The midwich cuckoos door John Wyndham

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1554 woorden
  • 6 april 2007
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1957
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The midwich cuckoos
Shadow
The midwich cuckoos door John Wyndham
Shadow
Titel: The midwich cuckoos
Auteur: John Wyndham

Waarom heb je dit boek gekozen?
Omdat er nog maar een paar boeken in de bieb van stage 5 waren, en dit me de leukste leek.

Denk je dat het verhaal echt gebeurd is, of niet? Waaruit blijkt dit?
Nee, het moet een fantasie verhaal zijn. Vrouwen kunnen niet uit het niets zwanger worden en kinderen kunnen niet hun hersenen delen.

3 Verklaar de titel
The Midwich Cuckoos. Het verhaal speelt zich af in Midwich, de kinderen worden vergeleken met cuckoos. Volgens mij werd uitgelegd dat dit vogels zijn die hun eieren bij andere in een nest leggen ze laten uitbroeden en de babyvogels die er uitkomen laten de eigen kleintjes van de moeder doodgaan omdat zij al het eten krijgen. De Midwich kinderen willen ook veel zelf doen.

Welke andere titel zou jij aan dit boek gegeven hebben?
Golden eye Children.


In welke tijd speelt het verhaal zich af, waaruit blijkt dit?
Ik heb sterk het vermoeden dat het zich in de tijd afspeelt dat het geschreven is, dat is in 1979. Maar dat is niet zeker, het staat nergens in het boek aangegeven.

Waar speelt het verhaal zich af? Neem de zin(nen) over waaruit dat blijkt.
In en rond de omgeving van de Engelse plaats Midwich.

Welk gedeelte vond je het spannend? En waarom?
Nee ik vond geen één deel spannend in het boek. Dit zal waarschijnlijk komen omdat het een niet-realistisch verhaal is. En ik daar sowieso niet van houd. Het zal waarschijnlijk ook niet geschreven zijn om de spanning meer om vermaak. En anders heb ik het fout opgevat.

Welk persoon in het boek zou je graag willen zijn? En waarom?
Dan ga ik er toch voor om één van de 28 (meisjes) Midwich kinderen te zijn. Gewoon om eens mee te maken hoe ze leven en zijn. En de informatie doorgeven.

Welk persoon in het boek zou je niet willen zijn? En waarom niet?
Ik denk dat ik alle personen wel zou kunnen zijn, er zijn geen echte haters in het spel. Er wordt gehandeld uit gevoel. Zelfs van David Pawle begreep ik dat hij wraak wou nemen. Hij kan het verlies van zijn broer niet verwerken. Het zijn allemaal aardige mensen daar in Midwich.


Wat is jouw mening over het boek?
Het was een raar boek, heel onlogisch geschreven. Sowieso (ook al eerder aangegeven) houd ik niet van dit soort niet-realistische boeken. Dus dan is het verhaal al snel raar en saai. Maar de manier van vertellen sprak me wel een beetje aan, je las vanuit een persoon en is het verhaal wel iets leuker om te lezen.

Hoofdpersonen:
- Richard Gawford: de verteller van het verhaal, je leest het boek door zijn ogen. Je komt dus ook weinig van hem te weten. Hij is getrouwd met Janet.

- Janet Gawford: ook hier kom je weinig over te weten, maar ze werkt veel mee om het raadsel rond de Midwich kinderen te ontrafelen.

- Mr. Zellaby: hij woont in Kyle Manor. Waar een groot gedeelte van het verhaal zich afspeelt.

- Bernard Westcott: een kolonel uit het leger en een vriend van Richard. Hij komt naar Midwich om te helpen.

- Mr. Leebody: de predikant van Midwich. Het dorp is er op hem gesteld en vertrouwt hem veel toe.

- Dr. Willers: de huisarts in het dorp. Hij moet veel regelen en uitleggen.

Bijfiguren:
- Jim Pawle: hij is de man die een Midwich kind omver rijd, en daarna tegen een muur rijdt.

- David Pawle: hij wreekt de daad van de kinderen, die zijn broer hebben laten verongelukken en schiet eerst een van de kinderen dood en daarna zichzelf.

Figuren zonder naam, of rol van betekenis:

- Alle vrouwen die een baby hebben gekregen van de “Dayout” en niet bij naam zijn genoemd.

- Alle kinderen die geboren zijn, maar niet apart genoemd worden omdat er gesproken wordt over de Children.

- Alle mensen die ik vergeten ben hier boven te noemen. Omdat er zoveel mensen in het boek voorkwamen, die je 1 keer zag en daarna niet meer. Je vergeet ze dus snel.

