andere nichtjes als Jassy en Fanny zie je het terugkomen. Jassy loopt bijvoorbeeld weg naar Amerika om te trouwen met een B-acteur die ze op een feest tegen is gekomen. Ook Fanny is op zoek naar de ware liefde, al doet zij dat veel minder impulsief dan Jassy en Linda.


Auteur
Nancy Mitford (1904 - 1973) was een Engelse schrijfster en columniste. Ze groeide op in een groot gezin met in totaal 6 kinderen (allemaal meisjes). Zij en haar zussen kregen thuis onderwijs en hadden een sterke band. Veel uit Mitfords eigen leven heeft ze opgenomen in haar boeken, zo heeft ze veel gemeen met Linda in “The Pursuit of Love”. Beiden hebben grote moeite om ook maar iets serieus te nemen.
Mitford publiceerde naast acht romans ook vertalingen van Franse boeken, journalistieke teksten en biografiëen van o.a. Lodewijk XIV, Voltaire en Madame de Pompadour.

Eigen mening
“The Pursuit of Love” was een leuk, snel te lezen boek en makkelijk boek. Hoewel het erg interessant is om iets te lezen over het leven in Engeland in het begin van de 20e eeuw en de verhaallijn op zich ook best interessant is, heeft het boek een zekere luchtigheid over zich. Eigenlijk gebeurt er namelijk niet zo heel veel in het verhaal. Grote thema’s zoals de oorlog worden wel aangestipt, maar het verhaal gaat er nooit diep op in, het blijft oppervlakkig.
Wel moet gezegd worden dat het boek zeer vlot en goed leesbaar geschreven is, en zeker voor ‘even tussendoor’ of als boek waar je niet al te veel over hoeft na te denken erg geschikt is. Mitford slaagt erin om een verhaal dat eigenlijk alleen maar over het liefdesleven van een persoon gaat toch 205 pagina’s lang interessant te houden door een ander personage (Fanny) Linda’s verhaal te laten vertellen.

Lees hier ook de Engelse versie van dit verslag.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The pursuit of love door Nancy Mitford"

Ook geschreven door Nienke