The Pelican brief door John Grisham

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover The Pelican brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 824 woorden
  • 22 juni 2012
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
5 keer beoordeeld

Boekcover The Pelican brief
Shadow
The Pelican brief door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Samenvatting

Twee van de hoogste Amerikaanse rechters, Rosenberg en Jensen, zijn vermoord. De FBI onderzoekt de zaak, maar de enige aanwijzing die ze hebben is: “The Pelican Brief,” een theorie van de rechtenstudente Darby Shaw. De President verbiedt de FBI om deze theorie te onderzoeken.

Vanaf dat moment zoekt Darby naar bewijzen voor haar theorie en krijgt ze hulp van verschillende mensen, die stuk voor stuk worden vermoordt. Tot ze op een dag aanwezig is op de plaats waar op dat moment de woorden wordt doodgeschoten door een CIA agent, Darby weet niet dat dit de moordenaar was dus zij en haar helper Gray vluchten.

Ze vinden uiteindelijk een bewijsstuk in het bankkluisje van een overleden man. Het bewijst dat het verhaal zo in elkaar zit: ‘Meneer Mattiece heeft een probleem. Hij heeft oliebronnen in zijn bezit op grond waar hij van de rechters niet mag boren, omdat het beschermde grond is. Mattiece gaat na elke uitspraak in hoger beroep. Hij laat Rosenberg en Jensen vermoorden, zodat de huidige Republikeinse President twee nieuwe rechters mag aanwijzen en er tegen de tijd dat de zaak bij deze groep rechters komt Mattiece deze zal winnen.’

Darby en Gray weten de FBI te overtuigen van hun gelijk en Mattiece en zijn mannen worden veroordeeld, ook mag Gray, die voor een krant werkt, een artikel over de zaak schrijven.

Als dit gebeurd is verhuist Darby naar een ver onbewoond eiland. Een paar dagen later komt Gray haar daar opzoeken, het is onduidelijk hoe lang hij daar blijft, maar het zou kunnen dat hij er ook gaat wonen, Darby en Gray zijn namelijk verliefd op elkaar.

Mijn mening

Ik vind dit een erg goed verhaal en het volledige boek lijkt me ook erg leuk. Deze korte hervertelling vind ik ronduit slecht, omdat de schrijver erg van de hak op de tak springt.

Ik heb het taalgebruik van de schrijver volledig kunnen begrijpen en heb geen woordenboek hoeven pakken, dat is dan wel weer een pluspunt voor de hervertelling.

Ik zal dit boek zeker aanraden, want het is een verhaal dat je erg meesleept. Wel zou ik dan aanraden om in plaats van een Engelse hervertelling de volledige Nederlandse versie te lezen.

De titel van het boek vind ik erg goed, omdat deze verwijst naar een onderwerp in het boek dat erg belangrijk is, maar niet helemaal vanaf het begin bekent.

De schrijver geeft in het boek niet echt zijn mening over de zaak en ik heb er nooit over nagedacht wat er zou gebeuren als de republikeinen overheersend zouden worden in de Amerikaanse hoge raad.

De personen

De belangrijkste personen zal ik hieronder even op een rijtje zetten:

  • Darby is de schrijfster van ‘The Pelican Brief’ ze is een intelligente rechtsstudente met veel interesse in haar vak, ze was verliefd op haar eerste helper Thomas, die al snel wordt vermoord, en wordt later verliefd op Gray;
  • Gray is de laatste helper van Darby die verliefd op haar wordt en met wie ze de zaak oplost;
  • en meneer Mattiece is een man die oliebronnen bezit op een plaats waar van een milieu organisatie niet geboord mag worden, om zijn gelijk te krijgen van de rechtbank pleegt hij zelfs een aantal moorden.

 

Darby is echt de heldin uit het boek, ze laat zich niet pakken en blijft de zaak met gevaar voor eigen leven onderzoeken. Ik zou niet graag in haar schoenen hebben gestaan in deze situatie, maar zou graag haar sterke en dappere persoonlijkheid willen hebben. Deze persoon wordt echt als heldin beschreven dus er zijn geen punten in het boek te vinden die ik niet goed vindt aan Darby.

Writing assignment: An interview with Darby Shaw

  • How did you know about mister Mattiece?

I read about the trial in many papers and in used that trial in an exercise for my study, so I had to de some investigation.

 

  • What do you think about the trial?

I think mister Mattiece had to get his money back for the ground, because no one told him not to bore on the ground. But now he may only have many years in prison.

 

  • Why did you investigate the matter?

The President said to the FBI not to investigate it. I thought anyone has to do it.

 

  • Why had you decided to go away from the States?

I do not want to be famous and read about myself every day in every paper, and I thought I would never feel save again in the States.

 

  • Do you ever want to go back to the States?

Never, I cannot be sure they arrest all Mattiece men, so it would be dangerous for me to do that.

 

  • Is Gray going to stay with you?

Sure, we love each other, we are going to get married tomorrow, there will come an official American Civil servant of registry of births, deaths and marriages.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Pelican brief door John Grisham"