Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The notebook door Nicholas Sparks

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The notebook
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 664 woorden
  • 14 november 2007
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
52 keer beoordeeld

Boekcover The notebook
Shadow

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van een oud plantagehuis. Dit huis herbergt zijn mooiste herinneringen en zittend op zijn veranda denkt hij terug aan het meisje van wie hij eens zoveel hield. De mooie Allie Nelson is inmiddel…

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van…

Als Noah Calhoun na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeert naar North Carolina probeert hij de oorlog achter zich te laten. Hij stopt al zijn energie in de restauratie van een oud plantagehuis. Dit huis herbergt zijn mooiste herinneringen en zittend op zijn veranda denkt hij terug aan het meisje van wie hij eens zoveel hield. De mooie Allie Nelson is inmiddels verloofd met een rijke advocaat, maar kan de jongen aan wie ze haar hart zo lang geleden verloor nog altijd niet vergeten. Heeft hun liefde de tijd doorstaan?

The notebook door Nicholas Sparks
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Jeugdliefde voor eeuwig

In deze tijden van haast hebben we steeds minder tijd om een dagboek te schrijven. Het is een ouderwetse gewoonte die stilaan vergeten wordt. We keren daarom terug naar de jaren 40 waar een eenzame jongen, Noah Calhoun, iedere dag in zijn dagboek schrijft. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van de ouders van de auteur, Nicholas Sparks. Hij schetst de ouderwetse en onmogelijke liefde tussen twee mensen. Sommigen noemen dit een liefdesverhaal, anderen een tragedie, maar diegenen die geen traan laat bij het lezen van dit boek, kan moeilijk zijn emoties uiten.
De bestseller ‘Het Dagboek’ werd in 2004 verfilmd als ‘The Notebook’. Het werd een groot succes.


De oude man Noah Culhoun woont met zijn vrouw Allie Nelson in een verzorgingstehuis. Zij is een alzheimerpatiënt en ernstig dement. Noah probeert zijn vrouw te laten herinneren hoe hun leven samen was en wie zij zelf was voordat ze ziek werd. Iedere dag leest hij voor uit zijn dagboek van hun leven.

Dit dagboek begint met het verhaal van Noah, een gewone arbeider die na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar zijn ouderlijk huis in New Bern. Hij restaureert het huis, maar leeft er verder in oude herinneringen. Veertien jaar geleden had hij immers de liefde van zijn leven ontdekt. De rijke Allie was er op vakantie en samen beleefden ze een stormachtige relatie. Maar dan werden ze onherroepelijk van elkaar gescheiden door haar ouders.
Na al die jaren leest Allie een artikel in de krant over een man die zijn droomhuis heeft gerestaureerd: Noah Calhoun, haar eerste jeugdliefde. Ze is intussen verloofd, maar ze mist in haar liefdesleven iets wat ze met Noah wel had. Ze begint te twijfelen over haar relatie en besluit Noah op te zoeken. Ze vertelt hem dat ze verloofd is, maar realiseert zich dat haar liefde voor Noah nooit verdwenen is. Hun ontmoeting roept alle hartstocht uit hun verleden naar boven, met alle gevolgen vandien…

Het verhaal laat zien hoe een jeugdliefde zijn sporen achterlaat tijdens het verdere verloop van twee levens. De auteur schrijft: “De eerste keer dat je verliefd wordt, zal het je leven voor altijd veranderen en hoe hard je ook probeert, het gevoel gaat nooit weg.” Nicholas Sparks wil daarmee aantonen dat een jeugdliefde voor eeuwig kan duren, ook al beweren velen van niet. De schrijver wil hiermee de lezer ontroeren.
Niet alleen de liefde, maar ook het thema ziekte speelt een belangrijke rol in het boek. Allie, een alzheimerpatiënt, herinnert zich bijna niets van haar leven, waardoor ze vrij uitzichtloos leeft. Het wordt op een schokkende manier duidelijk wat de ziekte Alzheimer aanricht bij de patiënten. Het laat ook zien hoe pijnlijk het is voor familie en vrienden om een geliefde zo te zien lijden. Het is duidelijk dat het leven af en toe vrij hard kan zijn. Daarom moeten we vanaf het begin van ons leven genieten en is het misschien gewoon beter om de liefde van je leven nooit te laten gaan.

‘Het Dagboek’ is een roman over een eeuwigdurende liefde die mij voor heel lang bij zal blijven. Hoe ongeloofwaardig en voorspelbaar hun liefdesverhaal wel mag zijn, toch word je helemaal meegezogen in het boek. Noah en Allie overtuigen je dat ze bestemd zijn voor elkaar. Het verhaal is wel vrij simpel en het centrale thema, liefde die alles overwint, is al vaak gebruikt. Ik had ook graag iets meer te weten gekomen over hoe Noah zijn tijd achter het front tijdens de Tweede Wereldoorlog had beleefd. Het bijzondere zit vooral in het standpunt van waaruit het verhaal wordt verteld. De romance wordt zowel vanuit jeugdig perspectief als vanuit de oude herinneringen van Naoh verteld.
Door voor te lezen uit zijn dagboek hoopt de bejaarde man dat zijn grote liefde voor één keer terug bij hem kan zijn. Wanneer dit gebeurt, zijn dat momenten die je helemaal ontroeren. Ze raken je, en maken je warm. Dit boek is een echte aanrader, zeker de moeite waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The notebook door Nicholas Sparks"