De samenvatting:
Als Richard Gayford en z'n vrouw Janet terug komen van een bezoek in Londen merken ze dat de weg naar hun dorp en huis aan alle kanten is afgesloten. Ze horen dat er rare dingen in Midwich gebeuren en dat ze een andere overnachtingplaats moeten zoeken. Dit doen ze niet en proberen via een veld Midwich te betreden. Dat mislukt echter doordat ze allebei bewusteloos raken.
Het leger zoekt een verklaring voor dit vreemde verschijnsel en vinden een soort middel uit de omgeving dat iedereen onmiddellijk in slaap laat vallen. Gewoon snelwerkende slaapmiddel denken ze. Het leger trekt een paar mensen uit de omgeving weg met een stok die onmiddellijk (niet gewond) wakker worden. Ook Richard en Janet worden weggehaald, en hen wordt vertelt dat ze beter in een hotel kunnen overnachten tot de omgeving wordt vrijgegeven. Richard ontmoet een oude vriend die ook in het leger zit: kolonel Bernard Westcott. Bernard verteld Richard iets over wat er is gebeurd en nodigt hem uit om naar de militaire briefing te komen. Bij de briefing worden er foto's van Midwich bekeken die gemaakt zijn vanuit een vliegtuig. Er is een vreemd object dat er nog niet eerder was.

De tijd vliegt voorbij, Midwich komt langzaam bij van de vreemde gebeurtenis genaamd; "Dayout". Mrs Zellaby én haar dochter blijken zwanger te zijn, maar niet alle die 2 zijn zwanger. Vrijwel alle vrouwen in Midwich zijn zwanger. Langzaam komt Midwich tot de ontdekking dat de ‘Dayout” meer gevolgen heeft dan ze aanvankelijk dachten. Tijdens een vergadering, gehouden door Mrs. Zellaby hebben ze besloten het niet aan Jan en alleman door te vertellen. Ze willen niet dat de pers erachter komt want die komt met allerlei vragen en daar zitten ze niet echt bepaalt op te wachten. Alleen het leger weet van de situatie af en dat moet zo blijven. Ook besluiten ze de baby's te houden, al zien niet alle vrouwen dit zitten.

Een paar maanden later worden de kinderen geboren, 28 meisjes en 30 jongens. Maar er is iets vreemd aan die kinderen. Ze lijken allemaal zoveel op elkaar en hebben goud kleurige ogen. Later wordt opgemerkt dat ze krachten hebben om hun moeders ‘te overmeesteren’. Ze dwongen hen, samen met henzelf, terug te keren naar hun geboorteplaats: Midwich. Langzaam aan komt Midwich erachter dat de kinderen hun breinen delen. Door middel van een experiment toont Mr. Zellaby dit aan. Hij geeft een jongen een doosje en laat het hem proberen te openen. Dit lukt niet. Hij leert een andere jongen het en keert dan terug naar de eerste. Plots krijgt hij het wel open. Dit voert hij ook uit bij de meisjes en het resultaat is hetzelfde. De jongens zijn 1 brein, de meisjes zijn 1 brein.
Hierna vertrekken Richard en Janet voor onbepaalde tijd naar Canada.

Negen jaar later. Richard is even terug in zijn geboorteland en komt Bernard tegen. Natuurlijk gaat het gesprek over Midwich. De kinderen lijken nog steeds heel erg veel op elkaar en groeien veel sneller dan normale kinderen. Bernard gaat naar Midwich en vraagt Richard mee, die stemt morrend toe.
Jim Pawle, een jonge man, had plotseling geen controle meer over zijn auto en botste per ongeluk tegen een van de Midwich kinderen. Hierna versnelde de auto plotseling en reed met hoge snelheid tegen een muur. Het leek erop dat de kinderen verantwoordelijk waren voor Jim's botsing met de muur, als een soort van wraakactie. Er gebeurde nou eenmaal veel door de Midwich kinderen. Vandaar ook deze beschuldiging.
De volgende dag rijden Bernard en Richard door de straten van Midwich. Er loopt een groep Midwich kinderen, Richard wil ze graag bekijken en ze zetten de auto langs de weg. De kinderen lopen langs de auto, als er plotseling een schot wordt gelost. Eén van de kinderen ligt in de bosjes. Daarna volgt nog een schot. Ze vinden de broer van Jim Pawle, David. Hij wilde z'n broer's dood wreken, waarna het 2de schot voor hemzelf was bedoeld.
Er komen steeds meer protesten in Midwich. De kinderen krijgen veel –te veel- macht.
De inwoners proberen The Grange (het huis waar de kinderen wonen te laten afbranden) dit mislukt. De kinderen laten de “brandstichters” met elkaar vechten. Met als gevolg, 4 doden en 14 gewonden.

Bernard vertelt dat o.a Rusland en Australië ook met zo’n soort fenomeen te maken hebben. Hier zijn de kinderen gedood omdat er geen houden meer aan was. Hij vertelt dit aan Mr. Zellaby en hij gaat een plannetje maken.
Mr. Zellaby vertelt aan Richard en zijn vrouw dat hij de in The Grange een film gaat kijken met de kinderen. De kinderen vertrouwen hem en dat was de bedoeling. Richard wordt door Zellaby teruggestuurd naar Mrs. Zellaby. Net aangekomen horen ze een enorme explosie. Richard kijkt op en ziet The Grange in vlammen opgaan. Het was dus geen film die gekeken werd. Mrs. Zellaby ligt op het bureua van Zellaby, onder haar een brief: Zellaby was ziek en had nog maar een paar maanden te leven. Zo heeft hij dan wel een einde gemaakt aan zijn leven, maar dat einde was toch al nabij. En hij heeft het leven in Midwich gered. Het is doden of gedood worden. In dit geval is het doden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The midwich cuckoos door John Wyndham"