The moon is down door John Steinbeck

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1569 woorden
  • 6 april 2007
  • 48 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 48 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1942
Pagina's
144
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The moon is down
Shadow
The moon is down door John Steinbeck
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: The moon is down
Author: John Steinbeck

Waarom heb je dit boek gekozen?
De titel van het boek maakte me nieuwsgierig, ik had niet verwacht dat het boek zo zou gaan lopen, meer iets over natuur of zo verwacht. Maar het is een heel leuk boek en ik ben blij dat ik het gelezen heb.

Denk je dat het verhaal echt gebeurd is, of niet? Waaruit blijkt dit?
Er is een redelijke kans dat het verhaal echt gebeurd is, er is altijd wel ergens op de wereld een oorlog bezig. Of een land/ streek wordt bezet zoals in dit boek het geval is.

Verklaar de titel
Ik kan de titels niet helemaal verklaren. Als er over de maan gesproken werd was het meestal omdat deze licht gaf. Maar de titel zegt dat hij onder is gegaan. Misschien omdat op het van het verhaal de bezetters het beginnen te verliezen. Dat daarom de maan onder gaat.


Welke andere titel zou jij aan dit boek gegeven hebben?
The invaders

In welke tijd speelt het verhaal zich af, waaruit blijkt dit?
Ik neem aan dat het verhaal zich afspeelt in de tijd dat het geschreven is. Het origineel is geschreven in 1942 door John Steinbeck, het aangepaste in 1975 (door iemand anders, John was toen al dood). Dus ik neem aan dat het voor toen in heden geschreven is.

Waar speelt het verhaal zich af? Neem de zin(nen) over waaruit dat blijkt.
In een stad, ik neem aan ergens in Groot-Brittannië.

Welk gedeelte vond je het spannend? En waarom?
Het moment dat Alex Morden vermoord zou worden. Precies op dat moment wordt er op iemand anders geschoten, je weet nog niet wie. En je bent ook even de verhaallijn kwijt omdat je niet weet of Alex al dood is of niet. Dat maakt het wel spannend.

Welk persoon in het boek zou je graag willen zijn? En waarom?
Ik denk Mayor Orden. Hij is Mayor van de stad en wil niet met de indringers mee werken, dit doet hij ook niet. Het enige wat hij doet is verplicht onderdak geven aan een paar mensen.


Welk persoon in het boek zou je niet willen zijn? En waarom niet?
Een van de bezetters. Het maakt niet uit wie. Maar ik zou dat niet kunnen mensen dwingen voor je te werken, of anders, als ze het niet goed doen zomaar doodschieten.

Wat is jouw mening over het boek?
Ik vond het een best interessant boek. Het was voor het eerst dat ik een Engels boek las met een beetje een verhaallijn erin.

Hoofdpersonen:
- Mayor Orden: hij is de majoor van de stad. Hij is het helemaal niet eens met de indringers en wil ze zo snel mogelijk weg hebben. Aan het eind van het boek wordt hij gearresteerd. Als zijn volk iets fouts doet zal hij zijn dood vinden.

- Alex Morden: hij is een mijnwerker. Een gedeelte van het boek draait om hem omdat hij Captain Bentick heeft vermoord bij de mijn. Hij wordt gearresteerd en vermoord.

- Dr Winter: hij is een vriend van Orden. Ze denken samen veel over het leven onder het regiem van de indringers. Ook Dr. Winter’s leven is op het eind van het boek niet meer zeker.

- Lieutenant Tonder: hij is een luitenant van het leger, verliefd op Molly Morden. Na een bezoek aan haar komt hij niet meer levend terug. Ze heeft hem vermoord.

- Captain Bentick: kapitein van het leger. Hij vindt zijn dood doordat een mijnwerker hem raakte in plaats van zijn collega captain Loft.

- Colonel Lanser: hij voert een heel belangrijke rol. Hij beslist veel over de oorlog en de bezetting en heeft veel gezag.

Bijfiguren:
- Miss Orden: de vrouw van Mayor Orden. Ze doet niet veel in het boek maar wordt wel eens genoemd, of komt een keer binnenlopen.

- Molly Morden: de vrouw van Alex Morden. Ze heeft haar aanbidder Lieutenant Tonder vermoord, waarna ze zich terugtrok in de bergen.

- Lieutenant Prackle: volgens mij is hij de opvolger van de gestorven Lieutenant Tonder. Voor de rest heeft hij niet echt een belangrijke rol. Wel wordt er op de dag dat Morden vermoord wordt een moordpoging op hem gedaan.

- George Corell: hij wil opvolger worden van Mayor Orden, hij vindt Orden zijn werk niet goed doet. In het dorp wordt hij gezien als landverrader.

- Annie: de kokkin van de Mayor. Maar vaak ook niet dienstbode. Of voor het doorgeven van boodschappen aan onder andere de indringers.

