Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Pelican brief door John Grisham

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover The Pelican brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 816 woorden
  • 2 april 2003
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
51 keer beoordeeld

Boekcover The Pelican brief
Shadow
The Pelican brief door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Wanneer er twee belangrijke rechters van het Hooggerechtshof worden vermoordt, stelt de FBI een onderzoek in naar de meest voor de hand liggende dader(s). Darby Shaw, een zeer aantrekkelijke en overijverige rechtenstudente legt een dossier aan over een minder voor de hand liggende dader/opdrachtgever. Ze geeft dit dossier aan haar professor die het aan een kennis bij de FBI geeft. Het dossier wordt het Pelikaandossier genoemd maar de president geeft de FBI de opdracht om er geen onderzoek naar de openen omdat het hem in nauwe schoentjes brengt. Kort nadat de professor het dossier aan zijn vriend gaf, wordt de professor met een autobom vermoordt die eigenlijk ook voor Darby bedoelt was. Meteen is haar duidelijk geworden dat ze dicht bij de waarheid zit. Ze wordt constant gevolgd door allerlei ongure types. Ze vraagt de kennis van haar professor om hulp maar wanneer deze ook wordt vermoord, vertrouwt ze niemand meer. Ze is nu enkel nog bezig met het ontvluchten van haar achtervolgers en ze is ervan overtuigd dat de moordenaars van haar professor en zijn vriend van de FBI dezelfde zijn als deze van de rechters. Ze vraagt de FBI niet om hulp omdat ze niemand meer vertrouwt en zeker de FBI niet omdat ze geen onderzoek deden naar haar dossier. Ze zoekt dan heel voorzichtig hulp bij Gray Grantham een journalist die zeer geïnteresseerd is in haar verhaal. Ze zegt tegen Gray de naam van de opdrachtgever die zij denkt dat achter al deze moorden zit en ze legt hem haar theorie uit over al deze moorden. Gray wil haar wel helpen om de daders te vinden zodat hij de primeur in zijn krant kan schrijven. Uiteindelijk hebben ze voldoende bewijzen om een artikel te publiceren. En Darby had gelijk wat haar verdachte betrof het was inderdaad Victor Matiece, een rijke industrieel die in een natuurrijk gebied aardolie en aardgas wil opboren. De advocaten van de natuuractivisten en Matiece zijn advocaten staan lijnrecht tegenover elkaar en de zaak beland bij het Hooggerechtshof. Door hiervan twee rechters (die voor de natuur uitspraken doen) te vermoorden wilde hij de uitspraak beïnvloeden. Omdat Darby, haar professor en zijn vriend te veel weten probeer hij hen te vermoorden. Matiece was een belangrijke geldschieter van de verkiezingscampagnes van de president. Het probleem is dat iedereen vanalles verzwijgt,corrupt is en de ander niets gunt. Milieu: Het verhaal speelt zich af in de politieke wereld waar niemand elkaar iets gunt en bijna iedereen corrupt is. De hele zaak is een politieke kwestie. Het Hooggerechtshof doet een uitspraak in een zaak van milieu-activisten tegen Matiece een rijke industrieel die goede (zakelijke) contacten heeft met de president. Hierom wil de president dat het Pelikaan-dossier gesloten werd.
Maatschappij: Dit boek toont heel duidelijk maatschappelijk probleem : nl. dat de politieke wereld corrupt is. Ik sta daar negatief tegenover maar het is een typisch kenmerk van de politiek en misschien is het wel nodig om te overleven in deze wereld. Alhoewel, wanneer het om mensenlevens en om de natuur gaat, vind ik dat iedereen eerlijk moet zijn en moet beseffen dat wat niet kan, ook niet kan. (wanneer Matiece een positieve uitspraak van het Hooggerechtshof wil hoeft, hij daar niet twee rechters voor te vermoorden) (en wanneer het om een belangrijk dossier gaat, hoeft de president dat niet in de doofpot te stoppen) Darby Shaw: Zij is een overijverige studente die les krijgt van Thomas Calahan. Wanneer er twee belangrijke rechters vermoord worden legt zij een dossier aan over hun moorden omdat ze niet gelooft in de verdachten van de FBI. Ze geeft dit aan Thomas die er wel wat in ziet en het aan een vriend bij de FBI geeft. Daar wordt het dossier in de doofpot gestopt maar als Thomas en zijn vriend vermoord worden, weet ze zeker dat ze de opdrachtgever kent. Deze opdrachtgever probeert nu ook Darby uit de weg te ruimen. Ze is doodsbang omdat ze constant gevolgd wordt door mannen die haar op het juiste moment willen vermoorden. Om hen kwijt te raken verft ze haar haar bijna elke dag in een andere kleur, knipt ze haar haar, betaalt ze enkel nog cash, belt ze enkel vanuit telefooncellen, … Omdat ze ook geen vertrouwen meer heeft in de FBI die haar dossier in de doofpot stopt, zoekt ze hulp bij Gray, een journalist. Samen vinden ze alle nodige bewijzen. Wanneer alles bekend wordt gemaakt, vertrekt Darby naar een onbekend eiland om de dood van Thomas te verwerken
en om de gebeurtenissen op een rijtje te zetten. Conclusie: Dit boek weerspiegelt zeer goed de werkelijkheid en laat ook goed zien dat de politiek corrupt is. Er zitten (volgens mij) een aantal (weliswaar verborgen) « levenslessen » nl: dat je eerlijk moet zijn, dat je altijd moet doorzetten als je denkt gelijk te hebben en dat je niets moet proberen achter te houden want uiteindelijk komt toch alles uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Pelican brief door John Grisham"