De samenvatting:
Om 11.00 uur komen de bezetters de stad binnen. Waarna ze naar het huis van Mayor Orden gaan. Hierna worden alle geweren of andere wapens ingenomen van het volk, zodat ze niks meer kunnen doen. De officiers trekken bij de Mayor in huis.
Corell heeft een ontmoeting met de officieren. Hij - als inwoner van de stad- vindt dat er goed werk is verricht.
Het volk begint te voelen dat er een ander regiem is. Vooral de mijnwerkers hebben het zwaar. Ze moeten heel hard werken om genoeg kolen uit de grond te halen. Een mijnwerker – Alex Morden- is het op een dag moe, hij krijgt ruzie met Captain Loft. Loft wordt hierbij geholpen door Captain Bentick. Alex wordt kwaad en stoot met een ijzeren staaf tegen het hoofd van Bentick. Bentick is op slag dood.
Morden wordt gearresteerd, er wordt besloten dat hij later zal worden doodgeschoten. Molly Morden komt bij Mayor Orden langs en vraagt om uitleg. Orden heeft het hier heel moeilijk mee, omdat in de stad wordt gezegd dat hij de indringers helpt. Hierna komt Lanser langs, hij vraagt Orden om hulp. Orden’s huis zal gebruikt worden als lokplaats voor Morden. Orden geeft aan bij de dood van Morden te willen zijn. Zodat Morden niet zo alleen is.
De dag dat Morden vermoord zal worden is aangebroken. Bij de bespreking - een soort van rechtzaak- lapt Orden nogal wat regels aan zijn laars om het Morden zo goed mogelijk te maken (onder andere geeft hij Morden een stoel en praat hij tegen hem. Dit is normaal gesproken streng verboden).
Op het moment dat ze naar buiten gaan om de moord te voltrekken wordt Lieutenant Prackle neergeschoten (maar hij is niet dood).
Vanaf dan is het dorp los. Alles wordt eraan gedaan om het de indringers zo moeilijk mogelijk te maken.
Op het moment dat Molly Morden aan het wachten is op het bezoek van Mayor, Dr Winter en de Anders boys, wordt er op de deur geklopt. Lieutenant Tonder, hij wil op bezoek komen en bekend dat hij Molly erg aantrekkelijk vindt. Het bezoek komt en er wordt veel gepraat, onder andere over het vermoorden van Corell. Plotseling komt Annie naar binnen rennen. Ze zegt dat Lieutenant Tonder terugkomt. De kamer wordt “ontruimd”. De volgde morgen wordt Tonder door soldaten gevonden, dood. Molly Morden is verdwenen.
Er komen 2 tot 3 vliegtuigen aanvliegen. De soldaten slaan er geen acht op, omdat het er zo weinig zijn. Honderden pakketjes worden omlaag gegooid. De soldaten denken dat het tijdbommen zijn. Maar het volk weet wel beter. Het zijn bommen en chocolade met vergif erin. Ze rapen allemaal zoveel mogelijk spullen op en bergen het thuis zorgvuldig op. Als de soldaten erachter komen, is het voor hen al te laat, de meeste spullen zijn dat door de bevolking meegenomen.
Als oplossing arresteren de soldaten de Mayor en Dr Winter. Zo willen ze het volk er van weerhouden in opstand te komen. Dr Winter en de Mayor zijn met elkaar in gesprek (met bewaking van een soldaat), als de eerste bommen vallen. Het volk zal doorgaan met terugvechten, ook als zijn Dr Winter en de Mayor er niet meer.

Informatie over de auteur:
John Steinback leefde van 1902 tot 1968. Hij kreeg in 1962 de Nobelprijs voor literatuur.
John Ernst Steinbeck is geboren in Salinas, Californië. De familie van zijn vader was van Duitse afkomst en die van zijn moeder kwam van Noord Ierland. John Steinbeck bracht zijn jeugd door in Monterey County in de Salinas Valley.

Een gedeelte van zijn werken:
Cup of Gold.
Tortilla Flat (gouden medaille voor beste debuut van een Californische schrijverskring)
Cannery Row.
The Grapes of Wrath (de Pulitzer-prijs won)
Once There Was a War, gebundelde verhalen van berichten voor de New York Herald
Tribune
Tortilla Flat
Of Mice and Men
Cannery Row
Sweet Thursday
The Moon is Down
The Pearl
The Red Pony
The Winter of Our Discontent
Travels With Charley

Hij stierf op 20 december 1968 in New York.

Songtekst:
De speeltuin- Marco Borsato


Door kapotgeschoten straten
zonder vader, zonder land
loop je hulpeloos verlaten
aan je moeders warme hand

Als een schaap tussen de wolven
de bestemming onbekend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

Morgen zal het vrede zijn
zal de zon je strelen
zal de wereld weer een speeltuin zijn
en kun je rustig spelen

Na de winter komt de lente
wordt de grijze lucht weer blauw
maar al ben je uit de oorlog
gaat de oorlog ooit uit jou?

Mooie ogen zijn vergiftigd
zijn aan het geweld gewend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

Verklaring songtekst:
In dit liedje gaat het over oorlog. Van die kant uit gezien pas het bij het verhaal. Voor de rest eigenlijk niet omdat er in het verhaal niet echt kinderen voorkomen. Maar ook in het verhaal zal zeker angst zijn geweest onder de bevolking.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The moon is down door John Steinbeck"